Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Kölesfasírt egészséges összetevõkbõlEzúttal a maradék fõtt kölesbõl fasírtot készítettem. (Kivételesen nem a megszokott zabpehelyfasírt került az asztalra.) Ki gondolná, hogy ilyen sok arca van a kölesnek? Ez a gabonaféle a leggazdagabb ásványi anyagokban. A köles sok kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, kénben, foszforban is, és nem elhanyagolható vas-, magnézium-, kálium-, cink stb. tartalma sem. Ekképpen erõsíti az immunrendszert, a kovasavak pedig az érfalakra, a kötõszövetekre, a hajra és a körmökre vannak jó hatással. | ||
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/RitaAnti-cand... | ||
LangallóVan új a nap alatt, számomra ez a múlt hónapban a langalló volt . A húsvétot Balatonon töltöttük, egy kis faluban, ami nagyon hangulatos, tele kedves emberekkel talán a gyönyörû táj lehet az oka, de itt mindenki kedves és figyelmes és nemcsak a turista csalogatás miatt. Húsvét hétfõn közös délutáni programra hívott egy plakát a faluban, gyerek program szögeztem le játékos vetélkedõk, tojás karcolás, megpróbálunk ott lenni. | ||
Tovbb a blogra ... rozmaringesibolya.blogspot.com/2011/0... | ||
zöld dióból befõtt,likõr pálinka.......Itt az idõ most kell leszedni a zölddiót, hogy legyen belõle zölddió befõtt, vagy zöld-dió likõr esetleg pálinka. Én tavaly készítettem elõször likõrt belõle és bár csak belekóstoltunk, megállapítottuk az idén feltétlen meg kell ismételni. A fogyasztással jó ha várunk egy évet akkorra érik kellõen be, így lassan a tavalyi készítésû üvegeket lehet bontogatni... | ||
Tovbb a blogra ... rozmaringesibolya.blogspot.com/2011/0... | ||
A vasárnapi ebéd slágere az új krumpli, nem a megszokott módonÚj krumpli ,,,,hát ilyenkor május végén, igazi csemege, ki az aki ne szeretné ! Ám a hagyományos petrezselymes változat helyett most zöldborsóval kerti fûvekkel készült. Ajánlom kipróbálásra! Besameles zöldborsós újkrumpli Ki is volt Béchameil Márki ? Ínyenc, államférfi, XIV Lajos udvar mestere, akinek a nevét leginkább a róla elnevezett mártás örökítette meg az utókor számára. Az idõk folyamán a mártás készítése igen csak leegyszerûsödött, ám népszerûségébõl mit sem vesztett, [...] | ||
Tovbb a blogra ... rozmaringesibolya.blogspot.com/2011/0... | ||
Pár perc alatt vacsorát...Mindig híve voltam a friss és jó minõségû alapanyagoknak és azt hangoztatom, hogy ne használjunk félkész bolti termékeket, levesporokat, szószokat, konzerveket stb... De azért azt el kell ismernem, hogy vannak olyan helyzetek, amikor egyszer kétszer becsúszik egy-egy konzerv is a menübe. Vannak nagyon jó minõségû konzervek is, amiket én is gyakran használok. Ilyen például a natúr fõtt bab is, mivel remek minõségû spanyol vagy olasz üveges babkonzerveket lehet kapni amiben semmi [...] | ||
Tovbb a blogra ... tomakonyha.blogspot.com/2011/05/par-p... | ||
Meglepetés teknõs puding gyermeknapra | ||
Tovbb a blogra ... recepteszter.blogspot.com/2011/05/meg... | ||
Hagymás burgonyakrémlevesItt az újkrumpli szezonja, így adta magát egy finom krémleves elkészítésének a gondolata. Minekután a candida-diéta nem kifejezetten engedélyezi a krumplit (legalábbis nagymértékû fogyasztása kerülendõ) egy nagy adag hagymával próbáltam ezt ellensúlyozni. Hozzávalók:
1. A hagymákat felaprítjuk és üvegesre pároljuk az olívaolajon. 2. Erre dobjuk rá a kockára vágott krumplit és [...] | ||
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/RitaAnti-cand... | ||
