Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Halas, herkentyûs ételek
sponsored links
Spenótágyon sült lazac |
Tovbb... |
Fekete tõkehal lencsekrémmel |
Tovbb... |
A világ hallevesei XVIII.- Magyarország VI.- Festetics halászléA világ hallevesei sorozat ismét Magyarországon jár, ezúttal újból Max konyhájából kaptunk egy nagyszerû receptet, a Festetics halászlét. Halászlé, de nem a megszokott formában. Franciás változat, tejföllel és mustárral pikánssá tett, kicsit bõvebb lére eresztett egytálétel. A balatoni halászlé receptjét kutattam, mikor az egyik zalai mesterszakács, Zámbó Tibor hívta fel ... |
Tovbb... |
POLIP SALÁTAEgyik kedves ismerõsöm vendgül látott, és elõételként egy polipsalátával
kedveskedett. Miután jóban vagyok a tengeri herkentyûkkel, lelkesen
ültem asztalhoz. Várakozáson felül teljesített a polip saláta, nagyon
ízletes és különleges fogás volt. Ettem már Horváthországban mini
polipot sütve, így némi fogalmam volt az ízérõl. Most is csak pozitívan ... |
Tovbb... |
Csacsihal és a rozmaring (VKF! 51. fordulóra)A nyárikonyha blogon meghirdetett 51. forduló témája
a Levelet kaptam! Vagyis zöld fûszerek, levél zöldségek a nyári
konyhában. A feladat igen egyszerû, készítsünk bármilyen ételt
valamilyen ehetõ levél felhasználásával. Választásom a zöld fûszerek közül rozmaringra esett. Elsõsorban azért, mert néhány éve még ... |
Tovbb... |
FOKHAGYMÁS - GYÖMBÉRES SZENT JAKAB KAGYLÓ (FÉSÛKAGYLÓ)A franciák Szent Jakab kagyló szeretetét már említettem,
most ez az egyszerûen, és gyorsan elkészíthetõ étel készült belõle. A
fokhagyma és a gyömbér nagyon jól illik a Szent Jakab kagyló alapízéhez,
finoman kiemeli azt, a bazsalikom pedig kissé határozottá teszi. ... |
Tovbb... |
Harcsapörkölt juhtúrós sztrapacskávalA sztrapacska az egyik nagy kedvencem. Sokszor volt nálunk
gyerekkoromban, kétféle verzióban, káposztásan és juhtúrósan. Úgy vagyok
ezzel, mint a körözöttel,
csak juhtúróval tudom elképzelni, tehéntúróval egyszerûen nem finom. Ha
káposztásan készül, akkor úgy kell a káposztát megcsinálni, mint a
káposztás tésztánál. A lereszelt ... |
Tovbb... |
Paleolit napi menü 322. nap |
Tovbb... |
Makrélás-paradicsomkrémes pillangók - Farfalle farcite con sgombro e crema di pomodori freschi ed essiccatiMakrélás-paradicsomkrémes pillangók Hozzávalók kb. 15 db pillangóhoz: A tésztához: 650 g liszt, 300 ml langyos tej, 3,5 g friss élesztõ, 1 tk. kristálycukor, 2 tk. só, 1 tojás, 2 ek. extraszûz olívaolaj A töltelékhez: 150 ml házi paradicsomszósz, 50 g olajban eltett aszalt paradicsom, 1 tk. szárított ... |
Tovbb... |
Szardíniás saláta kaprival |
Tovbb... |
Tejfölös-fûszeres sült halA szakértõk szerint legalább hetente egyszer halat kellene ennünk, de a rendszeresebb fogyasztása is indokolt lehet. Mindannyian tudjuk, hogy elég drága alapanyagnak számít, ezért a magyar emberek nagy része hanyagolja is, de nem szabadna! Együnk hetente legalább egyszer halat és ... |
Tovbb... |
Kagylózz ide! :-) - Nyáresti kagylócsemegeBármelyik évszakban mennyei egy kis kagylót csemegézni, de a nyári tengerparti kirándulások kulináris emlékeit mi magunk is az asztalra varázsolhatjuk! Tudom, hogy nem a legolcsóbb fogás, de a METRO üzletlánc egyik óriásában én például ... |
Tovbb... |
Paprikás hal bográcsbanEz az étel harcsával a legfinomabb, de a ponty is kitett magáért. A paprika mennyisége sok, de sütés után összeesik, pont elegendõ mártás lesz a hal adaghoz. A halat bõrös felével tegyük a forró grillre és amíg nem sül meg, ne mozgassuk, mer hajlamos a szétesésre. Finoman fordítsuk meg és ugyan úgy járjunk el a másik ... |
Tovbb... |
