Csipke-, kökény-, vadalmaecet és társaik - Vadgyümölcs-ecetek készítése házilag
sponsored links
Régen szinte mindenhol házilag készült az ecet, és szinte minden gyümölcsöt felhasználtak, de leginkább a vadalmát és a vadkörtét. Voltak olyan települések is melyek ecetkészítésre specializálódtak, házaló ecetárusaik árulták a különféle eceteket. Aztán a nagyüzemi ecetgyártás kiszorította a házit. Pedig nagyon finomak a házilag készített ecetek, és még annál is finomabbak a házi vadgyümölcs ecetek. Már nem elõször írom, hogy ezek aromásabbak a termesztett gyümölcsöknél, szerintem. Készítettem is bõven, többfélét. Hígítva, italként is lehet õket inni, annyira finomak, és valószínûleg fogom is így fogyasztani többségüket, mert a citromléhez hasonlóan egészségesek. Persze salátákhoz és más ételek savanyításhoz is jók lesznek.
Készítésük egyszerû, csak gyümölcs, cukor, víz, meleg idõ és némi, napi kevergetés mellett, várakozás kell hozzá. A gyümölcsöket apróra vágva, a puhábbakat pépesítve, jó félig töltöttem egy-egy befõttes üveget. Volt háromliteres, egyliteres és ötliteres is. Majd feltöltöttem felforralt, majd langyosra lehûlt vízzel annyira, hogy maradjon hely az erjedõ, habzó anyagnak is, tehát nem teljesen tele. Majd literenként legalább két evõkanál cukrot adtam hozzájuk. Amelyiknek cukortartalmát kevesebbnek gondoltam, mint a csipkéét, ahhoz 4 kanállal is tettem. Magasabb cukortartalommal erõsebb ecetet kapunk. Az üvegeket tüllhálóval lekötöttem, és napos meleg helyre tettem. Én éjszakára sem vittem be, csak letakartam, mert túl sok volt, de ajánlott éjszakára is ...