Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Hasznos tudnivalók
sponsored links
Étel-ital adag tervezõ táblázat bulikraNehéz megmondani elõre, hogy ki mennyit eszik, iszik, egy buli alkalmával, pedig sok vendéglátónak igen hasznos lenne. Segítségül a szilveszteri bulik kalkulációjához nézegessétek ezt a táblázatot, és számoljatok, szorozzatok, helyettesítsetek kedvetekre, csak úgy hozzávetõleg. ... |
Tovbb... |
Halvásárlás - Minden, amire érdemes odafigyelni: a megbízható halkereskedõ, választék, a friss hal legfõbb ismérvei, tárolás, gyorsfagyasztott halak, címkék...Nem népmese, nem is divatirányzat, egyszerûen kezdünk valóban rájönni, hogy az egészséges és tudatos táplálkozásra való fokozott odafigyelés nem más, mint létkérdés. Sejtjük már, honnan érkezik a jó gyümölcs és zöldség, gyakrabban nyújtjuk a kezünket a kézmûves termékek felé, megdobban a szívünk egy-egy valódi füstölt sódar vagy ... |
Tovbb... |
Zabtej és zabtejszín házilagMostanában egyre több ember lesz allergiás és egyre többen nem bírnak a tejtermékekkel sem. Erre kínálok most egy jó, otthon elkészíthetõ tej- és tejszín-helyettesítõ megoldást. A receptre Nóra oldalán találtam, de természetesen másutt is találhatóak jó ötletek, de szerintem messzemenõen ... |
Tovbb... |
Mi legyen a kamrában?Hosszú évek alatt megtapasztaltam, hogy nagyon megkönnyíti konyhai munkámat a jól feltöltött kamra. Így nem fordulhat elõ fõzés közben, hogy nincs otthon pirospaprika vagy fokhagyma, ill. sütés közben észrevesszük, hogy tojást, vagy sütõport nem vettünk. Ehhez szeretnék némi segítséget nyújtani. A lista ... |
Tovbb... |
Fekete olívaszappanA törökök magyarországi 150 éves "vendégeskedésének" voltak pozitívumai is, például a fürdõkultúra elterjedése. Az iszlám szerint a szellemi tisztaság nem valósulhat meg a test tisztasága nélkül. A rituális tisztálkodás helyszíne a hammam (törökfürdõ). A török hódoltság idõszakában már 8 fürdõ ... |
Tovbb... |
HÚSFÉLÉK NEVE ANGOLULEzek nagyon hasznos oldalak, mert a szótárak nem nagyon tartalmaznak ilyen kifejezéseket http://www.virtualweberbullet.com/meatcharts.html a képekre kattintva kinagyitható a marha, a sertés a birka részei az angol ... |
Tovbb... |
Mandulaliszt házilagNyár óta tervezem hogy sütök macaront. Eddig ez nem jött össze, mert közbejött a munka, elõször 12 órákat dolgoztam, utána nem volt erõm még sütni-fõzni sem. Most hogy már több idõm van, elterveztem hogy azért is megcsinálom, sõt ha jól sikerülnek akkor karácsonyi gasztro ajándéknak újra el ... |
Tovbb... |
Ha nincs kéznél buttermilk, azaz író |
Tovbb... |
Csírák: RetekcsíraStory Mi emberek hajlamosak vagyunk mindent túlbonyolítani! Így volt ez velem is, és a csíráztatással.Szebbnél szebb csíráztató edényeim vannak, több emeletesek, amikkel egyszerre több típust is lehet csíráztatni, egy idõben, és igen, ki is ... |
Tovbb... |
Rákok és kalandokavagy útmutató a rákok, kagylók, halak helyes elfogyasztásához Talán sokan emlékszenek még a Micsoda nõ címû filmre, ahol Julia Robertsnek ... |
Tovbb... |
szódabikarbóna arcra?Igen! :) Rainee barátnõm mondta nekem valamelyik nap, hogy próbáljam ki, a következõt: Arctisztító gélbe tegyek egy kis szódabikarbónát és azzal radírozzam át az arcom. Kipróbáltam és tök jó. Pihe-puha lett a bõröm, nekem ugyanolyan hatékony ... |
Tovbb... |
Kovászos kenyér - még pár szó a természetes kovászrólMinden egyes kisült - kézmûves - kenyér egy-egy egyéniség. Nem átallom
hát akár mindet bemutatni itt az oldalon, pedig csaknem éppúgy készült,
mint az elõzõ. Minden eddig készült kenyeremet felismerem képrõl, hogy
mikor, milyen összetételben készült, mert összetéveszthetetlenek.
