Sonka gyorstalpaló
sponsored links
Biztos sokan tervezik már a húsvéti menüt, és ha jól sejtem,ebben elõkelõ helyet kap majd mindenkinél a sonka. A napokban szerezzük be,ezért arra gondoltam, megkérek egy hentesmestert, hogy segítsen néhány alapinformációval elkalauzolni bennünket a sonkák különbözõ fajtái között. Erre most a Fény utcai piacon, Kurunczi Péternél került sor. A fotókat Nagy Balázskészítette.
Kurunczi Péter hentesmester a piac egyik legrégibb hentesüzletét viszi, újabban pedig nemcsak szép árujával, hanem menõ új cégértáblájával is kitûnik. Rengeteg törzsvásárlója van, és számos étterem séfje is vásárol nála (pl. Csalogány 26, Vár a Speiz, stb.). Igazi bizalmi hentes, aki büszke az árujára és még beszélget is velük. A húst olyan vágóhídaktól vásárolja, akikkel évek óta bizalmi kapcsolatot ápol,mangalicát azért nem tart, mert igazán jó minõségût nehezen találni, a bárányt (amelyet viszont folyamatosan tart) móricgáti tenyésztõtõl hozza.
Az összes sonkáját hagyományos eljárással készíti, azaz besózzák,fûszerekben pácolják, majd házilag bükkfán füstölik.
Alább egy kis képes kalauz, hogy legalább tudjuk, hogy mit kérünk.
Csont nélküli parasztsonka
Péter szerint ez a legjobb sonka, neki ez a személyes kedvence. Jó arányban van rajta a zsír és hús, szépen ...