Hajtogatott leveles tészta
sponsored links
Szinte biztos vagyok benne, hogy a háziasszonyok 70% úgy gondolja, hogy õ ugyan biztos sosem lenne képes egy hajtogatott leveles tészta elkészítésére. Pedig de! Semmi nehézség nincs benne, az egyedüli kellemetlenség talán az, hogy elég sok idõt vesz igénybe a tészta hajtogatás közbeni pihentetése, bár azokat a perceket is ki lehet használni tartalmasan. Pont ezért ezt a tésztát nagy mennyiségben érdemes elkészíteni, ugyanis a fagyasztóban, kiporciózva hosszú ideig tárolható. Nem is húzom tovább az idõt, mert most aztán lesz mirõl írni.
Elõször is, a tészta két különbözõ tészta keverékébõl áll össze. Az egyik a vaj nélküli vizes, lisztes massza, a másik pedig a vajas lisztes massza.
Hozzávalók a vaj nélküli tésztához:- 1060g fehérliszt
- 30g finom só
- 660g hideg! víz
Ha robotgéppel dolgozunk, akkor a lisztet és a sót tegyük a robot táljába és kevertessük össze vele, majd apránként adagoljuk hozzá a jó hideg vizet. Ha kézzel dolgozzuk ki a tésztát, akkor is ugyanezt a folyamatot kövessük. A tésztának nem kell simának és tökéletes állagúnak lennie, amikor már éppen összeállt, abba is hagyhatjuk a gyúrást, formázzuk labdává, csomagoljuk sütõpapírba és tegyük a hûtõbe legalább fél órára pihenni.
Hozzávalók a vajas tésztához: