Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Grillezett sertéscomb paradicsomos-fetás párolt zöldbabbalA grillezett hús persze akkor lenne az igazi, ha valóban grillen készült volna, és nem serpenyõben. De egyedül grillezni a kertben nem volt hangulatom. A grill összeállítása, a tûz meggyújtása férfifeladat. (Vagy csak lusta vagyok megcsinálni.) Így maradt a serpenyõs grillezés. Ez az étel is a diéta jegyében született, a zöldbab igazán könnyû és finom köret a hús mellé. Egyenlõre még mirelit babból, bár talán ezt jobb is [...] |
Tovbb a blogra ... csiperke.blogspot.com/2011/05/grillez... |
Túró rudi fagyiBõvül a túró rudi repertoár, most itt a fagyi és hol van még a vége?!:) Ráadásul ez az idei elsõ fagyiprojekt, egybõl a vadonatúj jégkrémformával. Nagyon zsír, pálcika is van hozzá és tök jól kijön belõle a fagyi. Más kérdés, hogy kiskoromban azért ettem mindig Calippot vagy Cornettot, mert a pálcikás jégkrémtõl féltem...:) Hálistennek ezt a frusztrációt hosszú évek kemény munkájával sikerült leküzdenem. De sok a duma, ugye? Térjünk a lényegre. |
Tovbb a blogra ... www.csakapuffin.hu/2011/05/turo-rudi-... |
Pikáns salátaHa valami könnyûre, frissítõre vágynátok, ajánlom figyelmetekbe az alábbi salátát :) A recept a Kifõztük magazin 2011/5. számában is megtalálható. Hozzávalók: 2 cs retek (kb. 12 db) 2 db kígyóuborka 1 db kaliforniai paprika 3 szál zöldhagyma 3 evõkanál olívaolaj 1 evõkanál aprított kapor 1 teáskanál zöld fûszer fél citrom leve 1 evõkanál méz 3-4 evõkanál fehérborecet 1 cs mini mozzarella só |
Tovbb a blogra ... orsicsibe.blogspot.com/2011/05/pikans... |
Szalonnás palacsintaEgész nap nem volt kedvem enni, mert nem voltam túl jól, diétás ételekhez meg pláne nem volt hangulatom. Délután aztán megérkezett az étvágyam. Valami sajtos-tejfölös-szalonnás ételre vágytam, ami hamar elkészül. Akkor jött az ötlet, mi lenne, ha amerikai palacsintát csinálnék, de nem édes tésztával, hanem sóssal. A gondolatot tett követte. Elõször csináltam [...] |
Tovbb a blogra ... csiperke.blogspot.com/2011/05/szalonn... |
Olívás-paradicsomos nyúlgerincMég húsvétkor volt, hogy itt voltak nálunk látogatóban a szüleim, és többek között kaptam tõlük egy plüssnyuszit is, mert felnõtt vagyok és a plüssállatoknak én nagyon tudok örülni:) Szóval hozták a plüssnyuszit, aztán közben együtt voltunk bevásárolni, vettünk nyúlhúst is, és mikor hazamentek és este beszéltünk telefonon, Anyukám mondta aggódva, hogy "ugye beraktad a nyuszit a fagyasztóba"? És én akkor úgy felháborodtam, mert azt hittem, a plüssnyuszira gondolt, pedig õt be nem tenném oda:):) Na ennyit a mai nyuszisztoriról. |
Tovbb a blogra ... www.csakapuffin.hu/2011/05/olivas-par... |
Akácos és bodzás rebarbara jamRebarbara nagy kedvenc idén...nem vagyok nagy lekváros, (a sok cukortartalom miatt) de most idén hatalmas nagy vágyat érzek különféle izgalmas lekvárok készítésére, egyfajtából csak egy, max két üveget, (sajna nincsen kamrám, bár mondjuk felhalmozni se szeretek) de minél több ízût, amik majd jól feldobják és megédesítik a sötét, hideg téli reggeleket. Kezdtem a tavasz elsõ gyümölcsével (ami hivatalosan zöldség) a rebarbarával, amivel szuperul kiszolgál minket az eperszezonig. A Hampstead Heath mindig tartogat számomra meglepetéseket, [...] |
