Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Csokis piskóta teljes kiõrlésû lisztbõl á la SzofiMa a lányom Szofi finom sütijének receptjét osztom meg veletek, hogy Õt idézzem, már nagylány-2 és fél éves, de már bugyiba jár- így egyedül is készíthet sütit. Tényleg nem szabadott segíteni neki, csak a hozzávalókat készíthettem elõ, mindent õ csinált, felverte a tojás fehérjét, robotgéppel mindent összekevert és kakaó port szórt bele, amit nagyon kreatívan belekevert a tésztába, szép márványos lett!Isteni torta készült belõle, Én csak a csoki mázat készítettem el, de a kókuszt Õ szórta rá!:-) Mivel megpróbálunk egészségesen enni, ezért [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/FzniAkarok/~3... |
Kukoricás Tofu salátaEgyik nagy kedvencem a tofu, mert az igaz, hogy szójából készül, de a szója egyik legtermészetesebb származéka, 99,9 % a fehérje tartalma, növényi fehérje és könnyen emészthetõ a többi szója termékhez képest. Tipp: Gastronómiai szempontból pedig egyik legjobb tulajdonsága, hogy semleges ízû, éppen ezért rengeteg féleképpen elkészíthetõ. Élettani szempontból, pedig nekünk nõknek nagyon fontos összetevõt tartalmaz : természetes fito-ösztrogéneket tartalmaz, ami miatt a japán és keleti nõk ahol több ezer éves múltra nyúlik vissza [...] |
Tovbb a blogra ... fittanyuka.blogspot.com/2011/06/kukor... |
Írós-zabpelyhes palacsintaHozzávalók: 300 ml író, 75 g zabpehely, 1 db tojás, 1 ek. barna cukor, 1 ek. olvasztott vaj, 50 g liszt, fél tk. szódabikarbóna, fél tk. sütõpor, csipet só, kevés extra író. A zabpelyhet elektromos aprítóval kissé megdaráltam. Ráöntöttem az írót, majd 3-4 órára félretettem (lehet egy éjszakára is hûtõbe tenni), hogy megszívja magát és megpuhuljon. Majd beleszitáltam a... |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/iro... |
Tojásos sóskalevesEgy nagyobb fej vékonyra szeletelt vöröshagymát kevés vajon puhára pároltam, majd hozzáadtam egy gerezd finomra aprított fokhagymát, meghintettem Vega-Mix-szel és felöntöttem vízzel. Enyhén sóztam. Beletettem az átmosott, száráról letépkedett sóskát, megvártam míg összeesett, majd belecsorgattam két felvert tojást. Két-három percig finoman fõztem. Közben elkészítettem a rántást. Kevés lisztet szárazon világosra pirítottam, hideg vízzel krémesítettem és a leveshez adtam. Átforrt... |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/toj... |
Vega-MixA Vegetát sosem szerettem, túl sós, túl intenzív, eluralkodik mindenen. Kevés sóval fõzök, az átlagosnál is sótlanabbul. Az ételek ízét szeretem kiérezni, nem a sót. Nagyjából 8 éve biobolt(ok)ban találtam rá a sómentes Vega-Mix-re. Szegeden gyakran használtam levesekbe, szószokba, sültekhez, ám Dublinban még nem találam hozzá hasonlót. Próbáltam helyettesíteni (Kallo Organic Very Low Salt Vegetable Stock Cubes, Herbamare Certified... |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/veg... |
Mentás-petrezselymes spárgakrémlevesSajnos csak én szeretem a krémleveseket, de azért ha " rámjön," az ehetnék, elkészítem. Most maradt spárga, így este összeturmixoltam egy adag levest, pontosabban kb 3 adagnyit, de mind én ettem meg. Pedig olyan szép a színe is , de most legalább kipróbáltam kicsit máshogy: sok zölddel!:) A hozzávalók: 1 csomag zöld spárga, kb 1 l víz/ zöldség alaplé, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem, pár szál menta (ízlés szerint), 1 dl tejszín, 1-2 kanál keményítõ... |
