Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Elõételek
sponsored links
Parmezános-rozmaringos sós cantuccini, vajas sültfokhagyma-krémmel, vajretekkel és zsázsával - 49. VKF!-reA 49. VKF! stafétája egy nagyon-nagyon tehetséges és nem mellesleg az egyik kedvenc gasztrobloggeremnél, chriesinél, a Mandula sarok blog szerzõjénél van. A témaválasztást illetõen nagyon feladta a leckét, mert a fogásoknak fehérnek kellett legyenek, plusz még egy szabadon választható szín lehetett jelen a tányéron. A teljes ... |
Tovbb... |
Kolbászos falatkákEltûntem kicsit, de jó hír, hogy közben kolléganõimmel együtt megszerkesztettük a Székely Konyha júniusi lapszámát, ami várhatóan kedden jelenik meg. Az utóbb készített finom falatok sorából azonban kimaradt a képen látható kolbászos falatka. A minap HajniZoli kommentben írta az egyik hasonló falatkára: ... |
Tovbb... |
SÜLT MOZZARELLA SÜLT PAPRIKÁS MÁRTOGATÓVALIsmét egy recept Neven Maguire-tõl, az ír szakács "Food from the Sun" címû könyvébõl. Aki szereti a nyári, könnyû ételeket azoknak meleg szívvel ajánlom, végre olyan szakácskönyv, amibõl minimum minden második receptet azonnal elkészíteném. A sült mozzarella egy kicsit macerásnak hangzik, de simán megéri panírozgatni és olajban ... |
Tovbb... |
BURGONYÁS BLINI KÉKSAJTTALA jó öreg burgonya egy kevésbé ismert ételben. A blini egy orosz specialitás és eredetileg hajdina lisztbõl készítik. Többféle képen lehet ízesíteni, a legelterjedtebb a lazac kaviáros. Elõször egy állófogadáson ettem, már ott megfogott a látványa és nem különben az íze is. Nagyon finom, igazi elõ-étel falatka. Most ... |
Tovbb... |
Rántott mozzarellagolyók chilis joghurtmártássalIdejét sem tudom mikor sütöttem utoljára rántott sajtot. Nem mintha nem szeretnénk, csak a panírozását vállalná át tõlem valaki. De mivel ma nem vágytam sem túl idõigényes, sem nehéz ebédre, így a hûtõ felsõ polcán meglapuló mozzarellagolyócskák kerültek terítékre. Mivel a mozzarella ízre teljesen semleges, mondhatni ízetlen, így megfûszereztem kicsit a ... |
Tovbb... |
Mozzarella paradicsommal - CapreseVégre, hogy eszembe jutott ez a mostanság már hazánkban is ismert friss, könnyû, egyszerû olasz saláta! Pillanatok alatt megvan és nagyon kellemes, fõleg ha megelégszünk a képen látható mennyiséggel és 1-2 szelet korlandi bagettel, vagy pirítóssal. Szép, ízletes és vegyszermentes paradicsomot vásároltam kora reggel a Mars téren az ... |
Tovbb... |
BAZSALIKOMOS KECSKESAJT ÉS GORGONZOLA TORTÁCSKÁK KARAMELLIZÁLT KÖRTÉVELAmikor elolvastam Noéminek, a Mandulasarok blog szerzõjének legújabb VKF (Vigyázz, kész, fõzz!) versenykiírását, tetszett nagyon az ötlet. Végre, valami izgalmas! Nevezetesen készítsünk valamit, ami fehér. Noémi egyébként rendkívûl kreatív lány, hihetetlen kombinációkat készít, már a látvány is sokszor beindítja az ember nyálelválasztását, nem ... |
Tovbb... |
Virslis partifalatok egyszerûenÚjabb hét kezõdik, megint felhõsen, borongósan...:( Remélem hétvégére megjavul az idõjárásunk és kedvez majd egy kis sütögetésnek a kertben. Nálunk a hétvége végre pihenéssel telt, mindenki megkönnyebbült a pénteki nap után...persze velem az ... |
