Halnak tepertõje lilahagymával
sponsored links
Talán mondanom sem kell, hogy nagyon szeretem az egyszerû, rusztikus hagyományos, magyaros ételeket. Jó, de mi az, hogy magyaros - zajlik immár évek óta a bársonyos vita. A kérdés egyébként jogos, hisz sokan, sokféle képen értelmezik nemzeti konyhánkat. Szerintem ez az étel benne van az elsõ tízben!
Eddig még nem sikerült kiderítenem honnan származik, mikor jött divatba készítése, mindenesetre négy szakkönyvet is fellapoztam, s nem találtam benne említést. Azt mindenesetre tudni, hogy elsõsorban a Dél-Alföldön, különösen Szeged és Makó vidékén elterjedt. Elõfordul Baján, a Tisza felsõbb részein, a Balatonon, a Velencei-tó környékén és Nyugat-Magyarországon, a Fertõ-tó partjainál is. A többség pontyból (tükörponty a legjobb) készíti, érdemes azonban próbát tenni a szürkeharcsával, miként azt is számításba kell venni, hogy bár a nagyobb, éltesebb példányok húsa zsírosabb, erre a célra azonban különösen ajánlottak.
Hozzávalók:
halfilé,liszt,
pirospaprika ...