Chia mag
sponsored links
Az útifû maghéjjal megrekedt a hozzávalók bemutatása, pedig azt hittem,lelkesebb leszek e téren. De most megtöröm a jeget :-) Jöjjön a másik kedvencem,az "aztékok õsi kincse", a chia mag.
Sokat dob egy értékes anyagon, ha nem "csak" tápanyagban dús és egészséges,hanem nagyon praktikus is. Nos, a chia ilyen!
1. Konyhai praktikák:
- Ha tehetem, kiváltom a tojást asüteményekben, tésztákban, mert ételtársítási szempontból nem túl szerencsés gabonával együtt fogyasztani. Ez nem jelenti azt, hogy el kell hagyni, de nem szabad túlzásba esni. Piskótát és más olyan süteményt, ahol szükség van a felvert tojásfehérjére, természetesen tojással készítek, de "kötõanyagnak" jobban szeretem a chiát. Vízbe kell áztatni, így egy kis idõ után zselészerû anyagot képez maga körül. (Próbálkoztam lenmaggal is, ez az általánosabb tojáshelyettesítõ, de a chia jobban bevált.) Egy tojásnak kb. 1 teáskanál chia mag felel meg, melyet elõzõleg fél deci vízbe áztatunk.
- Persze nem csak tojás helyett használhatjuk, belesüthetjük bármilyen tésztába, (szárazon is, ha nem kötõanyagnak szánjuk, akkor nem kell áztatni), semmilyen mellékíze nincsen. (Íze sem nagyon :-D)
- Ugyanúgy, mint az útifûvel, készíthetünk belõle nyers pudingokat. Nem lesznek olyan keményen ...