Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Levesek
sponsored links
Savanyú tojáslevesRetro Gyerekként az egyik kedvenc levesem volt.Mégis valahogy elfelejtõdött.Anyu "porolta"le tavaly,ugyanis eszébe jutott,hogy ezer éve nem fõzött savanyú tojáslevest.Azóta igazi reneszánszát éli nálunk,szinte havonta kerül terítékre.S közben arra is rájöttünk,hogy hidegen is isteni. Jómagam egyáltalán nem értem miért lett a rántás mostanában mummusnak kikiálltva.Szerintem finom ízt és állagot ad a fõzelékek legtöbbjének.Persze nem olyan mennyiségben ahogy a menzákon használták,csak lehelet vékonyan.És a köménymagos-,vagy a fokhagymás,petrezselymes rántott leves szerintem ezerszer jobb alternatíva egy gyors levesre mint a tasakleves. Úgy gondolom ez a dolog is nagyon ... |
Tovbb a blogra ... alegjobbotthon.blogspot.com/2011/07/s... |
Savanyú levesIgazi disznótoros leves, természetesen ezt is anyósomtól tanultam. Nálunk nem disznótorkor fõ meg, csak olyankor, amikor disznó nyelvet, szívet (vesét) tudok szerezni. A vesét mi nem szeretjük, ezért ki is hagyom belõle. A leves így is finom. Savanyú leves 1 nyelv 1 szív (2 vese) 1 hagyma 3 evõkanál rizs kevés zsír és liszt a rántáshoz 1 evõkanál só ecet kb 2 liter víz Elõkészítés:... |
Tovbb a blogra ... zsannamanna.blogspot.com/2011/07/sava... |
Szombati menüAz utóbbi idõben ritkán fõzök, ez azt hiszem, jól látszik a blog elhanyagoltságán is. Pedig ötleteim vannak, csak idõ nem sok van, meg szükség sem rá. Ugyanis alig vagyunk itthon, amennyit meg ennénk, annyival gyakorlatilag anyu is ellát minket. Néha azért beszabadulok a konyhába, hogy ellássam magunkat valami finomsággal. Itt egy példa egy szombati menüre: Currys mángold-krémleves (azt hittem, már fenn van a recept, de mindjárt pótolom) Majonézes kukorica-saláta (konzerv kukorica + tejföl + majonéz + mustár) És akkor a... |
Tovbb a blogra ... gigiakonyhaban.freeblog.hu/archives/2... |
Nyári fejtett bablevesTélen is szoktam mirelit fejtett babot venni, de a nyáron az igazi, amikor megveszem a zöldségesnél a finom roppanós fejteni való babot, kiülök a kertbe és a gyerekek segítségével ripsz-ropsz kifejtjük. Nem tettem bele kolbászt vagy füstölt húst, inkább sok-sok zöldséggel tettem tartalmassá, így könnyed , pikánsan savanykás és mégis laktató lett. Hozzávalók: 1/2 kg fejteni való bab 2 szál sárgarépa 2 szál fehérrépa 1 db vöröshagyma 2 gerezd... |
Tovbb a blogra ... mindenkaja.blog.hu/2011/07/23/nyari_f... |
Tárkonyos krumplileves gerslivel Tegnap szinte egész nap esett az esõ, és nagyon hideg volt (ma már látszik némi javulás, legalább nem esik). A depis hangulaton ezzel a jó meleg levessel, és némi édességgel javítottam:) 0,5 kg burgonya,Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 db kisebb répa, 1 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék gersli, 1 doboz tejföl, 1 ek. liszt... |
Tovbb a blogra ... csaladituzhely.blogspot.com/2011/07/t... |
Gazpacho receptKép: Krumpli Béla
|
Tovbb a blogra ... horasz.blog.hu/2011/07/21/gazpacho_re... |
Krumpli gulyás másképpenNagyon gyakori ebéd nálunk a krumpli gulyás, paprikás krumpli, hamar elkészül és laktató ebéd. Most egy kicsit másképpen készítettem, abból, ami itthon volt, így megbolondítva,a hagyományostól eltérve, nagyon finom fogás lett. Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... martyhobby.blogspot.com/2011/07/krump... |
