Okosságok, hasznos tippek
sponsored links
Most kaptam mailben egy nagyon kedves ismerõsömtõl. Szerintem mindenki hasznát veheti, ezért megosztom:
Ha a csirkemájat sütés elõtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belõle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs
héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy mûanyag, zárható tetejû edénybe teszem és lefagyasztom.
Süteményekhez kiváló.
A levét kifacsarom, és jégkockakészítõbe téve lefagyasztom. Bármikor elõvehetem tea, limonádé ízesítéséhez.
De a kézen lévõ halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evõkanál étolajat,így nem ragad az edényaljához,
és az olaj is kevésbé habosodik.
A sovány húsokat panírozás elõtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
A fejes saláta nem tárolható sokáig, elõfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.>
Fûszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.
Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy
más illatos fûszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha elõtte hideg vizet engedsz rá.
Ezután pikk-pakk lejön a bõre.
Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb.
teszek bele egy kis kurkumát.Nagyon szép színe lesz tõle.
A bablevest rántás helyett úgy sûrítem, hogy a benne fõtt zöldséget összeturmixolom.
Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm,és amikor már majdnem kész a leves
(gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forróvízbe. Gyors és nem maszatolós.
Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd elõmelegített sütõbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sûrû szövésû anyagban helyezem az üvegbe,így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhetõ.
Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel - VAGY szórj rá lisztet !
Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem .
Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
A kávézacc a hûtõben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipõtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hõ ezért miután kivettük, keverjük fel.
Mikrohullámú sütõben is fellehet olvasztani a csokit,ha vízfürdõbe rakjuk
(pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beletszünk egy magas
falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielõtt vágni kezdjük.
A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegõbe.
Ha megégettük az ujjunkat,és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hûtõbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel:rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló,
ill. habcsókot is készíthetünk belõle, díszíthetünk habjával süteményeket is.
Befõttesüveget úgy is kifertõtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
Magunk is készíthetünk házi ételízesítõt:
vegyünk a piacon friss leveszöldségbõl több csomaggal, majd daráljuk le.
Tegyük kifertõtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, Ez tartósítani fogja.
Felhasználáskor figyeljünk a benne lévõ plusz sómennyiségre!
Általában minden gyümölcs hûthetõ kivéve a déligyümölcsöket.
Banánt egyáltalán ne tegyünk a hûtõbe, mert nagyon hamar megfonnyad,
Ne tároljuk a kenyeret a hûtõszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
Ne öntsük ki a befõttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe
tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel
készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le,
és nem utolsósorban olcsóbb az elõállítása is. Kétszer annyi szénsavas
ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthetõ belõle.
A fõtt tészta nem áll össze, ha kiszedés elõtt egy pohár hideg
vizet öntünk a fõzõléhez.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy
kis sört is öntünk.
Ha mézet kell kimérned kanállal, elõbb olajozd be a kanalat. Garantáltan
lecsusszan róla a méz!
A citrom héját nem dobom ki, mélyhûtõbe teszem, fagyottan könnyen
reszelhetõ.
A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a
módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belõle, amennyire
szükség van.
Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le,
hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval ...