Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Lúdláb torta sütés nélkül.A lúdláb torta az egyik nagy kedvenc nálunk. Igaz bevallom, ha csokoládéról van szó, az nálam mindig a kedvencek közé tartozik. Tehát ez a torta mindenképpen beletartozik a kedvencek körébe. Már többféle krémmel elkészítettem, és valójában mindegyik nagyon finom lett, de ez a mostani torta egyszerûen isteni finom. Nem túl édes, habos, csokoládés és még sorolhatnám a mellette szóló érveket, de [...] |
Tovbb a blogra ... gizi-receptjei.blogspot.com/2011/05/l... |
Habos-rebarbarás sütemény.Ez a sütemény nem jöhetett volna létre, ha nincs rebarbarám!!!!! Mivel azonban saját rebarbara bokor tulajdonos lettem tavaly óta, és idén már nagyon szépen fejlõdik, így ma megsütöttem belõle az elsõ süteményt. Már elég régen takargattam ezt a receptet, több rebarbarással együtt, és bizony nehéz volt a döntés, mert mindegyik nagyon finomnak tûnik. Az eredeti recept csak rebarbarával készült, viszont én tettem bele [...] |
Tovbb a blogra ... gizi-receptjei.blogspot.com/2011/05/h... |
Írós kenyér Limara nyománNem egészen az, mert öregtészta nem állt rendelkezésre, meg a formázás is kicsit más, de azért mégsem változott annyira sokat az eredeti recept. Legközelebb nagyobb formát választok, mert így igencsak magas lett a kenyérkém. Na meg persze szerintem megpróbálok majd reformosítani is rajta kicsit. Írós kenyér Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt (CH 381,5g) 2 tk só (CH 0,0g) 2 ek olaj (CH 0,0g) 1,5 dl író (145g - 6,7g) 1,5 dl víz (CH 0,0g) 1 tk barna cukor (3g [...] |
Tovbb a blogra ... gumimacik.blogspot.com/2011/05/iros-k... |
Mézes bodzaszörpNagyon szeretjük a bodza szörpöt. Idén viszont elsõ ízben, nem a családi ellátmányokra hagyatkoztam, hanem megcsináltam magunknak. Méghozzá mézes verzióban. Igazán jól sikerült, nem túl édes az alábbi formájában. 2,5 dl szörpbõl lesz 1 liter üdítõ. Mézes bodzaszörp Hozzávalók: 3 liter víz (CH 0,0g) 16 fej bodza virág (CH 0,0g) 2 db citrom (22 dkg - CH 0,0g) 0,5 kg méz (CH 405,0g) A vízet felmelegítjük, majd feloldjuk benne a mézet, hozzáadjuk a megmosott virág fejeket, majd alaposan [...] |
Tovbb a blogra ... gumimacik.blogspot.com/2011/05/mezes-... |
Bodzavirág télireIsteni illatával kényeztet bennünket a bodza! Hófehér virága gyönyörû, és aki kóstolta, az tudja, hogy az íze is milyen finom! A sütõs-fõzõs háziasszonyok palacsintatésztába mártva kisüthetik (a gyerekeknek én is készítek ilyet), aki pedig még nem ivott bodza italt, annak feltétlen ki kell próbálni. Tavalyi bejegyzés: Bodzavirágos limonádé Idén Norka ötlete alapján megpróbálom leszárítani a bodza virágát, hogy üvegbe zárva még sokáig lehessen felhasználni torták díszítésére, italokba, limonádékba. Ez [...] |
Tovbb a blogra ... gittarawfood.blogspot.com/2011/05/bod... |
Salátaleves buggyantott tojással.Az elképzelésem a levest illetõen, spárgalevesnek indult. Ám szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy sajnos nem kaptam spárgát a zöldségesnél. Kis tanácstalanság után, aztán úgy döntöttem, hogy akkor salátalevest fõzök. Tavaly többször készítettem, (itt megtalálható) és bizony jó barátságba kerültünk egymással. A levest most is megbolondítottam egy kis baconnel, na meg a tárkonyt sem sajnáltam belõle. Levesbetétként pedig a fõzés utolsó [...] |
Tovbb a blogra ... gizi-receptjei.blogspot.com/2011/05/s... |
Felvágott karajból görögösen1 csont nélküli karaj, olívaolaj, 3-4 gerezd fokhagyma, fehér bors, só, citromlé. Az olívaolajba belekeverjük a fokhagymát a fehér borsot, a citromlét. Megkenjük vele a karajt mindenhol, és 1-2 órára hûtõbe tesszük vagy egész éjjelre. Tepsibe tesszük 160 fokon saját levével locsolgatva, alufólia alatt készre sütjük. A végén levehetjük a fóliát és megpiríthatjuk a húsit. Hidegen és melegen fogyaszthatjuk. Vékonyra szeletelve (hidegen könnyebb) finom vacsora, tízóraiba is jó. |
