Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Töltött tökVettem kicsi zsenge tököt. Megtöltöttem, és sütõben megsütöttem. Igazi nyári íz! Hozzávalók:
A tököt meghámoztam, kettévágtam, a nagyobbat háromba vágtam, kiskanállal kivájtam a közepét. A hagymát felaprítottam, a vajon megdinszteltem [...] |
Tovbb a blogra ... martyhobby.blogspot.com/2011/05/tolto... |
Epres-mangós hajdinakása csíráztatott hajdinábólFincsi, laktató, kitûnõ tízórai vagy uzsonna. Recept itt:... |
Tovbb a blogra ... gasztroboszi.blogspot.com/2011/06/epr... |
Könnyû vacsora sok sörhözVan úgy az ember életében, hogy a könnyebbik felét szeretné választani a dolgoknak. Bámulni bambán a tévét, emelgetni a sörös dobozt és egészségtelen ételeket enni, azzal a szilárd meggyõzõdéssel, hogy mindez baromira ártalmas, testnek és léleknek egyaránt. Az én életemben bizony elõfordul néha. Ilyenkor gyorsan össze kell ütni valami kis harapnivalót, ami passzol a sörhöz is. Az se baj, ha hizlal. Erre kínál nagyszerû... |
Tovbb a blogra ... finomsagaim.blogspot.com/2011/05/konn... |
Spenótos LasagnaKészíthetjük most friss spenóttal, ezt a látványos és nagyon finom ételt. ( Fotó telefonnal készült, elnézést a nem túl éles képért:) Hozzávalók: ( 4 fõ részére ) 1 doboz lasagna tészta ( tojás mentes, durumlisztbõl: teljeskiõrlésû, vagy sima) 250 g spenót 2 cikk fokhagyma 250 ml növényi tejszín 300 g csiperke gomba 2 db nagyobb paradicsom 2 evõkanál kukorica keményítõ 200 g növényi sajt diónyi növényi margarin 1 evõkanálnyi kókusz olaj késhegynyi örõlt fekete bors 1 kávéskanálnyi himalaya só... |
Tovbb a blogra ... fittanyuka.blogspot.com/2011/05/speno... |
Fontos szavak a zsidó tojásrólVolt már a blogon zsidó tojás, de annyit beszélgettem mostanában errõl az ételrõl sokakkal, hogy muszáj írnom róla pár szót. Mi leginkább szombat reggelire esszük, de ha késõn kezdünk vacsorázni pénteken (amikor bejön a szombat) akkor is "elõvacsorázunk" belõle, és különben is imádjuk. Mitõl zsidó? Attól, hogy kóser alapanyagokból készül eredetileg. Vagyis leginkább libazsírral, de persze lehet kacsa vagy tyúkzsírral is keverni a fõtt tyúktojást. Van, aki majonézzel is keveri, de ez... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/fuszereslelek... |
Hamburger otthon, grillen, isteni és egészséges!Ismét grilleztünk, most még az idõjárás is mellénk állt, csak a szél fújt kicsit és szerencsére a nap is kisütött, szóval minden klappolt! Isteni fûszeres hamburger husikat gyártottam, friss zöldségekkel, isteni volt, még hamuba, vagyis parázson sült új burgonya is készült, ami nagyon jó ötlet volt, tekintve, hogy lusta voltam zsemlét sütni, így sajnos vettem elõre csomagolt hamburger zsömlét, ami hagyott némi kívánni valót maga után!:-( Biztosan ti is találkoztatok már azzal a típusú pékárúval, ami száraz, morzsál, szinte molekuláira esik ... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/FzniAkarok/~3... |
GombapaprikásA gombából készült ételeknek megvan a maguk napsugaras varázsa. Gyerekkoromban három erdõbe is jártunk gombászni, mindegyik erdõnek megvolt a maga gombatermése. Sajnos egyedül nem merek gombászni, nem vagyok biztos a szerzeményeim ehetõségében, bár egy régi kollégám, aki zenetanár volt a vegyes iskolában, úgy tanított, hogy forrázzam le a gombákat, tegyek az edénybe egy kettõbe hasított fokhagymacikket, hagyjam benne éjszakára, ha a fokhagyma megzöldül... |
