Navigáció
FÔoldal
KategĂłriĂĄk
2014 Ăsszes
2013 Ăsszes
2012 Ăsszes
2011 Ăsszes
2010 Ăsszes
Linkcsere
Ăj blog ajĂĄnlĂĄsa
Ecet, olaj, fûszerek
sponsored links
FenyĂ”mag - FĂ»szeres keddRöviden és tömören összefoglalva a fenyĂ”mag isteni, fĂ”leg egy picit megpirĂtva, de veszett drĂĄga is! Egy-egy kĂŒlönlegesebb alkalomra azért megéri beszerezni. NézzĂŒk most a legfĂ”bb tudnivalĂłkat: SZĂRMAZĂSA: ... |
Tovább... |
FĂ»szermustra: chiliAz elmĂșlt hetekben nagyon rĂĄkattantam a chili-re. KorĂĄbban is voltak hasonlĂł idĂ”szakaim, de mostanĂĄban mindenbe tennék. LegutĂłbb még az limonĂĄdét is chili-sen ittam az egyik étteremben. Isteni jĂł volt. Persze a thai receptekben szereplĂ” 4-5 paprikĂĄtĂłl rosszul lennék, Ăgy mindig felezem a ... |
Tovább... |
FĂ»szerolaj pizzĂĄhozMég hoztam egy ajĂĄndék ötletet, a fĂ»szerolaj képében, most éppen pizzĂĄhoz, de mĂĄs vĂĄltozatban, mĂĄs fĂ»szerekkel is készĂthetĂ”. |
Tovább... |
Chai fĂ»szerkeverĂ©kMĂĄr készĂŒlök a karĂĄcsonyra, mivel a férjem és a gyermekeim kivételével mindenki gasztro ajĂĄndékot fog kapni. Rengeteg fajta chai teĂĄt lehet kapni. Kb. ahĂĄny mĂĄrka, annyi fajta vĂĄltozat a fĂ»szerezést illetĂ”en. Ugyanez a helyzet a neten fellelhetĂ” receptekkel: az egyikben ez van, a mĂĄsikban az. Az alĂĄbbiakban az én vĂĄltozatomat ... |
Tovább... |
Mennyi kaprot fogyasztunk?A kaporral készĂŒlĂ” étel gyĂłgyĂtĂł, teljesen ĂĄrtalmatlan, és finom. LeginkĂĄbb frissen egyĂŒk. Igen ĂĄm de mi a helyzet Ăgy Ă”sz vége felé amikor megjönnek az elsĂ” fagyok? Addig sĂŒrgĂ”sen gondoskodjunk a téli kaporforrĂĄsrĂłl. az Ă”si tartĂłsĂtĂĄsi mĂłddal a szĂĄrĂtĂĄssal, vagy a fagyasztĂĄssal. ... |
Tovább... |
Kurkuma - FĂ»szeres keddFĂ»szeres kedd Ășjabb felvonĂĄsa következik. Szeretem a kurkumĂĄt, fĂ”leg az indiai ételekben. Most röviden és tömören megismerhetitek ezt a fĂ»szert is! SZĂRMAZĂSA: ... |
Tovább... |
HĂĄzi balzsamecetSenki sem kérheti szĂĄmon tĂ”lĂŒnk, hogy miért nem vagyunk olyanok, mint egy idealizĂĄlt regényhĂ”s vagy egy angyal. De azt igen, hogy miért nem vagyunk önmagunk. |
Tovább... |
Chilis fĂ»szerolajMég a télen vettem egy chilis fĂ»szerolajat, igazĂĄndibĂłl az ĂŒvegje miatt, mert mĂĄr lĂĄttam, milyen finom és szép fĂ»szerolajat készĂtek én abba. HĂĄt a fĂ»szerolaj ami benne volt eredetileg, az nem is volt csĂpĂ”s, meg egyĂĄltalĂĄn paprika Ăze sem volt, de lassanként csak elhasznĂĄltam, a maradékot pedig a tegnap elöntöttem. Az elképzeléseimhez ... |
