Kurkuma - Fûszeres kedd
sponsored links
Fûszeres kedd újabb felvonása következik. Szeretem a kurkumát, fõleg az indiai ételekben. Most röviden és tömören megismerhetitek ezt a fûszert is!
SZÁRMAZÁSA:
A gyömbérfélék családjába tartozik. Több, mint 2000 éves kultúrnövény. Délkelet és Dél-Ázsiából származik. Ma a India adja a piac 80% - át.
Emellett Indonéziában és Dél-Amerikában is termesztik.
Emellett Indonéziában és Dél-Amerikában is termesztik.
LEÍRÁSA:
Gyöktörzsét frissen vagy megszárítva használhatjuk. Egészben vagy porrá õrölve.
A kurkumanövény 1-2,5 m magasra nõ meg. Nagyméretû, széles, lándzsa alakú leveleket növeszt. Liliomszerû virágai sárga színûek. Gyöktörzsének színe sárgásbarna, a belseje pedig narancssárga. A gyöktörzseket betakarítás után leforrázzák, majd megszárítják. Ezek után lehúzzák a külsõ kérget.
A kurkumanövény 1-2,5 m magasra nõ meg. Nagyméretû, széles, lándzsa alakú leveleket növeszt. Liliomszerû virágai sárga színûek. Gyöktörzsének színe sárgásbarna, a belseje pedig narancssárga. A gyöktörzseket betakarítás után leforrázzák, majd megszárítják. Ezek után lehúzzák a külsõ kérget.
ÉRDEKESSÉG:
Indiában a kurkumát szent növényként is tisztelik. A buddhista szerzetesek ruháját még a mai napi is kurkumával festik meg!
AROMA:
Gyömbérhez hasonló fûszeres illata van, aromája viszont sokkal ...