Zöldség alaplé kuka, vagy komposztálás helyett
sponsored links
A kukabúvárok, az ökonõk, és a tudatos háziasszonyok jutalma lehet ez az alaplé. Nem hiszem, hogy bárkinek nehezére esne a zöldségek konyhai elõkészítésénél leesõ darabokat zacskóba dobni, és betenni a mélyhûtõbe, pedig nagyjából ennyin múlik az egész.
Fogalmam sincs, hogy a válság, a tudatosabb lét, a zöld szemlélet, vagy csak a pazarlás végtelenül értelmetlen folyamata juttatta el a világot oda, hogy rájöjjünk, a brokkoli szára, vagy a répa héja, a hagyma kalapja, és paprika csutkája a komposztáláson kívül, illetve az elõtt még egyszer értelmet nyerhet, ha alaplét fõzünk belõle.
Egyre több alaplét igénylõ receptet lehet olvasni, és valljuk meg a leveskocka, de még a kimondottan alaplé sûrítmény sem a legüdvözítõbb út a tutihoz. Sokkal finomabb, kiszámíthatóbb, egészségesebb és olcsóbb ez a mélyhûtõs megoldás.
Óriási elõnye, hogy a magunk dönthetjük el például, hogy sót szeretnénk e beletenni, vagy csak kicsit, vagy annyit, hogy általánosan jó legyen. Ez annak függvénye, hogy mihez szeretnénk késõbb használni.
Hozzávalók:
Bármilyen konyhai zöldséghulladék, amik ehetõ részek, de nem használtuk fel az adott ételhez, és megmosva bezacskóztunk.
Most konkrétan el fogom mondani, hogy melyik rész mibõl maradt:
brokkoliszár (brokkolis tejszínes tészta)
karfiolszár (karfiol leves)
répa teteje alja, plusz a héj (leves, répás joghurt)
hagyma kalap (lecsó) ...