Piskóta
sponsored links
Nem nagyon van olyan buli, ahol a legpuccosabb sütik mellõl ne a meggyes piskóta (és a kókuszgolyó) tûnne el elõször. Nem lehet vele mellényúlni, jó magában, jó krémmel, gyümölccsel, habbal, bármiben.
Igyekeztem olyan részletességgel leírni a receptet, hogy ha valaki még soha nem sütött, akkor se fusson bele ismeretlen lépésekbe. (pl. "megfelelõ sûrûségig fõzzük":) Persze ahány ház..., de én ezt a piskótát szoktam használni a tortáimhoz.
25 cm átmérõjû kerek tortaformában 6 tojásból két lapos tortát szoktam sütni (lap-krém-lap), 18 cm átmérõjû kerek tortaformában 5 tojásból három laposat. Piskótatekercshez 5 tojással sütött tészta tölti ki megfelelõ vastagságban a nagy gáztepsit (30*30*2 cm)
Hozzávalók:
6 tojás
(egy kupak citromlé)
6 evõkanál kristálycukor
6 evõkanál finomliszt
A tojásokat szét kell választani. A fehérjés edény felett feltörjük az edény szélén a tojást, majd óvatosan egyik héjfélbõl a másikba, vagy a tenyerünkbe csúsztatva a sárgáját, lecsöpögtetjük. Fontos szabály, hogy inkább kerüljön több fehérje a sárgájához, de tojássárgája egyáltalán ne menjen a fehérje közé: ha belekerül, nem tudjuk majd jól felverni.
Egy kis kupak citromlé hozzáadásával a robot habverõ legmagasabb fokozatán felverjük a tojás fehérjét. Ahogy a dédnagymamám után tanultam: akkor jó, ha a fejed fölé emeled és benne marad a lábasban. :) Tehát amíg folyik, krémszerû, addig verni kell, akkor lesz jó, ha fejrefordítjuk az edényt, de legalábbis megdöntjük és nem moccan.
A 6 kanál cukorral fehéredésig verjük a sárgáját a legalacsonyabb fokozaton. (Mikor eléggé fehér... Ami amúgy sárga...) Ha egy helyben tartod a fejet, kivilágosodik mellette a massza egy árnyalatnyival. Amikor már nem világosodik tovább, akkor jó lesz, hozzákeverhetõ a 6 kanál liszt, több részletben.
Ha kakaós, diós, stb. tésztát készítesz, itt kell cserélni. A száraz anyagnak ugyanannyinak kell maradnia, tehát ha kakaós piskóta lesz, akkor 1 kanál kakaó, 5 kanál liszt megy a tojássárgájához.
Így elég sûrû masszát kapunk. Ehhez egy-két evõkanál fehérjehabot keverünk, amitõl kissé fellazul. (Begyújtjuk a sütõt 150 fokra.) Ezek után a habot úgy kell belekeverni, hogy ne törjön össze. Beletesszük a hab felét és körbe-körbe ...
Igyekeztem olyan részletességgel leírni a receptet, hogy ha valaki még soha nem sütött, akkor se fusson bele ismeretlen lépésekbe. (pl. "megfelelõ sûrûségig fõzzük":) Persze ahány ház..., de én ezt a piskótát szoktam használni a tortáimhoz.
25 cm átmérõjû kerek tortaformában 6 tojásból két lapos tortát szoktam sütni (lap-krém-lap), 18 cm átmérõjû kerek tortaformában 5 tojásból három laposat. Piskótatekercshez 5 tojással sütött tészta tölti ki megfelelõ vastagságban a nagy gáztepsit (30*30*2 cm)
Hozzávalók:
6 tojás
(egy kupak citromlé)
6 evõkanál kristálycukor
6 evõkanál finomliszt
A tojásokat szét kell választani. A fehérjés edény felett feltörjük az edény szélén a tojást, majd óvatosan egyik héjfélbõl a másikba, vagy a tenyerünkbe csúsztatva a sárgáját, lecsöpögtetjük. Fontos szabály, hogy inkább kerüljön több fehérje a sárgájához, de tojássárgája egyáltalán ne menjen a fehérje közé: ha belekerül, nem tudjuk majd jól felverni.
Egy kis kupak citromlé hozzáadásával a robot habverõ legmagasabb fokozatán felverjük a tojás fehérjét. Ahogy a dédnagymamám után tanultam: akkor jó, ha a fejed fölé emeled és benne marad a lábasban. :) Tehát amíg folyik, krémszerû, addig verni kell, akkor lesz jó, ha fejrefordítjuk az edényt, de legalábbis megdöntjük és nem moccan.
A 6 kanál cukorral fehéredésig verjük a sárgáját a legalacsonyabb fokozaton. (Mikor eléggé fehér... Ami amúgy sárga...) Ha egy helyben tartod a fejet, kivilágosodik mellette a massza egy árnyalatnyival. Amikor már nem világosodik tovább, akkor jó lesz, hozzákeverhetõ a 6 kanál liszt, több részletben.
Ha kakaós, diós, stb. tésztát készítesz, itt kell cserélni. A száraz anyagnak ugyanannyinak kell maradnia, tehát ha kakaós piskóta lesz, akkor 1 kanál kakaó, 5 kanál liszt megy a tojássárgájához.
Így elég sûrû masszát kapunk. Ehhez egy-két evõkanál fehérjehabot keverünk, amitõl kissé fellazul. (Begyújtjuk a sütõt 150 fokra.) Ezek után a habot úgy kell belekeverni, hogy ne törjön össze. Beletesszük a hab felét és körbe-körbe ...