Tovbb a blogra ... finomsagaim.blogspot.com/2011/05/gomb... |
Grillezett spárga balzsamecettelBeindult a spárgaláz. Már vártam a spárgaszezont, mert tavaly óta én is a spárgakedvelõk táborához tartozok, igaz csak a friss zöld színûvel kötöttem szorosabb barátságot. Valahogy eddig a spárga és én - egy vagy kettõ sikertelen próbálkozást leszámítva - elkerültük egymást. Azonban elmondhatom, ha egyszer eltaláljuk a számunkra megfelelõ elkészítési módot, bizony el tudja varázsolni az ízlelõbimbóinkat. A spárga elõnyére... |
Tovbb a blogra ... izeskalandok.blogspot.com/2011/05/gri... |
Rebarbara fagyiOlykor-olykor hajok azt hinni, hogy talán lesz még nyár az idén. Egyre jobb az idõ, még a Kárpátkanyarban is. Így aztán édesség kategóriában lehet már a fagyikban is gondolkodni (na jó, most ne ugassatok le nagyon, tudom ám, hogy vannak akik télen is fagyiznak...ritkán, mi is). Vagy tíz napja Oldalborda rebarbarát hozott. Nem is keveset. Akkoriban nálunk még igencsak pöttömkék voltak a rebarbik. Elsõ körben egy epres-rebarbarás sütit alkottam. Hú de finom volt. De a fotózhatatlan, az bók volt neki. Aztán... |
Tovbb a blogra ... elkeszitettem-megmutatom.blogspot.com... |
Pikáns csirkenyárs, barna rizzselMa ismét egy könnyû vacsora receptjét osztom meg veletek, ami természetesen gyorsan el is készül, alacsony a kalória tartalma, finom, egészséges..... jaj mennyi okosság, mint egy életmód magazin, úgy hogy ezt be is fejezem!:-) Az ötletet ismét a Stahl magazinból merítettem, a fogyókúrás ételek között leltem rá, ám kicsit másképp készítettem, nem vagyok a fogyókúrák híve, nem is bírom betartani, de arra azért nagyon odafigyelek, hogy este ne együnk túl sok nehéz ételt, fõleg a Szofi miatt, illetve most már... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/FzniAkarok/~3... |
Kókuszos tésztájú rahátos kifliEz is még gyerekkorom péksütijei közül való kedvenc. Mikor Brassóba költöztem, még volt egy kis pékség ahol ilyent is sütöttek. Hát elnyelte õket az akkori ingatlan piac. Szálloda került a helyére. Mostanában igazából sehol nem láttam. Bár nagyon nem is kerestem. Sokkal jobb, ha frissen jó pár darab lehet nálam a konyhában. Gyerekek is szeretik. Igaz, ez a fotón látható példány még tavalyi, jól elbújt a nagyközönség elõl. De most elcsíptem. Megmutatom. A receptre pedig jól emlékszem... |
Tovbb a blogra ... elkeszitettem-megmutatom.blogspot.com... |
Epres Pavlova tortaSzeretjük a tojáshabos süteményeket, ennél jobban csak a tisztán tojáshabból készülteket. kedveljük. Pontosan ezért nem is értem, hogy miért nem készítettem eddig Pavlova tortát. Eperszezon lévén, egyértelmû volt, hogy egy epres változattal indítottam a Pavlova torták készítését...mert gondolom lesz még folytatás:) A tejszínhabra a friss eper mellé került cukorral összefõzött, folyós eper is. Háááát...nem rontotta el a tortát:))... |
Tovbb a blogra ... izeskalandok.blogspot.com/2011/05/epr... |