Tovbb a blogra ... giudittakonyha.blogspot.com/2011/05/f... |
Bemutatom a rebarbara bokrocskámat.Saját rebarbara bokrocskám. Egy kedves olvasóm,"szepek" kérésének szeretnék most eleget tenni azzal, hogy lefényképeztem, és megmutatom milyen is a rebarbara bokrom. Tavaly kaptam az egyik kedves szomszédomtól egy kis hajtást, és idén már olyan szépen hozza a leveket, hogy ebbõl készült a napokban egy nagyon finom sütemény. Recept itt megtalálható. Állítólag nagyon szereti a vizet, hát én bizony locsolom is [...] |
Tovbb a blogra ... gizi-receptjei.blogspot.com/2011/05/b... |
Hétvégi receptajánló!!! Ízelítõ, eperbõl készült finomságokból.Megint eljött a hétvége, és mivel most éppen szezonja van az epernek, így az eddig elkészített finomságaimból hoztam egy kis ízelítõt, kedvcsinálót. Bizonyára akad közöttük olyan recept, melyet már többször elkészített mindenki, csak éppen feledésbe merült. Gondolom azért vannak számotokra új receptek is, melyeket nyugodt szívvel merek ajánlani, mind egytõl-egyig nagyon finom. Megpróbáltam egy pár receptet csokorba szedni, de [...] |
Tovbb a blogra ... gizi-receptjei.blogspot.com/2011/05/h... |
dobd ki a mikrót! |
Tovbb a blogra ... haddegyemmeg.blogspot.com/2011/05/dob... |
Omlós kockaÚjabb sós rágcsa...ez talán még jobban hasonlít az esküvõre Kapitányék által alkotott mennyei sajtos kockához. Nagyon jól bírja a hosszabb tárolást is. Omlós kocka Hozzávalók: 40 dkg kenyérliszt (CH 305,2g) 25 dkg margarin (CH 1,0g) 10 dkg tejföl (CH 3,8g) 7 dkg reszelt sajt (CH 1,1g) 1 tojássárgája (a fehérje kenni kell - CH 0,6g) 1 tk sütõpor (CH 0,0g) 1 tk só (CH 0,0g)... |
Tovbb a blogra ... gumimacik.blogspot.com/2011/05/omlos-... |
marcipános-narancsos-karobos tortaSokáig agyaltam rajta, milyen is legyen a férjem születésnapi tortája. Az igazság az, hogy arra voltam kíváncsi, vajon meg tudom-e ezt a marcipános holmit csinálni, ez volt A kihívás számomra. Nagyon utálom a piskóta alapú tortákat, de már néhányszor próbálkoztam tojás nélküli piskótákkal, és hát elég silány lett az eredmény, így biztosra akartam menni- ezért a tészta egy 9 tojásos piskóta lett. Mivel elég bátortalan vagyok a kész piskóta háromfelé vágásában, így inkább külön-külön, 3 tojásonként sütöttem meg a lapokat. [...] |
Tovbb a blogra ... haddegyemmeg.blogspot.com/2011/05/mar... |
Spenótos metélt, tejszínes-gombás raguval.A spenótom lustaságának köszönhetõen, mivel elég késõn kelt ki, és szedte össze magát, még párnapig élvezhetem a belõle készült finomságokat. Mióta újra felfedeztem, hogy nekem is van a szekrény mélyén megbújó tésztagépem, azóta egyre többször készül nálunk tésztás étel. Most a tésztát és a spenótot egyesítettem, és így készült el ez a szép zöld metélt. Mivel ehhez a sós tésztához valami sós [...] |
Tovbb a blogra ... gizi-receptjei.blogspot.com/2011/05/s... |
Coq au vin még egyszerMeg sem érkezett és máris rég vége a kucsmagombaszezonnak, ha ilyesmirõl idén egyáltalán beszélhetünk. Az elkövetkezõ gombagazdag hónapok reményében kerül fel ez a recept, egy egyszerûbb változat már szerepelt korábban. A hagyományos francia vörösboros, kakasból készült ételnek sok változata létezik, és megint kiderült, hogy idõt és energiát rászánva jutunk igazán ízletes eredményhez. Nálam most |
Tovbb a blogra ... habolondneszeddle.blogspot.com/2011/0... |
