Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Kenyérfélék
sponsored links
Ropogóshéjú, dagasztott fehérkenyér zöld olívabogyóval. Mintha kemencében sült volna!Érdemes szétnézni nálam, mert nagyon szép kenyereket sütök. Persze nagyon finomak is egyben. Elõször csak kovászos kenyereket sütöttem - mint tudjuk, ez követeli a legtöbb idõt és odafigyelést. Nagyon szép dagasztás nélküli kenyereket láttam másoknál, egyszer csak fogtam magam és kipróbáltam. Ez a fajta kenyér hasonlít a kovászos kenyérhez, mert sûrû, a kovászos kenyér mégis a dagasztásnak köszönhetõen finomabb kidolgozású. Ezek a kenyerek különösen jók tartalmas levesekhez, bruschettának vagy tapas szendvicshez. Pirítani pedig összehasonlíthatatlanul jobbak a többi kenyérfélénél. ... |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
LepénykenyérEzt a kenyeret Limaránál láttam meg régebben, s rögtön eldöntöttem, hogy valamikor sort kerítek rá. Nagyon örülök, hogy kipróbáltam, mert hihetetlenül finom és egyszerû vacsoraétel. Köszi Limara! Hozzávalók : 50 dkg liszt 3 dl víz 3 evõkanál étolaj 2 dkg élesztõ 1,5 teáskanál só ... |
Tovbb a blogra ... moldvanmonika.blogspot.com/2011/08/le... |
Zakuszkás (pizzás) csigakenyérVacsoraötlet után tallóztam a NoSalty-n, a "pizzás" keresõszóval. És akkor szembejött ez a csoda! Az enyém sajnos nem lett olyan szépséges, mint az övék, már nyújtáskor éreztem, hogy kissé lágy lett a tészta, ezért inkább szétterült, semmint felfelé nõtt volna - de kit érdekelt, amikor az íze, állaga mindent ... Leírni hosszadalmas, elkészíteni - nyújtani, kenni, hajtogatni a gyakorlatban - [...] |
Tovbb a blogra ... thechefviki.blogspot.com/2011/08/zaku... |
Korpás kenyérIsmét egy olvasói kérésnek teszek eleget ezzel a korpás kenyérrel. Kiváló lehet azok számára, akik a fehér kenyér hívei, a teljes kiõrlésû lisztekbõl készült kenyeret elutasítják, ugyanakkor tudatában vannak annak, hogy élelmi rostokra szükség van. Ez a kenyér csökkentheti a lelkiismeret furdalást. A búzakorpa élelmi rostokban gazdag étrend-kiegészítõ készítmény, amelynek nagy része nem emészthetõ - , úgynevezett ballaszt anyagokból áll. Ez azonban fontos a szervezet számára, mert jó hatással van ... |
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/08/ko... |
Ropogós héjú parasztkenyér fekete olívabogyóval, dagasztás nélkül. Mintha kemencében sült volna!Határozott céllal sütöttem ezt a kenyeret, tapashoz, burschettához. Gyakrabban - saját nevelésû, természetes - kovásszal sütök kenyeret. Legutóbb kipróbáltam a dagasztás nélküli kenyérsütést (DNK) és az volt a tapasztalatom, hogy nem csak igen egyszerû ez az eljárás, hanem éppen olyan rusztikus, sûrû parasztkenyér jellegû kenyér készül belõle, amilyenre most szükségem volt. Legutóbb is magam állítottam össze a receptet és alakítottam a technológiát, most ugyanígy elõre végiggondoltam, hogy mekkora, pontosan milyen kenyeret szeretnék sütni. Most egy kb. 2 kg-os kenyér volt a cél - vigyázat - mert ez a kenyértészta sûrûbb és nehezebb. |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
