Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Feta, paradicsom, mizunaTricolor saláta: feta, napraforgómag, paradicsom, snidling, mizuna, olívaolaj. A mizunát tavaly ismertem meg, a rucolával szokam váltogatni, mivel hasonló karakterû. Friss, fûszeres, enyhén borsos, pikáns, zöld íze van. Használják még rá a... |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/fet... |
Rizses rakott zöldség spárgávalHozzávalók: kerek szemû rizs, sárga (tv) paprika, chorizo, cukkini, lila hagyma, tejföl, spárgacsúcs, vaj, paradicsomlé, Vega-Mix. A rizst készre fõztem, majd sûrû paradicsomlevet adtam hozzá, enyhén sóztam, meghintettem kevés Vega-Mix-szel. A spárgacsúcsokat kevés vajon átpároltam. Egy tûzálló tálat alaposan kikentem vajjal. A paradicsomos rizs (bõ) felét a tál aljára terítettem, erre fektettem a paprikafeleket, amikbe [...] |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/riz... |
Kutap - örmény töltött pisztrángMint már említettem az örmény töltött alma bejegyzésemben dr. Issekutz Sarolta Erdélyi konyha, fûszerezve címû gyûjteményébõl több ételt is elkészítettem. Többek közt a képen látható kutapot, vagyis töltött pisztrángot, ami fejedelmi étel, ugyanis noha soha nem voltam halrajongó, ezt bármikor szívesen fogyasztanám. Az eredeti recepttõl annyiban tértem el, hogy nem hajlítottam körré a pisztrángot, hanem simán [...] |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/05/k... |
Shortbread (3-2-1)A tökéletes shortbread recept nyomában 2 (shortbread 1)... Liszt, vaj, cukor, mégpedig 3-2-1 arányban, esküsznek sokan a minõséges shortbread elnyeréséhez. Hozzávalók: 150 g liszt, 100 g vaj, 50 g cukor, csipet só. Az átszitált liszthez adom a sót és a cukrot, majd beledolgozom a vajat. Addig gyúrom, amíg puha, rugalmas, sima tésztát nem kapok. Belenyomogatom [...] |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/sho... |
Céklalevél 2.Tegnap szántam némi idõt a kertre. Többek között ritkítottam a céklát, a szebb levelekbõl tettem el a hûtõbe és ma abból készült az ebéd. Legutóbb köretként végezték a levelek, most pedig darált hús is került hozzá, és egy kis gorgonzola sajt, így fõétel lett belõle. A sajt mennyiségével óvatosan kell bánni, mert a céklalevélnek is van egy kis kesernyés íze, ha túl adagoljuk a sajtot, akkor nem [...] |
Tovbb a blogra ... faluvgikurtakonyha.blogspot.com/2011/... |
Mogyorós linzerTésztához:
|
Tovbb a blogra ... eveandapple.blogspot.com/2011/05/mogy... |
Csilis brokkolikrémEz a krém az utóbbi variációk legsikeresebbje lett. Kicsi szünet és készítem a következõt. Amióta elérhetõ áron lehet brokkolit kapni, nagyon rászoktunk. Nem is tudom, az angol gyerekek miért fintorognak tõle, bár az is igaz, ha nekem kellene azt a vízben fõzött valamit megenni, talán nekem sem kellene minden napra. Rengeteg változatban elkészíthetõ, nekünk jöhetne akár naponta is. Egy ilyen túlvásárlás következménye lett ez a krém. Reggelire mégsem lehet [...] |
Tovbb a blogra ... daisyterme.blogspot.com/2011/05/csili... |
Pikáns, sült kaliforniai paprikaA kaliforniai paprika is azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek túlnõtték magukat az eredeti felhasználási módjukon. Gondolom , szimpla kiegészítõnek indult a szendvicsek mellé, de ott ahol már régóta elõfordul napi szinten a bevásárlókosarakban, kitaláltak belõle néhány nagyon finom köretként készíthetõ változatot. Fõleg a piros fajtája nagyon élvezetes, mert az édeskés íze könnyebben teszi elfogadhatóvá. Gyerek koromban néha ettünk ecetes paprikát, amit elõtte megsütöttek és lehúzták a héját. Finom volt, [...] |