Saláta salátával .....Cseresznyés-, rukkolás kacsamell saláta Jön a nyári meleg, néha jól esne egy könnyû ropogós saláta, ami talán némi gyümölccsel még pikánsabb hátha még nyakon öntjük illatos balzsamecettel és kevés "nemes" hús is társulhatna hozzá ....nos ,ilyen ez a cseresznyés rukkolás kacsamell saláta,...... + egy pohárka hûvös rozé ,,,van -e ennél kívánatosabb vacsora? | ||
Tovbb a blogra ... rozmaringesibolya.blogspot.com/2011/0... | ||
Lego torta (fázisfotókkal) vanília krémmel17 szeletes volt, vanília ízû töltelékkel, amit Krickynél találtam, természetesen egy kicsit módosítva azt. A figura most teljes egészében marcipánból készült. Nem mondom, hogy nem izzadtunk együtt a bevonóval, de a hûtõ és a mélyhûtõ jó szolgálatott tett erre (is). Próbáltam egy pár fázisfotót készíteni közben több-kevesebb sikerrel. Nyilván [...] | ||
Tovbb a blogra ... recepteszter.blogspot.com/2011/05/leg... | ||
Kuszkusz koch málnamártással 5 perc alattEgyik hétvégén ellátogattunk az Ecseri piacra, ahol sikerült egy ezüst evõeszköz készletet beszereznem. A kiskanál felavatása céljából egy édességet készítettem kuszkuszból. Már egy korábbi bejegyzésemben írtam a kuszkuszról, és annak alkalmazásáról a candida-diétában, de itt is muszáj hangsúlyoznom, hogy a kuszkusz lisztbõl és darából áll, így nem kifejezetten alkalmas a diéta alatt, de könnyen helyettesíthetõ kölessel.
A recept roppant egyszerû: az 1 bögre kuszkuszt [...] | ||
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/RitaAnti-cand... | ||
Jeges édesség..........akkor, most ez lenne a fagylalt??? vagy mégsem, ez csak egy hideg édesség ....nos legyen ez vagy az jól sikerült. Mint arról már írtam a konyhám nincs felszerelve szuper gépekkel, csak módjával gépesített. Lehetne másként is, de így alakult, majd ha tolonganak a szponzorok az ajtóban, talán történik változás, ha lesz ilyen egyáltalán. Tényleg, hogy is van ez, a napokban beleolvastam egy szimpatikus blogba és ott külön rovat van a [...] | ||
Tovbb a blogra ... rozmaringesibolya.blogspot.com/2011/0... | ||
Országos nyílt lazacbontó bajnokság (x)fotó: nosalty.hu A METRO Vevõakadémia meghirdeti az Elsõ Országos Nyílt Lazacbontó Bajnokságot, amely a Budai Gourmet gasztronómiai rendezvényen kerül megrendezésre, 2011. június 4-én. A verseny döntõjébe a selejtezõk elsõ öt-öt helyezettje kerül be. A nyertes a Marine Harvest jóvoltából egy 4 napos Norvég utat nyer és megtekintheti Európa egyik legnagyobb lazac farmját. ELÕDÖNTÕ: Az elõdöntõk helyszíne és idõpontja: Budai Gourmet gasztronómiai rendezvény, Millenáris Park, Budapest - 2011. június 4. 15:30-17:00. A két [...] | ||
Tovbb a blogra ... tomakonyha.blogspot.com/2011/05/metro... | ||
Banános-málna fagylalt csokoládé sisakban (paleo, vegán, nem kell fagyigép)
Vége a szorgalmi idõszaknak és a tavasznak is a végét járjuk, hamarosan itt a fülledt meleg - amit én már nagyon várok. Egyszóval számomra minden fagylaltért kiált! Angol nyelvterületen van ilyen szóvicc, hogy "I scream, you scream, we scream: ice cream" és ezt most nagyon jogosnak érzem. Persze akik olvassák a blogomat tudják, hogy nálam a fagylalt teljesen évszaktól független desszert, de természetesen a tavaszi-nyári idõszakban jelentõsen felszaporodik a fagylaltos kehely használata... | ||
Tovbb a blogra ... pocakpanna.blogspot.com/2011/05/banan... | ||
Fehércsoki mousse torta eperrelVégre itt az eperszezon! Igyekszem kihasználni, és minél több finomság hozzávalójaként felhasználni egyik kedvenc gyümölcsöm. Ez a torta még anyák napjára készült, és nagyon nagy sikert aratott annak ellenére, hogy a tésztát sikerült kissé túlsütni. Hozzávalók (26 cm tortaformához) Édes, omlós tészta (2 adag!!)
