Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Halas, herkentyûs ételek
sponsored links
Éti csiga mustáros crème fraîche-mártásban, leveles tésztávalMa szünnap van a Tour-on, egy kis kitérõre Burgundiába megyünk. |
Tovbb... |
Halnak tepertõje lilahagymával |
Tovbb... |
rozmaringgal füstölt pisztráng faszén parázson sütveEgy rendkívül egyszerû, de igazán finom recept a nyári grillezésekhez. fejenként egy pisztráng ( kb 30 dkg) 2 karika citrom só olívaolaj szárított rozmaring 3 zsenge cukkini (kb 25-30 dkg) olívaolaj citromlé só A halat megtisztítom, papírtörlõvel leitatom róla a … |
Tovbb... |
Fehérboros kékkagylóHa már nagyon hiányzik a tenger, akkor ajánlok vacsorára egy adag kék- vagy feketekagylót, pirítóssal, sok fokhagymával, citrommal, jó minõségû vajjal és egy üveg finom borral. A kagylókat megtisztítjuk, amelyik törött vagy kinyílt, azt kidobjuk. Én nem szoktam olyan szigorú lenni: ha csak ... |
Tovbb... |
A világ hallevesei X. – Spanyolország – Zarzuela de pescado y mariscoNos, Éváról és a blogjáról nem fogok ódákat zengeni, – ti. nem szereti ha zengedezek róla- pedig ehhez lenne kedvem. Súgom csak, ok? Éva nagyon jól tud fõzni! Temperamentuma magával ragadó, õszinte, precíz, segítõkész, egyenes ember. Ritka, mint a fehér … |
Tovbb... |
Lazac szarvasgombás vinaigrette-es salátávalEbben a melegben nem kíván az ember mást, csak könnyû ételeket. Nálam ez fõleg sárgadinnyét, joghurtot és salátát jelent - ennek ellenére, az a plusz 5 kg még így is ragaszkodik hozzám :) . Még a múlt hét elején készítettem ezt a vadlazacos salátát. Legnagyobb elõnye, hogy kb 15 perc alatt kész ... |
Tovbb... |
az olasz gyerekek kedvence: tonhalas sült ricottagolyók + jó hír + olasz meseAz alábbi receptet Mario barátunk hozta. Állítólag már egyetemista korában is õ készítette ezeket az ezerféle helyen tálalható jópofa golyóbisokat. (szóval történelmük van, na, amit nincs mese, tisztelnünk kell). Kínálhatjuk elõételként különféle mártogatósokkal, tálalhatjuk tésztára szósz + feltétként, de fõfogás … |
Tovbb... |
Lazac steak grillezett cukkinivel és kapros joghurtos öntettelRitkán készítek halat, de megkívántam. Nagyon régen fõztem lazacot, így erre esett a választás. Azért szeretem a lazacot, mert gyönyörû színe van, a húsa zömök, de mikor elkészül, akkor rétegenként fejthetõk le a halhús darabjai, íze nem tolakodó, de nem is semleges, igazán szaftos és ha a bõrét is rajta hagyjuk, akkor ... |
Tovbb... |
Harcsapaprikás kapros túróscsuszával |
Tovbb... |
Serpenyõs aranydurbincs csõbe sült zellerrel/Gebratene Goldbrasse mit Selleriegratin(Rezept unten auch auf Deutsch) Bár tenger melletti nyaralásaink során szinte minden nap valami hal kerül az asztalunkra (nem az én kezem alól!), eddig itthon még nem mertem nekiállni ezeknek az állatoknak az elkészítéséhez. Jó barátnõm (aki horvát származású) noszogatására, végre ... |
Tovbb... |
Vörös tonhalHogy átbillenjen kicsit az egyensúly a fõételek javára: hoztam egy sült vörös tonhalat. Mert nem csak desszerten élünk :) Viszont ezek a nagyon egyszerû képek igazolják azt, hogy ilyenkor gyorsan kell kattintanom, mert nem szeretnék kihûlt ebédet tálalni. Ha jól emlékszem több hete ettük ezt, még amikor apró újkrumplit lehetett ... |
Tovbb... |
A világ hallevesei IX. – Románia – Román halcsorbaMa a Duna-deltába utazunk, az “Anya, ez isteni…!” blog szerzõjével. Tudom, Gabojszát senkinek nem kell bemutatni, az elsõ gasztrobloggerek közül való, kitartó, örökké lelkes, stabil mag. Blogja az egészségtudatos étkezés jegyében íródott melegen ajánlott olvasmány! – az alábbi, korpaciberével savanyított … |
Tovbb... |
Tüzes közel-keleti rizstál makrélávalEz az,ami lázba hozza az ízlelõbimbókat!:) Mazohista módra befûtöttem a konyhát és a gyomrokat is ezzel az improvizált egytálétellel.Érdekes,hogy a kánikulában ez a tüzes ebéd milyen jól esett,sõt mi több,egy kis izzadás után elviselhetõbb lett a benti 30 fok feletti ... |