Másképpen ... |
Tovbb... |
Hazai galagonyáink: cseregalagonya vagy kétbibés galagonya, egybibés galagonya és a nálunk védett fekete galagonyaHazai három galagonya fajunk közül kettõ termése ehetõ és virágos hajtásával együtt gyógynövény is. Harmadik fajunk védettsége és ritkasága miatt nálunk nem fogyasztható. Mindegyik cserje vagy kis fa. Cseregalagonya (Crataegus oxacantana) |
Tovbb... |
...van egy tippem...mégpedig az, hogy készítsünk magunk vaníliás cukrot, a bolti szintetikus helyett. Nem mind arany ami fénylik: a boltok ajánlataiban szereplõ vanilincukor, nélkülözi a valódi vanília aromáit. Egész egyszerûen azért mert nincs benne, csak kristályvanilin, amit ezekben a termékekben mesterségesen állítottak elõ ... |
Tovbb... |
Étkezés és kultúra 2.Kiegészítés a tészta evés fortélyaihoz |
Tovbb... |
Rántotthús-titkokA bécsi szeletet, vagyis közismert nevén a rántott húst mindenki szereti, és azt gondolhatnánk, hogy meg is tudja sütni. De ez szerintem korán sincs így, kezdõ háziasszonyoknak még a helyes panírozási sorrend is gondot okoz. A kezdet kezdetén nem voltam ezzel én sem másképp, de ... |
Tovbb... |
Házi mosógélSokan tudjátok rólam, hogy nem használok vegyszereket. Takarításnál és mosásnál teljes mértékig számûzni tudtam már a felesleges vegyi anyagokat, célom, hogy a kozmetikumok terén is teljesen leredukáljam azokat. Itt azért már közbeszól az is, hogy egy testápolóhoz, krémhez sokkal több utánajárás van a hozzávalókhoz, de ezt is meg fogom oldani. Jelen pillanatban úgy mûködik ... |
Tovbb... |
Tejszínhab (tejmentes)Többek között gesztenyepüré vagy somlói nem képzelhetõ el tejszínhab nélkül. Mi következik ebbõl ? Hogy aki nem ehet tejterméket, az egy csomó finomságról kénytelen lemondani? Igen, ezt sajnos nem tudom megcáfolni, de hogy a gesztenyepürének vagy a somlóinak nem kell rajta lennie a listán, az ... |
Tovbb... |
A világ legizgalmasabb sófajtáiA kedvelttõl az exotikusigEgy érdekes cikket olvastam az EatSmarter.de oldalán a fenti címmel. Remélem nem veszik zokon, ha ezt ismertetem veletek. Gondolom sokakat érdekel. ... |
Tovbb... |
Jó tudni az õszi vadgyümölcsök használatáhozFontos, és hasznos lehet: Több, nyárvégén, õsszel érõ vadgyümölcs magja mérgezõ kéksavat tartalmaz. Többek között, a fekete bodza, a zelnicemeggy (vagy zselnice), a vadalma, a kései meggy, a kökény. Ezek magjait egészben eltávolítva, a gyümölcs ... |
Tovbb... |
FûszerkalauzMihez-mit? Levesek Aprólék: feketebors, petrezselyemzöld és gyökér, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, citrom. |
Tovbb... |
Sáskarák tisztítása, elõkészítéseMiután néhány hasznos információt megtudtunk a sáskarákokról, lássuk a tisztítás, elõkészítés folyamatát is: A sáskarák tisztítása, elõkészítése - akár nyersen, akár hõkezelés után - a sáskarák fejét levesszük, lábait levágjuk a farokrészt vékony sávban körbevágjuk a páncél felsõ részét felnyitjuk a rákhúst kiemeljük belõle a rákhúst megfordítjuk, éles késsel ... |
Tovbb... |
vizes dunszta száraz dunszt mellett van még a vizes dunszt is, ezt fõképp akkor alkalmazzák amikor a tartalmat tulajdonképpen nem akarjuk fõzni már, mint pl az uborkánál. De a natúr befõttek eltevésekor is így kell eljárni (pl meggy: csak friss, magozott meggyel kell megtömni egy befõttes üveget és rácsavarni a tetõt, majd vizes dunszt. ennyi) ... |
Tovbb... |
Konyhai kiskáté: A jól felszerelt konyha alapjaiA fõzés nem egzakt tudomány, hanem ízek, illatok és textúrák önálló, ösztönös megközelítése. Az abszintgõzös rimbaud-i verseléshez lehetne hasonlítani: korlátok nélküli alkotói szabadsággal ruházza fel mívelõjét. A szabadság azonban rendre épül és a rend nélküli alkotás bizony könnyedén káoszba fulladhat. Ezért van szükség arra, hogy konyhánk átlátható, rendszerezett legyen ... |
Tovbb... |
A sikeres befõzés titkaiBefõzni jó. Erre az alapigazságra akkor jöttem rá, mikor életemben elõször végre nekiálltam a befõzésnek, és a spájzpolcom megpakolásának. Hogy mitõl jó? |
Tovbb... |
