A gazdasszony konyhája és feladatai
sponsored links
,, A konyha a gazdasszony tükre, a család élelmezésének központi helye. Ebbõl következik, hogy annak ragyogó tisztának kell lennie. Életkörülményeink sok helyen úgy alakulnak, hogy a konyha nemcsak az ételek készítésére szolgál, hanem egyúttal étkezõ helyiség is, sõt nappali és gyermekszoba. Ez a lakókonyha. Ilyenkor a konyha egyik sarka a fõzõhelyiség, többi része a gyermekek játszó helye és egyúttal a gazdasszony más irányú munkaterülete is. Elõnye, hogy a gazdasszony munka közben szemmel tarthatja gyermekeit, a terítéssel, felszolgálással járó fáradtságtól mentesítve van. Télen egy tûzhely melegénél melegedhetik az egész család. Akár lakókonyháról, vagy csak egyszerûen konyháról beszélünk, annak berendezése és tisztán tartása nagy feladatot ró a gazdasszonyra.
Elsõ követelménye a konyhának a jó világítás és szellõztetés. Ne legyen a tûzhely a konyha legsötétebb részében. Az esti világítást külön villanykarral oldjuk meg, mert a félhomályban végzett munka a fõzés rovására megy, és nagyon megerõlteti a szemet.
(...) A padló köves vagy cementes legyen, hogy napjában többször fel lehessen mosni.
Mosogatás elõtt az ételmaradékot kevés vízzel öblítsük ki az edényekbõl, vagy kenyérhéjjal töröljük ki (ez mehet a moslékba) és utána mossuk el bõ meleg vízzel. A kormos edényeket finom szitált hamuval, vagy Vimmel súroljuk meg. A mosogatóruhát is jól öblítsük ki meleg szódás vízzel és terítsük ki száradni. Mindenfajta edénynek külön törülgetõ ruhát tartsunk. így külön legyen pohár-, tányér- és edénytörlõnk, melyet használat után szárítsunk meg. A még meleg tûzhelyet újságpapírral dörzsöljük át, így ...