Sárgabarackleves sárgadinnyegömbökkelVáltozások álltak be az életemben az elmúlt néhány napban, emiatt hiányoztam. Röviden: átigazoltam kedvenc napilapomtól, a Krónikától, a másik kedvenc napilapomhoz, a Hargita Népéhez. A változtatás oka, a piszkos anyagiakban keresendõ, elõbbinél nem tudtak fizetésemelést ajánlani, utóbbinál emberhiánnyal küszködtek, és megadták, amit kértem. A munka lényege sem változott, csupán annyiban, hogy itt minden kis helyi esemény hírnek számít, hiszen ez megyei lap és... |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/07/s... |
Vörösboros meggylevesA meggylevest Manócska nagyon szereti, és múlt héten jöttem rá a piaci bevásárlás alkalmával, hogy idén még nem készítettem gyümölcslevest friss gyümölcsbõl. Nagyon reméltem, hogy nem késtem le a meggyrõl, és szerencsém volt, találtam még. Én a vörösboros váltotzatot részesítem elõnyben, de persze a hagyományos is jöhet. Hozzávalók: |
Tovbb a blogra ... manokonyha.blogspot.com/2011/07/voros... |
Sárgabarack - krémlevesEgy evidens leves barackbefõzés közben: mást úgysem nagyon találni a konyhában, de barack van bõven. Találtam hozzá a hûtõben "ízfokozónak" egy kis aszalt változatot is, hogy teljessé tegyem az élményt. Hidegen is, melegen is tökéletes. Azt még elárulom, hogy túrós-barackos rétes készült hozzá - a változatosság kedvéért. Hozzávalók: - 1 kg magozott, felaprított sárgabarack - 100 g aszalt sárgabarack - 1 dl fehérbor - 5 evõkanál méz... |
Tovbb a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/07/20/sa... |
Kánikula ellen Gazpacho!kép: Krumpli Béla A legnagyobb nyári kánikula idején férficsapatnak vacsorát tartani igazi kihívás. A fogások legyenek tartalmasak, mert mégis csak közel egy tucat felnõtt férfirõl van szó, viszont ne legyenek túl nehezek, mert harmincegynéhány fokban az már kellemetlen. Levesnek mindannyian a végtelenségig variálható gazpachora gondoltunk, amely... |
Tovbb a blogra ... gourmetstudio.blog.hu/2011/07/20/kani... |
rukkola krémlevesMaradt még egy kis rukkola, így utána néztem a neten, hogy vajon mit is lehetne még kezdeni vele. Elsõ pillantásra meglepõdtem, hogy krémlevest is lehet készíteni belõle, de aztán el is mosolyodtam. Ha medvehagymából lehet, akkor ebbõl is... Lehet bizony, méghozzá finomat. A lányomnak és nekem kifejezetten ízlett és a fiam is szó nélkül megette. Érdekes módon a levesben egész más íze van a rukkolának, mint nyersen, elveszti a "vad" ízét, csak valami kellemes fûszeresség marad... |
Tovbb a blogra ... eszterlancfoz.blog.hu/2011/07/19/rukk... |
Halleves tárkonyosanElkészítése: a hal aprólékot a felkockázott hagymával, paradicsommal, paprikával , babérlevéllel és az egész borssal együtt , kb. másfél... |
Tovbb a blogra ... malnakonyha.blogspot.com/2011/07/hall... |
Kacsagombóc levesHetek óta vágytam egy jó levesre, és bár mindenfélét készítettem is, és jól is sikerültek, de mindvégig hiányérzetem maradt. Az elmúlt hétvégére készülõdve egyre erõsebben õrlõdtem ebben a problémahalmazban, míg jött a megvilágosodás: húsgombócból kell levest gyártanom! Az alapgondolat után már minden világos volt, azt is tudtam, hogy kacsából kell: a piacon árulnak kacsmell belsõ filét, amely legjobb erre a célra, hiszen ezen a részen végighúzódik egy enyhén inas rész, amely alkalmatlanná teszi a hirtelen sütésre, töltelékbe viszont pont jó... |
Tovbb a blogra ... lorien.blog.hu/2011/07/01/kacsagomboc... |
Currys csirkelevesEzt a levest tegnap ettem a testvéremnél, aki a Könnyû és gyors csibefalatok c. könyv receptjét használta fel az elkészítéséhez, egy-két változtatással. Én nem vagyok a kapornak nagy rajongója, mondhatni egyáltalán nem szeretem, de ebben a levesben egész finom volt, nagyon jól passzolt a curryhez. Összeségében ez egy nagyon finom, tartalmas leves, érdemes a megörökítésre... Tehát a nõvérem leírása: Hozzávalók: 60 g vaj 2 fej felaprított hagyma... |