Spenótos-tonhalas-vörös lencse saláta.A spenót ma is fõszerepet kapott az ebéd elkészítésénél. A nagy melegnek köszönhetõen, egy salátát készítettem belõle. Már jó ideje várakozott egy csomag vörös lencse, na meg egy tonhalkonzerv a sorára, így ezek kombinációjából született meg a saláta. Mint a spenótot, mint pedig a lencsét, párperc alatt készre fõztem, és közben kikevertem a salátaöntetet. Egy félóra sem kellett hozzá, és már tálalhattam is [...] |
Tovbb a blogra ... gizi-receptjei.blogspot.com/2011/05/s... |
gyereknapi játékMost nem játszik automatikusan minden regisztrált olvasó, csak azok, akik megjegyzést hagynak a bejegyzésnél, és megjelölik, melyik könyvet/könyveket szeretnék megnyerni. Ez a játék számotokra most is ingyenes, a postaköltséget is én állom. A könyvek: |
Tovbb a blogra ... haddegyemmeg.blogspot.com/2011/05/gye... |
Uborka salátaTulajdonképpen nem is a saláta itt a fõszereplõ, hanem az a reszelõ, amivel az uborkát lereszeltem. Amióta ezt használom, imádom csak így enni a zöldségeket! Finomra, vékonyra vágja, ugyanakkor nem pépes, könnyû salátát lehet készíteni. Két soros, ráadásul oda-vissza vág, így nagyon gyorsan lehet vele dolgozni. Annak idején erõsen csodálkoztam, amikor valaki azt állította, hogy a tészta íze függ attól, hogy milyen formára van alakítva. Más szósz illik egy spagettihez [...] |
Tovbb a blogra ... gittarawfood.blogspot.com/2011/06/ubo... |
Epres-túrós szelet helyett torta.Nem is olyan régen Nellinél láttam meg az általa készített epres-túrós szeletet. Nagyon guszta volt, és akkor úgy gondoltam, hogy ez a finomság neked most rögtön és azonnal kell. A rögtön érzése persze azonnal el is múlt, mivel éppen éjfél körül járt az idõ. Viszont, ha kis késéssel is, de elkészült a sütemény. Igaz közben kisebb változásokon ment keresztül, mert a szeletbõl [...] |
Tovbb a blogra ... gizi-receptjei.blogspot.com/2011/06/e... |
Eper csatni kakukkfüves borecettelGyors és viszonylag könnyû vacsorához kukoricás palacsintát sütöttem. Általában fokhagymás tejföllel és karamellizált lilahagymával tálalom, de most valami más feltétet gondoltam ki a kakukkfüves, aranybarna palacsintácskákhoz. A korábbi fûszeres tokaji borecetes-peres köret sikerén felbuzdulva - no meg azért, mert kistálkányi édes eper piroslott a hûtõben -, hirtelen felindulásból eper csatnit rittyentettem. Hmmmmmmmm :) Soha rosszabbat. :) Eper csatni kakukkfüves borecettel hozzávalók 14-16 szem eper 2 kisebb fej... |
Tovbb a blogra ... garffyka.blogspot.com/2011/05/eper-cs... |
Kukoricás raguleves tárkonyos borecettelEgy jó raguleves nálunk mindig nyerõ. Igaz, Manónak tálaláskor kiszedem a murok nagy részét és igyekszem úgy merni, hogy sok krumpli kerüljön a tányérjába, de ezt leszámítva, szinte bármikor szívesen esszük. Általában tárkonyos és savanykás és sok zöldborsó (is) van benne. Most csavartam egy kicsit a megszokott levesen, és zöld helyett sárga került bele. Azaz borsó helyett kukorica. Friss tárkonnyal fõztem, savanykásságát pedig tárkonyos tokaji borecet adta. |
Tovbb a blogra ... garffyka.blogspot.com/2011/05/kukoric... |
Borecetes-mézes eper, csirkévelBár elismerem, hogy hirtelenjében furcsán hangozhat a párosítás, ez mégsem a mákos-lekváros pacal esete :) Sokkal inkább a gombhoz kabátot, azaz Tokaji borecethez receptet eset :) Ami adott volt: Tokaji borecet, ez esetben tokaji muskotályból. Ehhez a jó minõségû borecethez párosítottam mézet és epret. Az eredmény fergetes ízkombináció, a mézen karamellizált eper édessége a tokaji muskotályból készült borecet fanyarságával. A mézes, borecetes eper fehérboros-mézes csirkecombot kísért, némi hófehér rizs társaságában. Bár a méz közös alkotóelem... |
Tovbb a blogra ... garffyka.blogspot.com/2011/05/borecet... |