Tovbb a blogra ... pinkcsoki.blogspot.com/2011/05/mentas... |
Summer berry frozen yogurtÚgy készítettem, mint a Jeges málnakrém-et (szintén fõzés és fagylaltgép nélkül), a különbség csak a joghurt és a vegyes gyümölcs. Hozzávalók: 350 g fagyasztott málna, szeder, fekete és piros ribiszke, 3 dl joghurt, 3 dl tejszín, 3 ek. méz. A fagyos vegyes gyümölcsöt (pár szemet félretettem) elektromos aprítóval pépesítettem, majd hozzáadtam a mézet és a... |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/sum... |
Mentás-áfonyás csokiparféSzerettem volna egy igazi csokifagyit enni, de nem tudom csak úgy egyszerûen megoldani, muszáj volt megbolondítanom: elõször a menta jutott az eszembe, utána pedig a mirelitben maradt kevés áfonya. Így lett ez a parfé tökéletes! Ami még újítás volt, a marshmallow cukrot már használtam trüffelekben , de fagyiban is kitûnõ. Hozzávalók:... |
Tovbb a blogra ... pinkcsoki.blogspot.com/2011/05/mentas... |
Rebarbarás zabpelyhes kekszRég nem csináltam zabpelyhes kekszet, a napokban pedig újra eszembe jutott. Gondoltam, a közelgõ nyár jegyében teszek bele valami frisset és savanykásat, így kötöttem ki a rebarbaránál. Hozzávalók (25 darabhoz): 8 dkg teljes kiörlésû liszt 4 dkg finomliszt 8 dkg nagy szemû zabpehely 10 dkg vaj 1 tojás ízlés szerint édesítõszer vaníliaaroma egy csipet só 1 szár rebarbara... |
Tovbb a blogra ... fahejaspate.blogspot.com/2011/05/reba... |
Sörös-köményes zsömlékÉrzem, nemsokára nyár lesz, és jön a sörözés idõszaka. Ez a zsömle nekem még új volt, kicsit féltem is, nehogy lehessen érezni a sör ízét. de nagyon klassz lett, bátran ajánlom a nem sörözõ személyeknek is! Hozzávalók: kb 50 dkg liszt, 1 evõkanál méz, 5 dkg élesztõ, 2,5 dl világos sör (én most szûretlen búzasört tettem bele), 1 tojássárgája, 1 teáskanál köménymag... |
Tovbb a blogra ... pinkcsoki.blogspot.com/2011/05/soros-... |
Sajtos-köményes tallérokHozzávalók: 250-275 g liszt*, 125 g vaj, 100 ml tejföl, 1 db tojás, 15 g élesztõ, egy-két csipet tengeri só, Cheddar sajt, köménymag. Az élesztõt kevés langyos tejben (víz is megteszi) egy csipet cukorral felfuttattam. Az átszitált lisztet enyhén sóztam, majd beledolgoztam a puha vajat. A morzsás tésztához adtam a tejfölt, a tojást és az élesztõt. Sima tésztává... |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/saj... |
Tárkonyos salátakrumplilevesEzt a fajta salátakrumplilevest az alfalvi Irénke barátnõmnél ettem néhány évvel ezelõtt. Akkor nagyon ízlett, többször is elkészítettem, de soha nem készült róla fotó. Most viszont sikerült fotót is készíteni mielõtt elfogyott volna az egész. A lényege ennek is ugyanaz, mint a korábban már bejegyzett salátakrumpli-levesnek: fõtt krumpliból készülõ savanykás leves. Hozzávalók: 5-6 közepes fõtt krumpli, 1 sárgarépa, 1 nagyfej hagyma, 1 cikk fokhagyma, csipetnyi tárkony, 1 csapott evõkanál liszt, 1 dl... |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/05/t... |
Kókuszos- mangós fagyiElõször sorbetet akartam készíteni, de végül megpróbáltam a tejes verziót. ( a sorbet vízzel készül) Kíváncsian vártam, milyen lesz az állaga, az íze igazi trópusokat idézõ, az biztos! 1 nagy mangó pürésítve (nem passzíroztam át, szeretem a gyümölcsdarabokat!), 1 narancs leve, 1 citrom/lime leve, 10-20 dkg cukor, 3 dl tej, 0,2 cl kókuszlikõr... |
