Fûszermustra: bazsalikom
sponsored links
Nyár lévén egy újabb zöld fûszer következik, az egyik kedvencem és talán a leggyakrabban használt a petrezselyem után (vagy elõtt).
A bazsalikom
hallatán nekem mindig Olaszország, a nagy levelû bazsalikom és a pesztó jut
eszembe. Szerintem ezzel nem vagyok
egyedül. Gondolnánk azonban, hogy a bazsalikom nem olaszhonból való és
alkalmazási területe is lehet szélesebb körû?
Hiába
azonosítjuk a bazsalikomot Olaszországgal, hiába gondoljuk, hogy az ottani
konyha tipikus alkotóeleme, a bazsalikom eredete közel sem Olaszországba tehetõ. A növény Perzsából, Dél-Ázsiából, Afrikából
került Európába. Ennek megfelelõen több
fajtával is találkozhatunk. Magyarországon jellegzetesen a dél-Ázsiából
származó fajta a legelterjedtebb (O. basalicum), azonban ennek is több alfaja
létezik. Itthon leginkább kettõvel találkozhatunk, az egyik a nagy levelû
dél-európai változat, a másik pedig a kicsi levelû, sokszor görög bazsalikom
néven emlegetett változat. Természetesen
ezek nem merítik ki a Magyarországon kapható bazsalikomfajtákat, hiszen
különbözõ fûszerboltokban, thai üzletekben, nagyobb hipermarketekben kaphatóak
ezeken kívül egyéb fajták is.
Több próbálkozás után idén még egy utolsó kísérletet teszek a magról való szaporításra... vettem ugyanis szép lila bazsalikom magokat. Meglátjuk. már szép 3 cm-es növénykék, pár hét és kiderül, hogy bírják a meleget és a kertünk földjét. Mindenesetre nem bánnám ha sikerülne túlélnie... tavaly kaptam Piszkétõl görög bazsalikomot, ami elvileg kiirthatatlan, hát ...