Tovbb... |
vendégváró falatok, olaszos ízesítésselHozzávalók : 1 kis doboz koktélparadicsom, 10 dkg ricotta, 2 dkg fenyõmag, 2 dkg friss bazsalikom levél, 3-4 db napon szárított paradicsom, só, bors, a díszítéshez, fekete olajbogyó Elkészítése: ... |
Tovbb... |
Olasz vacsi...de most ennek vége! Csodás olasz szakácskönyveimet nézegetve rájöttem, hogy igen könnyû menüket összeállítani, csak egy kis lapozgatás és ... |
Tovbb... |
KÁPOSZTÁS SAMOSAA samosa nemrégiben vált az egyik kedvenc "fingerfood"-ommá (kézbe vehetõ ennivaló). Eredetileg indiai származású étel, ami rengeteg változatban készül Indián belül is tájegységenként változó. A közeli Fine Foods Store-ban két változatát készítik: zöldségeset és csirkéset. Az utóbbi nekem annyira nem jön be, de a zöldséges isteni. Hosszas tanulmányok után ... |
Tovbb... |
Prosciutto con meloneHozzávalók |
Tovbb... |
nincs címIrány a paradicsom! A nyár azért a kedvenc évszakom, mert ilyenkor érik a finom, lédús paradicsom. Az olaszok nagyon találóan nevezik aranyalmának. A paradicsom, ha középen, keresztben kettévágjuk, olyan, mint az emberi szív, ezért azt mondják, hogy olyan ... |
Tovbb... |
Kócos falatkák :DA múltkor készítettem sajtos krékert, és annyira megtetszett, hogy feldobtam egy kicsit, és vendégváró falatkákat készítettem belõle! ;) A sajtos kréker receptjét most nem írom le újra, csak a továbbiakat. :P A recept:
|
Tovbb... |
Spárgás fritatta muffin sonkakosárbanIdén májusban több lánybúcsún is részt vettem. Az egyik kezdõprogramja egy piknik volt a múzeumkertben. Lássuk be már a patináns helyszín is megkövetelte magának, hogy ne sós pereccel állítsak be a reggelire, meg ugyebár, ha az emberrõl minden ismerõse tudja, hogy gasztroblogot vezet, akkor ez nem opció. Nagyjából így jutottam arra a ... |
Tovbb... |
Avokádókrémes partyfalatok szezámsóvalA szezámmag számomra az a mag amit sok mindenbe felhasználok.Vannak desszertek is amihez kiváló.Gondoljunk csak a mézes szezámszeletre. Kenyérbe,pogácsába,kiflibe és több féle ételbe is kerül nálunk.Ez lehet sima szezámmag,pirított,kalciton ... |
Tovbb... |
Fetával töltött padlizsántekercsFolytatom az "elmaradt" képek, receptek feltöltését. Hát....ezt az ételt sem mostanában készítettem, ha jól emlékszek akkor még valamikor márciusban.....Arra pontosan emlékszek, hogy a felhasznált feta sajtot még Görögországból hoztam:) Ajánlom egy könnyû fogásnak salátához, de akár pirítóssal, vagy frissen sült pékáruval is ... |
Tovbb... |
Ricottával töltött cukkini tekercsekArra jutottam, hogy túl ritkán forgatom a Gordon Ramsay - Vasárnapi ebédet, igaz van benne pár étel, amit tutibiztos sohasem fogok kipróbálni (halból vannak...), de van egy csomó, amit meg igazán megcsinálhatnék. Nem biztos, hogy egyben a menüt, de külön-külön a részeit simán. ... |
Tovbb... |
Snidlinges sajtkrémmel töltött uborkafalatokHogy ez milyen jól esett jéghidegen a késõ délutáni 32 fokban...Tény, hogy volt mellé szép darab marhasült is, ami elég pszichedelikusan nézett ki zöldborsos mustárral kenve, viszont passzolt a színe :) Hús nélkül karcsúsító vacsora, bár az én tapasztalataim szerint ilyen esetben nem árt korán elaludni, mert különben ... |