Tovbb a blogra ... pinkcsoki.blogspot.com/2011/05/kokusz... |
Zöldséggel töltött gombaEzt az ízletes töltött gombát még akkor készítettem, amikor az állatvédõ barátnõimmel kidolgoztuk a helyi önkormányzatnak az ebtartásra vonatkozó szabályzatot. Nagyot dolgoztunk Vicussal és Zsókával és mivel mindketten munkából jöttek hozzám, ebéddel vártam õket. Vicus vegetáriánus, és neki olyan töltött gombát kellett készíteni, amelyikben nincs hús. Nos, ekkor agyaltam ki ezt a zöldséges változatot, amihez hasonlót Sedithnél ettem bõ másfél éve, csakhogy abban hús [...] |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/05/z... |
Tiramisu, a kedvencemEz az amibõl töménytelen mennyiségben..... Hozzávalók: |
Tovbb a blogra ... fahej-cafe.blogspot.com/2011/05/tiram... |
Inverz kókuszkockaVannak, akik már tudják, hogy a hét végén elsõáldozásra sütöttem, csak közben volt egy rakás rendezvény, ahol részt kellett vennem, és emiatt nem tudtam beblogolni a süteményeket. Háromféle süti lett végül, megsütöttem Gál Edith finom diós-csokis süteményét, az inverz kókuszkockát - amit Ottis jóvoltából meg is kóstolhattam kb. egy évvel ezelõtt, de Maci is megsütötte -, illetve sütöttem még valamit, csak... |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/05/i... |
Zeller-póré-csalán levesMég mindig nem fogytam ki a csalán-kombinálós ötletekbõl, sõt még nem is unom a csalánlevest ;-) Készült korábban krumplival (ír), spenóttal, paszternákkal, meg póréhagymával. A levelek már egyre sötétebbek, az íze meg egyre markánsabb, így az idei szezont ezzel a zellerszár-póréhagyma változattal zárom. Hozzávalók: 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 gerezd... |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/zel... |
Japán szezámos fagylaltA kifinomult japán konyha elõszeretettel használja a szezámmagot sós és édes ételekbe egyaránt. Az olajban gazdag magvakkal salátákat, sült snack-eket, sushi-kat gazdagítanak, olajával pedig sütnek, ízesítenek. Talán a leghíresebb szezámos édesség a fekete szezámmagból készült fagylalt. Hozzávalók: 2 csapott ek. fekete szezámmag, 370 ml tej, 170 ml tejszín, 4 ek. barna cukor, 1-2 tojássárgája... |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/jap... |
Csokoládétorta elsõ születésnapraKis Fahéj tegnap egy éves lett. te jó ég, rohan az idõ nagyon! Egy kívül-belül nagyon csokoládés tortát kapott tõlem szétrombolásra. De nem csak szétrombolta, hanem nagyon ízlett is neki! A romok elfogyasztása pedig ránk vár. Egy 17 cm-es tortához: 4 tojás szétválasztva 8 dkg cukor 7 dkg liszt 1 dkg holland kakaópor 1,5 dkg olvaszott vaj |
Tovbb a blogra ... fahejesfeta.blogspot.com/2011/05/csok... |
Tamás-szeletMint korábbi bejegyzésemben említettem, a hét végén elsõáldozásra sütöttem és igyekszem mielõbb beblogolni ennek a süteménynek a receptjét, hogy nehogy elfelejtsem. Nos, ez egy roppant érdekes sütemény, amit a krémje tesz különlegessé. Pontosabban, amikor elkészítettem Mennyei Manna kapucíner bombáját, akkor nagyon megtetszett a piskótareceptje, és már akkor eldöntöttem, hogy majd egyszer fogok vele kezdeni valamit. Aztán közben készítettem Márti kolléganõm kérésére egy |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/05/t... |