Tovbb a blogra ... bakaorsi-delish.blogspot.com/2011/05/... |
Sült paprika pestóval és fetávalOlive magazin, fetamentés. Elõételnek, vagy grillezéskor sültek mellé szerintem köretnek is simán elmegy. Egyszerû, mint a faék. Hozzávalók: 2 kaliforniai paprika 4 ek pestó 5 dkg fetasajt 1. A paprikákat kicsumázzuk és félbevágjuk, és sütõlapra/formába fektetjük. Elõmelegítjük a sütõt 210 fokra. 2. A paprikák belsejét megkenjük pestóval, fetasajtot morzsolunk rá és [...] |
Tovbb a blogra ... www.csakapuffin.hu/2011/05/sult-papri... |
Epres-narancsos limonádéEz igen jó. Cukorszirupot érdemes betárazni nyár elején, aztán ha elfogy, mindig újat fõzni. Cukorszirup 1 kg cukor 7,5 dl víz Egy nagy lábasba öntjük és összefõzzük, majd ha kihûlt, üvegekbe töltjük és hûtõben tároljuk. Epres-narancsos limonádé 8 ek cukorszirup 5 ek citromlé 5 ek narancslé 7 ek turmixolt eper Kifacsarjuk 1-2 citrom... |
Tovbb a blogra ... www.csakapuffin.hu/2011/05/epres-nara... |
Indiai kókusztejes csokipuding (vegan)Én a makrobiotikus táplálkozást abszolút rugalmasan kezelem, nem pedig, mint egy merev rendszert! Egyetértek Verbovszky Gabriella, amerikában élõ makrobiotika oktatóval, hogy ha mint egészségmegõrzõ étrendre tekintünk erre a konyhamûvészetre, - nem pedig gyógyító étrendként, ahol a szigorúság kötelezõ - akkor lehetünk rugalmasak, kísérletezõk. Szóval olykor eltérek a hazai viszonylatoktól. Mint ennél a csokis pudingnál, ahol az alap a kókusztej, míg, ha szigorúan venném, akkor rizstejet, zabtejet, vagy mandulatejet használhatnék.Édesítésnek rizsszirup, minél [...] |
Tovbb a blogra ... csatni.blogspot.com/2011/05/indiai-ko... |
Ezüstérem :-)A héten megkaptam a várva várt ezüst érmet ,és az oklevelet.Nagyon örültem neki,amit ezúton köszönök még egyszer a zsûrinek,hogy ilyen nagyra értékelte a munkámat,és szeretném megköszönni Lenkének ,és Némónak is ,akik megszervezték,és lehetõséget adtak nekünk,hogy részt vegyünk az Online torta versenyen.A verseny tortáról már készítettem bejegyzést itt . A verseny tortám:... |
Tovbb a blogra ... ditta84.blogspot.com/2011/05/ezustere... |
Marshmallow (pillecukor) xylitolból (nyírfacukorból)Kipróbáltam, hogy nektek már ne kelljen...:)) Megállapítottam, hogy xylitollal/nyírfacukorral nem mûködik a pillecukor recept. Lehet, hogy némi módosítással sikert lehetne elérni, de ahhoz túl drága, hogy sokat kísérletezzek vele, így maradok inkább a gyümölcscukros változatnál. A készítés folyamán a xylitol nagyon jól viselkedett, talán még könnyebb is volt vele dolgozni, mint a gyümölcscukorral. Amikor elkészült, és betettem a hûtõbe, nagyon elégedett voltam, tökéletes volt az állaga. Aztán néhány óra elteltével amikor kivettem a hûtõbõl, az elsõ meglepetés az volt, [...] |
Tovbb a blogra ... csiperke.blogspot.com/2011/05/marshma... |
