4 hetes rózsamacerátum (avagy fûszerolaj)
sponsored links
Május vége felé kezdtem készíteni illatos rózsasziromból macerátumot, vagyis olajos kivonatot. Ezt gondolhatnánk afféle olcsó és kiadós rózsaolaj utánzatnak, de méltánytalanok lennénk mind a macerátummal, mind a valódi rózsaolajjal szemben. Hiszen a kettõ teljesen más dolog. A rózsaolaj (és a rózsavíz) természetesen lepárlással készül, méghozzá igen nagy mennyiségû rózsasziromból. A macerátum esetében pedig a kiválasztott olajba tesszük a rózsaszirmokat, és a nap segítségével nyerjük ki belõle az ízt és az illatot az olaj (és a magunk) számára.
A macerátumokat elsõsorban a kézmûves kozmetikumokban használják fel. De én semmi akadályát nem látom, hogy pl. a napon készült rózsakivonathoz vagy a fûszerolajokhoz hasonlóan használjuk a konyhában, ételeink elkészítéséhez is. Annál is inkább, mivel ez is egy fûszerolaj tulajdonképpen, ha nem is a szó hagyományos értelmében. Szerintem izgalmas salátaönteteket, olaj alapú mártásokat készíthetünk vele, és tehetjük süteménybe is, bár az utóbbinak erõsebb (és édes) ízt ad a már említett rózsakivonat.
Ami a szirmokat borító olajat illeti, már írtam, hogy fontos a jó választás. A rózsa mellé nekem passzol a szõlõmag-, a barackmag- vagy a mandulaolaj, persze pénztárcától is függ. Az olaj kezdetben semleges vagy olajszagú, de ...