Kukoricás palacsintaKedves barátnõmtõl, Dóritól kaptam Stahl: Gyorsan, valami finomat! szakácskönyvét. Ez a kukoricás palacsinta elsõ látásra megtetszett és az elkészítése sem váratott sokáig magára. Nagyon hamar kész van és a kukorica-fokhagyma-zöldfûszer igazán zamatos kis palacsintácskákat ad. Kissé emlékeztet az amerikai palacsintára (ampal), már olyan szempontból, hogy puha, kisméretû, a sütõportól szinte ujjnyi magasak. Csak ez sós, míg a klasszikus ampal édes. A hozzávalókat nem méricskéltem, a kétféle lisztbõl egy-egy mérõkanálnyit használtam; a poszt kedvéért utólag megmértem, egy kis mérõkanál... |
Tovbb a blogra ... garffyka.blogspot.com/2011/05/kukoric... |
Csirkepaprikás tejfölösen, grillezett puliszkávalNálunk sûrûn van pörköltek, szaftos húsok mellé puliszka. Nagyon szeretjük minden formában, így meg fõleg, kicsit utólag megpirítva! Paprikás csirkét, viszont rég nem ettünk, így ma ez lett az ebéd. Mi paprikát, paradicsomot nem szoktunk belefõzni, de sok hagymát annál inkább, ettõl lesz jó szaftja, ezt én így tanultam! Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... martyhobby.blogspot.com/2011/05/csirk... |
Visszajöttem!Újból itt vagyok! Eltelt "néhány" nap (és hét) az utolsó bejegyzésem óta. Azóta sok minden történt... Jó is, kevésbé jó, sõt szomorú dolgok is történtek. De itt és most nem szeretnék a negatív dolgokról beszélni, inkább arról, hogy : - nagyon szépen köszönöm a húsvéti jókívánságokat mindazoknak, akik akkor írtak megjegyzéseket a blogomra - a személyes beszélgetéseken keresztül többen is érdeklõdtek hogylétem felõl. Ezt is köszönöm! Az utóbbi napokban, hetekben nem ültem ám tétlenül, sok édességet készítettem, majd igyekszem... |
Tovbb a blogra ... konyhatundermese-galedith.blogspot.co... |
Borban párolt mustáros szelet durum tésztávalA mai ebéd ez a finom mustáros szelet volt, amit édesanyám mindig nagyon finoman tudott elkészíteni. Én kicsit változtattam rajta, és a végeredmény fantasztikus lett!
|
Tovbb a blogra ... gastroglobe.blogspot.com/2011/05/borb... |
Juhtúróval, zöld fokhagymával töltött labdacsokA tésztája nem más, mint hagyományos, krumpli lángos. A minap sütöttem lángost, és mivel a férjem szinte mindent sajttal vagy túróval enne, gondoltam a közepébe rejtem és így sütöm ki. Volt itthon friss zöld fokhagymám, ebbõl is vágtam bele, ettõl még ízletesebb lett. Kérte, hogy süssek máskor is! Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... martyhobby.blogspot.com/2011/05/juhtu... |
Csokis-tiramisus torta gesztenye köntösbenNorcsi baba tegnap volt 2 éves. Isten éltessen, drága Kislányom! :) A ma jövõ ünneplõ rokonoknak készült ez a torta. Mostanában ugyan egészséges dolgokat készítek, egy-egy alkalomra, ha sok vendég jön hozzánk, akkor becsúszik egy-egy hagyományos, egészségtelenek mondható édesség, mint ahogy ez a torta is... Szép, meg minden, de én nem nagyon kívánom. Egy falatot majd eszek azért kóstolóba... |
Tovbb a blogra ... gasztroboszi.blogspot.com/2011/05/cso... |
Habcsók tortácska, krémmel, eperrelEste szedtem ki a hûtõbõl valami húst másnapra, és reggel vettem észre, hogy a fagyasztó ajtaja résnyire nyitva maradt. Ezt már eljátszottam egyszer ebben a hónapban! Persze a belseje olyan volt, mint egy cseppkõbarlang, így kénytelen voltam, újból leolvasztani. Ilyenkor, ahogy lenni szokott, egyben szelektálok is. Sokszor van olyan recept, hogy a tojások sárgáját kell csak felhasználni. Ha nem használom fel rögtön, többnyire lefagyasztom kis dobozkában, megjelölve, melyikben hány [...] |
Tovbb a blogra ... martyhobby.blogspot.com/2011/05/habcs... |
