Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Hasznos tudnivalók
sponsored links
Szalonnázzunk!A bor az egyenes vonalat nem szereti. Ezért, aki már jócskán ivott, örvénylõ mozdulatokat tesz, és ha megindul, szép parabolákban és hiperbolákban jár. Azt mondják, egyensúlyát elvesztette és tántorog. Nem hiszem. A bor ezeket a lengõ balanszokat kedveli. Figyeld csak meg a boros ember járását. Valóságos tánc ez, amit csinál. Öreg csavargó, fel se tételeznéd, hogy ... |
Tovbb... |
Kókuszolaj, Stevia és XilitTegnap a húgommal beszélgettem és megkért, hogy küldjek neki jó diétás süti recepteket. Mondtam, neki, hogy annál jobbakat, amik a blogon képpel együtt megjelennek nem tudok neki küldeni. Hát igen, igen, olvassa õ azokat, de állandóan valami különleges hozzávalókat használok, ami neki nincs, így el is megy a kedve a kipróbálástól. Elgondolkodtam, hogy hányan ... |
Tovbb... |
Fûszeres kedd: FokhagymaIsmét visszaáll a régi rend! Jönnek keddenként a fûszerek. Megéri olvasgatni egy kicsit! Ma a fokhagyma, mint fûszer/ ételízesítõ kerül terítékre! SZÁRMAZÁSA: ... |
Tovbb... |
Fûbõl-fából, fûben-fában májusban - Gyûjtés- és receptajánlóMájus vége felé számos vadon élõ gyógy- fûszer- és ehetõ növény virágba borul. Ezeket ilyenkor kell gyûjteni. Most idõm hiányában csak egy gyors felsorolás, de a napokban bõvebben igyekszem írni mindegyikrõl a blog "ehetõ fajok felismerése" oldalán. A blog "Fûbõl, fából" oldalán pedig igyekszem minél több vadnövényes receptet összegyûjteni ... |
Tovbb... |
Frida, a kovászNagyon szeretem a kovászos kenyeret, meg a tõlünk keletebbre és északabbra élõ népek savanykás kenyereit. Ezért gondoltam kinevelni ezt a kis lényt, hogy még ha hosszadalmas procedúra árán is, de igazi élesztõ nélküli kenyeret süthessek. A River Cottage receptet átolvasva, nem tûnt bonyolultabbnak az elkészítése, mint a hagyományos ... |
Tovbb... |
Mi is az a karamell?Közkívánatra írom nektek , hogyan is jutottam el a karamellhez. Fogalmam sem volt hogy így hívják, majd egy kis kutakodás után találtam a húzott cukor elnevezést. Ezek után összetudtam keresni egy két hasznos dolgot ami ebben a témában fontos lehet. Ha karamell szakértõk olvassák a blogomat és valamit rosszul írtam, vagy nem írtam fel akkor kérem , hogy szóljatok, majd javítom. Viszont, ha még van hasznos információtok ... |
Tovbb... |
Fûszeres kedd - MedvehagymaTudom, hogy a szezonális finomságokkal készült receptek garmadáját olvashatjátok, de most egy kicsit más szemszögbõl vizsgáljuk meg a medvehagymát a fûszeres kedd keretein belül :-)) SZÁRMAZÁSA: A medvehagyma vadon Európa és Észak-Ázsia nyirkos, humuszban gazdag , árnyékos ... |
Tovbb... |
Zöldség alaplé kuka, vagy komposztálás helyettA kukabúvárok, az ökonõk, és a tudatos háziasszonyok jutalma lehet ez az alaplé. Nem hiszem, hogy bárkinek nehezére esne a zöldségek konyhai elõkészítésénél leesõ darabokat zacskóba dobni, és betenni a mélyhûtõbe, pedig nagyjából ennyin múlik az egész. Fogalmam sincs, hogy a válság, a tudatosabb lét, a zöld szemlélet, vagy csak a pazarlás végtelenül értelmetlen ... |
Tovbb... |
Mókus kiképzõtábora 4. szénhidrát: krumpliA jó öreg korompéj! Amerika gyümölcse, földialma, kolompér, burgonya, pityóka. Egy az amerikai kultúrnövények közül, ami jellemzõ módon elõször nem kellett a kutyának se. Aztán jöttek az éhínségek, amitõl többezer embert mentett meg. Azóta viszont- jó haver. ... |
Tovbb... |
Sonka gyorstalpalóBiztos sokan tervezik már a húsvéti menüt, és ha jól sejtem,ebben elõkelõ helyet kap majd mindenkinél a sonka. A napokban szerezzük be,ezért arra gondoltam, megkérek egy hentesmestert, hogy segítsen néhány alapinformációval elkalauzolni bennünket a sonkák különbözõ fajtái között. Erre most a Fény utcai ... |
