Savanyított csíkos cékla

2012-06-23

sponsored links


2008. december 15-i bejegyzésemben írtam:

“…a csíkos pedig ún. „Chioggia cékla”, egy olasz õsi fajta, amely Chioggia városából származik (mint Goldoni csetepatéja). Jellegzetes, rózsaszínû-fehér évgyûrûket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít.

…Hát, cékla aztán tényleg megterem nálunk is, bárcsak valaki elkezdene ilyeneket termelni, szerintem sokan jelentkeznénk rá!....Csak kísérletképpen hoztam néhány szemet, sajnos nem itthon vadásztam, hanem a londoni Borough Marketen “

Jelentem, a képen található példányokat már itthon vásároltam, mégpedig egy hete, a Szimplakert szuperhangulatos vasárnapi háztáji piacán (itt képek a múlt vasárnapi szerzeményekrõl). Akkor csak néhány darabot vettem, de már megkértem Lenkét és Attilát (Kertivirág), akiktõl vettem, hogy holnap is hozzanak, mert annyira megtetszett. Ugyanúgy lehet használni, mint a sima céklát, viszont hõkezelés során sajnos elveszíti a gyönyörû pink csíkokat. Nyersen is nagyon jó, bár van egy enyhe kesernyés utóíze, amit vagy szeret valaki, vagy nem.
Éppen ezért olyan formában szerettem volna feldolgozni, hogy ne kelljen hõkezelni, ugyanakkor ne is maradjon teljesen nyers. Egy ázsiai savanyítási technikához fordultam, amelynek receptjét egy - a mûfajban elég hiteles new york-i étterem, a Momofuku szakácskönyvében olvastam, és gyakran használom más zöldségekre is (sárgarépa, édeskömény, hagyományos cékla, stb.). A rizsecetes, édes-savanyú pácban a zöldség kb. 1 hónapig eláll, és rengeteg mindenhez lehet mutatós kiegészítõként használni: szendvicsekbe, grillezett halak mellé, zöldsalátával, stb. Közben az ecetes lé pinkre vált, azt pedig színes salátaöntet alapjaként lehet nyugodtan használni, kevés olívaolajjal kikeverve.

Rizsecetes, savanyított csíkos cékla ...

Folytats a blogon ... chiliesvanilia.blogspot.com/2012/06/s...

sponsored links

Keres?s