Fûszeres hússal töltött buciC&V Zsófi burrító töltelék receptje az egyik összetevõje ennek a szerényen csak zseniálisnak kikiáltott ételnek. A tésztája pedig egy viszonylag lágy kenyértészta, amit tizenkét órán át pihentettem a hûtõben. Végül, amikor már majdnem éhen haltunk, egyiket összedobtam a másikkal, és gyorsan megettük. Nem mondom, jó ez burritóval is, de a kenyértészta tényleg csodát tesz vele: a szaftjának a gõze teljesen felfújja a bucit, ami ettõl egészen könnyû és foszlós lesz. Jaj, tényleg... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/fuszereslelek... |
Spárgára húzott fasírtAzért, hogy a mai nap se maradjon spárgás recept nélkül, következzék a spárgára húzott fasírt:) A kakukkfüves darált húst az elõfõzött spárgasípra nyomkodjuk, zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük. Valójában jobb lett, mint amire számítottam. A roppanós spárga a zsemlemorzsától kap még egy kis ropógósságot. Köretnek apró, héjában sült újburgonyát készítettem petrezselyemzölddel megszórva. Hozzávalók: 25-30 dkg darált hús... |
Tovbb a blogra ... izeskalandok.blogspot.com/2011/05/spa... |
Zabaglione eperrelA zabaglione az olaszok kedvelt borhabja. A kevés alapanyagból álló villámdesszertek kategóriájába tartozik. Tojássárgájából, édes Marsala borral készítik, de tetszés szerinti fehérborral, pezsgõvel is helyettesíthetõ. A zabaglione több változata ismert, adható hozzá tejszín, gazdagítható kávéval, tálalható friss gyümölcsökkel. Az... |
Tovbb a blogra ... izeskalandok.blogspot.com/2011/05/zab... |
Epres tavaszi salátaAz eperbõl nem csak desszerteket, édességeket készíthetünk, hanem friss zöld saláták alapanyagaként is igen jól hasznosíthatjuk. Tetszés szerinti salátákat (salátaleveleket) használjunk. A salátalevelek zsengeségéhez jól párosul a tömör, húsos eper. Az öntethez gyümölcsösebb ízû ecetet használjunk, amely kiemeli az eper ízét. Lehet vörösborecet, balzsamecet, sherrybõl erjesztett ecet. A juhtúró már csak az ízkombinációt gazdagítja ebben az egyszerû, gyors salátában. |
Tovbb a blogra ... izeskalandok.blogspot.com/2011/05/epr... |
Karcsúsító cukkini krémlevesA krémlevesek nem tartoznak a hagyományos magyar konyha remekei közé, viszont sok elõnyük van, ami elsõsorban a fogyózók számára fontos. Elõször is általában zöldségbõl készülnek, aztán laktatóak, aki lenyom egy nagy tányér krémlevest már nem töri a fejét második fogáson. De nem hanyagolható el az sem, hogy az ízlelõbimbók kényeztetésében a krémlevesek verhetetlenek. Elvileg bármibõl készülhet krémleves, a felmerülõ probléma a besûrítés. Erre több [...] |
Tovbb a blogra ... finomsagaim.blogspot.com/2011/05/karc... |
Spenótos pizzaPizza spinaci, vagyis a spenótos pizza az olaszok egyik kedvenc pizzája. Sokkal-sokkal finomabb lett, mint amire számítottam:) A tésztát kissé szabálytalan, rusztikus formájúra hagytam. Ami rákerült: fokhagymás olívaolajon párolt spenót, házi füstölt sonka csíkok, paradicsom, sajt, fenyõmag. Aki szereti a spenótot, próbálja ki! |
Tovbb a blogra ... izeskalandok.blogspot.com/2011/05/spe... |
Szezámmagos rántott csirkecomb a sütõbõlMa egy könnyû, gyors étel receptjét osztom meg veletek, ami nem hizlal, salátával pedig kimondottan jó a melegben, rántott, de elkészítése megkímél minket az olaj szagtól, gyorsan sül, így a sütõ sem melegít! A legjobb ebben az isteni ételben az, hogy a combokat elõtte be pácolom, mézes mustáros pácba, annyira pikáns lesz tõle és olyan illatok lengik be a konyhát, hogy az ember már félkészen is neki esne! Könnyû paradicsom salátát készítettem mellé, némi barna rizst az éhes családtagok és persze [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/FzniAkarok/~3... |
