Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Pink energia szelet - nem csak lányoknak! (palo, nyers, vegán)
Ismét Raw süti kövektezik (nyers), kezdek egyre nagyobb rajongója lenni, vagyis már az vagyok a nyers sütiknek. Isteni finomak, nagyon gyorsan és egyszerûen elkészíthetõk, és megmarad minden értékes vitamin az alapanyagokban.
Ez a kis rózsaszín szösszenet véletlen jött össze, elfogyott a kakaóporom, de sürgõsen kellett másnapra reggelit készíteni, mert - révén, hogy vizsgaidõszak van - minden nap csatába megyek most három héten át és kell az energia és a harapnivaló, ami felpörget [...] |
Tovbb a blogra ... pocakpanna.blogspot.com/2011/05/pink-... |
148. Gyümölcsnapra: eper-cseresznye gyümölcssalátaGyakorlatilag nem több ez a gyümölcssaláta, mint a cseresznye és az eper
együtt. Nagyon jól illenek egymáshoz, jó párost adnak minden egyéb
ízesítés nélkül. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi értelme akkor ennek.
Miért nem jó úgy, hogy bekapunk néhány szem epret, majd néhány szem
cseresznyét, minek ezzel pepecselni? Jó az úgy is, de így azért jobb,
mert a magunkra fordított gondoskodó figyelem abban is megnyilvánulhat,
ha ezt az egyszerû dolgot megtesszük, hogy kimagozzuk a cseresznyét,
összevágjuk az epret és összekeverjük. |
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... |
149. VíznapAzért szeretem a víznapokat, mert rendszeres idõközönként
visszatérõ biztos pontként lehetõséget adnak arra, hogy újrarendezzem az
evéshez való viszonyomat. Ez, hogy havonta egy napot arra szánok, hogy
megkímélem a magam minden kalóriatartalmú dologtól megóv attól, hogy túl
messzire kalandozzak a saját magamnak kijelölt úttól, attól elhagyjam
magam, hogy egyre jobban engedjek annak a lehúzó erõnek, mely csak a
kényelem és a könnyebbik ellenállás felé húz. Mert a pillatatnyi
ellenállás iránya egy pillanatig talán jó, de csak egy pillanatig. A
második lépésnél ki szokott derülni, hogy rossz döntés. Ha mindig csak
az orrunkig látunk, könnyen gödörbe lépünk. |
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... |
Diós csokikrémmel töltött pralinéKaptam Anyától egy szép nagy adag diót, így gondoltam, be kellene vetni bonbontölteléknek. Csak úgy ötletszerûen dobáltam be az aprítógépbe a dió után némi olvasztott tejcsokit, rumot, tejszínt, és a végén egy kis mascarponét, hogy jó krémes legyen a töltelékem. És valami olyan hihetetlenül csudafinom diókrém kerekedett ki ebbõl, hogy alig bírtam megállni, hogy ne kanalazzam ki mindet az aprítógépbõl. Szerencsére azért maradt a bonbonba is. Még nagyobb szerencse, [...] |
Tovbb a blogra ... pralineparadicsom.blogspot.com/2011/0... |
Epres dupla mandulás tarteletteVolt ez a jó kis galette, és a maradék tésztának beígértem, hogy csini kis minitortákban végzi. Így is járt, és úgy is hívhatnánk, hogy frangipánmasszával, de szeretek inkább óvakodni az ismeretterjesztéstõl. Ráadásul kinek milyen ez a mandulás massza, van, akinek marcipán alapú, van, aki csak hanyagul darált mandulát használ, és még ki tudja, hányféle módon az igazi, de hogy így is jó volt, az biztos. Hozzávalók: (4 tartelette-hez) |
Tovbb a blogra ... piszke.blogspot.com/2011/05/epres-dup... |
MeddigMostanában néha kérdést teszek fel a guglinak, mert rájöttem, sokszor így még jobb megoldásokat talál, mintha csak a kulcsszavakkal ügyeskedem. Ráadásul jól is szórakozom. Beírtam a keresõbe a... Inkább gyere a blogra, olvasd el ott! |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Praktikak/~3/... |