Tovább... |
HĂĄzi balzsamecet otellĂł szĂ”lĂ”bĂ”lSokĂĄig sajnos nem volt rĂĄ alkalmam, hogy az Igazi Balzsamecetet megkĂłstoljam. De most, a németorszĂĄgi utunk sorĂĄn, egy olyan isteni finom salĂĄtĂĄt ettem (rĂĄntott fetasajttal...hmmmm, csak ajĂĄnlani tudom), hogy eldöntöttem, véget vetek a mĂ» balzsameceteknek! Az igazi az sĂ»rĂ» és krémes. Nem folyik ... |
Tovább... |
Csipke-, kökĂ©ny-, vadalmaecet Ă©s tĂĄrsaik - VadgyĂŒmölcs-ecetek kĂ©szĂtĂ©se hĂĄzilagRégen szinte mindenhol hĂĄzilag készĂŒlt az ecet, és szinte minden gyĂŒmölcsöt felhasznĂĄltak, de leginkĂĄbb a vadalmĂĄt és a vadkörtét. Voltak olyan telepĂŒlések is melyek ecetkészĂtésre specializĂĄlĂłdtak, hĂĄzalĂł ecetĂĄrusaik ĂĄrultĂĄk a kĂŒlönféle eceteket. AztĂĄn a nagyĂŒzemi ecetgyĂĄrtĂĄs kiszorĂtotta a hĂĄzit. Pedig nagyon finomak a hĂĄzilag készĂtett ... |
Tovább... |
ZellersĂł - Celery salt VKF! 51.Szeretem a zellerkrémlevest, de mindig megmarad a zöldje. Egy-két szĂĄlat elhasznĂĄlok karfiollevesbe, hĂșslevesbe az Ăze végett, de ennyi. AztĂĄn meg, amikor nincs friss, biztos kéne... NyĂĄrikonyha VigyĂĄzz! Kész! FĂ”zz! kiĂrĂĄsĂĄra osztom meg ezt a nagyon egyszerĂ», receptnek nem is mondhatĂł ... |
Tovább... |
Pizzaolaj Ă©s rozmaringos olajTartozom ezzel a bejegyzéssel, mert sokan vĂĄrjĂĄtok, Ășgyhogy gyorsan meg is osztom Veletek!! Érett mĂĄr a pizzaolaj elkészĂtése, ilyen intenzitĂĄsĂș pizza gyĂĄrtĂĄsĂĄnĂĄl, ami nĂĄlunk folyik.... Pizzaolajhoz tartozĂł hasznĂĄlati utasĂtĂĄst is mellékelek: locsoljuk meg ezzel a fĂ»szeres olajjal a pizzĂĄt, egyébként pedig ... |
Tovább... |
FĂ»szeres ecetKetchupot szeretnék fĂ”zni, ehhez készĂtettem elĂ”zetesen ezt a fĂ»szeres ecetet. IgazĂĄbĂłl malĂĄtaecetbĂ”l kellett volna készĂtenem, de nem kaptam, nem is tudom, MagyarorszĂĄgosn lehet-e egyĂĄltalĂĄn venni. Több helyen is olvastam, hogy malĂĄtaecet helyett hasznĂĄlhatunk balzsamecetet vagy sima ecetet is pici cukorral. Balzsamecetem ... |
Tovább... |