Fûszeres paprikagulyás, ahogy Jamie Oliver készítiValamelyik nap láttam Jamie Olivernek egy régebbi mûsorát, ahol ezt az ételt készítette, kihangsúlyozva, hogy ez a magyar gulyás. Persze kicsit másképp csinálta, mint ahogyan mi magyarok azt megszoktuk. Ami a legjobban tetszett a receptjében, hogy sütõben készítette el. Amikor pörköltet, vagy gulyást készítek, mindig tömény pörköltszag lesz a lakásban, hiába van nyitva minden ajtó és ablak. (A szagelszívó meg mintha nem is lenne...) A pörköltszag mindenbe beleeszi magát, ruhába, [...] |
Tovbb a blogra ... csiperke.blogspot.com/2011/05/fuszere... |
Balatoni szénégetõ spagettiHozzávalók: 500 g spagetti 15 dkg füstölt szalonna 20 dkg kolbász 4 gerezd fokhagyma 20 dkg füstölt sajt 2 tojás+4 tojássárgája 2 dl tejszín só és frissen õrölt bors 1/2 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió 10 dkg vaj 2 evõkanál törkölypálinka Mikor Biankáék jöttek, akkor akartam elkészíteni vasárnap ebédre, de a strand közbeszólt. Így másnap lett csak belõle vacsora. A tésztának vizet forralunk és... |
Tovbb a blogra ... fozni-jo.blogspot.com/2011/05/balaton... |
Melba RumbaMielõtt még jönne az idei málnaszezon, egy ötlet, a fagyasztóban még megbúvó málna felhasználására. Hozzávalók 2 pohár italhoz: 8 dkg málna 5 cl rum 10 cl tejszín... |
Tovbb a blogra ... orsicsibe.blogspot.com/2011/05/melba-... |
hideg eperleves1kg epret felkockáztam,edénybe tettem,cukrot szórtam rá,és egy citrom levét+kevés fahéjat.Karamellizáltam,aztán annyi vízzel,amennyi levest szerettem volna,felöntöttem.(kb3l) Felforraltam,aztán botmixerrel összedolgoztam,szûrõn leszûrtem,hogy nem legyen benne a sok apró mag. |
Tovbb a blogra ... csakiskedvtelesbol.blogspot.com/2011/... |
Fehér babos krémA ballagásról megérkezve már mindenki nagyon éhes és még inkább szomjas volt. A kitikkadt csapat elõször is tortilla chipset mártogatott kétféle kencébe. Ezekkel csillapítottuk éhségünket, amíg a fõfogás, a grillezett husik elkészültek. A fehér babos krém volt az egyik verzió, kellemesen krémes, lágy ízvilágú kence. Hozzávalók: 1 doboz fehér bab konzerv, 1 csokor újhagyma, fél húsleves kocka, só, [...] |
Tovbb a blogra ... csaladituzhely.blogspot.com/2011/05/f... |
Epres Mojito...és, hogy kerüljön valami frissen szedett is a pohárba! Hozzávalók: 4 db eper 2 dl szénsavas ásványvíz 0,5 dl cukorszirup 0,3 dl fehér rum ? lime leve 4-5 szál menta jégkocka vagy tört jég Az epret pohárba tesszük, ráöntjük a cukorszirupot, és... |
Tovbb a blogra ... orsicsibe.blogspot.com/2011/05/epres-... |
Juharszirupos sárgarépa dióvalA Spoon blogján találtam. Köretnek kiváló. Vagy nem köretnek. Hozzávalók: 4 db sárgarépa só, bors 3 ek olívaolaj 4 ek juharszirup 1 marék dióbél 1. A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. A sárgarépát megpucoljuk és... |
Tovbb a blogra ... www.csakapuffin.hu/2011/05/juharsziru... |