Tovbb... |
Zöld fûszeres abárolt szalonna rosé boros-balzsamecetes eperrel pirított fonott kalácsonAz alábbi recepttel szeretnék nevezni a Rosalia - Rosé Bor Mustra és a Kifõztük közös játékára. (Gabi, itt is köszönöm a boros tanácsadást!) Zöld fûszeres abárolt szalonna rosé boros-balzsamecetes eperrel pirított fonott kalácson ... |
Tovbb... |
Rétesbatyu fûszeres, aszalt szilvás csirkévelA mai Irán, azaz az egykori Perzsa Birodalom a világ egyik legsokszínûbb
és legkifinomultabb konyháját tudhatja magáénak. Nem véletlen, hiszen a
történelem során számos kulináris behatás épült be gasztronómiájába:
Indiából a csodálatos basmati rizs, az araboktól a bárány, a datolya,
vagy a füge változatos ... |
Tovbb... |
Hajdinás-zelleres derelye kecskesajttal, gesztenyemézzel, gránátalmával és narancsos vajjalA hajdina nem csak önmagában fõzve köretként vagy pogácsák tetejére szórva megsütve alkalmazható. Finom lisztté õrölve kitûnõ zamatos tészta is készíthetõ belõle. Mindössze arra érdemes ügyelni, hogy a hajdina íze erõsebb fûszerek vagy intenzívebb hozzávalók által könnyen a háttérbe szorulhat. Ha tehát a hajdina ízét szeretnénk kihangsúlyozni, akkor mindenképp enyhébb ... |
Tovbb... |
Céklás kecsketúró mousseAz úgy volt kérem szépen, hogy ez meg az a nyakamba hullott és egyszerûen se idõm, se energiám nem volt arra, hogy a blogot is írjam. No, de lassan már látszik az alagút vége! Közben pedig eszembe jutott, hogy bizony eldicsekedtem jó pár hete azon a bizonyos közösségi oldalon azzal, hogy anyukám hozott nekem hosszúkás céklát. Tudjátok mekkora céklabolond vagyok és a hosszúkás a non plus ... |
Tovbb... |
Medvehagymás töltött tojásMa kishíjján hoppon maradtam. A feleségem már 1!2 8-kor leviharzott a konyhába (ritkán jön le 10 óra elõtt), s elkezdett sütni fõzni. (Holnap jön haza a lányunk.) A tûzhely mind a négy állására, de még a sütõbe is került valami. Majd kiment a teraszra napozni. Így nem csak a konyhából szorultam ki, de attól a ... |
Tovbb... |
Csõben sült spárgaNem tudom ki, mikor hallotta elõször ezt a kifejezést, de én még gyerek voltam. Az éttermi árak moderáltak voltak, és mi gyakran jártunk. A csõben sütést szó szerint képzeltem el: mármint hogy valamiféle csõben sütik meg az ételt. Ez jutott eszembe, mikor csõbe húztam a spárgákat. Egyszerûétel, a béchamel fontos momentum: készítsd ... |
Tovbb... |
Blogkóstoló 2. - háromsajtos, paradicsomos falatkákTiszta szerencse, hogy Adél meghosszabbította a Blogkóstoló névre keresztelõdött, valamikor tavaly decemberben általam útjára bocsájtott, s immár úgy tûnik sorozattá növõ játék határidejét. Történt ugye, hogy a gyerkõk nagyszülõknél töltik a tavaszi szünetüket (holnap végre hazahozzuk õket, már hiányoznak), így a hûtõszekrény ... |
Tovbb... |
Valamit mártogatni valamivelV.I.P. vacsoravendégem volt tegnap, ezért úgy kellett kiválasztanom az ételt, hogy néhány szempontnak megfeleljen. Mégpedig: 1. Be kell vágódni. 2. Vega. (Jó, ez igazából nem gond.) 3. Ne kelljen az evésre koncentrálni, lehessen nyugodtan kempingezni a ... |
Tovbb... |