Zöld vacsoraMost úgy érzem, ha ezen a héten túl vagyok, akkor végre lezárhatom az év nehezebbik felét. Persze sejtem én, hogy ez nem így lesz, és majd a téli nagy hajtás alatt visszasírom a költözködéssel járó minden nyavalyát. Gyûlölök dobozolni. Mindent szépen becsomagolni, hogy ne törjön el, majd úgy elosztani a dobozokba, hogy még mindegyik megemelhetõ legyen anélkül, hogy leszakadna az alja. Ráadásul valami felirat se ártana rájuk, hogy legalább nagyjából sejtsük mi is van [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/fuszereslelek... |
Halas burgonyagratinA burgonyagratin a francia, az olasz és a spanyol konyha ételei között egyaránt megtalálható. A gratinálás mártással leöntött, jellemzõen sajttal megszórt ételnek forró sütõben (csõben:) való sütését jelenti. (Csõben sülteknek is hívják az ilyen módon készített ételeket.) A burgonyagratin esetében a nagyon vékonyra szeletelt vagy gyalult burgonyára kerül a tejszínes öntet. A franciák gruyere sajtot tesznek a rétegek közé, [...] |
Tovbb a blogra ... izeskalandok.blogspot.com/2011/05/hal... |
Tejmentes Frozen Joghurt - Mogyorós zabkeksszelAhogyan egyre melegebb lesz, mert nyakunkon a nyár, azon kapom magam, hogy jobban kívánom a hûsítõ finomságokat. Leginkább a kislányomnak készítem manapság fagyi gyanánt, a mindenféle cukros, színezett fagyik és krémek helyett. Az anyukáknak is ajánlom, mint könnyû, cukormentes desszert! Hozzávalók: 4 adag 500 ml natúr szójajoghurt 250 g fagyasztott, vegyes erdei gyümölcsök 2 evõkanál nyírfacukor... |
Tovbb a blogra ... fittanyuka.blogspot.com/2011/05/tejme... |
Saláta tengergyümölcseivelFolytatom a könnyû vacsorák sorát, kevés kalória, teli has, na persze nem vagyok megszállott kalória számláló, de ebben a melegben nem kívánom a nehéz ételeket, sõt nagyon a fõtt ételt sem. Inkább vajas kenyeret ennék, friss paradicsommal, új hagymával, ti ezzel hogy vagytok? Ilyenkor lehet a legkönnyebben lefogyni egész nap csak epret enni, almát meg répát, amit a kertbõl hoz be az ember reggel, épp csak meg kell mosni és már rágcsálhatjuk is! Imádom a tavaszt, amikor minden friss, új, olyan [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/FzniAkarok/~3... |
Piknik a LASSÚSÁG jegyében ? Slow Food Central BudapestEzt nézzétek! Ha van valami, ami mellé teljes mellszélességgel oda tudok állni, akkor a Slow Food mozgalom. Gyertek! Szeretünk enni. A történet lényegében innen indul. Ehhez hozzátartozik még, hogy érdekelnek minket azok az emberek, akik, hozzánk hasonlóan az étkezést a kultúra részének tekintik. Azok, akik ennek megfelelõ tisztelettel viseltetnek a Budapesthez és környékéhez kötõdõ növények, állatok, receptek, gasztronómiai hagyományok iránt. Egyre több kézmûves szemléletû borász, sajtkészítõ vagy más élelmiszertermelõ dolgozik [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/fuszereslelek... |