| ||
Tovbb a blogra ... puffancs.blogspot.com/2011/05/fehercs... | ||
Epres - bazsalikomos fehércsokimousse pralinéMég Húsvét elõtt, a Levendula&Csokoládé blog és a Food-Pack Kft. közös játékán nyertem egy kakaóbabokat formázó polikarbonát formát egy bonbonötletemmel. A gyõzelemmel járó kellemes kötelességem pedig az volt, hogy valósítsam meg a formába álmodott ötletemet. Ez számomra is érdekes kísérlet volt, hiszen már sokat olvastam korábban arról, hogy milyen jó kis páros az eper és a bazsalikom, de próbálni még nem próbáltam. Hát, be kell vallanom, tényleg... | ||
Tovbb a blogra ... pralineparadicsom.blogspot.com/2011/0... | ||
Epres-kókuszos galetteMennyivel jobban hangzik, mint az, hogy lepény...;) Igaz nálunk ez általában két réteg tészta, plusz töltelék, a galette breton vátozata meg igazából egy palacsintaféle, de a hajtogatás módja hasonló a képen láthatóhoz. És nem mellékesen, sokkal pozitívabb így a gyümölcs-tészta arány, mégsem kell izgulni, hogy kifolyik sütés közben a gyümölcs leve, és ha nagyon fel akarunk vágni ki akarunk tenni magunkért, akkor csinálhatunk helyes kis egyszemélyes adagokat is. A tészta kis átalakítással... | ||
Tovbb a blogra ... piszke.blogspot.com/2011/05/epres-kok... | ||
Orecchiette ricottás zöldspárgávalHozzávalók: 320 g orecchiette 500 g zöldspárga 100 g füstölt szalonna néhány bazsalikomlevél 100 g ricotta 100 g krémsajt (pl. Philadelphia) só, bors esetleg kevés frissen reszelt érlelt pecorino... | ||
Tovbb a blogra ... pasta-ebasta.blogspot.com/2011/05/ore... | ||
137. Húsnapra: sajtos spárgamártás és kapros karalábémártás kacsapecsenyévelIgen, egy étel megnevezésében éppen fordítva van a megszokott sorrend. Nem a mártások vannak a pecsenyével, hanem a pecsenye a mártásokkal. De most ez direkt így van, mert kacsacomb volt már itt, de ezek a mártások még nem. És különben is nem csak a kacsacombhoz finomak ezek. Sajtos spárgamártás Hozzávalók: 0,5 kg spárga, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt (trappista) sajt, 4 evõkanál tejföl, késhegynyi õrölt bors, késhegynyi kurkuma, három csipet... | ||
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... | ||
Kávés - karamellás pralinéKávé és karamella. A két kedvenc ízem bonbonban, fagyiban, meg úgy általában is. Kíváncsi voltam, mi történik, ha "összeeresztem" a két kedvencemet egy bonbonban, így tettem egy próbát. Jelentem, a párosból egy még nagyobb kedvenc születik! Kis tejcsokival és whiskyvel megbolondítva valami csoda lesz ez a kávés - karamellás krém, állítom! Krémes, selymes, a karamellától édes, a kávétól egy icipicit kesernyés, és közben ott a whisky alkoholos aromája is... kötelezõ... | ||
Tovbb a blogra ... pralineparadicsom.blogspot.com/2011/0... | ||
Citromos mascarponetortaAz epres, fehércsoki mousse-os tortánál már említettem, hogy az omlós tészta lefagyasztott felét ehhez használtam fel. A receptet Giorgio Locatelli egyik szakácskönyvében találtam. Hozzávalók 350 g édes, omlós tészta (az itt megadott mennyiség fele) 2 tojássárgája A töltelékhez 300 g mascarpone 50 ml tejszín 50 ml tej 100 ml citromlé 100 g cukor... | ||