Tovbb a blogra ... daisyterme.blogspot.com/2011/05/pikan... |
Pitává alakult zsömlékRégebben kitaláltam már, hogy a zsömléket, amit én sütök, kicsit lelapítom, mert így sokkal könnyebb szendvicst készíteni belõle és megenni is egyszerûbb. Nem is volt ezzel baj sokáig, de valamiért az utóbbi idõben, sütés közben egyszerûen pitává alakulnak. Ráadásul sokkal jobb lesz, mintha szándékosan annak készíteném. Vastagabb a tészta, szép zsebek alakulnak, öröm telepakolni. Azt még nem tudom, mitõl lesz ilyen, de talán legközelebb sikerül zsömléket is sütnöm. Na [...] |
Tovbb a blogra ... daisyterme.blogspot.com/2011/05/pitav... |
Spenót kölessel és fõtt tojássalKevés olívaolajon megfonnyasztottam egy kisebb fej vékonyra szeletelt vöröshagymát, világosra pirítottam, majd adtam hozzá fokhagymát és egy maréknyi átmosott, leszûrt, lecsepegtetett kölest. Pár percig pároltam, majd meghintettem Vega-Mix-szel és felöntöttem vízzel. Enyhén sóztam. Pár percig fõztem, amíg a köles meg nem puhult, majd hozzáadtam az átmosott spenótot. Átforrt, a spenót összeesett, le is húztam a tûzrõl. A tányér aljára keményre [...] |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/spe... |
Tárkony télireTegyünk el tárkonyt télire, amíg tart még a tárkonyszezon, a múlt hét végén én is ezt tettem. Szerencsére segítségem is akadt szomszédasszonyom, Mária néni személyében, mert két hatalmas csokorral vásároltam és egyedül nem gyõztem volna megpucolni. Mi, itt Erdélyben nagyon sokféleképpen használjuk a tárkonyt a különféle ételek ízesítésére. Többek közt leveseket, gulyásokat, pörköltöket, paprikásokat, vadhúst fûszerezünk vele, de használjuk különféle mártásokhoz, szószokhoz, salátákhoz is. Minden [...] |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/05/t... |
Csirkecombhús mustáros joghurtbanHozzávalók: 2 egész csirkecomb (alsó-felsõ), 200 ml natúr joghurt, 1 ek. angol mustár, curry levél, Vega-Mix, olívaolaj, basmati rizs. A combokról lehúztam a bõrét és félbevágtam. Hosszában bemetszettem a húst és lefejtettem a csontról. A felsõket egészben hagytam, de az alsók húsát félbevágtam, hogy ne legyen túl nagy. A joghurtot mustárral ízesítettem, ebbe tettem a combhúst, átforgattam, letakartam [...] |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/csi... |
Grapefruitos sörEnnek az üdítõ italnak köszönhetõen is számomra elindult a nyár, amikor kitöltöttem, és megéreztem az illatát, meglepõdtem. Egyáltalán nem volt sör "szaga", csak tiszta, gyümölcsös, citrusos illat csapott meg. Már említettem, mennyire nem szerettem a söröket, aztán, amikor Brüsszelben jártam, rákaptam az epres sörnek köszönhetõen. Azóta is gyakran kóstolgatok meg szívesen újakat! Amire most vágyok, a csokis sör... Ez a búzasör fantasztikusan kellemes és könnyen elfogyasztható! |
Tovbb a blogra ... pinkcsoki.blogspot.com/2011/05/grapef... |
Chanel táska tortaBarátném húgának szülinapjára készült. Ez a táska abszolút testhezálló volt neki. Igazi csajos, shoppingolós torta. A táska forma megvalósítását illetõen sok sok lehetõség kering a neten. Legtöbbjük álló táskát jelenít meg. A fekvõ azonban nekem - kezdõnek - könnyebben megvalósítható volt. A kialakítás innen koppintva. Belül csokis. |
Tovbb a blogra ... fahej-cafe.blogspot.com/2011/05/chane... |
