Kókuszolaj, Stevia és Xilit
sponsored links
Tegnap a húgommal beszélgettem és megkért, hogy küldjek neki jó diétás süti recepteket. Mondtam, neki, hogy annál jobbakat, amik a blogon képpel együtt megjelennek nem tudok neki küldeni. Hát igen, igen, olvassa õ azokat, de állandóan valami különleges hozzávalókat használok, ami neki nincs, így el is megy a kedve a kipróbálástól. Elgondolkodtam, hogy hányan lehetnek ezzel így, hogy szép-szép, de nekem nincs a kamrámban kókuszolaj, xilit és Stevia vagy akár gluténmentes liszt.
Hogy ezek ne tántorítsanak el senkit a receptek kipróbálásától, az alábbiakban közreadom, hogy egyrészt én hol és mennyiért szerzem be a "különleges" hozzávalókat, másrészt szeretném eloszlatni az aggályokat, ha mégsem tudtok ezekhez hozzájutni.
1. Gluténmentes liszt - nyugodtan használhatsz helyette mindegyik receptnél normál lisztet. Garantáltan még jobb lesz vele a sütemény.
2. Xilit - jelenleg legjobb áron kb. 2000 Ft-ért a www.csaladellato.hu cégtõl szerzem be a kilós kiszerelésû xilitet. Több dolgot is rendeltem, így a kiszállítás ingyenes. Azért is ajánlom õket (nem fizetnek a reklámért), mert magyar vállalkozások (Erdélyi vállalkozásokét is) termékeit értékesítik, sok minden van náluk, amire egy átlagos háztartásnak szüksége van. A Xilitnek nincs mellékíze, 40%-al kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a fehérített cukor, nem emeli a vércukorszintet, és a fogaknak sem árt. Ezért használom. Nálam, aki elég sokat sütök kb. két kg fogy el egy hónapban. Ugyanúgy lehet használni mint a fehérített cukrot, ha az szerepel egy receptben, nyugodtan ki lehet váltani 1:1 arányban Xilittel. Nincs egyáltalán mellékíze. A családot hozzá kell szoktatni, mert van akinél az elsõ-második találkozás hasmenést okoz, de ez egyrészt ritka (nálunk a kisebbik fiamnál jelentkezett, senki másnál a családban és nála is elmúlt).
3. Kókuszolaj - ha már a süteményekbe vaj, margarin = zsiradék kell, egyáltalán nem mindegy, hogy ...