Hogyan süssünk szép tortát?
sponsored links
Az elmúlt 2-3 évben elég sokat kutakodtam az interneten tortakészítéssel kapcsolatban és úgy gondolom, hogy egy bejegyzésben összefoglalható néhány tanács, amivel az egyszerûen elkészíthetõ sütemények is látványos, alkalmi tortává válhatnak.
Legyen magas! A "szokásoshoz" képest álljon egy-két lappal többõl a torta, sokkal jobban mutat.
A díszítésnél törekedjünk az egyszerûségre. Profibb módon néz ki egy torta, ha nem bonyolítjuk túl a dekorációt, nem használunk túl sok extravagáns színt egyszerre.
Jobb többféle krémet és tésztát is kipróbálni, hogy megtaláljuk azt, ami szépen formázható, de jóízû is. Számomra az íz az elsõdleges, elvégre azért készül házilag a sütemény, hogy ne bolti íze legyen. Mellesleg a legcsúnyább torta is eltûnik, ha finom...
A tésztát inkább több lapként érdemes megsütni, ha van két egyforma tortaforma, akkor nem is tart tovább. A vékonyabb lapok gyorsabban átsülnek, nem fog megégni az oldala, amikor a belseje még folyékony. Egy tésztát pedig egyszerûbb kettõ egyforma lapra vágni, mint négyre. A formának elég az aljába sütõpapírt tenni, a teflonos formától egy mûanyaglapáttal könnyen elválasztható a megsült tészta oldala és így nem lesz girbegurba a tortalapok széle.
A megsült piskótának mindig az alsó lapját ajánlott a torta tetejeként használni, ez a legegyenesebb.
Bevonás elõtt jobb behûteni a tortát és a krémet, így könnyebben lehet dolgozni vele. Ha kívülrõl is krém fogja borítani, nem érdemes tükörsima felületre törekedni. Kenjük fel kanállal, vagy simítsuk el és szórjuk meg egyenletesen pirított dióval, mogyoróval ...