Light and StormyEgy újabb alkoholos highball, a hagyományosan sötét rummal készülõ, Bermudákon népszerû Dark and Stormy (sötét és viharos) kistestvére, a Light and Stormy (világos és viharos): rum-gyömbérsör-lime. |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/lig... |
Császárszalonnába göngyölt gombás fasírtkoszorúNéha van úgy, hogy hirtelen a "semmibõl" kell összedobni valami finomat és laktatósat - mondjuk számomra elég kemény "edzést" jelentett erre az "aranykorszak", amikor hosszas sorállások árán lehetett hozzájutni félkilónyi húshoz. Most viszont egyszerûen az volt a helyzet, hogy egy hét végén addig jöttem-mentem egyik rendezvényrõl a másikra, míg elmaradt a bevásárlás, ráadásul nagyon sürgetett az idõ [...] |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/05/c... |
Sherry-s malacsültMár vagy két hete készült ez az ínycsiklandozó finomság de még mindig érzem az ízét a számban. Az egész úgy kezdõdött, hogy megláttam egy csodaszép bõrös sertéshúst a boltban. A történet folytatása onnan már egyszerû volt, csak hozzádobáltam ezt-azt, amit éppen jónak láttam és felöntöttem egy kevés Sherry-vel. Ennek a gõzében sült a hús puhára és a teteje ropogósra. Ha azt mondom Sherry akkor nem az édes likõrre kell gondolni, hanem a száraz Sherry-re, a... |
Tovbb a blogra ... edeseskeseru.blogspot.com/2011/05/she... |
Tavaszi kenyérlángosTöki pompost készítettem tegnap és mivel a nõvéreméket vártuk vacsorára, dupláztam az adagot. Az egyik felét ugyanúgy állítottam össze, ahogy szoktam: (fokhagymás) tejföllel alaposan lekenve, sok pirított baconszalonnával, lilahagymával és egy kevés kolbásszal, a másik felét azonban szezonális zöldségekbõl készítettem el, bízva a rokoni vonalban, hogy majd "besegít" az eltüntetésében. :) Pompos egy gyors változatban szerepel már a receptjeim között, így azt nem részletezem, csak a zöldségesrõl írok most bõvebben... |
Tovbb a blogra ... egycsipet.blogspot.com/2011/05/tavasz... |
Illatos, színes, gyümölcsös ecetek Tokaji borecetbõlAz eceteket akkor fedeztem fel ismét, amikor néhány éve hirtelen felindulásból készítettem egy csomó gyümölcsös ecetet. Volt epres, málnás, barackos, fügés. Kísérletnek szántam, és magam is meglepõdtem, hogy az ecet mennyire átvette a gyümölcsök illatát és zamatát. A legegyszerûbb salátát is elképesztõen feldobja, a legzordabb téli napokon is segít felidézni a nyár illatát. A gyümölcsös eceteket fel lehet használni csatnik készítésénél, vagy vegyes... |
Tovbb a blogra ... egigeropaszuly.blogspot.com/2011/05/i... |
Tök másMit csinál a mexikói mikor talál egy tököt a sivatagban? Ne ijedjen meg senki, nem traktálok senkit jópofa viccekkel, csak a tököt egyétek meg szépen gyerekek. Sosem voltam jó barátságban a tök fõzelékkel, de mivel életem párja nagyon szereti, ezért már elég nagy gondban voltam, hogyan hidaljam át ezt az ellentmondást. A megoldás végül elég váratlanul adta magát.Még a mexikói tematikájú estérõl maradt egy avokádó. Örömmel jelentem alig két hét alatt tökéletes, vaj... |
Tovbb a blogra ... edesfogadalom.blogspot.com/2011/05/to... |
Sóskás piteSóskás ételt még sosem ettem, s mivel a nõvérem kertjében adott volt a friss sóska, nem hagyhattam ki, hogy meg ne kóstoljam. Sóskás pitét készítettem ebédre (pár napja, még Asztriában), nagyon finom lett, de legközelebb több sóskát teszek bele, mert simán belefért volna. Szerintem még hidegen is nagyon finom! Hozzávalók: Tészta:
|
Tovbb a blogra ... gergelyne.blogspot.com/2011/05/soskas... |