Tipp: hagyma salátáhozEddig mindig kihagytam a nyers hagymát a salátákból, mert csíp, nem bírja a gyomrom meg büdös leszek tõle? Egy weblapon láttam egy tuti tippet (kipróbáltam, mûködik): a megpucolt, vékonyan felszeletelt hagymát 10-15 percre jeges vízbe kell áztatni (nem árt pár jégkockával igazán lehûteni a csapvizet). Aztán csak kiszedem a ... |
Tovbb... |
Vaníliás cukor házilagÓriási különbség van a bolti, aromával készült, és a házilag készült vaníliás cukor között. Az ötlet Vrábel Krisztina könyvébõl (Fõzd Magad!) van. Ezután csak én fogom készíteni, a legegyszerûbb dolog, nem is értem miért vettem eddig a tasakos aromás verziót. Szuper illatra és ízre is :) ... |
Tovbb... |
Mennyit vegyek belõle?A gyümölcsöknek van olyan része, (magház, szár) mely rajta/benne van a gyümölcsben, megvettük a zöldségesnél, vagy leszedtük a kertünkben, de nem esszük meg, befõzésnél, sütésnél, fõzésnél nem használjuk fel. Ha egy recept azt írja, 750 gr tiszta ribizlibogyó, nem biztos, hogy tudjuk, hogy mennyit vegyek a ... |
Tovbb... |
Tejsavas erjesztés, avagy bevezetés a fermentálásbaÉvközben sokféle új technikát próbálok ki, melyekben alkalmanként kicsit átfogóbban is elmerülök valamint részben újra és újra elõkerülnek. Ezek mellett a gasztronómiai fejlõdésem érdekében minden évben egy-egy nagyobb témakört is ki szoktam tûzni magam elé, amelyet az év folyamán részletesen is körbejárok. Néhány éve pl. halakkal akartam foglalkozni és ennek köszönhetõen tanultam meg halakat filézni, ami manapság már igen könnyedén és... |
Tovbb... |
KorpacibereSavanykás lé, fõleg nyáron kellemesen hûsítõ, magában fogyasztva, jól
behûtve is egészséges, vitamindús és kalóriaszegény, de bármilyen
leveshez felhasználható. A híres tradicionális csorbát is ezzel
savanyítják. Mivel itt gyakran használják, üzletekben kapható literes
üvegben készen, de ha valaki saját maga állítaná elõ ... |
Tovbb... |
Gyümölcsök pektintartalmának sorrendjeEgy kis 1x1 a pektinrõl kezdõ háziasszonyoknak: A pektin egy természetes zselésítõ anyag amit lekvárok, dzsemek, zselék készítéséhez használnak. A pektinnel kevesebb cukrot kell használnunk, lerövidül a fõzési idõ, a lekvárok íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ... |
Tovbb... |
Vörösolaj vagyis orbáncfûolaj készítése (külsõleg, nem ehetõ)Júniustól sokáig virágzik a közönséges vagy lyukaslevelû orbáncfû (Hypericum perforatum). Fontos gyógynövény és a házipatikában is jó szolgálatot tehet. Számos kedvezõ hatása van. Aranysárga virágai télen "napfénytpótlók" több szempontból is. Teája enyhíti a depressziót, immunerõsítõ, olaja külsõleg sebgyógyító, fertõtlenítõ, hámosít, sõt a régi hegeket is eltüntetheti. Probléma ... |
Tovbb... |
Júniusi gyógy- és ehetõ vadnövények - Gyûjtés-ajánló I. részMindenekelõtt, aki gyûjt, jó ha tudja hol, mit szabad, és hol nem, és mit nem, arról bõvebben az erdõkóstoló "Jó tudni" oldalán itt.. A fajok felismerésérõl folyamatosan bõvülve, az erdõkóstoló növények felismerése oldalán. Fõképpen gyógynövényeket lehet most gyûjteni. Olyan sok van, hogy csak néhány felsorolására telik, de idõvel ... |
Tovbb... |
...innenonnan...Szinte folyamatosan kapok különbözõ váratlan, leveleket, mail-ket, ezekbe olykor-olykor vannak hasznos dolgok is gondoltam egy-kettõt megosztok veletek. Elõször én is levélbe akartam elküldeni nektek had dagadjon a postaládátok, aztán mégis a közlés mellet döntöttem, ezt talán nem jelölitek spam-nak :) A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héját a hangyaboly köré. ... |
Tovbb... |
A gazdasszony konyhája és feladatai,, A konyha a gazdasszony tükre, a család élelmezésének központi helye. Ebbõl következik, hogy annak ragyogó tisztának kell lennie. Életkörülményeink sok helyen úgy alakulnak, hogy a konyha nemcsak az ételek készítésére szolgál, hanem egyúttal étkezõ helyiség is, sõt nappali és gyermekszoba. Ez a lakókonyha. Ilyenkor a konyha egyik sarka a fõzõhelyiség, többi ... |
Tovbb... |
SpenóttisztításSzedtem a hétvégén egy nagy szatyor spenótot, meg egy kisebb szatyor mángoldot a kertben. A spenótot az öcsém vetette, és mégis kikelt, a mángold nem a mi érdemünk. Néha egyáltalán nem értem magamat, hogy minek veszõdöm a friss spenóttal, amikor száz forintért vehetek egy fél kilót ... |
Tovbb... |