Frida, a kovász
sponsored links
Nagyon szeretem a kovászos kenyeret, meg a tõlünk keletebbre és északabbra élõ népek savanykás kenyereit. Ezért gondoltam kinevelni ezt a kis lényt, hogy még ha hosszadalmas procedúra árán is, de igazi élesztõ nélküli kenyeret süthessek. A River Cottage receptet átolvasva, nem tûnt bonyolultabbnak az elkészítése, mint a hagyományos kenyéré. Sõt! Lényegében ugyanaz a forgatókönyv, csak kicsit elnyújtva. Nem igényel több energia befektetést, csak egy kicsit több odafigyelést, és persze idõben el kell kezdeni, mert nagyjából 24 óra alatt készül el.
A kenyérrõl késõbb számolok be, most csak elmesélem, hogyan született Frida, a kovász.
Pontos, bõvebb útmutatást itt találtok (angolul).
A kovász kinevelésének táptalajául összekevertem 100 g lisztet (fele teljes kiõrlésû) és annyi vizet, hogy tejföl sûrûségû legyen. Jól felvertem kézi habverõvel, hogy telemenjen levegõvel, aztán a tálat szorosan lefedtem folpack-kal és hagytam a konyhapulton pihenni (kb. 24 °C). Pár óra elteltével már mutatkoztak is az aktivitás jelei: apró buborékok jelentek meg a CO2 képzõdés következtében. Ez a fázis pár órától akár pár napig is eltarthat, attól függõen mennyi vadélesztõ terjeng a levegõben. Mivel nálunk elég kicsi a konyha és háromnaponta sütök kenyeret, tele a levegõ élesztõvel. Gyorsan beindult.
A következõ hét napban reggelente leöntöttem a felét (na nem a lefolyóba, mert sajnáltam volna kidobni) és ...