Mogyorós kenyérHirtelen ötlettõl vezérelve született ez a kenyér. Pakoltam a hozzávalókat a soron következõ kenyerünkhöz, hogy amire hazaérkezünk, készen várjon a frissen sült kenyér. Amikor már a programot állítottam volna be, akkor esett a pillantásom a mogyorós zacskóra. Majdnem üres volt már, de még egy maréknyi azért volt benne. Összetörtem kissé, és beleraktam a magadagolóba. 5 óra múlva pedig, isteni, aromás kenyérkét szedtem ki a gépbõl. ... |
Tovbb a blogra ... edithreceptjei.blogspot.com/2011/08/m... |
Zabpehelylisztes kenyérEzt a receptet az angol tanárunktól kaptam. Õ nagy rajongója a mindenféle teljeskiörlésû kenyereknek, és remek ötletekkel szokott ellátni engem is:)) Én nem annyira szeretem az ilyen fajta kenyereket, nálunk inkább a férjem szereti, de ez a kenyér megmondom õszintén még nekem is ízlett. Sajnos a fényképezésnél elkövettem azt a hibát, hogy szeletelt formában nem fotóztam le, de azért remélem visszaadja a kép a kenyér jó kis állagát. Hozzávalók, amiket használtam: ... |
Tovbb a blogra ... szekimama.blogspot.com/2011/07/zabpeh... |
Kenyér ahogy én készitem. Második rész: Fehér kenyérAhol az elsõ részben befejeztük most ott folytatjuk a kenyér készítését. A kiindulási pont Limara: Jól bevált kenyere volt. Ezt én jól átvariáltam. Hozzávalók: 25 dkg öreg tészta /nyanya/ 2 tk. só 1 ek. burgonya pehely 1 ek. zab pehely 1 ek. tönköly pehely 1 tk sikér 10 dkg tönköly liszt 10 dkg finom liszt ... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/MaryKonyhja/~... |
Szélforgó kenyérEz a recept a Kifõztük magazin 7. számában jelent meg. Az újság letölthetõ az oldalról! Baráti összejövetelre, grillezéshez vagy egyszerûen vacsorára ajánlom ezt a kenyeret. A közepében lévõ tálkába bármilyen finom krém, körözött vagy egyéb mártogatós kerülhet. Hozzávalók
|
Tovbb a blogra ... mohakonyha.blogspot.com/2011/07/szelf... |
Török kenyérA törökök legalább úgy szeretik a kenyeret, mint mi magyarok. Egyszer, ezer évvel ezelõtt jártam Isztambulban, az akkoriban nagyon divatos három vagy négy napos bevásárló úton. Esküszöm, a bazár környékén több volt a magyar, mint a török és nem létezett olyan üzlet, ahol ne beszéltek volna magyarul. Persze ma már sajnálom, hogy ilyen butaságra pazaroltuk azt ... |
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/07/to... |
Lilahagymás bagettTovábbra is nagyon szeretem és sokat használom a bagett sütõformámat. Nemrégiben egy kicsit feldobtam a sima bagetteket egy kis lilahagymával. Remek lett így is az íze. Hozzávalók: 50 dkg liszt 250 ml tej csipet cukor 5 dkg friss élesztõ 1 kk só 10 dkg olvasztott vaj 1 fej nagy fej lilahagyma picike olaj, só, bors ... |
Tovbb a blogra ... szekimama.blogspot.com/2011/07/lilaha... |
Gombás-sonkás calzoneElnézést azoktól, akik éppen nyári szabadságukat töltik és a Balaton mellett pokrócba bugyolálva teáznak, de én nagyon élvezem ezt az idõt. Végre beizzíthattam a sütõt és nem fonnyadtak halálra a paradicsomok. A durumos lelkesedésem keretein belül újra nekifutottam a calzonénak. Ez a recept nagyon hasonló a korábban bejegyzett calzonéhoz. A tészta mégis jobban ízlett, mint az elõzõ változat. Jamie természetesen c. könyvében van ez a recept, de a tészta elkészítésére két alternatívát ajánl. Az ... |