Spenótos, paradicsomos bárányA spenót és a bárány nagy barátok. Kelet-Európában minden országnak megvan a saját spenótos-bárányos étele, de a párosítás hagyományosnak számít Ázsiában is. Nyilván az arányok változnak, illetve a fûszerezés. Van, ahol kevesebb spenóttal készítik, van, ahol curry kerül bele, de legalább egy kis római kömény. Mi teszünk bele paradicsomlevet és sok spenótot, amely annyira krémesre fõ, hogy szinte kenyérre lehet kenni. Én sokszor csak... |
Tovbb a blogra ... egigeropaszuly.blogspot.com/2011/05/s... |
Epres túrókehelyGyors és finom desszert. Jól jön akkor, ha nincs kedvünk és idõnk tûzhely mellé állni, de szeretnénk valami igazán finom és könnyû édességet. A gyerekek két perc alatt felfalják :) Hozzávalók: 4 személyre
|
Tovbb a blogra ... gergelyne.blogspot.com/2011/05/epres-... |
Medvehagymás tésztaKisebbik sógorom jóvoltából volt szerencsém hozzájutni némi medvehagymához, végre, mert már nagyon izgatta a fantáziámat ez a medvehagyma dolog :) Most kóstoltam elõször, de azt sem bánnám, ha minden ételben medvehagyma lenne. Nekem nagy kedvencem lett, igazán jóízû lesz tõle az étel. Ez a tészta meg ezzel a medvehagymás szósszal.. valami mennyei! Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... gergelyne.blogspot.com/2011/05/medveh... |
Pikáns mediterrán krumplisalátaA nyár sajnos nem érkezett még meg, de ez nem akadályozhat meg abban, hogy egy tartalmas, de hidegen fogyasztandó, friss ízû salátával kényeztessem magam. Ez a krumplisaláta jó barátja lehet a grillezett húsoknak, vagy ahogyan én készítettem, csirkemellel felturbózva önmagában is megállja a helyét. Ha más is egy igazi, nyárestéket idézõ ételre vágyna, a következõket kell tennie. A nyár ízei: 1 kg újkrumpli 60 dkg csirkemell 10 dkg magozott fekete olajbogyó... |
Tovbb a blogra ... edesfogadalom.blogspot.com/2011/05/pi... |
Ázsiai zöldséglevesElõször is adott volt egy adag ázsiai fûszerkeverék, amit még nõvérkémtõl hoztam haza. Mennyei volt már maga az illata, így alig vártam, hogy kipróbáljam. Egy ideje vágyom valami jó kis tartalmas levesre, amiben jó sok zöldség van, amolyan keleties hangulatúra. Így aztán egy jó kis pikáns, gazdag leves készült. Igazán nagyon finom és tápláló... |
Tovbb a blogra ... gergelyne.blogspot.com/2011/05/azsiai... |
Miért is ne? Creme caramel spárgával, juharsziruppalCsorgott a nyálam, amikor a Kísérleti Konyhán megláttam ezt a desszertet, és errõl eszembe jutott, hogy nekem is van egy kedvenc spárgás édességem. Creme caramel spárgával, juharsziruppal (8 kis adag) 150 g fehér spárga 300 ml tej 300 ml habtejszín 250 ml juharszirup 2 tojás 4 tojássárgája 50 g kristálycukor... |
Tovbb a blogra ... edesem.blogspot.com/2011/05/miert-is-... |
Gitár tortaEzt a tortát sógornõm szülinapjára készítettem. Nagyon szeretne egy gitárt, így legalább tortában megkapta :) 2x10 tojásos kakaós piskóta, tiramisu krémmel töltve, fondanttal burkolva. Hatalmas lett, nem mértem le, de szerintem 6 kg simán megvolt. Elég kevés idõm volt rá, kissé sietve raktam össze, sõt, be sem tudtam már fejezni, így a férjem rajzolta rá a húrokat. És õ is fotózta. Nagyon... |
Tovbb a blogra ... gergelyne.blogspot.com/2011/05/gitar-... |
Mentás sült paprikaTipikus könnyû, egyszerû de mégis különleges nyári étel. Sok gondunk nincs vele, csak be a paprikát a sütõbe, felkockázni, ezt-azt rálocsolni és tálalni. Én a pirítósra és a rukkolára esküszöm mint kísérõ, de persze miért is ne lehetne partnere a sült húsnak. A menta ad az édes paprikának egy frissítõ felhangot. Talán lehetne még ilyen-olyan zöldfûszerrel is párosítani a menta mellett, de szerintem így pont megfelelõ. Semmi fakszni, nem kell túlbonyolítani, különösen az [...] |