Tovbb... |
Fessük természetesen?Az Erdélyi Konyha húsvéti különszámában felvállaltam, hogy utána járok, mibõl is lehet vegyi anyag nélkül. Anyukám jól ismert praktikáin kívül próbálkoztam mással is, de nekem nem mind jött be. Meglehet, egy kissé összemaszatolták a tojást, de látható, és fõleg kívánatos eredményt nem hoztak. A legtöbb bajom a narancsszín kikeverésébõl fakadt, mert ... |
Tovbb... |
Húsvéti sonka pácolása, fõzéseNéhány praktikum, tipp a Húsvéti sonka pácolásához, fõzéséhez: 1. Jó minõségû, ha lehet a gyors pácolású helyett a hagyományos érlelésû, füstölt sonkát válasszuk (nem tartalmaz olyan adalékanyagokat, mint a gyors verzió és fõzés után is megõrzi a méretét és a ... |
Tovbb... |
Színes szórócukor Fantasztikus oldalra találtam, nagyon jó bogarászni nála, az egyik ötletét már ki is próbáltam. Ez nem más, mint a házilag színezett kristálycukor, amit aztán kismillió módon felhasználhatunk sütemények, muffinok, torták dekorálására, vagy ajándékba, ehetõ homok-kép készítésére is ... |
Tovbb... |
Csirke alapléNem akarom felfedezni a spanyolviaszt. Egyszerûen csak leírom ide, hogy itt legyen. Sokáig szkeptikus voltam az alaplevekkel. Mert hogy micsoda macera, meg hol tárolom és nem is olyan nagy szám. De az idõ múltával nõtt a kíváncsiságom és egyre nagyobb ellenérzésekkel viseltettem a leveskockák iránt, így aztán kb fél éve, egy éve elkezdtem én is az ... |
Tovbb... |
Tengeri halak olasz nevei Örömmel olvastam a ma reggeli böngészésem közben talált cikkben, hogy már otthon Magyarországon is vannak olyan bátor és elismerést érdemlõ halárusok, akik egyre többféle tengeri halat és herkentyût kínálnak a magyar vásárlóknak, gondos válogatást követõen, mint pl. Lukácsy Aletta. Természetesen az lenne a legjobb, ha az otthon élõ, õshonos halfajtáinkból is sokkal ... |
Tovbb... |
Okosságok, hasznos tippekMost kaptam mailben egy nagyon kedves ismerõsömtõl. Szerintem mindenki hasznát veheti, ezért megosztom: Ha a csirkemájat sütés elõtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben |
Tovbb... |
Paleo Q&A, avagy 9 tipp a paleo elkezdéséhez
A rendszeresen feltett kérdésekbõl az elmúlt másfél év alatt elég jól le tudtam szûrni, hogy mik a kezdeti nehézségek a paleora való átállásnál. Most azon a tanácsaimat írom le, melyeket a legtöbb hozzám érkezõ emailben is tanácsolok azoknak, akik úgy határoztak, hogy fejes ugranak a Paleoba.
Remélem hasznosak lesznek a tippjeim, és ha ... |
Tovbb... |
Hogy használjuk a sütõpapírt ?Lehet vitatkozni azon, hogy mi kerül többe, és mi védi jobban a környezetet, sõt tudományos alapon is megközelíthetõ a kérdés, hogy papír, vagy zsiradék? Én viszont simán a praktikum oldaláról fogom megközelíteni a sütõpapír használatát, illetve megmutatni, hogy ... |
Tovbb... |
Hajtogatott leveles tésztaSzinte biztos vagyok benne, hogy a háziasszonyok 70% úgy gondolja, hogy õ ugyan biztos sosem lenne képes egy hajtogatott leveles tészta elkészítésére. Pedig de! Semmi nehézség nincs benne, az egyedüli kellemetlenség talán az, hogy elég sok idõt vesz igénybe a tészta hajtogatás közbeni pihentetése, bár azokat a perceket is ki lehet használni tartalmasan. Pont ezért ezt a ... |
Tovbb... |
A tavasz elsõ hírnöke a hóvirág, a vetési terv, és egy vegetáriánus diós datolyás gyümölcskenyér
Megjött a TAVASZ a maga valóságában is. Elõször csak a naptárra hagyatkoztam, aztán amikor vittem ki a komposztot a hóvirágok felé vettem utam, és mint minden évben most is ott virítanak ezek a csodálatos kis hófehér virágok a tavasz elsõ ... |
Tovbb... |
Mennyi az annyiMindig kérdés, hogy mennyi gr, az egy pohár, csésze, bögre... Mindig kérdés, hogy hány gr, az 1 ek liszt... 1 csapott ek liszt = 1,5 dkg = 15 gr ... |
Tovbb... |