Egészben sült marinált makrélaAmíg az ajándékokért vívott küzdelem folytatódik, mi sem tétlenkedünk: Egészben sült marinált makréla Hozzávalók: 2 db kb 400 grammos makréla, 2 citrom, 1 fehér hagyma, nagy csokor petrezselyemzöld, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, extraszûz olívaolaj, só, frissen õrölt feketebors A … |
Tovbb... |
Nyár végére lazacotMindig elgondolkozom rajta, hogy vajon amikor valamiféle változás áll be az életünkbe, az mennyire jön magától és mennyire irányítjuk mi magunk. Nem kell most nagy dolgokra gondolni. Csak olyan apróságra, hogy az utóbbi idõszak kedvtelensége és lelassultsága után most újra frissnek és energikusnak kezdem érezni magam. És ilyenkor ... |
Tovbb... |
HarcsapaprikásÁltalában nem szoktam magyaros ételeket fõzni, mert az ausztrál klímához nagyon nehéz ételek, és amióta átszoktam a lényegesen könnyedebb ausztrál ételekre, azóta eszembe sem jut magyaros ételeket fõzni. :P Persze nagyon szeretem õket, csak valahogy a gyomrom jobban szereti a könnyed ... |
Tovbb... |
Paradicsomos zöldbab leves tõkehallal – gyerekbarát halas recept…amely az évekig hét lakat alatt õrzött “legfinomabb olasz paradicsomszósz” családi receptünk idén ötödszöri megvalósítása alkalmával keletkezett paradicsomvíz felhasználásával készült. - Ebben a rekkenõ hõségben egyszerre táplált és jólesett ez a friss, citromos, zöldséges leves. A vékony habarás most egyrészt … |
Tovbb... |
Egészben sült pisztráng rozmaringos sült burgonyával és õszibarackos bazsalikommártássalA nyaralás véget ért, megpróbálunk újra visszaevezni a valóságba. Elõtte azonban egy közérdekû közlemény: Többen kértétek, hogy hosszabbítsuk meg pár nappal a rajzok beadásának határidejét. Végül úgy döntöttünk, hogy egy hétvégével még megtoldjuk a játékot, így a végsõ határidõ 2012. … |
Tovbb... |
Magyar ceviche (kovászos uborkával, kaporral)Ez az étel az idei nyár egyik slágerének bizonyult. Nem létezik a mennyiség, amely ne fogyna el belõle. A perui ceviche (szevicse) iránti szenvedélyes rajongásomnak már itt a blogon is hangot adtam (facebook-on is pont pár hete mutattam). A Dél-Amerika más vidékein is rendkívüli népszerûségnek örvendõ fogáshoz ... |
Tovbb... |
Lazacos burgonyasalátaÖtcsillagos A hosszú hétvégén rengetegen kiránduló volt a Szigetközben.S bár évtizedek óta itt élek,mikor kinnt vagyunk a vízparton,vagy a vizen,mindig olyan érzésem van,mintha mi is kirándulók ... |
Tovbb... |
Tintahal salátaBébi tintahalakat vettem, jó sokat, és így meg is oldottam a délutáni elfoglaltságom! Több mûveletes a tintahal tisztítása, ha frissen veszi az ember. A cél a fehér gumisnak mondható hús és a csápok különválasztása, illetve ... |
Tovbb... |
Dorozsmai pontyfilé |
Tovbb... |
Lapos pisztráng és ratatouille zöldfûszer ágyon sütveMinden évben augusztusban újra és újra elõkerül a ratatouille. A hagyományos, kissé "trutyi" állagú lecsótól elrugaszkodva rendkívül sokféle módon tálalható. Készülhet belõle pl. egy igazán üde mártás szufléhoz vagy sültekhez, hûsítõ sós fagylalt, vagy a kedvencem: egy a nyár ízeit önmagába ... |
Tovbb... |
Gyerekeknek – Makrélás sárgarépa krokett zöld fûszeres mártogatóssalA Tarka Bárka és a Tavola In Piazza blog tizenkét recepttel az augusztusi Kifõztük magazinban vendégeskedett. Az aktuális lapszám a http://kifoztuk.huoldalról regisztráció után ingyenesen letölthetõ. Íme egy kis ízelítõ, a gyerekek nagy kedvence: Makrélás sárgarépa krokett zöld fûszeres mártogatóssal Hozzávalók 16 … |
Tovbb... |
Változás; avagy egy barátság kezdete a lazaccalPár hete elkezdtem újra edzõterembe járni és odafigyelni mit is eszek. Na persze ez nehéz, amikor a kedvenc ételeim olyanok mint a hortobágyi palacsinta, túrós rétes Normafán, San Danieles szendvics a Sarki fûszeresnél, padlizsánkrém az Új-Budavárban, stb. |
Tovbb... |