MĂĄlnaecet hĂĄzilagMĂĄlnaecettel elĂ”ször OlaszorszĂĄgban talĂĄlkoztam. ElĂ”ször kissé furcsĂĄnak tĂ»nt, de hamar rĂĄéreztem a lényegre (eszencia)! A gyĂŒmölcsös, utĂĄnozhatatlan mĂĄlnaaroma nagyon jĂłl harmonizĂĄl sajtokkal (kecskesajt, mozarella), salĂĄtĂĄkkal (rucola), de öntheted fagylaltra is. Nagyon keveset hasznĂĄlok, pici olĂvaolajjal egyĂŒtt. Nem kell hozzĂĄ ... |
Tovább... |
SajĂĄt termesztĂ©sĂ», szĂĄrĂtott fĂ»szerekEbben a bejegyzésben nem receptet Ărok, csupĂĄn sajĂĄt termesztésĂ», szĂĄrĂtott fĂ»szereimet mutatom meg. Mivel egész szépek lettek a fĂ»szereim, néhĂĄny cseréppel leszĂŒreteltem, kerĂŒlt belĂ”le a fagyasztĂłba, de szĂĄrĂtottam is meg. A szĂĄrĂtĂĄst sötét, szellĂ”s helyen, a kamrĂĄban végeztem, födetlen dobozokban és tĂĄlakban. Hagytam megszĂĄradni a szĂĄrĂĄval ... |
Tovább... |
Provance-i & Rizs fĂ»szerkeverĂ©kekA rizset mindig nekem kell fĂ”zni, mert hogy olyan jĂłl fĂ»szerem.. ezért kitalĂĄltam, hogy bekeverem a fĂ»szereket elĂ”re, és akkor lekerĂŒl a vĂĄllamrĂłl ez a feladat. :P |
Tovább... |
GrillfĂ»szerek, egyszerĂ» pĂĄcokNem, nem szabadkozom. Néha kell a hĂșs is. És kĂŒlönben is, ezeket a pĂĄcokat zöldségekre is hasznĂĄlhatod. Cukkini, paprika, padlizsĂĄn, hagyma, sĂ”t gomba: mind mind nagyszerĂ»en grillezhetĂ”k. Én magam a pĂĄcolĂĄs, fĂ»szerezés részét szeretem: hagyom a tĂ»zrakĂĄs feladatĂĄt mĂĄsra! ForrĂłsĂĄg, fĂŒst..köszönöm nem, de amikor ... |
Tovább... |
MĂĄlnaecet hĂĄzilagHĂ”ség van, ezért most lekvĂĄr helyett ikĂĄbb ezt hoztam Nektek: MĂĄlnaecet. MiĂłta a grĂĄnĂĄtalmaecetet elkészĂtettem, azĂłta vĂĄrom a mĂĄlnĂĄt, hogy végre valahĂĄra elkészĂthessem a sajĂĄt hĂĄzi ecetemet belĂ”le. Még sosem volt szerencsém prĂłbĂĄlni, és mivel az ĂĄra is elég borsos, (mĂĄr ahol venni lehet) gondoltam, inkĂĄbb ... |
Tovább... |
VasfĂ» (Verbena officinalis) mint fĂ»szernövĂ©ny salĂĄtĂĄkhoz, savanyĂșsĂĄghozKĂsérleti savanyĂș uborkĂĄt készĂtettem vasfĂ»vel eltéve. Hogy milyen lesz, arrĂłl majd beszĂĄmolok. A vasfĂ»rĂ”l, mint gyĂłgynövényrĂ”l sok jĂłt tudunk. Étkezési célĂș népi felhasznĂĄlĂĄsa is volt egyes tĂĄjainkon. Uborka eltevéshez hasznĂĄltĂĄk, mert kemény maradt tĂ”le az uborka. MegszĂĄrĂtott ledarĂĄlt gyökerét hasznĂĄltĂĄk ... |
Tovább... |
Fûszermustra: bazsalikom
NyĂĄr lévén egy Ășjabb zöld fĂ»szer következik, az egyik kedvencem és talĂĄn a leggyakrabban hasznĂĄlt a petrezselyem utĂĄn (vagy elĂ”tt). ...