Tovbb a blogra ... kataspajza.blogspot.com/2011/07/gomba... |
Sok magos rozskenyérEz a gyulai kolbász igencsak megmozgatta a fantáziámat, vettem hozzá isteni vajat, friss piros paradicsomot, zöldpaprikát, kecskesajtot, egy finom egri fehérbort, de kenyeret nem, direkt, mivel elhatároztam, hogy sütök egy isteni rozskenyeret és langyosan fogom enni! Mennyei lett, mindenki falta, Szofi azt mondta, ilyen jót még nem evett soha, Polli megkapta a csücskét és folyamatosan nyammogott, olyan édes volt! Egy jó hozzávaló és tényleg beindul a fantázia, persze most egy jó pár hónapra elég volt ennyi kolbász, visszatérek a ... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/FzniAkarok/~3... |
Kenyér ahogy én készítem. Elsõ rész: Öreg tésztaA történet ott kezdõdött négy éve, hogy vettem a Lidl-ben egy Bifinett márkájú kenyérsütõt. Azóta én sütöm a családnak a kenyeret, péksüteményt és a kalácsot. Az alapokat E. Margit oldalán sajátítottam el. Jó kis társaság jött össze Margitkánál sokat tanultunk, tanulunk egymástól. Késõbbiekben többen önálló blogot kezdtek írni köztük Limara is. Õ is hasznosította Margitka ötletét amirõl bõvebben a blogján ír. Én az elsõ számú receptjét használom ami így készül: csipet só 50 dkg liszt 1 tk cukor 1 dkg ... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/MaryKonyhja/~... |
Frisella - a pugliai kétszersültNyárnak egyelõre se híre, se
hamva, bár ahogy elnézem a jövõ heti elõrejelzéseket, vissza fogjuk mi
még sírni ezt a tizenhúsz fokot... A mostani épp alkalmas idõ arra, hogy
megsüssük mi is a magunk friselláját, jövõ héten meg csak megcsapkodjuk
egy kis tenger/csapvízzel, jól megrakjuk a frissen szüretelt (addigra a
sok esõtõl szétcsattant) paradicsomjainkkal, és a lábunkat a
Balatonba/Tiszába/tengerbe/lavórba lógatva élvezzük a dolce vitát. |
Tovbb a blogra ... tavolainpiazza.blogspot.com/2011/07/f... |
Teljes kiõrlésû kenyér
|
Tovbb a blogra ... eveandapple.blogspot.com/2011/07/telj... |
Padlizsánkenyérkép: Krumpli Béla Ha valahol meglátom, hogy padlizsán, a szemem vibrálni kezd, mint akármelyik rajzfilmfiguráé: jöhet, jöhet, jöhet! És nem nagyon csalódtam még. Az Õs Kajánban sem volt kérdéses, hogy megkóstolom, legyen bármi is az a padlizsánkenyér. Mert a nagyon kedves, de nagyon-nagyon tapasztalatlan pincérlány még azt követõen sem tudta elmondani, hogy... |
Tovbb a blogra ... gourmetstudio.blog.hu/2011/07/21/padl... |
Egy cserép.................kenyér !!!!Most madarat lehet fogatni velem ! Pár hete már megpróbáltam a virágcserében sütött kenyeret. Gondosan beáztattam a cserepeket, megdagasztottam szépen a klassz kis kenyértésztát, beletettem a cserepekbe, aztán hiába volt szép barnára sült a teteje, az alja, oldala bizony fehér és sületlen volt. Gondolkodtam és arra jutottam, hogy nem kellett volna beáztatni annyira. Sõt egyáltalán sem. A három cserép azóta is a konyhába csücsült. Ma vettem egy újságot, hát mi... |
Tovbb a blogra ... gondaanyu.blogspot.com/2011/07/egy-cs... |