Tovbb... |
Póréhagymás-zöldcitromos garnéla kecskesajtos salátávalA sok édesség után jövök egy könnyû nyári fogással. Ekkora mennyiségben én elõételnek vagy könnyû vacsorának ajánlom. Ebédre csak a nagy melegben lesz elég :) Már nagyon sokszor meséltem a metro-s bevásárlásokról, hát persze, hogy ez a garnéla is onnan ... |
Tovbb... |
Kínai dai halászléTavaly õsszel Pekingben egy igen meglepõ levessel találkoztam, amely leginkább egy korhely halászlére emlékeztetett. Persze maga a leves kissé ázsiai ízesítésû volt a benne úszó gyömbérrel, korianderrel, koriandermaggal, csillagánizzsal és egy szecsuáni borshoz hasonló, a nyelven hosszabb pezsgést okozó fûszerrel. Alapja viszont egy friss paprikás (chilis) halászlé volt, melybe egy ... |
Tovbb... |
Le Tour de Serpenyõ 3. etap Orchies - Boulogne-sur-Mer: Citromos, zöldséges tõkehallevesA mai napon megérkezik a Tour mezõnye Franciországba. Az elsõ francia etap a sötömi északon (itt játszódik Dany Boon Isten hozott az isten háta mögött c. filmje) keresztül vezet, és a célállomás nem más, mint Boulogne-sur-Mer, az ország legnagyobb halászkikötõje. Így a Tour de Serpenyõ mai menüjében nem is lehet más, mint hal. Sokáig túrtam a netet, míg ezt ez egyszerû, de finom hallevest ... |
Tovbb... |
Hamis zöldborsós paellaEz egy gyors vacsorának indult, ezért (meg persze, mert ezeket találtam a hûtõben) lett ilyen egyszerûnek mondott paella. Sajnos nem volt benne csirkehús, na de ne siránkozzak, ha ilyen gyönyörû garnélát tehetek bele! Bármily hihetetlen, ez a nagy csomag rák a legkiadósabb , "drágaság". Már a harmadik ételt készítem belõle, tehát nem ... |
Tovbb... |
Együtt a Lányokkal :)
Tegnap este, vacsora után Legnagyobbikom kérte, hogy süssük meg az elõzõ napi zsákmányt, 10 db keszeget, ami a hûtõben megtisztítva csücsült. Vacsora után már nem sok kedvem volt hallal bíbelõdni, de aztán ötletem támadt! Mindkét Barátnõ itt volt, így megkértem Õket, segítsenek az elõkészítésben, irdalásban. Mondták, hogy Õk még nem csináltak ilyet, erre én csak azt válaszolhattam, hogy ... |
Tovbb... |
Rácponty kánikulábanMegõrülök attól, hogy akárhova kattintok a neten, mindenhol azzal (a szerzõk szerint nyilván rendkívül elmés és szezonális) kérdéssel találom magam szembe, hogy vészelem át a kánikulát? Most megkíméllek benneteket attól a cikornyás káromkodásokkal tûzdelt szóáradattól, ami errõl az eszembe jut, a lényegrõl annyit tudok mondani: pontosan úgy ... |
Tovbb... |
Fûszervajas sült halVannak dolgok, amiket nem érdemes túlbonyolítani :-) Egyszerû sült halszelet, sós-borsos lisztbe forgatva, s azon forrón fûszervaj-koronggal megkoronázva. Isteni! Válasszunk hozzá feszes húsú halat, nehogy sütés közben szétessen, s természetesen elkészíthetõ grillen is, liszt ... |
Tovbb... |
300 - Linguine alle vongole995 nap, 300 recept. Asszem bele kell húznom :) Ezt a receptet tényleg évek óta nézegetem már, meg persze a csapból is ez folyik. Legutóbb a két éhes olasz fõzte lelkesen. Mondjuk azt a szopást sose mutatják ami a tisztítással jár, de mindegy. Tavaly mikor ... |
Tovbb... |
halburgerA hamburger és variációi nálunk mindig tuti befutók, ha gyermekétkeztetésrõl van szó. Ha pedig a húspogácsa halból készül, annál jobb. Tehát a halburger valójában egy halpogácsából, zöldségekbõl, öntetbõl és egy házi zsemlébõl áll, amit persze idõ hiányában lehet jó minõségû … |
Tovbb... |
Lazac gremolatavalVagy gremolata lazaccal? Mert jelen esetben a lazac az csak lazac, egyszerûen sósan, borsosan, citromlésen. A gremolata pedig... Nos a gremolata az tulajdonképpen csak egy kis ízesített vágott petrezselyem. De van neki egy ilyen szép külön neve, olasz, naná. És hát tényleg több ez így, mint egyszerû ... |
