Fûszermustra: chili
sponsored links
Az elmúlt hetekben nagyon rákattantam a chili-re. Korábban is voltak hasonló idõszakaim, de mostanában mindenbe tennék. Legutóbb még az limonádét is chili-sen ittam az egyik étteremben. Isteni jó volt. Persze a thai receptekben szereplõ 4-5 paprikától rosszul lennék, így mindig felezem a mennyiséget, igaz azt mondják hozzá lehet szokni és egy után meg sem kottyan ekkora mennyiség. Meglátjuk...
Mi jut eszembe ezen kívül a chilirõl? Scoville skála, curry
paszta, Mexikó, pho leves, ördögien csíp és mégis gyógyít?
A chili paprika Amerikából ered, ahol az õslakosok ételként és gyógyszerként is hasznosították. Európába Columbus hozta, valójában bors néven, abban az idõben ugyanis ez volt az egyetlen erõvel rendelkezõ fûszer(növény) a kontinensen, így könnyedén ide rangsorolta a kinézetileg egyáltalán nem borsra emlékeztetõ növényt. Spanyol és portugál szerzetesek botanikai kertjeikben termesztették, miután ráéreztek a paprika borshelyettesítõ szerepére, ez utóbbi ugyanis abban az idõben nagyon drága, csakis úri fûszer volt. Columbus második útját követõen szinte az egész világon elterjedt és gyógyászati hatását is 1494-ben fedezték fel. Mexikóból igen gyorsan eljutott Indiába, Japánba, Kínába, Indonéziába, akik teljes mértékben beintegrálták saját konyhájuk ételeibe.
A chili csíp. Nagyon csíp. Mértékére 1912-ben egy Wilbur
Scoville nevû úriember megalkotott egy ...