Chia magAz útifû maghéjjal megrekedt a hozzávalók bemutatása, pedig azt hittem,lelkesebb leszek e téren. De most megtöröm a jeget :-) Jöjjön a másik kedvencem,az "aztékok õsi kincse", a ... |
Tovbb... |
Amikor a szülõ az oltást nem szeretné a gyereknek...Egy kedves blogolvasóm küldte át nekem ezt a videót. Közzéteszem itt a blogon is, hogy minél többekhez eljusson! Elég hosszú, 40 perces, akit kifejezetten az oltáselutasítás jogi következménye érdekel, kb. a 09-19 perc közötti részt nézze! De ajánlott az egészet megnézni, mert döbbenetesen tanulságos! KATT a képre, hogy a ... |
Tovbb... |
Sablon használataA kezdõ tortadíszítõk sokszor elcsodálkoznak, hogyan képesek a profik szabályos, egyforma, tökéletes mintákat, díszeket készíteni a torta felületére. Ez a kisfilm azt mutatja be, hogyan használjuk a sablonokat a fondant bevonónkon, azaz hogyan kerül az icing díszítés a ... |
Tovbb... |
Hogyan tisztíts meg egy tintahalat?Régi barátunk a River Cottage-bõl Hugh Fearnley, aki most megmutatja nekünk hogyan kell megtisztítani a tintahalat. |
Tovbb... |
Hogyan készült.... - Mûhelytitkok a fotózásrólEz a téma kimeríthetetlen a gasztrobloggerek körében, s gondoltam, mint a téma egyik szakértõje (értsd: le szoktam fotózni a kajákat), megosztom tapasztalataimat az ételfotózásban járatlan sorstársaimmal. Bár soha senki nem kérdezte, hogy ezt vagy azt a fotót hogy készítettem, ezt nem írom a képek minõségének a ... |
Tovbb... |
Fish and chips és panirozott tintahal karikák River Cottage módraEgy gyors videó útmutató, hogyan panírozzuk be a halat, ha fish and chips-re vagy panírozott tintahal karikákra fáj a fogunk. |
Tovbb... |
PiskótaNem nagyon van olyan buli, ahol a legpuccosabb sütik mellõl ne a meggyes piskóta (és a kókuszgolyó) tûnne el elõször. Nem lehet vele mellényúlni, jó magában, jó krémmel, gyümölccsel, habbal, ... |
Tovbb... |
PiskótaNem nagyon van olyan buli, ahol a legpuccosabb sütik mellõl ne a meggyes piskóta (és a kókuszgolyó) tûnne el elõször. Nem lehet vele mellényúlni, jó magában, jó krémmel, gyümölccsel, habbal ... |
Tovbb... |
Alaplé: mindennek az alapja |
Tovbb... |
Hogyan süssünk szép tortát?Az elmúlt 2-3 évben elég sokat kutakodtam az interneten tortakészítéssel kapcsolatban és úgy gondolom, hogy egy bejegyzésben összefoglalható néhány tanács, amivel az egyszerûen elkészíthetõ sütemények is látványos, alkalmi tortává ... |
Tovbb... |
Mit tegyünk és együnk a rendkívüli hidegben
A hét végére szokatlan hideg várható, akár-20-22 ºC alá csökkenhet az éjszakai hõmérséklet, a meteorológiai elõrejelzések szerint. |
Tovbb... |
A nagy pangrasius-átverésSosem veszek sem pangrasius, sem tilápia filét. Egyszer kóstoltam, de kiköptem. Bocsánat, de így volt. Évekkel ezelõtt. Még csodálkoztam is, hogy lehet az, hogy van hal, amit én nem szeretek? Hát van. A cikk sokkoló. ... |
Tovbb... |
Újabb csalódás: Pangasius-átverésMegérkezett az újabb gasztro-csalódásom: a híreket olvasva, hogy példul az áruházakban vásárolható csirkék között csak egy (!) ment át a mércén....de még ezen is túlszárnyalt mindaz, amit a pangasiuszfilérõl írtak. Néhány éve szerettük meg ezt a halfajtát mert olcsó volt, szálkamentes, könnyen feldolgozható és húsa nem volt ... |
Tovbb... |
Keksz dekorálása sablonnalA jövõben a tortadíszítés mellett a muffinokkal, és a kekszek dekorálásával is foglalkozom majd. Ebben a kisfilmben bemutatásra kerül, hogyan készíthetsz formára kiszúrt kekszre fondant díszítést, majd pedig ... |
Tovbb... |
Menõ morzsa kicsi kezeinkbõl Zsemlemorzsát kapni boltban. Van, aki ragaszkodik ahhoz a minõséghez, és reklamálja, ha szilánkos, aranyárú pankóban kapja a rántott májat. Lépjünk túl, bocsássuk meg, ha valaki azt hiszi, nem érdemli meg a jót, mert itt most a ... |
Tovbb... |