Újhagymás-baconos csirkeragu rozmaringos-gombás tejszínes rizzselNa ez sem kifejezetten diétás étel, de annyira nem is vészes. Szalonnát direkt olyat választottam, amin alig volt zsír, és tejszínbõl is 10%-os zsirtartalmút használtam. Így azért mégis barátságosabban hangzik. De a füstölt ízeket annyira szeretem, hogy képtelen vagyok lemondani róla. Amikor kapok szép füstölt sonkát, azzal szoktam helyettesíteni a szalonnát, de ez most nem így történt... Hozzávalók a raguhoz: 6 db csirkefelsõcomb filé 1 nagyobb csomag [...] |
Tovbb a blogra ... csiperke.blogspot.com/2011/06/ujhagym... |
Májusi szilvalekvárViszonylag ritkán fõzök lekvárt május elején, de most erre is sor került (szép sorban megvalósulnak a legtitkosabb vágyaim). Nagy fagyasztóürítésben voltam, ilyenkor szoktam leengedni, hogy aztán legyen helye az epernek és társainak, és az alján még hányódott három zacskó vörös szilva. Nem nagyon szeretem a vörös szilvát, nehéz kimagozni, nem is annyira édes, nekem túl puha a húsa (mondjuk, pálinkának kiváló:)), tavaly nyáron azért gondoltam, kipróbálom, ha már van, és olyan három... |
Tovbb a blogra ... csincsilla.blogspot.com/2011/05/majus... |
Áfonyás - mangós gyümölcsrizsÁfonyás - mangós gyümölcsrizs Imádom a gyümölcsrizst, és most végre volt idõm csinálni is, szerencsére kaptam mangót és áfonyát is, ezen kívül van még benne barack, sajnos ilyenkor még csak konzerv, bár az is elég finom, valljuk be. Hozzávalók: 2 dl rizs 1 liter tej áfonya barack mangó 1 csomag vanilincukor egy fél citrom héja fél teáskanál fahéj édesítõ... |
Tovbb a blogra ... boszikonyha.blogspot.com/2011/05/afon... |
Mentás paradicsomlevesZölddel a fûszerkertem. A tavaly elültetett menta mindenhol kihajtott. Gyõzöm kicsipkedni a hajtásokat,mert képes az egész kertet ellepni. Nagyon vitális növény,illatos, egészséges hajtásai a föld alatt lopózkodnak, új és új területeket elhódítva. Fõzés elõtt schniddlingért mentem ki a kertbe,meglátva az üde zöld menteleveleket, gondoltam a paradicsomlevest megpróbálom házasítani vele.Az eredmény üde , friss ízû leves. 2 evõkanál olajon 1 evõkanál lisztet kicsit megpirítottam, õrölt paprikával megszórtam és felengedtem házi paradicsomlével... |
Tovbb a blogra ... annifakanala.blogspot.com/2011/05/men... |
Játék a palacsintával 2.A palacsintáról már írtam itt. Most gyorsan feldobjuk a hétköznapi kakaós palacsintát,hisz ugye kakaó mindig van itthon. Nálunk egy méretes üvegben, cukorral összekeverve várja sorát. Nem iszunk instant kakaót ha kakaóitalra vágyunk. A jó minõségû sötét kakaóporral összekevert kristálycukorból 3 kanálnyi egy bögre forró házi tejbe és már kész is. Vagy ha palacsintáról van szó mint most, akkor is csak lekapjuk az üveget a polcról. De térjünk vissza a játékhoz. A megtöltött kakaós... |
Tovbb a blogra ... annifakanala.blogspot.com/2011/05/jat... |
Tortalap 2.Hozzávalók: - 20 dkg finomliszt - kb. 10 dkg rétesliszt - 25 dkg cukor - 1 csomag sütõpor - 6 tojás - 1 dl olaj - 1 dl tej... |
Tovbb a blogra ... bogyokonyha.blogspot.com/2011/05/tort... |
FocitortaHozzávalók a (3 lapos) focipályához: - Egy 6 tojásos piskóta (de szerintem elegendõ 4 vagy 5 tojásos is, mert sokat faragtam) - Egy 9 tojásos piskóta ketté vágva - 1 adag vaníliás krém - kb. 1,5 adag vajkrém - kb. 1-1,5 adag fondant - zöld ételfesték Hozzávalók a focitortához: - Egy 6 tojásos piskóta keverõtálban vagy gömb formában... |