MicsEgy kicsit fejtörést okozott, hogy is közöljem a nevét (itt mititei= kicsikék, vagy ilyesmi) Hagytam így, ahogy itthon "magyarosan"mondjuk. A hétvégén grilleztünk, és mivel már tettem említést, errõl itt, ahol vegán készült, megígértem, hogy közlöm a hagyományos fajtát is. Kicsit megkésve, de itt van, az elhúzódott hidegnek köszönhetõen, nem volt lehetõségem mostanáig sütni, de már eljött az ideje! A legfinomabb, szabad tûzön, grillen sütve, sokan sütik otthon, teflonban, olajba, de aki... |
Tovbb a blogra ... martyhobby.blogspot.com/2011/05/mics.... |
Bodzaszörp cukor és citrompótló nélkül - egészségesenA hagyományos változat cukorral és citrompótlóval készül általában, ám ez a két anyag együtt egy igazi fogrém. Igen, a fincsi bodzaszörpit is lehet egészséges változatban készíteni. Recept itt:... |
Tovbb a blogra ... gasztroboszi.blogspot.com/2011/05/bod... |
CsomborMár sok ételem alapanyagához írtam, most írnék egy pár szót csak a növényrõl. Csombor, csombord, borsikafû (Satureja hortensis) Régi magyar ételek egyik alapvetõ fûszere. Apró, erõsen illatos, lila virágai [...] |
Tovbb a blogra ... martyhobby.blogspot.com/2011/05/csomb... |
Erdélyi almalevesAzért Erdélyi, mert; 1. mi a gyümölcs levest is melegen esszük, 2. csomborral készül, amitõl egyedi íze van. Próbáljátok ki! Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... martyhobby.blogspot.com/2011/05/erdel... |
Juhsajtos borsós lepényElõszeretettel járok a piacra, rendszerint igyekszem onnan beszerezni a friss alapanyagokat, fõzéshez, sütéshez valót. Különösen ilyenkor imádom a piacot, amikor van választék mindenbõl. Már kapható a friss juhsajt (gomolya) ami, ha megjelenik, szinte sosem fogyunk ki belõle, annyira szeretjük. Most egy pofon egyszerû, gyors ebéd,( vagy vacsora) is készült belõle ! Hozzávalók:... |
Tovbb a blogra ... martyhobby.blogspot.com/2011/05/juhsa... |
Béka sütiKi ne ismerné, a retro békát, gyermekkorunk sütijét? Talán azok, akik soha nem jártak Erdélyben, vagy Románia bármely részén, mert ez mindig és mindenhol kapható volt, még az ínséges idõkben is. A szüleink azzal riogattak, hogy a süti maradékokat gyúrják össze, de ezzel sem tudták elvenni a kedvünket, imádtuk, és nagy élvezettel ettük. Most én is ezt mondogatom az én fiamnak, amikor néha elcsábul a láttán. Gondoltam, miért nem csinálok én neki? [...] |
Tovbb a blogra ... martyhobby.blogspot.com/2011/05/beka-... |
almás pite - apfelkuchenezerféle almáspite recept létezik, nekem ez az igazi, török erzsi 1968-as kiadású "mit fözzünk" könyvéböl. -tégy a gyúródeszkára 60 dkg lisztet, és morzsolj el benne 30 dkg vajat és 5 dkg disznózsírt. tégy hozzá 15 dkg porcukrot, egy evökanál rumot, 2 tojássárgát, egy késhegynyi szódabikarbónát, egy csipet sót, és gyúrd össze kb. 5-6 evökanál tejföllel. jól dolgozd ki, s két cipóba szakítva pihentest. ezalatt 1 1/2 kg almát hámozz és gyalulj meg az uborkagyalun, majd lábasba téve, [...] |
Tovbb a blogra ... gastroglobe.blogspot.com/2011/05/alma... |
Juca születésnapja - Ristorante KriziaRengeteg "olasz" étterem van Budapesten, de ha az ember kifinomult olasz ételekre vágyik, ma sincs nagyobb választék, mint 4-5 évvel ezelõtt: 4-5 hely jöhet szóba. Gábor barátom új párjának születésnapjára a Kriziát szemeltem ki. Foglaltam asztalt, pontosan érkeztünk a Mozsár utcába április 11-én. A pici szuterén helyiség még üres volt. Késõbb is mi maradtunk az egyedüli magyar ajkú vendégek: egy 5-6 fõs külföldi társaság érkezett, valamint két angolul beszélõ, érdekes öltözetû férfiú. Hosszasan töprengtünk a rengeteg pohárral megrakott asztal fölött, [...] |
Tovbb a blogra ... gasztrojazz.blogspot.com/2011/05/juca... |