Csipetnyi AndalúziaTényleg csak csipetnyi, hiszen néhány óra alatt csupán benyomásokat lehet szerezni egy ország(rész) konyhájáról - de mindenki megtett mindent a lehetõ legnagyobb siker érdekében. A szervezõ, az... Inkább gyere a blogra, olvasd el ott! |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Praktikak/~3/... |
150. Húsnapra: kecsketúrós spárgasalátaA spárga jellegzetes íze fõzve jön ki igazán, de érdemes nyersen is megkóstolni. A másik oka, hogy ezt az ételt készítettem, hogy vettem kecsketúrót. Én szeretem. (Egy többen tartanak kecskét, és készítenek túrót, sajtot. Itt a faluban is vannak, aki tartja ezt a kis patást.). Az is eszembe jutott, hogy régen írtam már magunkkal elvihetõ hideg ételt. Ez most olyan. Ha nem lenne zavaró, együnk hozzá újhagymát. Nagyon finom. Úgy egyébként [...] |
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... |
Tefal Dining Guide Food Show és...Aki itt járt mostanában, az biztos látta már oldalt azt a zöld-lila-rózsaszín címkét - mintha a blogszínekhez lenne igazítva,de ez csak véletlen - ami a Dining Guide gasztronómiai portál Food Show-ját hirdeti. A Budai Gourmet fesztivál keretében megtartott rendezvénysorozat az elsõ, ahol a régió éttermei összemérhetik magukat, emellett megtörténik a hazai, már hagyománnyá vált " Év étterme" jelölés, és nem utolsósorban hihetetlen gazdag program várja a gasztronómia rajongóit. Ennek a háromnapos [...] |
Tovbb a blogra ... piszke.blogspot.com/2011/05/tefal-din... |
Tejszínes gesztenyetorta v 2.0Egy gyors torta........semmi fakszni, csak nagyon finom és friss legyen.Ennyi volt a kérés. Nos, ennek maximálisan eleget tettem, mert még majdnem "meleg" volt a torta mikor hazautazott. Belülre a jól bevált tejszínes gesztenyekrém került, EZ ITT. |
Tovbb a blogra ... picijuci.blogspot.com/2011/05/tejszin... |
151. Zöldségnapra: Kapros krumplikrém-levesVolt kapor és volt újkrumpli. Ez jutott róluk eszembe. Aztán úgy megtetszett, hogy elhatároztam, hogy fogok még ezekkel variálni. Pl. egy kapros krumplipürét is le tudnék képzelni. De most legyen itt az eredeti ötletem a kapros krumplikrém-leves Hozzávalók: 40 dkg újkrumpli,2 gerezd fokhagyma, 4 dkg kapor, 4 dkg vaj, bors, 2 evõkanál tejföl, só, 1 liter víz. Elkészítése: A krumplit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk, a kaprot összeaprítjuk. A vajon [...] |
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... |
ValószínûségszámításEgy húszfõs egyetemi csoport fele megbukott az elsõ valószínûségszámítás vizsgán. Mennyi a valószínûsége annak, hogy ma sikeresen átmentek? Mi az eredmény várható értéke akkor, ha tudták elõre,... Inkább gyere a blogra, olvasd el ott! |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Praktikak/~3/... |
NégyesCsak ennyit akartam mondani: négyes. Innentõl kezdve korrepetálást vállalok. Inkább gyere a blogra, olvasd el ott! |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Praktikak/~3/... |
Medvehagymás-spárgás quicheMúlt héten még volt medvehagyma a piacon, meg már beindult a spárga szezon, úgyhogy nem is gondolkodtam sokáig azon, hogy mi legyen ebédre, csináltam egy szép zöld "tortát". Hátha a kisebbik, zöldséget nem evõ, ámde tortát annál inkább kultiváló gyermekem is ráharap. Nem azt mondom, hogy rávetette magát és két kézzel tömte volna a szájába, de legalább majszolgatott belõle. Sajnos a medvehagyma szezon idén véget ért, érdemes lehet esetleg... |
Tovbb a blogra ... narancslekvar.blogspot.com/2011/05/me... |
Habkönnyû tavaszi desszert: mandulás képviselõfánkocskák csokoládés créme pátissiére-vel és egész szamócával töltveA tavaszi desszert kínálat nem létezhet csokoládé és eper összefüggés nélkül. Már oly sokszor elmondtam, hogy nem vagyok édesszájú, így könnyû csokoládés és gyümölcsös desszerteket készítek szívesebben. Két desszert is készítettem ebben az összefüggésben, szeretem a variációkat egy témára... |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