Graham fonatPadlizsánkrémet is készítettem anyu érkezésének örömére - õ még sosem evett ezelõtt. Ehhez viszont kellett valami pékárú is, s ha már ilyen, akkor legyen ez is házi és persze egészséges. Nagyon jól sikerült, mondjuk aki nem szereti a sok ropogós héjat, annak nem ajánlom, de a krémhez tunkolni tényleg isteni lett, talán jobb, mint a pirítós kenyér lett volna. Graham fonat 15 dkg kenyérliszt (CH 114,5g) 15 dkg grahamliszt (CH 96,6g) negyed kocka friss... |
Tovbb a blogra ... gumimacik.blogspot.com/2011/06/graham... |
Diós-hagymás kenyér (öregtésztával) - a kevesebb néha többÖregtészta leírása itt. A kenyeret elõkészítettem, sütésre nem jutott idõ: így alakult át a kelesztett hozzávaló öregtésztává, és nem bántam meg: valóban könnyebb vele dolgozni. Jobban megkel, foszlósabb, mindenképpen jobb, noha nem áll el sokáig. (Három napig így is friss marad.) Gyönyörûen meg is kelt, [...] |
Tovbb a blogra ... vorosbor.blogspot.com/2011/06/dios-ha... |
Paradicsomos kenyér- nem nagy ötlet, de nagyot szól:)Tegnap este kenyeret kellett sütnöm, és valami izgalmasabbra vágytam már. Nem telt hosszú idõbe, míg a paradicsomos-bazsalikomos-olívabogyós kenyér kipattant a fejembõl- és az is csak 2 órába, míg a sütõbõl kipattant. 3 bögre liszt 2 tk. morzsolt bazsalikom 1 tk. só 1 tk. cukor fél kocka élesztõ 1 jó nagy ek. sûrített paradicsom (30%-os, ütõs!) 15 olívabogyó, apróra vágva negyed tégla vaj (VAJ!) (=5 deka) 1 bögre víz (és én még tettem hozzá [...] |
Tovbb a blogra ... kolisgurman.blogspot.com/2011/05/para... |
Sokmagvas, tönkölylisztes csavart bagettBár nagyon szeretem az igazi , ropogós héjú fehérkenyeret is, de a másik nagy kedvenc a magvakkal dúsan telerakott kenyérke. Ez esetben épp bagettek, ami annyival jobb,mint a kenyér,hogy még több magot lehet körbe-körbe rárakni, és így sokkal intenzívebben lehet érezni evés közben. :)) Hozzávalók: 20 dkg kenyérliszt BL-80 30 dkg teljeskiõrlésû tönkölyliszt 20 dkg öregtészta /sima fehérlisztes/ 1 dcl tej 2 dcl víz 1,5 [...] |
Tovbb a blogra ... szemiramisz.blogspot.com/2011/05/sokm... |
hogyan készítsünk otthon tortillát?a tortilla mexikói kenyérféle, mely kukoricalisztbõl készül és amely jó néhány mexikói étel alapja. "ahogy itthon sem süt minden háziasszony kenyeret, úgy mexikóban sem készít minden család magának tortillát. ezt a kukoricalepényt fõként mexikó piacain lehet beszerezni, ahonnan a háziasszonyok húsz-harmincasával viszik haza és készítik belõle a legkülönbözõbb ételeket."* tortillát alapvetõen készen szoktam venni (az ázsia boltban elég olcsón lehet beszerezni), de mivel azok általában búzalisztbõl készülnek, gondoltam, kipróbálom itthon. búza- és kukoricaliszt keverékébõl csináltam. nagyon egyszerûen készen van, csak [...] |
Tovbb a blogra ... vegasztromania.blogspot.com/2011/05/h... |
"Hálós" kenyérA Grillfesztiválra készült kenyér fázisképekben. Receptet nem írok hozzá, hiszen a jól bevált tésztáját használtam most is. Bedagasztottam a tésztát, majd 30 perc pihentetés után elfeleztem. Az egyikbõl kiscipót formáztam, a másikat kb. 3-4 mm vastagra nyújtottam és kb. másfél-két cm széles csíkokra vágtam. Alaposan liszteztem közben, hogy ne tapadjanak össze... |
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/05/ha... |