Fekete szezámmagA szezámmag vasban, magnéziumban, mangánban, rézben és kalciumban gazdag, valamint B1-vitamint (tiamin) és E-vitamint (tokoferol) tartalmaz, olaja pedig antioxidánsokat. Kiváló Omega-6 forrás. A babiloni nõk a fiatalság és szépség meghosszabbítására halvát (méz és szezámmag keveréke) ettek, míg a római katonák az erõ és energia megõrzésére. |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/fek... |
Kapros galuska gombapaprikássalMa olvastam elõször a kapros galuskáról, és azonnal megtetszett az ötlet. A régi kis szakácskönyvben gombapaprikással ajánlják, és mivel azt mi is nagyon szeretjük, így már el is készítettem. Nagyon finom lett! :-) Fél kg gombából készült a paprikás, ehhez egy fej hagymát megdinszteltem kevés olajon, pirospaprikával elkavartam, majd felöntöttem kevés vízzel. sóztam, borsoztam, majd a felszeletelt gombát hozzáadtam, és addig fõztem, míg [...] |
Tovbb a blogra ... eveskozben.blogspot.com/2011/05/kapro... |
Pikáns zöldséges szójafasírt golyók kapros joghurttalA minap jutott eszembe,hogy kiskoromban sokszor csináltunk szójafasírtot, és már évek óta nem ettem. Nagy nehezen sikerült szója granulátumot vennem, így egy kis fantáziával nagyon finom vacsora kerekedett belõle. Hozzávalók (4 fõ részére): 150 g szójagranulátum 2 tojás 1 szál sárgarépa 10 dkg zöldborsó 1 gerezd fokhagyma 1 negyed fej vöröshagyma só, bors darált erõs paprika zsemlemorzsa A mártáshoz:... |
Tovbb a blogra ... fahejaspate.blogspot.com/2011/05/pika... |
Sajtos karaj zöldségkörettel
|
Tovbb a blogra ... eveandapple.blogspot.com/2011/05/sajt... |
Csokis piskótatekercsA piskótához:
|
Tovbb a blogra ... eveandapple.blogspot.com/2011/05/csok... |
Bounty túrófagyiNagyon élvezem, hogy a fagygép nélkül is mûködhetnek ezek a hideg nyalánkságok, ezért ahogy tavaly is ígértem belevágtam a fagyi gyártásba. Most a túró volt terítéken, régóta gondolkoztam mivel tehetném izgalmasabbá! A kis kedvenc , szokásos kókuszreszelék is beleborult, és persze a csokipasztillák is kikukucskáltak, ezért hívom bounty fagyinak... |
Tovbb a blogra ... pinkcsoki.blogspot.com/2011/05/bounty... |
Spárgaleves chorizovalHozzávalók: 450 g zöldspárga, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 db zellerszár, 1 gerezd fokhagyma, Vega-Mix, kis csokor petrezselyemzöld, kevés vaj és chorizo. A spárga csúcsait levágtam, félretettem. A vöröshagymát vékonyan felszeleteltem és kevés vajon megfonnyasztottam. Hozzáadtam a felkarikázott póréhagymát, a felszeletelt zellerszárat és a finomra aprított fokhagymát. Pár percig pároltam, majd hozzátettem a megtisztított és apróbb [...] |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/spa... |
Moldvai bõségtálHozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 50-50 dkg hús és pikáns, fûszeres kolbász, 2 nagyobb hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, 1 bögre máléliszt, 15-20 dkg sós túró. |
Tovbb a blogra ... eveskozben.blogspot.com/2011/05/moldv... |
Karamellás dió, na meg rágcsálós nyalókaNéhány éve, egy kínai étteremben hoztak karamellel bevont diót, míg az ételre vártunk. Egyszerûen odavoltam érte. Utána készítettem párszor, de aztán elmaradt. Nemrég eszembe jutott újra. A kiscsibék nagyon odavoltak érte:-) Akár vendégváróként is el tudom képzelni, bár egy kissé macerás, de úgy gondolom, a siker száz százalékos. Két dologra jó figyelni, egyrészt, hogy a cukor szép, világos karamellszínû maradjon, másrészt, hogy a [...] |
Tovbb a blogra ... eveskozben.blogspot.com/2011/05/karam... |