Tovbb a blogra ... puffancs.blogspot.com/2011/05/citromo... | ||
Fehérboros-zöldfûszeres újkrumpli spárgávalVigyázat, csalok, majdnem ugyanaz a recept, mint ez itt tavaly, de egyrészt megérdemli, mert kevés ennél jobb köretet (vagy vega egytálételt) ettem/csináltam eddig, most pedig még spárgával is összeházasítottam, és nem lett tõle rosszabb. Hozzávalók: (köretnek 4 fõre, önálló vacsorának 2 fõre) 60 dkg aprószemû újkrumpli 20 dkg zöldspárga 2 ek olívaolaj 4 dkg vaj 3 dl száraz fehérbor 2 gerezd fokhagyma 2 babérlevél 4 levél zsálya 2 ág rozmaring só... | ||
Tovbb a blogra ... piszke.blogspot.com/2011/05/feherboro... | ||
139. Tésztanapra:Diós és mákos napraforgóLimaránál láttam elõször, aztán M. levélben küldte el, hogy mennyire jó, õ kipróbálta. Ezek után úgy gondoltam, nem halogatom tovább. Feltettem a kérdést az itthoniaknak, hogy sütök valami keltet édes legyen vagy sós. Az elég egyértelmû "Hát, ééédes!!" válasz után hiába is gondoltam eredetileg arra, hogy valami zöldséges tölteléket teszek bele, már nem volt visszaút, édesre kellett sütnöm. A tésztát majdnem teljesen úgy, hagytam, ahogy Limaránál van. Annyi... | ||
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... | ||
140. Gyümölcsnapra: Eper mogyorós almakrémmelIgen, ez már nemhogy hazai eper és szabadföldi, hanem itthoni! Nagyon örülök neki! Én ültettem, én gondoztam. Bár annyi még nincs, hogy jóllakásig ehessük, ezért kiegészítettem egy kis egyébbel. A mogyoró szintén itt termett a kertben, és az utolsó dekákat használtam fel a tavalyi termésbõl. Hozzávalók: 2 dkg mogyoró, 20 ml víz, 1 dkg méz, 8 dkg alma, fél citrom leve, 10 dkg eper. Elkészítése: A mogyorót a turmixgép aprítójával finomra... | ||
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... | ||
141. Húsnapra: Harcsapaprikás kapros túrógombóccalEz az étel elsõ látásra nem feltétlenül felel meg az ételtársítás
szabályainak, hiszen a gombócban keveredik a fehérje a szénhidráttal. Ez
így van, de ha belegondolunk, hogy egy-egy szelet kenyeret megehetünk
húsnapon is ebédre és vacsorára is ez játékszabályaink megtartása
mellett, és ha végiggondoljuk, hogy ebbõl a húsz deka grízbõl mennyi jut
egy adagba, fõként ha a gombócból igyekszünk minél kevesebbet enni,
akkor ezt nyugodtan megengedhetjük magunknak... | ||
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... | ||
142. Zöldségnapra: Zöldfûszeres újkrumplilevesÉppen a minap került szóba, hogy mostanában a nagy éttermek séfjei reggelente fogják a kis kosárkáikat, és mennek füveket gyûjteni az aznapi kreációkhoz. Lehet, hogy ez adta az ötletet ehhez a leveshez. Az idén most vettem elõször újkrumplit. A kertben meg nagyon kínálkoztak a különbözõ fûszerek, s fogtam a kis kosárkámat ? khmm, szóval kiléptem a konyhaajtón és szedem pár szál zöldet. :) Zöldfûszeres újkrumplileves Hozzávalók: 40... | ||
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... | ||
