Török kenyér

2011-07-28

sponsored links


A törökök legalább úgy szeretik a kenyeret, mint mi magyarok. Egyszer, ezer évvel ezelõtt jártam Isztambulban, az akkoriban nagyon divatos három vagy négy napos bevásárló úton. Esküszöm, a bazár környékén több volt a magyar, mint a török és nem létezett olyan üzlet, ahol ne beszéltek volna magyarul. Persze ma már sajnálom, hogy ilyen butaságra pazaroltuk azt az idõt és nagyon keveset törõdtünk a város nevezetességeivel, a gasztronómiájával pedig szinte semmit. Igaz, a szállodában rettentõ pocsék volt a kaja, így utólag már azt hiszem, próbáltak valami európai menüt összehozni, kevés sikerrel, de a kenyerük eszméletlen jó volt. Naponta többször is vettünk az utcai árusoktól.. Emlékszem, hoztunk is haza belõle.
Kis veknik voltak, nagyon hasonlítottak a mi békebeli zsúrkenyerünkre, de ropogósabb volt a héja, a belseje pedig egészen különlegesen puha. Árultak szezámmagos karikákat is (simit), gyönyörû volt mind. Hamarosan hozom azt is.
Persze Törökországnak rengeteg féle kenyere van. Ott vannak a lapos kenyerek, a pidék, az ekmek kenyér ami a fehér kenyerük és például a csodálatos papírvékonyságú, hatalmas kenyér, a yufka, amit boszorkányos ügyességgel készítenek.
Ezt a szezámmaggal megszórt kerek kenyeret ramadán idején sütik tudomásom szerint. Egyszerû, élesztõs tésztája van, nagyon könnyû elkészíteni.

Hozzávalók: ...

Folytats a blogon ... limarapeksege.blogspot.com/2011/07/to...

sponsored links

Keres?s