Tovbb a blogra ... csiperke.blogspot.com/2011/07/currys-... |
Kápia paprika krémleves, kolbász chipsszelA kápia paprika gyerekkorom egyik visszatérõ eleme. Kinn Belgrádban nem múlhatott el egyetlen egy olyan megvendégelés vagy baráti vacsora sem, ahol ne került volna az asztalra grillezett kápia paprika valamilyen finom juhtúróval. Aztán sajnos ezek az idok letûntek,ráadásul itt Magyarországon nagyon nehezen volt fellelhetõ évekig. Amikor Szerbiában járunk/jártunk, a visszaúton a csomagtartó általában meg volt pakolva két-három zsák paprikával, mert kinn persze lehetett kapni és... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/hinyenc/~3/nP... |
VKF XLIII. forduló "Heves jeges" - Jéghideg zöldbableves túró semifreddo-valEzer éve nem indultam VKF.-n, de amikor a Reni oldalán láttam a felhívást, kedvet kaptam rá. Bevallom fõleg azért, mert gondolom a legtöbb blogger édességgel fog indulni, így hát kellenek, akik az egyensúlyra való törekvés érdekében nem édességet készítenek. A zöldségek képviselõjenként a következõt találtam ki: Jéghideg zöldbableves, kapros túró-semifreddo Hozzávalók: - hagyma - 1 ek olaj - 1 tk fûszerpaprika(elhagyható) - 500 ml alaplé - 5 dkg sárgahüvelyû bab - 20 dkg zöldbab... |
Tovbb a blogra ... nyarikonyha.blogspot.com/2011/07/vkf-... |
Rendhagyó krémlevesekHoztam néhány nagyon finom krémlevest korábbi receptjeim közül. Nem szokványosak, hiszen számomra a krémleves az elegáns levesek kategóriájába tartozik, így szeretem mindig megadni a módját. Mégis maradnak ezek a levesek nálam a ripsz-ropsz kategóriában, hiszen az elkészítésük lényegesen kevesebb idõt és fáradtságot kíván, mint mondjuk hagyományos leveseinké. Érdemes kipróbálni õket, mert nálunk nagy sikert arattak... |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
kolbászos krumplilevesNem igazán nyárias étel, de már nagyon el akartam tüntetni a hûtõben aszalódó maradék kolbászdarabokat. Ráadásul a mélyhûtõben is kellett a hely az újabb adag csirkealaplének, így a csülök fõzõlének immár távoznia kellett... No, nem mintha ehhez a krumplileveskez kötelezõ lenne az alaplé, de pont jól jött hozzá. Csak egy kicsit elméreteztem hozzá a rántást... Az íze viszont nagyon is jó lett. Többféle maradék kolbászt és egy kis darab füstölt sonkát felkarikáztam, szeleteltem és a... |
Tovbb a blogra ... eszterlancfoz.blog.hu/2011/06/30/kolb... |
ZöldbablevesHozzávalók (4 személyre): |
Tovbb a blogra ... mitegyek.blog.hu/2011/06/30/zoldbable... |
Mentás zöldborsó krémlevesHát ezt is ki kellett próbálni, anyukámat vártam vele ma ebédre. Nem lett rossz, de nekem a sima zöldborsó krémleves, vagy a tárkonyos nem krémesített verzió jobban bejön. Mentás zöldborsó krémleves Hozzávalók: 15 dkg zöldborsó (CH 21,0g) 1 új hagyma (1 dkg - CH 0,8g) 5 db mentalevél (CH 0,0g) só, bors... |
Tovbb a blogra ... gumimacik.blogspot.com/2011/06/mentas... |
kukoricakrémleves1:) szinte bármibõl lehet krémlevest csinálni 2.) szinte bármit meg lehet etetni a gyerekekkel krémlevesként Így aztán gyakran kísérletezek krémleveskészítéssel. Hétvégi ünnepünkre kukoricakrémleves készült-vegánosítva. hozzávalók: 4 csõ kukorica 3 db krumpli... |
Tovbb a blogra ... haddegyemmeg.blogspot.com/2011/06/kuk... |
Habart krumplileves -ahogyan a fiúk szeretikHozzávalók: burgonya (jó sok, kb 1 kg) 2-3 db répa 1 fej vöröshagyma... |