Tovbb a blogra ... bogyokonyha.blogspot.com/2011/05/foci... |
Epres-rebarbarás crostataA külföldi nyelvtanfolyamok elõnye, hogy nagy eséllyel egy magyarral sem találkozik az ember, épp ezért rá van "kényszerítve" arra, hogy (esetemben) németül kommunikáljon a csoporttársaival - mert hát szünetben ugye beszélgetni és kávézni kell. :-) Pár hete, amikor már megjelentek az elsõ rózsaszínû rebarbarák a boltokban, lelkesen vázoltam fel szünetben a lányoknak (németül), hogy majd ezt, meg azt szeretnék sütni-fõzni a rebarbarával, de csak kérdõ arcokkal találtam szemben magam... Már kezdtem kétségbe esni, hogy miért is tanulom már ennyi hónapja... |
Tovbb a blogra ... boriaroundtheworld.blogspot.com/2011/... |
Lemon pie, citromos piteNos, elkészült az elsö adag süti. Nagyon nem csappant meg a citromok mennyisége, hiszen csak 1 1/2 darabot használtam fel. Ráadásul be kell, hogy valljam, nem vagyok egy nagy citrom rajongó, már ami az édességeket illeti, de ez nagyon ízlik!! Hozzávalók: A tésztához:
|
Tovbb a blogra ... borsandpepper.blogspot.com/2011/05/le... |
Borbás Marcsi...valamelyik nap, egy beszélgetõs mûsorban azt mondta, hogyha újrakezdhetné az életét gazdálkodna. Ezúton megállapítom, hogy ugyanabban a betegségben szenvedhetünk, vagy, hogy stílszerû legyek, egy tõrõl fakadunk, mert amikor valami olyan kerül a konyhába, aminek a születése az én felügyeletem alatt, a kertben történt meg, az csodálattal tölt el, annak számomra ereje van. Még akkor is ha nem csilipaprika az :) Az eheti befutók a bodza, a korai retek és a saláta. A tegnapomat... |
Tovbb a blogra ... hazamtaja.blogspot.com/2011/05/borbas... |
Barackos-mákos papucsMegint Vidék Íze és persze már megint anyuék. Még mindig a húsvéti sütik között válogatok, és megtaláltam ennek a papucsnak is a receptjét. A leírásban élesztõs vajas tészta szerepel - anyuék meg is csinálták hozzá - de szerintem sima mirelit levelestésztából is ugyanolyan finom lehet. Az élesztõs vajas tésztát a Horváth Ilona-féle szakácskönyv útmutatása alapján készítették el, de most eltekintenék a szó szerinti idézéstõl és ezt a részt átugrom... |
Tovbb a blogra ... csincsilla.blogspot.com/2011/05/barac... |
Epres túrógombóc mogyorómorzsávalA túrógombóc mindenki nagy kedvence. Fõleg, ha az egyik legzamatosabb gyümölccsel, az eperrel van összepárosítva. Nagyon egyszerû elkészíteni, de nem könnyû jó, igazán könnyû, rezgõs gombócokat gyártani. Fóton van egy étterem a Fáy présház, amelynek messze földön híres a túrógombóca, sokan kimondott csak ezért járnak oda. Az alapreceptet tõlük vettem, ami tényleg nagyon jó, annyi változtatással, hogy én kevés cukrot is tettem a túróhoz. Hogy még pazarabb íze legyen mogyoróval elkevert morzsába forgattam. Frissen az igazi, [...] |
Tovbb a blogra ... azotthonizei.blogspot.com/2011/05/epr... |
