Júliusi befõzéseim: Mirabolán édesen és pikánsan, levendulás-citromos sárgacukkini, vaníliás-bazsalikomos õszibarack, levendulás sárgabarack
sponsored links
Szépen gyûlnek a kamrában a lekvárok, és ez nagyon jó érzés. Fõleg akkor, ha saját termesztésû-gyûjtésû az alapanyag. Folyamatos idõhiánnyal küzdök, Flóra mindig a lábam alatt mászkál vagy a ruhámat rángatva kéredzkedik fel az ölembe, de akkor is kellenek a lekvárok, akár félkézzel kavargatva, Flórát cipelve is. Megõrülnék a tudattól, hogy itt rohad a termés a fákon, én pedig boltban veszem a ki tudja hogyan készült lekvárokat vagy a méregdrága biót, szóval muszáj befõzni:) Ebben a hónapban egész szép az eredmény. Pontos recepteket nem tudok írni, de szerintem a lekvárfõzés nem is olyan téma, amihez lehetne: mindenki maga érzi, hogy mennyire édesnek, illetve ízesített lekvárok esetén mennyire fûszeresnek szeretné a végeredményt, van, aki a híg lekvárt szereti, mások egészen sûrûre fõzik. Én egészen kevés cukrot használok (nyírfa- vagy nádcukrot, esetleg steviát), általában max. 10%-nyit, és még így is bõven elég édesnek találom a lekvárjaimat, de pl. az anyósom túl savanykásnak találta, amit megkóstolt. Idén elõször néhány lekvárhoz használtam dzsemfixet, de szívesebben használok agar-agart a sûrítéshez, és végülis az sem zavar, ha folyós a lekvár. Ami szerintem az egész befõzésben a a legeslegfontosabb: tûzforrón tegyük üvegbe a lekvárokat, rögtön zárjuk le, és legalább 5 percre állítsuk fejre az üvegeket. Amióta ezt a módszert követem (3 éve), a kevés cukor ellenére sem romlott meg egy lekvárom sem, tartósítószert soha nem használok. Szóval az ehavi lekvárjaim:
Mirabolán-lekvár: ...