Tejfölös-epres kalácskákHogy az eper meg a tejföl jó barátok, azt senki nem hiszi el addig, amíg nem kóstolta. Mivel a kétéves eperdzsemek megsértõdtek a mellõztetés miatt, és már nem ítéltem fogyaszthatónak õket, bukott az epres-eperdzsemes bukta ötlete, volt viszont itthon tejföl, és mindenki boldog volt: az Édes Kelttészta Legyen Mindennap Vacsorára Szekció, az Egyetek Már Valami Gyümölcsöt Is Páholy, meg a Tejföl Mehet Mindenbe Tagozat. A tészta [...] | ||
Tovbb a blogra ... piszke.blogspot.com/2011/05/tejfolos-... | ||
Mogyorós - vajkaramellás golyóMég a majálisi WAMP-on vettem Hedonismtõl egy szép adag vajkaramellát. De most feltett szándékom volt, hogy valami bonbonhoz használjam fel, és ne csak úgy magában egyem meg (ezt azért irtózatosan nehéz megállni, Húsvét elõtt nem is sikerült egy másik csomagnyi adaggal...). Valamilyen golyóbis alakú bonbonban gondolkoztam, és mivel nemrég nagyon bevált a kávé - karamell kombó, itt is ebben gondolkoztam: a vajkaramella-gömböcske köré egy réteg kávés étcsokiganache [...] | ||
Tovbb a blogra ... pralineparadicsom.blogspot.com/2011/0... | ||
143. Tésztanapra csokihab (mousse au chocolat)No, persze nem egész napra, hanem csak valami jó zöldséges tészta, valami finom saláta után. Mert azért a csokihab nem jóllakásra való. Egy bizonyos mennyiségnél több elfogyasztása nemcsak a kalóriák miatt mellõzendõ, hanem a közérzetükre sincs jó hatással, ha a kelletétén többet eszünk belõle. Mert azért eteti magát, meg kell hagyni! Így semmiképpen sem a tésztanapi étrendünk alapja, csupán koronája lehet. De koronának aztán ragyogó. Az még hozzátartozik a képhez, hogy az [...] | ||
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... | ||
Zöldséges csirkemell tésztávalVégre itt a friss zöldségek idõszaka. Nagy kedvencem ez az étel, egyszerû, gyorsan elkészíthetõ. Lehet fagyasztott zöldségbõl is készíteni, de a friss mégis csak más. Hozzávalók: 50 dkg csirkemell filé 1 fej vöröshagyma 25 dkg zöldbab 25 dkg zöldborsó só, bors, majoranna 1 tk pirospaprika orsótészta A feldarabolt vöröshagymát olajon megdinsztelem. Rádobom a felkockázott csirkemellet, fehéredésig pirítom. Belekeverem a zöldbabot, fûszerezem ízlés szerint, rászórom a... | ||
Tovbb a blogra ... receptek-liza.blogspot.com/2011/05/zo... | ||
144. Gyümölcsnapra eperkrém kesudióvalGittanyersétel blogján tetszett meg az eper kesudióval. Úgy gondoltam, éppen itt van az ideje, hogy elkészítsem. A próba kedvéért azét kevesebb mennyiséggel kezdtem. A kesudiót, éppen 5 dkg-t (ki tudja, mi is lesz a végeredmény alapon) a turmixgép darálójával porrá daráltam, majd hozzáöntöttem elõször féldeci vizet, majd ezt a krémet túl sûrûnek találtam a turmixolt eper sûrûségéhez képest, és hozzáöntöttem még féldecit. Ez már egy kicsit sok lett. De ez [...] | ||
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... | ||
Sherrys-snidlinges lazackrémAkinek kalapácsa van, mindent szögnek néz. Akinek meg rengeteg snidlingje, az tesz abból is mindenbe. Pont mint a sherrybõl, mert az még ételt nem rontott el. Hozzávalók:... | ||
Tovbb a blogra ... piszke.blogspot.com/2011/05/sherrys-s... | ||
