Rétesbatyu fûszeres, aszalt szilvás csirkével

2012-04-29

sponsored links


A mai Irán, azaz az egykori Perzsa Birodalom a világ egyik legsokszínûbb és legkifinomultabb konyháját tudhatja magáénak. Nem véletlen, hiszen a történelem során számos kulináris behatás épült be gasztronómiájába: Indiából a csodálatos basmati rizs, az araboktól a bárány, a datolya, vagy a füge változatos használata, a törököktõl a joghurt és az aszalt gyümölcsök, no meg több irányból is a különbözõ, egzotikus fûszerek. Mindezek, az éghajlat adta adottságokkal, igazi gazdag, izgalmas és elegáns konyhamûvészetet eredményeztek. Középpontjában az ún. khoresh-ek, vagyis fûszeres, lassan fõtt egytálételek állnak, amelyekben gyakran párosítják a húsokat gyümölcsökkel. Például a kacsát gránátalmával (és dióval), a bárányt birsalmával (és spenóttal), a csirkét szilvával (Khoresh Aloo).

Az alábbi mozifalatot a Szilvás Csirke címû francia film bemutatójára készítettem még néhány héttel ezelõtt. A film Iránban játszódik, és nyolc kis történetben meséli el Nasser Ali Khan hegedûmûvész életét és halálát. A batyuban fûszeres sült csirke töltelék, aszalt szilvával, sok sáfrányos karamellizált hagymával, és fûszerekkel. A batyut persze ebben az esetben a praktikus fogyaszthatóság kedvéért találtam ki, egyébként maga a szilvás csirke a lényeg, amely magában, vagy rizzsel az igazi. Így becsomagolva pedig kiváló vendégváró.

 Rétesbatyu fûszeres, aszalt szilvás csirkével
Hozzávalók (24 darabhoz)

Töltelék: ...

Folytats a blogon ... chiliesvanilia.blogspot.com/2012/04/r...

sponsored links

Keres?s