|
Tovább... |
SnidlingvirĂĄgecetA mĂĄjusi BefĂ”zĂŒnk! akciĂłban -kétségtelenĂŒl igen kevés energiabefektetést igénylĂ” :D- egyik megmozdulĂĄsom. De aminek ilyen szĂne van, vagyis lesz, azt ki kellett prĂłbĂĄlnom.A legviccesebb, hogy a szupercuki rĂłzsaszĂn folyadék: nagyonhagymĂĄs ecet - ordĂtĂł az ellentét a kĂŒlseje és az - nevezzĂŒk Ăgy - illata között. Kétfélét prĂłbĂĄltam: az egyik ... |
Tovább... |
FĂ»szeres, gyĂłgyfĂŒves ecetek vadontermĂ” növĂ©nyekbĂ”lCitromos, mézes, bodzavirĂĄgos, ill. kakukkfĂŒves, almĂĄs, mézes, hibiszkuszvirĂĄggal szĂnezett ecet érik az ĂŒvegekben. Sok vad, erdei salĂĄtanövényhez, sok, finom, illatos, fĂ»szeres, esetleg gyĂłgynövényes ecet szĂŒkségeltetik, hogy finom salĂĄtĂĄkat készĂtsĂŒnk belĂ”lĂŒk. ElkészĂtésĂŒkre nincs egyféle tuti ... |
Tovább... |
BodzavirĂĄg az ecetben. Fekete bodza, mint gyĂłgynövĂ©nyA kedvencem a virĂĄgos ecetek közĂŒl. ImĂĄdom az illatĂĄt, az Ăzét. NyĂĄron limonĂĄdénak is finom, de a salĂĄtĂĄkat "megszédĂti". Persze a virĂĄg mellett fontos, hogy milyen minĂ”ségĂ» almaecetet vĂĄlasztunk. A hĂĄzi a legjobb, de itt-ott lehet jĂł ĂĄron biot venni pl. Dm-Alnatura, még jobb ... |
Tovább... |
TĂĄrkonyecet, lestyĂĄnecetFĂ»szeres eceteket nem készĂtek rendszeresen, és persze, amibĂ”l Ășgy egyébként a legtöbb fogy a konyhĂĄmban, még sohasem kerĂŒlt ĂŒvegbe. Oka egyszerĂ»: tĂĄrkony nem lakik a kertecskémben. Illetve helyesbĂtek: korĂĄbban nem lakott. Most igen, és remélem, jövĂ”re is kibĂșjik és ezutĂĄn sajĂĄt termesztésĂ» tĂĄrkony lesz ... |
Tovább... |
Ecet Ă©s orgonaAz orgonavirĂĄgos salĂĄtĂĄhoz elhasznĂĄltuk az elĂ”zĂ” évben érlelt orgonĂĄs ecetet. Ăgértem, hogy leĂrom ezt a "bonyolult" mĂ»veletet: hogyan készĂtek kĂŒlönbözĂ” fĂ»szerezésĂ» eceteket. ... |
Tovább... |
Medvehagyma - olajMivel lassan kifut a szezonja medvehagymĂĄnak,és még kaptam a helyi zöldségesben egy pĂĄr csokorral,összevĂĄgtam Ă”ket és lefagyasztottam. JĂł lesz az még késĂ”bbre mondta a kedves férjem,cĂm ... |
Tovább... |
VanĂliĂĄs-fahĂ©jas balzsamecetAz ember néha talĂĄl olyat dolgokat a polcokon, amirĂ”l azt sem tudja, mihez tudnĂĄ igazĂĄn hasznĂĄlni, rĂĄadĂĄsul drĂĄga is, de olyan hĂvogatĂłan jĂłl hangzik. Ilyen példĂĄul ez a vanĂliĂĄs-fahéjas balzsamecet. Egy bor fesztivĂĄlon kĂłstoltam elĂ”ször és egybĂ”l beleszerettem. Annyira finom volt! Viszont nem akartam huszonvalahĂĄny dollĂĄrt fizetni egy kicsi ĂŒvegért, miközben azt sem tudtam, milyen ... |
Tovább... |
Medvehagyma ecet Ă©s vad snidling ecetFĂ»szeres ecetet készĂthetĂŒnk sokféle fĂ»szerrel, pl. tĂĄrkonnyal, medvehagymĂĄval, vad snidlinggal (hivatalos nevén kĂgyĂłhagymĂĄval), amit sokan gyĂ»jtenek, és a piacokon is kaphatĂł, enyhén fokhagyma ĂzĂ», van aki vad fokhagymĂĄnak nevezi. ... |
Tovább... |
ĂzesĂtett ecet |
Tovább... |
Baguette olĂvaolajjal balzsamecettelMinden ételre igaz hogy a jĂł minĂ”ségĂ» alapanyagokon keresztĂŒl vezet hozzĂĄjuk az Ășt, de ilyenkor remélnĂŒnk kell azt is, hogy a jĂł anyagokhoz jĂł technolĂłgia, tudĂĄs, eszköz Ăzlés, idĂ”zĂtés...is pĂĄrosul, hogy az ĂzvilĂĄg végĂŒl tökéletes legyen. Vannak azonban ... |
Tovább... |
ChiliolajTĂŒzes fĂ»szerolaj levesek ĂzesĂtésére, pizzĂĄk, hĂșsok pikĂĄnssĂĄ télelére. Extra szĂ»z olĂvaolajban ĂĄztatott szĂĄrĂtott chilipaprika. ... |
Tovább... |