Tovbb a blogra ... recepteszter.blogspot.com/2011/06/hab... |
Mángoldos-gesztenyés krémlevesNagyon szeretem a krémleveseket - gyorsan, egyszerûen el lehet készíteni és finomak is. Ez most extrazöld, egészséges verzió :). Mángold helyett használhatunk spenótot. A gesztenye, pedig betölti a "sûrítõanyag" funkciót is. Hozzávalók 2-3 fõre 15 dkg mángold levél 10 dkg natúr gesztenye 2 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 0,7 dl olaj zöldségalaplé (vagy víz) 2 dl tej 1 kis doboz... |
Tovbb a blogra ... dejofozni.blogspot.com/2011/06/mangol... |
Zöldségleves csurgatott tésztávalA csurgatott tészta mindig könnyeket csal a szemembe.Azért, mert nagymamám tanított meg arra, hogyan kell elkészíteni. Nyaranta falun a család jó része elmegy kukoricát meg egyebeket kapálni. Engem többnyire otthon hagytak, mert nem tudtam megkülönböztetni a kukoricát a gaztól, meg elájultam a napon. Nem járt a családom gyakran kapálni, de olyankor én birtokoltam a konyhát. Ha nálunk nyaralt a nagymamám, aki egy agyvérzés [...] |
Tovbb a blogra ... finomsagaim.blogspot.com/2011/06/zold... |
Salátás paszulyleves(bableves)Az egyik kedvenc nyári levesem a salátás paszulyleves, amelyet melegen és hidegen is fel lehet szolgálni, zöldhagymával az igazi. Elkészítése hasonló a paszulyleveséhez. Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/06... |
Hideg zöldfûszeres tökleves forró napokraA nyári ebédekhez nélkülözhetetlen egy hosszú tavola. Most, hogy elkészült a konyha, nekünk is kell egy kerti asztal. Minél hosszabb, annál jobb. Egyrészt azért, mert a heti piacon mindig túlságosan megrakom a szatyrokat, másrészt azért, mert gyakran toppannak be barátok, ismerõsök - az otthoni barátaink, a rokonaink barátrai, akik csak beköszönnek, ha már erre jártak, meg az itteni új barátaink, akik természetesen magukkal hozzák az õ barátaikat is. Ilyenkor pár marékkal több tésztát zuttyantok a fazékba, kihozok még néhány [...] |
Tovbb a blogra ... szellemafazekban.blogspot.com/2011/06... |
Mentás eperkrémlevesKezdem komolyan hinni, hogy anno a menzai gyümölcslevest csak egyedül én ettem meg... Nekem azzal sem volt semmi bajom, bár az itthon készült gyümölcslevesek azért mérföldekkel finomabbak annál. Az igazat megvallva az eper az egyetlen olyan gyümölcs, amire gyermekkoromban allergiás voltam. Egyszer annyit sikerült bevágnom belõle, amennyitõl már idegesítõen sok apró piros pötty borította a testemet. Bár mára ez elmúlt, azért az eper és én mégsem lettünk nagy haverok, viszont mivel a gyerekek imádják, gyakran készül epres [...] |
Tovbb a blogra ... ritmusakonyhaban.blog.hu/2011/06/01/m... |
Tejfölös mustáros marharaguEbben a forró nyárban nem nagyon van kedvem leveseket enni, ha mégis akkor valami savanyúra vágyom. A savanyítás mindenféle módját kipróbáltam már: ecettel, paradicsomlével, korpaciberével, savanyúságlével, most a mustárra vagyok rákattanva, fõleg mióta egy üzletben magyar mustárt lehet kapni... Még kenyérre is kenem. Ez a ragu pedig valósággal megkívánj, hogy mustárral savanyítsák. Egy lábasban olajat hevítettem, apróra vágott [...] |
Tovbb a blogra ... finomsagaim.blogspot.com/2011/05/tejf... |
151. Zöldségnapra: Kapros krumplikrém-levesVolt kapor és volt újkrumpli. Ez jutott róluk eszembe. Aztán úgy megtetszett, hogy elhatároztam, hogy fogok még ezekkel variálni. Pl. egy kapros krumplipürét is le tudnék képzelni. De most legyen itt az eredeti ötletem a kapros krumplikrém-leves Hozzávalók: 40 dkg újkrumpli,2 gerezd fokhagyma, 4 dkg kapor, 4 dkg vaj, bors, 2 evõkanál tejföl, só, 1 liter víz. Elkészítése: A krumplit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk, a kaprot összeaprítjuk. A vajon [...] |