Halas - zöldséges curryAz indiai curryk melyeket akár ragunak is nevezhetünk, nagyszerûen egyesítik a különbözõ zöldségeket Ezek variációja végtelen, az évszakok adta lehetõségeken belül. A fûszerek és a zöldségek kiegészítik egymást, a hûtõ tulajdonságú kókusszal együtt, a hal pedig megkoronázza ezt az ételt, és meghatározza az ízvilágát. A címben a hal és zöldség közti kötõjel azt jelenti egyenlõek, hogy a ... |
Tovbb... |
A világ hallevesei XIV. Magyarország II. – Felsõ-Tisza-vidék – Töltött csuka leves – tiszaberceli gyûjtésAz elõzõ bejegyzés szövegét nem volt szívem a fázisfotókkal szétdarabolni, így most csak a receptet és a hozzá tartozó fotókat közlöm. Töltött csuka leves Hozzávalók 12 fõre: 4 db egykilós csuka, 4 db zsömle, 4 tojás, 1,5 fej vöröshagyma, 4 gerezd … |
Tovbb... |
Zöldséges halleves
|
Tovbb... |
Tengeri hal salátávalSzintén egy újság által ihletett receptrõl van szó a hal részérõl, a salátát meg anyának válogattam össze a Trófeában, és annyira bejött, hogy itthon is megcsináltam. Ennek az ételnek a legnagyobb elõnye, hogy nem valami hizlaló és gyorsan elkészül, ergo tökéletes vacsora. ... |
Tovbb... |
A hal nem jár egyedül – Nepomuki Szent János és a többiek – Töltött csuka levesGordon Ramsay Mennyei halételek címû szakácskönyvét kis idõre félreteszem. Ma egy sokkal aktuálisabb írást hozok, májusban készült amikor utoljára Magyarországon jártam. Az apropó: a Tarka Bárka halleves sorozata, amelyben most épp a magyarországi hallevesek, halászlevek vannak soron, és a héten … |
Tovbb... |
Tigris garnéla és cukkini ropogós sörtésztában vierge mártással és petrezselymes garnéla-veloutével – Garnéla tisztítása sütéshez…és igen, itt a vége, “füstevéle” (?!) – mondja A Gyerek. A vierge mártás saga ezennel véget ér. Hogy szó ne érje a ház elejét, összeütöttem mellé egy petrezselymes hal-veloutét szintén a Ramsay könyvbõl, de továbbra is meg vagyok róla … |
Tovbb... |
Sült kárászEgyszerû, ám annál finomabb étel, amihez nem is kell más, csak friss kenyér és egy kis kovászos uborka. :) Gyerekkoromban nálunk a "Hal" a ponty volt, máshoz nem lehetett hozzájutni, ehhez is jobban csak karácsony környékén. Olykor, ha a szûkös keretbe belefért egy hét balatoni nyár, akkor megcsodáltuk és ... |
Tovbb... |
Nyári tésztaételek halakkal és tenger gyümölcseivel 4. – Vierge mártás harmadszor: friss orecchiette tésztával és kisfejû lepényhallal nem csak gyerekeknekMert a vierge mártást egyszerûen nem lehet megunni – és elõre szólok, még holnap is ez lesz, de megígérem, néhány hónapig nem veszem újra elõ. Ha belegondolok, hogy egy szimpla mártást ennyiféleképp használok fel, egy alaposan átgondolt, jól megszerkesztett halas … |
Tovbb... |
Vendégposzt - Kapros mustáros lazac5 hónap után újult erõvel jelentkezik a fõzõblog, ráadásul rögtön egy érdekességgel, a blog történetének elsõ vendégposztjával Békei kolléga jóvoltából. Nemsokára felteszem a saját halas receptemet is, lehet összehasonlítani! Egy gyors, 30 perc alatt elkészíthetõ vacsorát készítettem tegnap, könnyû, extra ... |
Tovbb... |
SNECI PAPRIKÁSLISZTBEN SÜTVESült hal, de nem akármilyen... Sneci vagy ahogy hivatalosan nevezik, a Szélhajtó küsz. Minden horgász ismeri, sõt még a horgászfeleségek is. Ezek az apró halacskák, százával hemzsegnek a folyók és a tavak partjainál és elég könnyû õket kifogni. Ki úszóval, ki merítõhálóval emeli ki õket a ... |
Tovbb... |
Balaton = lángos + fõtt kukorica + sült hekkMár eléggé köztudott dolog a currys ételeket tortillával kínálni, ami nem más, mint egy kukoricalisztbõl készült tészta. Így a "balatoni lángost" erre a párosításra próbáltam meg átalakítani. Így nyert értelmet a 3 balatoni strand kaja (fõtt kukorica, lángos, sült hekk) összevonása egy étellé. A lángos tésztája kukoricalisztbõl készült, a töltelék ... |
Tovbb... |