MeglepetéscsomagVan az úgy az életben, hogy meglepik valamivel, de az már ritkábban fordul elõ, hogy saját magának okoz meglepetést. Hát most velem ez történt. Az van ugyanis, hogy jobb napokon vésztartalékokat halmozok fel rosszabb napokra konzerv és fagyasztott ételek formájában. Hát eljöttek a rossz napok és a fagyasztóban lévõk közül kiválasztottam egy csomag fagyasztott vajas zöldséget és egy csomag fagyasztott halat, hogy abból [...] |
Tovbb a blogra ... finomsagaim.blogspot.com/2011/05/megl... |
Kísért a múlt
Tizennégy és tizennyolc éves korom között tulajdonképpen egész jól elvoltam paradicsomos tésztákon. Talán az olasz nagynénémnek köszönhettem, talán csak a furcsa tiniízlésnek, de tényleg hónapokig tudtam volna enni. Társult még hozzá egy különös dolog, amire mind a mai napig esküszöm: a paradicsomos tészta nem parmezánnal, hanem érett, angol cheddarral a legjobb. Sajnos akkoriban még cheddarhoz jutni igencsak nehéz volt, ma [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/fuszereslelek... |
Az idei utolsó friss spárgából készült finomságIdén már nem nagyon készítek spárgát, egyre fásabbak, csúnyábbak és kevésbé ízletesek!:-( Olyan gyorsan lemegy a szezonja, vagy Én kapok mindig késõn észbe, ki tudja? A lényeg, hogy ma egy nagyon egyszerû, viszonylag gyors elõ ételt, készítettem, elõször egy drága külföldi étteremben találkoztam vele, majd rá leltem az igencsak egyszerû receptre,a Stahl magazinban, ez egy könnyû vacsora is lehet, de fûszeres paradicsom mártogatóssal, akár egy jó kis bor vacsora elõjátéka is! Egy friss tavaszi étel, új hagymával baconnel, leveles tésztával, [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/FzniAkarok/~3... |
Kéksajtos-olívás krémsajtA kéksajtokat imádom, rendszeresen fogyasztom. Önmagában, kencévé lágyítva, húsra kenve, [...] |
Tovbb a blogra ... fozesfecseg.blogspot.com/2011/05/keks... |
Túrós gombócA túrós gombóc, vagy túrógombóc a mi családunkban alapdarab, kedves kis csemeténk egyik szívesen fogyasztott étele, a másik a paszulyleves. Gyakorlatilag ez az a két étel, amit bármikor szívesen megeszik, meg persze az angyalbögyörõt, amit az olaszok gnochi - nak neveznek. Akkor kezdtem el neki túrós gombócot készíteni, amikor egy éves korában napokig csak Túró Rudit evett: 2 db reggelire, 2db ebédre, 2db vacsorára, [...] |
Tovbb a blogra ... finomsagaim.blogspot.com/2011/05/turo... |
Angol zászlós muffinNyílt Napokat rendeztek a suliban. Fél lábbal angol tanárként, egy nagyon ügyes osztállyal angol teázót készítettünk a suliba látogató nyolcadikos diákoknak és kísérõiknek, hogy miután körbejárták a sulit, megnézték a jövendõbeli osztályokat, hálókat, információs központot, és lélegzetállító tornabemutatót, akkor nálunk pihenhessenek egy kicsit. Az eredti terv viszont változott, érkezésük elõtt gyorsan megtanultunk két kis, rövid ismerkedõ angol játékot, amelybe bevontuk a vendégeg diákokat is. Volt hi, ho, hi, ho, hi, ho, es [...] |
Tovbb a blogra ... hadnagyhelga.blogspot.com/2011/05/ang... |
Blog szülinap és Gyerek zsúr:)Kettõ éves lett a Fittanyuka gastro blog:) Terveim szerint nem sikerült az oldalnak a szülinapra megújulnia, de ami késik nem múlik. Ez most nem rajtam múlik, hanem a honlap készítõn, de türelmesen várok - várunk... Addig is igyekszem mint mindig, minél több változatos receptet feltölteni a lúgósító - vegán étrend témában. Idei évtõl pedig a különbözõ étel allergiásoknak is próbálok segíteni recept ötletekkel. Mint például a Tej,-tojás allergiásoknak, ( ez eleve adott a vegánság miatt), továbbá gluténérzékenyeknek és [...] |