Tovbb a blogra ... pszichowellness-konyha.blogspot.com/2... |
hideg eperleves1kg epret felkockáztam,edénybe tettem,cukrot szórtam rá,és egy citrom levét+kevés fahéjat.Karamellizáltam,aztán annyi vízzel,amennyi levest szerettem volna,felöntöttem.(kb3l) Felforraltam,aztán botmixerrel összedolgoztam,szûrõn leszûrtem,hogy nem legyen benne a sok apró mag. |
Tovbb a blogra ... csakiskedvtelesbol.blogspot.com/2011/... |
Spenót kölessel és fõtt tojássalKevés olívaolajon megfonnyasztottam egy kisebb fej vékonyra szeletelt vöröshagymát, világosra pirítottam, majd adtam hozzá fokhagymát és egy maréknyi átmosott, leszûrt, lecsepegtetett kölest. Pár percig pároltam, majd meghintettem Vega-Mix-szel és felöntöttem vízzel. Enyhén sóztam. Pár percig fõztem, amíg a köles meg nem puhult, majd hozzáadtam az átmosott spenótot. Átforrt, a spenót összeesett, le is húztam a tûzrõl. A tányér aljára keményre [...] |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/05/spe... |
Kókuszos thai citromfüves leves nyulas derelyévelA nyúl hasi lebenye mindig egy kicsit problémás darab. Amennyiben a nyúlgerincet megtöltjük, akkor egész jól el lehet vele boldogulni, viszont ha csak a gerincfilét használjuk fel, akkor nemigen lehet ezzel a vékony húsréteggel mit kezdeni. A gödölye gerincének feldolgozásakor is hasonló problémába ütköztem a hasi lebenyek felhasználásával kapcsolatban. Végül derelyébe került töltelékként, nagyon jó eredménnyel. Innét származott az ötlet,... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/KsrletiKonyha... |
Hagymás burgonyakrémlevesItt az újkrumpli szezonja, így adta magát egy finom krémleves elkészítésének a gondolata. Minekután a candida-diéta nem kifejezetten engedélyezi a krumplit (legalábbis nagymértékû fogyasztása kerülendõ) egy nagy adag hagymával próbáltam ezt ellensúlyozni. Hozzávalók:
1. A hagymákat felaprítjuk és üvegesre pároljuk az olívaolajon. 2. Erre dobjuk rá a kockára vágott krumplit és [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/RitaAnti-cand... |
Kerti spárgakrémlevesIdõnként ki kell jelölni a gasztronómiai mérföldköveket, hogy tudjuk: mihez képest különleges az, amit éppen eszünk. A friss, tavaszi zöldségeknél nincs jobb, így nem árt néha elõvenni a nagyi recepjeit, és megkóstolni, milyen az ízük csak úgy, önmagukban. Ehhez a leveshez kétféle spárgát, zsenge sárgarépát és petrezselyemgyökeret, újkrumplit, friss fõzõhagymát, petrezselyemzöldet, házi vajat és tejfölt használtam - "megbolondításról" ez esetben szó sem lehet, csak egy csipet fehérbors és só került bele. Vigyázat, családi adag! Hozzávalók: - 1 csomag fehérspárga - 1 csomag zöldspárga - [...] |
Tovbb a blogra ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/05/30/ke... |
Pasztinákleves almával, feketekenyérrel, kakukkfüvel és rózsaborssal/Pastinakensuppe mit ApfelTörökországból hozott rózsaborsom kipróbálására az alábbi különlegességet sikerült tegnap az asztalra tennem... Hozzávalók 3-4 személyre: 50 dkg pasztinák 1 savanykás alma 1 hagyma kb 4 szelet nagyon vékony, teljeskiörléssü, fekete kenyér (én pumpernickel-t vettem, ami egy vesztfáliai rozsdarából készült kenyér) 1 l zöldséglé 100 ml tejszín 1 tk rózsabors 1 tk friss kakukkfü 6 dkg vaj só, bors A megpucolt és finomra szeletelt hagymát 4 dkg vajon megpárolom, majd a megtísztított és felszeletelt pasztinákot [...] |
Tovbb a blogra ... notburga.blogspot.com/2011/05/pasztin... |