Fûszeres kenyérA család eltávozott Pécsre valami kiállításra, én meg itthon maradtam, hogy hallgassam a szél meg a viharos esõk hangját. Õszintén szólva a széltõl kezdek megzakkanni. Bár állítólag Heathclifféknek rosszabb volt a helyzetük már ami a szelet illeti, ott még süvítés is volt állandóan, de akkor is tökéletesen megértem, mitõl hagyták el az eszüket. Tegnap hazakerült pár darab jókora libacomb, és miután kiderült, hogy mégsincs még egy csirke a mélyhûtõben, ezeket vagyok kénytelen megsütni. Nehéz sors, ja. Viszont ma igencsak ráóhajtkoztam [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Makkakonyha/~... |
KenyérkékAkármilyen meleg is van, de kenyér az kell. Vagy legalább valamilyen pékáru féleség. A suliba szendvicsnek, a fõzelék mellé egy szelet..... Ilyenkor nyáron nem fogy annyi kenyér, mint egyébként. Az idõ döglesztõen meleg és nem esik jól csak a folyadék. Nem tudom mostanában mi történik, de a csomagolás során a szendvicsek nem férnek be a szalvétába. Vagy a szalvéta kicsi, vagy a kenyér [...] |
Tovbb a blogra ... gondaanyu.blogspot.com/2011/05/kenyer... |
Írós kenyér Limara nyománNem egészen az, mert öregtészta nem állt rendelkezésre, meg a formázás is kicsit más, de azért mégsem változott annyira sokat az eredeti recept. Legközelebb nagyobb formát választok, mert így igencsak magas lett a kenyérkém. Na meg persze szerintem megpróbálok majd reformosítani is rajta kicsit. Írós kenyér Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt (CH 381,5g) 2 tk só (CH 0,0g) 2 ek olaj (CH 0,0g) 1,5 dl író (145g - 6,7g) 1,5 dl víz (CH 0,0g) 1 tk barna cukor (3g [...] |
Tovbb a blogra ... gumimacik.blogspot.com/2011/05/iros-k... |
Walesi virágcserép-kenyérMegtörve az epres sorozatot, most egy kenyeret, azaz kettõt, sütöttem. A különleges sütõforma oka, hogy az egyik ajándékba készült egy nagyon kedves ismerõsömnek. Mindenféle zöldfûszer ( metélõhagyma, petrezselyem, zsálya, fokhagyma ) használható az ízesítéshez, én most szárított paradicsommal és rozmaringgal fûszereztem, remélem ízlik majd annak, aki kapja. Hozzávalók: 2 db 14 cm átmérõjû cseréphez 500 g finomliszt 2 kávéskanál só 1/2 kávéskanál [...] |
Tovbb a blogra ... citromhab.blogspot.com/2011/05/walesi... |
BagettNem szoktam szárított élesztõt használni, de a múltkor az extra csokis kekszhez egy csipetnyire szükségem volt. Gondoltam a maradékot is el kellene használnom. Úgyhogy a hõség ellenére vasárnap nekiláttam bagetteket sütögetni. Élvezet volt nézni, ahogy a lányok nekiestek este a még langyos, friss, ropogós héjú kenyérkének. Hozzávalók:... |
Tovbb a blogra ... tucsokbogar.blogspot.com/2011/05/bage... |
Kemencében sült kenyérTegnap egy régi álmom vált valóra, végre kipróbálhattam a kenyérsütést egy igazi kemencében is! Egy baráti házaspár hívott meg minket kerti sütögetésre, fõzõcskére. A meghívást itt is szeretném megköszönni, nagyon jól éreztük magunkat, egy igazi élmény volt! :) Készült bográcsban egy isteni gulyás borjúból, de a sláger mégiscsak a kemencés finomságok sora volt.Mire odaértünk, a lepények már épp kisültek, így berakhattuk a kenyereket is a forró... |