Rendhagyó gyros tál: szûzpecsenyébõl, zöldfûszerekkel, lilahagymás újkrumplival, pirított zöldségekkel, raitavalKönnyû tavaszi étel volt a cél- szûzpecsenyébõl, sok tavaszi zöldséggel. Van jól bevált gyros fûszerkeverékem
- természetesen saját készítésû ? miért is ne legyen ez az íz az étel
gerince. Vettem egy kiló kis diónyi nagyságú újkrumplit és volt itthon
néhány friss, tavaszi zöldségféle. Zöld spárga, új fehérhagyma, valamint
csiperke, lilahagyma és piros húsú paprika. Cukkíni is volt, de azt
sajnos kifelejtettem végül. |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
Hagymasaláta - Magyar-Sváb ételHozzávalók: 80 dkg lilahagyma só ecet porcukor petrezselyemzöld... |
Tovbb a blogra ... obudagasztro.blogspot.com/2011/05/hag... |
Olasz napok a konyhámban Podmaniczky Szilárd elõszavával |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
Magyaros - sajttal töltött szélû - pizza gazdagonA héten olasz napok vannak a konyhámban, be kell valljam, hogy erõs nyomás nehezedik rám e téren a családom részérõl, hogy minél gyakrabban kerüljön terítékre pizza, pasta, lasagne. Jómagam az olasz húsételek és antipastik iránt érzek mélyebb elkötelezettséget, de szívesen engedek a nyomásnak. Se szeri, se száma a pizza recepteknek az oldalamon, most újabb variációkkal bõvítem. Mióta kikísérleteztem a sajttal töltött szélû pizzát, ez vezeti itthon a toplistát. Néhány pizza variációt most is így készítettem. Ez a pizza a lányomnak készült, Rebeka a magyaros feltétekkel gazdagított pizzáért van oda... |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
Gyümölcsös ivójoghurt házilagEgyszerû reggeli a joghurt mûzlivel, kukoricapehellyel. Ha nincs idõ másra, szerintem ez ideális sok gyereknek. De hát nem lehet mindig... Milyen jó, hogy mégis lehet többször, mert megtanultam házilag készíteni joghurtot, s azért lesz ivó- belõle, mert így kiadósabb. A barátném árulta el a finomság receptjét. Egy zománcos edénybe aludni hagyom a friss házi tejet szobahõmérsékleten úgy 12-15 óra... |
Tovbb a blogra ... mutterkonyhaja.blogspot.com/2011/05/g... |
Eperdzsem variációk - bodzavirág, rózsaborsAz eper megjelenése különös hangulatot áraszt. Persze van már eper decemberben is, de amikor a piacon az árusok fele piroslik, és ha elhaladunk mellettük megszédülünk az aromától, akkor biztosan tudhatjuk, hogy tombol a tavasz, hamarosan újra itt a nyár. Korábban nem voltam egy nagy befõzõ, de pár éve ez megváltozott. Kényelmes, hûvös nagy spájzom van, ahol a tárolás feltételei adottak, és mi tagadás imádom magam készíteni az ételeket, már csak a tartalomkontrol miatt... |
Tovbb a blogra ... nyarikonyha.blogspot.com/2011/05/eper... |
Profiterol tejcsokoládés krémmel, friss szamócával, chilis étcsokoládéval és pirított mandulamorzsávalAz olasz napok nem múlhatnak el profiterol nélkül. A könnyû francia és olasz édességek a kedvenceim, már amennyi édességet én eszem. De a család az eszik helyettem is. Kicsit másképpen készítettem most, mint máskor, most egészen apró fánkokat sütöttem, étcsokoládé helyett a créme pátisserie-be jó minõségû tejcsokoládét tettem, friss eperrel raktam tálra és chilis étcsokoládéval locsoltam meg. Egyszerû égetett tésztát készítettem, 35 db 4 cm átmérõjû fánkocskát sütöttem... |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