Tovbb... |
Halleves kék kagylóval és garnélával - Caldo de PescaroEz egy spanyol, pontosabban egy galíciai recept, a híres londoni spanyol-marokkói Moro étterem étlapjáról. Ha van otthon garnéla vagy kagyló, akkor én többnyire valamilyen tészta ételt készítek belõle, vagy valami ázsiai jellegût, vagy pedig valami olasz pastát. Ritkán eszem és készítek leveseket, de egy mediterrán ... |
Tovbb... |
Tonhallal töltött cukkiniKivételesen kép nélkül, mert fáradt voltam a fényképezéshez. A hagyományos, darált hússal-rizzsel töltött, szósszal leöntött változatnál nagyságrendekkel gyorsabb. Hozzávalók:
|
Tovbb... |
A világ hallevesei – Görögország – Görög hallevesMa Görögországba utazunk Ágihoz, aki 2006 júniusa óta osztja meg velünk evia-szigeteki tapasztalatait, nem kevés sikerrel. Honfitársunk ezen rövid idõ alatt a sziget szakértõje lett, gasztroblogot vezet, ahol elsõsorban autentikus helyi recepteket publikál, egy másikban a szigetrõl gyûjtött össze rengeteg … |
Tovbb... |
Vodkás mézdinnye saláta füstölt lazaccal, folyami rákkalHozzávalók: |
Tovbb... |
KiskertembõlIdén tavasszal ismételten nekirugaszkodtam, hogy az erkélybõl egy kisebb fûszernövénykertet varázsoljak. A tavalyi év ilyen szempontból kalandos volt, hiszen jött levéltetû, meg tücsök, meg mindenféle viszontagság. Ehhez képest az idei év nagyjából gondmentesen zajlott, leszámítva, hogy a kapor és a turbolya ... |
Tovbb... |
Sajtban sült tonhalVettem a piacon friss tonhalat, és mivel a múltkori kísérlet nem sikerült túl jól -, azt hiszem nem is került fel a blogra :P -, így gondoltam most megpróbálkozok valami egészen mással! :D A recept:
|
Tovbb... |
Fûszeres, olajos halA rokonlátogatás horgaszással párosult, a zsákmányból a következõ finom vacsora készült. 1 kg hal 4 cikk fokhagyma ... |
Tovbb... |
Tengeri gyümölcsös penneA hétvégére sikerült befejeznem az államvizsga dolgozatomat, most már csak a leadás és a megvédés van hátra. Így a hétvégén már fõzni is volt idõm. Egy számomra különleges, mégis egyszerû tésztát készítettem szombaton ebédre, tengeri gyümölcsökkel. Én eddig csak olyan apró rákot ettem, a többitõl egy kicsit tartottam, de most ... |
Tovbb... |
rozmaringos-fehérbabos polipsaláta – Varázsceruza: A polip karja – polipos színezõ – és ne feledjétek a rajzpályázatunkat sem!Ha már a parafa dugó problémakörön túl vagyunk, jöhet az aggodalmak nélküli polipfõzés. Érdemes lefagyasztott, majd kiengedett példányt venni, az ízébõl nem veszít annyit, amennyit általában a hasonlóképp feldolgozott halak és más tenger gyümölcsei, nem beszélve arról, hogy a megfelelõ … |
Tovbb... |
HarcsapaprikásGondolkodtam, hogy mirõl is írjak, aztán tegnap harcsapaprikást fõztem ebédre és belém hasított, hogy milyen régóta várakozik már ez a kép a gépemen. Hát gondoltam akkor itt az alkalom. Igaz, hogy baromi meleg van, még a hûtõ is fetreng a verejtékben, de fõzni akkor is szeretek. Most épp kenyeret sütök az amúgyis 28 fokos lakásban. ... |
Tovbb... |
Busa szelet zöldségekkel, grillezveHozzávalók: |
Tovbb... |
Töltött citromos pisztráng könnyû tészta- és mégkönnyebb zöldsalátávalA Szega Foods receptversenyén annyira felbuzdultam, hogy júniusban több fogást is készítettem rá. Lettek alkonyatban készült képek is, de idõhiány miatt posztolni sem tudtam már õket a Szega oldalára. Tervezetben viszont már akkor beírtam mindegyiket, így semmi akadálya, hogy végre megmutassam õket. ... |
Tovbb... |
Nyári halászléMa Iván névnapja van és a férjem Iván, pontosabban kettõs keresztneve van, a második Zoltán. Tehát tegnap pedig Zoltán volt. Ebédre halászlét kért amit nagyon szeret. Második fogás rántott hal volt és rántott sertéskaraj tartármártással, sült burgonyával, és a sertéskarajhoz az idei elsõ kovászos uborkám. MIvel már mind a kettõ van ... |
Tovbb... |