Fáilte go hÉirinnWelcome to Ireland! Dublinba költözött szegedi ismerõst vendégeltünk meg a népszerû Leek and potato soup-pal és a kihagyhatatlan Irish stew-val. Póréhagyma és burgonya leves Egy fej vöröshagymát kevés vajon megfonnyasztottam, hozzáadtam 4 szép szál felkarikázott [...] |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/fai... |
Gyors vacsiÚgy látszik, mostanában, ha gyors vacsorát kell készítenem, egybõl valami kínai jut eszembe. Nem tehetek róla, tényleg olyan gyorsan megvan és pik-pakk megsül. Amitõl még inkább inspirálva vagyok, hogy mindenki odáig van érte és nem unja meg... Hozzávalók: 1 csirkemell (csíkokra vágva), 1-2 sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma... |
Tovbb a blogra ... pinkcsoki.blogspot.com/2011/05/gyors-... |
Timi-sütiTegnap volt a lányom legjobb barátnõjének - akivel "születésüktõl kezdve barátok" - a kicsengetése/ballagása. Mivel Timi anyukája az én egyik legjobb szomszédasszonyom - mert több ilyen is van - és mivel nálunk, Székelyföldön még mindig szokás, hogy különféle családi események alkalmával segítik egymást a szomszédok, bevállaltam, hogy sütök néhány tálca süteményt az ünnepi ebédhez. Végül négyfélét sütöttem, többek közt a finom csokis-dióst, a... |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/05/t... |
Szezámmag fagylaltHozzávalók: 250 ml tej, 170 ml tejszín, 2 ek. barna cukor, 6 ek. pirított szezámmag, 1 db tojás. A tejet, a tejszínt (double cream) és az egészben hagyott pirított fehér szezámmagot egy nyeles lábasba öntöttem. Hozzáadtam egy evõkanál cukrot és felforraltam. Lehúztam a tûzrõl és folyamatos kevergetés mellett belecsorgattam a maradék cukorral habosra kevert tojást, majd 8-10 percig [...] |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/sze... |
Eper mousseEz a krém csak azért készült el, mert fanyar volt az az eper, amit a piacon vettem. Most az egyszer nem kóstoltam meg, mielõtt nyélbe ütöttük az üzletet :) Így most az egyszer csináltam belõle valami desszert szerût. Csak mert véleményem szerint az epret vétek süteménybe sütni, vagy bármilyen formában feldolgozni. Csakis frissen, magában, kilószámra.... Az eper mousse hozzávalói 4 fõre ( a mousse francia szó, jelentése hab ):
|
Tovbb a blogra ... fahej-cafe.blogspot.com/2011/05/eper-... |
Málnás-banánfagylaltAnnyira szerettem volna eperrel készíteni, de sosem maradt, mire nekifogtam volna, így maradt a málna. Szerintem fantasztikus! Hiába a málna is és a banán is rettentõ finom, de együtt még izgalmasabb. A fagyimániám nem csitult, sõt, egyre jönnek az újabb ötletek, bár lehet, sõt valószínû nem is találok ki újat, mégis nekünk újdonság, mert ilyet sehol nem kapni, és elõször fagyasztottam. Amitõl nekem még jobban ízlik az természetesen a tejszín (hab) mennyiségétõl is függ! Most ezek voltak [...] |
Tovbb a blogra ... pinkcsoki.blogspot.com/2011/05/malnas... |
Maradékhasznosító karalábélevesHajdanán nagyanyáink konyhavezetésére leginkább az volt jellemzõ, hogy igyekeztek mindent úgy felhasználni, úgy hasznosítani a konyhában, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemetesbe. Magyarán, ami még jó volt, amit még meg lehetett enni, azt soha nem dobták el, nem adták az állatoknak, hanem kitaláltak belõle valamit, és a maradék átlényegülve, új formában került az asztalra. Megvallom, ezt az elvet vallom magam is, bár közel sem [...] |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/05/m... |