kuszkusz vagy bulgur?Ez az étel nálam nagyon sokszor kerül asztalra. 2 fõre, 4 fõre, 20 fõre, egykutya. Könnyû elkészíteni, kellemes friss de fûszeres, könnyû, de jól laksz tõle. Olyan Nyárikonyhás. Nyarat varázsol az asztalra télen is. Akármilyen egyszerû, már sok nem túl ízletes formában is ettem másoknál. Leggyakoribb hiba, hogy túl száraz, megfulladsz tõle. Ez adódhat abból, hogy nem öntenek rá elég alaplevet - ráadásul sokan vizet - így... |
Tovbb a blogra ... nyarikonyha.blogspot.com/2011/05/kusz... |
Kacsazsíros-pirított hagymás tésztaTúl a bevallásokon kicsit több idõ jut a konyhára. Tényleg csak egy kicsit, mert a többi teendõ változatlan, az órákra is készülni kell, és Apuval is rendületlenül megyünk-jövünk. De volt egy szabad délutánom múlt szombaton (ki tudja, mióta elõször), és Makkával egy mini gbt-re is sort kerítettünk. (gbt = gasztroblogger találkozó). Persze nevezhetjük egyszerûen baráti beszélgetésnek. Kaptam tõle saját termésû chilit és fûszernövényt... |
Tovbb a blogra ... napmatka.blogspot.com/2011/05/kacsazs... |
Tarhonyás hús borjúpörköltbõlNálunk az egész család nagyon szereti a tarhonyát, hol köretként készítem... |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
Cukkinis brownie avagy Chocolate&ZucchiniNem vagyok vegetáriánus. Egy azonban biztos, hogy egyre több zöldséget eszem, és ez nem kímélte a desszert szekciót sem. Szívesen olvasgatok vegetáriánus oldalakat, azon belül is a vegánizmus (van ilyen szó?) számomra a legérdekesebb. A vegánok nem esznek semmilyen állati eredetû terméket. Ez persze elsõ látásra ilyesztõ lehet egy vérbeli mindenevõnek, de ha a mediterrán, közel-keleti konyhára gondolunk, rá kell jönnünk, hogy mi is kivétel nélkül rajongunk olyan... |
Tovbb a blogra ... nyarikonyha.blogspot.com/2011/05/cukk... |
Pizza pármai sonkával, rukkolával, parmezánnal kétféleképpenA férjem kedvenc pizzája, kezdem úgy érezni, hogy most már az enyém is. Annyira nagyszerû az ízek kombinációja ebben a pizzában. A feltétek nagy része pedig frissen kerül rá, nem az alappal együtt sül. Jó adag pizza tésztát gyúrtam be, 5 db 30 cm-es pizza elkészítéséhez elegendõt, hiszen ötféle pizzát terveztem. 350 g finomliszt (BL 55) 250 g kenyérliszt (BL 80) 20 g friss élesztõ 4 dl víz (hideg csapvíz) 65 gr olívaolaj 15 gr finom só 1 evõkanál porcukor... |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
desszert erdõillattalIdõhiányban, akác és bodzaillat idején, minimál munkával elkészíthetõ tavaszi fagylaltpótlék. Elsõ lépésként csalogassuk be az akácmézbe a bodza ízét: 6-7 virágernyõt szárával felfelé áztassunk be 20 dkg akácmézbe - pipálva. Második lépésként a tejfölt -175 grammot számolva személyenként- csepegtessük le egy szûrõbe téve 10-12 órán át, eltávolítandó a savótartalmát illetve a savanyú ízt - pipa. Mindezeket megtehetjük este avagy reggel is, nyugodtan magukra hagyva õket. Friss 1-2 centis, üde, citromillatú és izû felaprított fenyõhajtásokkal [...] |
Tovbb a blogra ... olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/201... |
Lasagne gazdagon: rozmaringos marharaguval, bazsalikomos paradicsomszósszal, parmezános tejszínkrémmelA lasagnét is mindig másképpen készítem, de alapvetõen mindig ugyanúgy. Már több lasagne receptet is bemutattam, ez egy különlegesen jól sikerült kompozíciónak mondható. Komótosan fõzött rozmarinos marharagut, friss bazsalikommal dúsított paradicsomszószt és besamel helyett egy jól bevált krémet rétegeztem a tésztalapok közé, mely szerintem szaftosabbá és talán még ízletesebbé varázsolta az ételt. |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