Tovbb a blogra ... edeseskeseru.blogspot.com/2011/05/men... |
Gyümölcsös túrótortaRendelésre készült, a díszítéssel nagyon elégedetlen vagyok, az ilyen jellegû torták sosem sikerülnek olyan szépre. A tejszínt túl keményre vertem, így kenni nem lehetett a torta oldalát, csak kézzel tapasztani :) Ezért lett ilyen repedezett. 8 tojásos sima piskótát sütöttem 24-es tortaformában, túrós-vaníliás krémmel töltöttem, gyümölcsökkel megszórtam (narancs, ananász, barack, kiwi). A piskótát vaníliás-citromos sziruppal locsoltam, növényi tejszínnel bevontam.. |
Tovbb a blogra ... gergelyne.blogspot.com/2011/05/gyumol... |
Vér profi steakAz õsi mondás szerint a férfiak szívéhez a gyomrukon át vezet az út. Hogy kedveskedjek páromnak, illetve, hogy kompenzáljam a blogom elindulása óta kísérleti laborrá változott konyhámért elmentem egy fõzõ tanfolyamra, hogy megtanuljam a steak készítésének minden csínját bínját. Hiszek benne, hogy minél kevesebb flikk flakk (ígérem ez volt az utolsó ilyen kifejezés ebben a bejegyzésben) van egy ételben, annál nehezebb azt jól elkészíteni, mert kellõ fûszerezéssel az ember csodákra képes, de mit kezdjen az [...] |
Tovbb a blogra ... edesfogadalom.blogspot.com/2011/05/ve... |
10 perc alatt összedobod: Fehércsokoládé blondieVan olyan jó szõkén is, mint barnán. Fehércsokoládé blondie (kb. 16 szelet) 170 g fehércsokoládé, apróra vágva 70 g vaj 2 tojás 200 g cukor 1 tk vaníliakivonat... |
Tovbb a blogra ... edesem.blogspot.com/2011/05/10-perc-a... |
Cheesecake fagyi & szendvicsHa sok mindenben nem is vagyok biztos, abban igen, hogy nagyon-nagyon sok rajongója van a cheesecake-nek, legyen az a klasszikus NY-i, vagy német-, vagy éppen mascarpone-s sajttorta. És mit szóltok a cheesecake fagylalt verziójához? Ez is arathat ekkora elismerést, mint a hagyományos verzió? Én azt mondom, hogy igen, naná, nagyon is. Fõleg egy fülledt nyári estén kellemes hûsítõ desszert ez a savanykás, krémsajtos fagylalt. Lehet pohárba kanalazni, de ha [...] |
Tovbb a blogra ... edeseskeseru.blogspot.com/2011/05/che... |
KókuszfagylaltKészítettem már kókuszfagyit, többször is, de valahogy egyik sem lett az igazi. Ez a változat akár az is lehetne, de az állagával még vannak bajaim - igaz, amíg nem szerzek be egy rendes konyhai robotgépet, addig nem is várok csodákat. :) Mindenesetre nagyon finom fagyi, fõzött alappal, akik pedig bírják a kókuszreszeléket a fagylaltban, biztosan nem lesz kivetnivalójuk benne... |
Tovbb a blogra ... egycsipet.blogspot.com/2011/05/kokusz... |
Chéz PopeyeA szombati piaci bevásárlás alkalmával tettem szert egy szép csokor lestyánra is, angolul lovage. Gondolkoztam, vajon ettem-e már korábban...de semmilyen emlékem nincs róla. Kinézetre is és ízre is hasonlít a petrezselyemhez, gyökerét és levelét is felhasználják. Gyökerébõl tea fõzhetõ, ami vizelethajtó hatású, levelét pedig levesekhez, salátákhoz használhatjuk fel. A spenótszezon kezdetén mi sem egyértelmûbb hát mint egy jó nagy adag spenótos lencselevest fõzni és lestyánnal ízesiteni! |
Tovbb a blogra ... dublinfelettazeg.blogspot.com/2011/05... |
Könnyû családi vacsora egy születésnaponTonhalkrém, kecskesajtos kence gránátalmával, majonézes kukorica sok petrezselyemmel, petrezselymes palacsinta kéksajttal töltve.(recept jön) gesztenyés pulykamell. |
Tovbb a blogra ... cukroskata.blogspot.com/2011/05/konny... |