Tovbb a blogra ... szemiramisz.blogspot.com/2011/05/keme... |
Áfonyás-csokis kenyérEmlítettem már, hogy nem olyan régen Apátfalván voltam egy kóstolóval egybekötött beszélgetésen. Miközben egymás után sütöttem a régebbi receptekbõl arra gondoltam, hogy valami újat is kellene vinnem. Valami jó kis desszertkenyeret, valamit, ami nálunk nem szokványos. Szétnéztem a kamrában és a csokilencsére és az aszalt áfonyára esett a választásom. Úgy voltam vele, max. nem viszem el, ha... |
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/05/af... |
PROVENCE-I PAPRIKÁS KENYÉRHOZZÁVALÓK 4 tojás 30 dkg teljes kiõrlésû liszt 1,5 zacskó sütõpor 1 dl olívaolaj 2 evõkanál olvasztott vaj 2,5 dl rose bor 10 dkg aprított füstölt sonka 10 dkg aprított marinált paprika apróra vágva 10 dkg reszelt gruyére sajt só, frissen õrölt bors... |
Tovbb a blogra ... chez-sandra.blogspot.com/2011/05/prov... |
Zöldfûszeres kenyérKonyhakertem kincseinek kiaknázására tökéletesen alkalmas ez a recept. Kellemes ízvilágú, de nem túl fûszeres kenyér készíthetõ belõle. Egy kis zsírral megkenve, lilahagymával megszórva tökéletes vacsora varázsolható az asztalra. Hozzávalók: 50 dkg finomliszt 2,5 dkg élesztõ 1 evõkanál cukor 3 dl tej 1 tojás 5 dkg vaj 1 teáskanál finomra vágott friss kakukkfû 1 teáskanál finomra vágott friss rozmaring 1 teáskanál finomra vágott friss snidling... |
Tovbb a blogra ... tucsokbogar.blogspot.com/2011/05/zold... |
Lyukas, zabpelyhes kenyérÉlvezettel prezentálom egy újabb eszement receptemet, ami megint csak a pillanat szüleménye volt, de annál inkább bevált. Az elsõ lyukas kenyér elkészülte óta, ami teljesen natúr volt a mostanihoz képest legalább 3-4 változat készült el, mire megszületett a mostani. Annyira finom volt, ráadásul látványnak sem utolsó, hogy több képet készítettem errõl a kis formás jószágról, mint élõ, hús-vér rokonaimról a múlt heti szülinapi partin... Hozzávalók:... |
Tovbb a blogra ... frogfoodie.blogspot.com/2011/05/lyuka... |
Búzacsírás korpás zsemleHát az úgy volt, hogy találtam egy nagy zacskó búzacsírát a
spájzban. Anno télen még azért vettem, mert rám tört az egészséges
táplálkozási láz és azt terveztem, hogy minden nap, joghurtba keverve
elfogyasztok belõle egy evõkanálnyit. Mint látszik, nem igazán sikerült
abszolválnom. Így most riadt felhasználásba kezdtem. Elsõ
gondolatom a kenyérbesütés volt. Az alap kenyerem jó kiindulás volt. És
ha már egészséges kenyérféle, akkor raktam bele egy kis búzakorpát is. |
Tovbb a blogra ... kataspajza.blogspot.com/2011/05/buzac... |
Késleltetett kelesztésû bagett a borfesztiválraMindig reménykedve nézem a blogstatisztikát, és legörbülõ szájszél ellen folyvást emlékeztetnem kell magam arra, hogy bizony az olvasó egy olyan fajta, amelyik azt a blogot olvassa, amelyikbe ír a gazdája:) Mivel a napokban megint inkább üveges tevékenységem javára billen a mérleg, sok posztolni való nincs, ami meg lenne, arról fotó nincs, tekintve, hogy amikor a család vacsorázik, én még bõven a mûhelyben dolgozom. Na de nemsokára jön a nyár, vele a munkaszünet, szóval azért mindenkit arra biztatnék, ne... |
Tovbb a blogra ... fakanal.freeblog.hu/archives/2011/05/... |