Fiam, ez bukta - leülhetsz!Eddig egyszer készítettem buktát, csak úgy magamtól, talán kalács tésztával kísérleteztem, más formába hozva, barack lekvárral. Nem sikerült. Ami viszont tegnap este készült, az hibátlan, maga a BUKTA, csupa nagybetûvel Édes (sok cukor), lágy, lekváros és néhol csokis is. Kívül ropog, belül omlós, egyszerûen finom. És még sikerült is, mely a kelt tésztás konyhai mûveletek nem mindegyikére mondható el. A recept inspiráció, köszönet érte ide: a Barbi Konyhája blog gazdájának. Jókat süt és én újra sütöm. Köszi. |
Tovbb a blogra ... beastie-bistro.blogspot.com/2011/05/f... |
Tésztasaláta sült paradicsommal és baconnel - melegenNem ismerek embert, aki ne szeretné a tésztaételeket, akár magyaros vonalon (mákos, túrós, diós, grízes), akár például olaszos vonalon indulunk, és akkor a kínai, japán, thai és egyéb klasszikusokat még nem is említettem. Mi is lelkes tagjai vagyunk a tésztaevõk (képzeletbeli) klubjának: gyorsan elkészíthetõ, rendkívül sok módon variálható, egészséges (is lehet), és finom. A tészta halála azonban az, ha túlfõzik, nem hiába hallani mindig a tésztamester olaszok varázsszavát: "al dente", azaz "harapnivaló", "épp megfõtt, de ne túl puha" legyen az [...] |
Tovbb a blogra ... boriaroundtheworld.blogspot.com/2011/... |
Fokhagymás, lime-os pácolt karajA grillszezon még kicsit várat magára, a grillsütõ is még a pincében várja a jobb idõt, de a kísérletezõ kedvemet már elõvettem a húsok pácolását illetõen. Ennek a szeletnek a lime reszelt héja adja az extra spirituszt. A lime savassága hamar felpuhítja a hús rostjait, így nem kell órákat várni az elkészítésére. A fûszerezést bátran variálhatjuk kedvünkre. Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... azotthonizei.blogspot.com/2011/05/fok... |
Mediterrán zöldségtálVolt néhány zöldségem itthon, de egyik fajtából sem volt annyi hogy komplett ebédet tudjak belõlük készíteni. A fellelhetõ alapanyagokból végül egy jó kis tavaszi zöldségköret kerekedett. Mivel burgonyát is tettem bele, mi egytálételként fogyasztottuk. Annyira üde íze volt, hogy a hús nem is hiányzott mellé. Hozzávalók:... |
Tovbb a blogra ... azotthonizei.blogspot.com/2011/05/med... |
Krémes-epres piskótaEz a süti nem ennek indult. Nagyon nem. Egy portugál piskóta-szerüséget szerettem volna csinálni, de valami nem stimmelt. Illetve semmi sem. A krém finom lett, de nem olyan, a piskóta jó lett, de nem olyan. Ezért valami teljesen más lett belöle, egyszerü, de nagyszerü! És még mindig büszke vagyok a fréziámra :) Hozzávalók: A piskótához:
|
Tovbb a blogra ... borsandpepper.blogspot.com/2011/05/kr... |
ZöldbabfözelékMost föztem elöször zöldbabfözeléket, hiszen nálunk nem igazán van tejföl, kapor, sárga hüvelyü zöldbab (jobban szeretem), hagyományos ecet. Ezért amikor legutóbb otthon voltam vettem szárított kaprot, nyáron hoztam egy üveg sima ecetet (itt többnyire borecet van, nem szeretem), a tejföl helyett cr?me fraîche-t használtam, sárga hüvelyü zöldbabot pedig a piacon egy néninél tudtam venni, de egy másik vásárló teljesen el volt ájulva, hogy sárga színü a zöldbab, még sosem látott ilyet, bár az egyik ismörese mesélte, hogy Madeirán van egy [...] |
Tovbb a blogra ... borsandpepper.blogspot.com/2011/05/zo... |