Audi torta és az éjszakai látogató! :)) / Audi cakeTúlvállalós, unatkozás mentes, kapkodós életet élek... és ezt mindig felturbózza egy csipetnyi "szokatlan"... volt már hogy éjszaka közepén leszakadt a csillár, máskor a könyvespolc... tükör is "mászott" már le éjszaka a falról és a konyhai polcunk is éjszaka törte ripityára az éppen alatta pihenõ üvegpoharaink nagyját... Ebben a legszebb, hogy én ilyenkor -éjszaka- tortázok ugye... Azon az Audi tortát készítõ éjszakámon pedig..., de kezdem inkább a történet elején!!! :) Kedves barátunk Audi tortát kért tõlem... A kasztni mindegy volt... [...] |
Tovbb a blogra ... mummysutodeje.blogspot.com/2011/05/au... |
Ropogós fûszeres csirkeszárny amerikai káposztasalátávalEgyszerû hétköznapi fogás volt, ahogyan már írtam korábban is, a kisfiam egyik kedvence a [...] |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
Pelenka torta / Nappy cake / Diaper cakeHónapról hónapra járunk baba bemutató látogatásokra... ebbe a korba léptünk... :)), ismerõsöknél, barátoknál és persze a családban... sokfelé jár mostanság a gólya. Eleinte rágódtam, vajon milyen tortát lehetne ilyen alkalomra készíteni... hmm... az ünnepelt újszülött ugye nem eszik tortát... az anyuka valószínûleg szoptat, uh. nem eszik tortát... tehát a két ünnepelten kívül apukának és magunknak készíteném az édességet... nem biztos hogy a legtalálóbb ajándék... :) Emlékszem 9 éve született az egyik barátunk kislánya... férjemmel elmentünk ajándékot vásárolni és miközben én [...] |
Tovbb a blogra ... mummysutodeje.blogspot.com/2011/05/pe... |
Kakukkfüves borecetben eltett fokhagymaEgy hét technikai szünetet tartottunk, minden szempontból: se konyha, se fõzés, se notebook, se net. Nomád élet, pizza rendelés és alvás az étkezõben a matracokon... Kedden ugyanis ellepték a lakást a festõk és péntek délutánig csak gletteltek, festettek, tapétáztak. Még jó, hogy az idõjárás csúcs kegyes volt hozzánk, nem tudom, hogy hol húztuk volna meg magunkat, ha szakadt volna az esõ. Most már nagyjából a helyén van minden, de azért még pár [...] |
Tovbb a blogra ... narancslekvar.blogspot.com/2011/05/ka... |
Sáfrányos hallevesNe zsúfold össze gyümölcseidet! Egymás tapadó közelébe tartósabban kényszerülve - akár az emberek: rohadni kezdenek. (Fodor Ákos) (Kár volt azért a drága eperért is, ami éppen a fentiek miatt kerül a komposztdombra...) Viszont több eperföld már nyitva van, ismét szólok! Rájöttem, hogy a május valamiért az aktivitás hónapja. Hiperaktivitásnak azért nem mondanám, de akárhogy is, idén ez az elsõ hónap, amelyben már [...] |
Tovbb a blogra ... napmatka.blogspot.com/2011/05/safrany... |
Salátaöntet, szósz, vinaigrette, dresszing Cézár salátaMár megint egy olasz, aki Amerikában lett híres. A cézár salátáról mindenki egy újvilági ételre asszociál, és persze nagyon helyesen, hiszen a 40-es években lépett a népszerûség útjára Hollywood-ban. Azt már kevesebben tudják, hogy "kitalálója" Caesar Cardini olasz vendéglõs. A saláta pár összetevõje miatt is zseniális : az egyszerû, de nagyszerû kategóriába sorolom. Mindenképp tartalmaz római salátát (angolul : romaine, vagy cos salad), fokhagymás pirított kenyérkockát és [...] |
Tovbb a blogra ... nyarikonyha.blogspot.com/2011/05/sala... |
Garnélanyárs és egy bakiEgy szemtelenül egyszerû receptet hoztam mára. Ehhez hasonló garnélanyársat egy kerti partin ettem még évekkel ezelõtt, úgy toltam befelé, mintha legalábbis chips lenne és csak szégyenletemben nem ettem meg az összeset...aki szereti a garnélát, annak ez egy "nemlehetabbahagyni" kategória. Na de ami az egészben a lényeg, az a "hogyénmekkoraállatvagyok"-dolog. :) Történt ugyanis, hogy hétvégén barátok voltak nálunk vendégségben, és miután elmentek, akkor esett le, hogy a garnélát nem sütöttem meg!!!! [...] |
Tovbb a blogra ... nempiskota.blogspot.com/2011/05/garne... |