ZöldborsókrémlevesCsaládom nagyon szereti a krémleveseket, többek között a zöldborsó is nagy kedvenc. Aktuális is, hiszen itt lesz nemsokára a borsószezon ideje. Most még mirelit borsóból készítettem méghozzá 1 kilóból, mert a múltkor csak fél kilóból készült és bizony nem is lett elég. Ebbõl nem lehet eleget fõzni, mert szerintem olyan finom, hogy eteti magát. Hozzáteszem, hogy öt felnõtt ember eszik belõle. Hozzávalók: 5 fõre 1 kg mirelit zsenge zöldborsó 1 fej vöröshagyma 5 [...] | ||
Tovbb a blogra ... receptek-liza.blogspot.com/2011/05/zo... | ||
145. Húsnapra: Szurokfüves tõtike rebarbaramártássalAnyával a minap szóba került a tõtike (igen, így l nélkül.). Az õ nagymamája csinálta még a múlt század elsõ felében. Fûszeres darált hús szõlõlevélbe csomagolva. Sóskamártással ették. Aztán Alíz is írt tõtikét mostanában, csak nála karalábélevélben van a töltelék. Így egyre nagyobb kedvem támadt tõtikét csinálni. De látom, más is van így ezzel mert Duendénél is van egy remek variáció. Az is sarkallt, hogy ezt az ételt készítsem, [...] | ||
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... | ||
Epres-rebarbarás crumble vaníliafagyivalNe kerteljünk, pontosan ilyen volt itt egy éve, csak nem csinos kis egyszemélyes desszertként tálalva, viszont a fagyi nem rontotta el egyáltalán. Jobban kezelhetõ is, ha gasztronómiailag kevésbé tájékozott vendégeink vannak például, akkor nem egy nagy halom zavaros dzsemes-morzsás cuccot kell udvariasan, bár kissé kérdõen bámulniuk a kistányéron, hanem tetszeleghetünk a trendi háziasszony szerepében ;). Hozzávalók: (4 személyre) 4 rebarbaraszár 4 nagy szem eper 4 teáskanál cukor morzsatészta: | ||
Tovbb a blogra ... piszke.blogspot.com/2011/05/epres-reb... | ||
146. Zöldségnapra: spenótos gombamártás libazsírban sült újkrumplivalSzezonja van most a spenótnak, és szeretem is nagyon.
Gyerekkoromban a spenót (fõzelék) bundáskenyérrel variációban volt
egyedül fellelhetõ az étlapon. Ezért nem is használtuk a fõzelék szót,
hiszen hogyan máshogy is lehetne enni a spenótot? Nos,
azóta már más errõl a véleményem, bár változatlanul nagyon szeretem a
hagyományos spenót-bundáskenyér variációt. (Az már tavaly tavasz óta
fenn is van itt a blogon. ) Most az újkrumplihoz kerestem új társat, úgy
született meg ez a spenótos fogás. | ||
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... | ||
147. Tésztanapra: rántott gombafejek spenótos rizzselAz ételtársításra figyelõ étkezés kapcsán sokszor felvetõdik, hogy a
rizs melyik napra való. A gabonafélék - így a rizs is - akár zöldség-
akár tésztanapon egyaránt ajánlottak. A panírozott zöldségeket én
tésztanapra javaslom, mert azért ezekben az ételtársítás nem
maradéktalan, és a panír elég sok zsírt is magába szív, ezért a
kalóriatartalmuk sem kevés. De sokan - köztük én is - szeretik a
panírozott dolgokat. A rántott húst is meg a panírozott zöldségeket is.
Ez is lehet nagyon finom, és lehet kevésbé jóra is készíteni. Az biztos,
hogy nehéz a panírozott étel, és ezzel együtt eteti is magát. De ha
szeretjük, még ettõl se fosszuk meg magunkat. Tésztanap után úgyis
gyümölcsnap jön, s aztán újból itt egy víznap. | ||
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... | ||