Napsütés, mozzarella, antipasti - mediterrán finomságok estebédreMediterrán tájak szülötteinek sajátos tradíciója, hogy a jól megérdemelt ebédszünetre három-négy órát áldoznak – ez a szunyókálással egybekötött délutáni pihenõidõ szieszta néven ismeretes. Persze a mi, nyolc óra munka, nyolc óra pihenéshez szokott magyar fülünknek elsõ hallásra ez szokatlannak tûnik, de ha ízlelgetjük kicsit a gondolatot, rájövünk, hogy a szieszta bizony irigylésre méltó ... |
Tovbb... |
Medvehagymás avokádókrémAmolyan vendégváró kencét hoztunk össze tegnap este. Még mindig volt friss medvehagyma, érett avokádó, így nem volt kérdés az alapízek összeállítása. Késõbb továbbgondolva a dolgot, rájöttem - azon túl, hogy jó kis elõétel - amuse bouche-ként (séf üdvözlet) is feladható ilyenkor, mondjuk nívósabb, kreatív konyhával bíró étteremben. Szerintem vendégeink ... |
Tovbb... |
Tócsnin tálalt kéksajtos "nyúltrüffel" retekcsipsszelJelentkeztem a Patricius Borház által hirdetett receptpályázatra, ahol a feladat az volt, hogy boraikhoz illõ borfalatot készítsünk. Bevallom, nem tartom magamat egy nagy borszakértõnek, így sokáig gondolkodtam, hogy egyáltalán merjek-e jelentkezni, de végül csak belevágtam. Minden héten más-más bor van soron. Bár száraz bor párti ... |
Tovbb... |
"Papucsállatkák", avagy a drob metamorfózisaMegmaradt egy része a húsvétra készített csirkepástétomnak (meg a gombás-csirkés fasírtnak is), s mivel már untuk is, és tönkre is ment volna, ha nem esszük meg, mást eszeltem ki. "Papucsállatkákat" sütöttem belõle. A forma ötletadója a barátnõm hasonló formájú kis sós papucskái voltak, csak õ más töltelékkel készítette. Természetesen, nem adódik ... |
Tovbb... |
Sajttal töltött citromA húsvéti elõételemnek nagy sikere volt a visszajelzések alapján!:) Többen kértétek a receptjét, így most közreadom. Bár, nem tudom honnan származik... Talán valamelyik fõzõs újságból. Sajttal töltött citrom |
Tovbb... |
Gombhoz a kabátot, azaz borhoz az ételtMár a cím alapján is érezhetõ, most ismét próbára teszem magam, legújabb feladatom, hogy a Patricius borház 2009-es száraz, sárga muskotályához találjak ki egy "finder food"-ot, azaz egy olyan ételt, amit egy piknik alkalmával, mindennemû rákészülés nélkül, értsd ez alatt, hogy nem kell hozzá, komolyabb ... |
Tovbb... |
Majonézes céklatortaTöbb, mint egy hónapja készült ez a céklás torta édesapám születésnapjára, de azóta sok minden más is készült, ezért mindig halogattam. Mivel lassan történelem lesz a céklatortából, ezért most gyorsan megosztom, mert nagyon finom volt, nagyon szerettük. Elõételnek kiváló! ... |
Tovbb... |
Virágzó eperkert- avagy virággal és sajttal duplán töltött eperA második bor amely a Patricius Borháztól érkezett a Patricius Tokaji Katinka volt. Most ehhez az édes borhoz alkottam borfalatot, be kell vallanom igazi kihívás ... |
Tovbb... |
Shitake gomba, zellerszár, cukkini, hidegen füstölt lazac szeletekkel
Egy hideg-meleg kombinációjú elõétel, lévén a lazacot nem sütjük meg a zöldségekkel. Mégis a lazac puha omlós, köszönhetõen laza szerkezetének és a lemezek közti zsírnak, a zöldségek roppanósak - feltéve ha nem sütöttük túl. A lazac az omega-3 zsírsav leggazdagabb természetes ... |
Tovbb... |