Tovbb a blogra ... fittanyuka.blogspot.com/2011/05/blog-... |
Csípõs, de könnyûAz van, hogy úgy eldugtam a fényképezõgépem -nehogy lábakéljen a költözés során- hogy napokig kerestem. De meglett szerencsére, úgy tûnik jó volt a hely. Már reggel meleg volt elég rendesen, még szerencse, hogy a gyerekek ma osztálykirándulásra mentek. Én viszont pont ebben a dög melegben kívántam meg valami csípõset. Sok minden épp nincs itthon, gondolok itt húsra vagy rákra, viszont fûszerekkel jól el vagyok látva. Akadt egy cukkini és némi rizstészta is, így végülis valami [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/fuszereslelek... |
VKF! 43. - Heves jeges!Reni, a 43.-ik VKF! játék háziasszonya kiírta a témát: HEVES JEGES! Jöhet minden ami hûsít: jeges italok, frissítõ graniták, krémes, fõzött, vagy fõzés nélküli fagylaltok, sörbetek, parfék, jégkrémek, pálcikán, dobozból, tölcsérben, kehelyben, pohárban, kiskanálban :) Külön dicséretet érdemel majd az, aki elrugaszkodik egy kicsit a talajtól és nem csak az édességes vonalon mozog, hanem zöldségekbõl, mártásokból, szószokból készít fagylaltot, amelyek különbözõ húsételek tökéletes kísérõjeként funkcionálhatnak. Kísérletezzünk bátran a fûszerekkel, hadd tomboljon az az orgia a szánkban! A pályamûveket kéretik a vkfxliii@gmail.com címre küldeni 2011. [...] |
Tovbb a blogra ... gasztro.blog.hu/2011/05/31/vkf_43_hev... |
Tejfölös mustáros marharaguEbben a forró nyárban nem nagyon van kedvem leveseket enni, ha mégis akkor valami savanyúra vágyom. A savanyítás mindenféle módját kipróbáltam már: ecettel, paradicsomlével, korpaciberével, savanyúságlével, most a mustárra vagyok rákattanva, fõleg mióta egy üzletben magyar mustárt lehet kapni... Még kenyérre is kenem. Ez a ragu pedig valósággal megkívánj, hogy mustárral savanyítsák. Egy lábasban olajat hevítettem, apróra vágott [...] |
Tovbb a blogra ... finomsagaim.blogspot.com/2011/05/tejf... |
Vörös kód és tiramisu
Tudjátok, gyerekek, amikor üknagymami belefogott a cukormentes desszertkísérleteibe, elõször egyáltalán nem nézett körül. Nem vallatta a netet, nem kíváncsiskodott, ki hogy csinálja. Lebegett lelki szemei elõtt egy ízélmény meg egy állagminõség, és csak azt tudta, hogy mindent el fog követni ezekért. Úgy is mondhatnánk, messzirõl indult. Volt egy korszak, gyerekek, amikor pépesített rizzsel próbálkozott. Gondolta, ebbe nem lehet belekötni. Egyszer aztán meglátogatta üknagymamit hazánk már akkor is buuuuuuuuuuuum, ennyire híres költõnõje, bizony, gyerekek, két év múlva az érettségin, [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/fuszereslelek... |
Zöldségleves csurgatott tésztávalA csurgatott tészta mindig könnyeket csal a szemembe.Azért, mert nagymamám tanított meg arra, hogyan kell elkészíteni. Nyaranta falun a család jó része elmegy kukoricát meg egyebeket kapálni. Engem többnyire otthon hagytak, mert nem tudtam megkülönböztetni a kukoricát a gaztól, meg elájultam a napon. Nem járt a családom gyakran kapálni, de olyankor én birtokoltam a konyhát. Ha nálunk nyaralt a nagymamám, aki egy agyvérzés [...] |
Tovbb a blogra ... finomsagaim.blogspot.com/2011/06/zold... |