Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Lekvárok, dzsemek
sponsored links
füge lekvárelfelejtettem fotózni fügefát... a töméntelen sok fügétõl rogyadozó fa, a sok fotó, és a végeredmény ez az egyetlen egy kép aminek a jobb alsó sarkában van egy fügelomb teteje... Igaz a helyiek úgy fociznak a fügével mint mi az árokparti potyószilvával, de azért ... |
Tovbb... |
Fahéjas málnalekvárTeljesen lemaradtam a lekvárjaim idõszerû bemutatásáról, úgyhogy most pótlom:). Ez még egy augusztusi eresztés, mondhatni számomra az eper-rebarbara páros után a második kedvenc. Egyenlõre 25 kis üveg kucorog a polcomon...higyjétek el, ha egyszer megízlelitek a befõzés ízét elkap a gépszíj:) Szuper dolog azon ... |
Tovbb... |
Füge-körte lekvár/Feige-Birnen Marmelede(Rezept unten auch auf Deutsch) 4 darab jókora füge árválkodott már egy hete a hûtõnk mélyén. Mára érett be az elhatározás, körtével társítom és hogy TS-nek is kedvébe járjak, egy kis vörösbor és rum is kerül bele, hogy aztán lekvárként végezze. A próbálkozás vége nyalakodni ... |
Tovbb... |
Lekvár vegyes gyümölcsbõl |
Tovbb... |
Vaníliás zöldparadicsom lekvár tartósítószer nélkül |
Tovbb... |
Citromos cukkini dzsemEz a receptet Babetté-nél láttam meg. Annyira megtetszett az egyszerûségében a nagyszerûsége, hogy rögtön ki is kellett próbálnom. Mondhatom, hogy nem csalódtam benne. Különleges, pikáns ízû lekvár, amiknek nálunk igen nagy keletje van. Vajas kalácsra kenve, palacsintába téve nagyon finom, de még süteményekben is ... |
Tovbb... |
Szilvalekvár |
Tovbb... |
Almás bodzabogyó lekvárImádom a bodzát, sõt bolondulok érte! A virág illata semmihez sem hasonlítható és azok a sötétlila bogyók! Még tavaly elterveztem, hogy idén mindenképpen fõzök majd belõle lekvárt. Az alma és a bodza, az õsz két nagykövete a sok közül, igen jól megférnek egymás mellett, így úgy gondoltam, hogy a lekváros üvegben sem fognak majd összeveszni. Viszont ... |
Tovbb... |
Unoka csalogató banános rebarbara lekvár |
Tovbb... |
Csokoládés szilvalekvár, natúr szilvadzsem tartósítószer nélkülGondoltam induljon a hét kényeztetõ reggelivel, mert amilyen a kezdet, olyan lesz a folytatás:))) Ajándékba és friss fogyasztásra készítettem e nagyon finom csokoládés szilvalekvárt. Bár vannak fenntartásaim a túlzásba vitt ízesítéssel, de ez nem is túlzásba vitt, no és egy kevés belefér:))) Szeretem a natúr ... |
Tovbb... |
Piros |
Tovbb... |
Chili zseléAhogy Duende írta"Izzó rubinpiros gyöngyöcskék korallpiros tengerben." A chili szenvedély,mámor és.... Amikor megláttam a fotót már megfogott,hát még amikor megláttam ,hogy mindez chilibõl ... |
Tovbb... |
Powidl, vagy szilvalekvár(Rezept unten auch auf Deutsch) Még mindig szilva, de most már a befõttes üvegben. Muszáj volt... Ezek az üvegek a Nagyobbik Lány esküvõjén dekorációként szolgáltak és, mint nagy befõzõs, én kaptam meg ... |
Tovbb... |
Az ötödik hónap - zölddió ágyon érlelt szilvapálinkával ízesített szilvadzsemNem akarok rövidebb címet írni, hisz akkor elvész a lényeg. Bár mi nemes egyszerûséggel csak zölddió pálinkának hívjuk azt a méregzöld italt, amit az Õrségbõl hoztunk, és amit úgy dugdosok a spajz rejtett zugaiban, mintha a betörõktõl is azt félteném a legjobban. A pálinkafõzõ háziak elárulták bevált receptjüket, szezonban ... |
Tovbb... |
Békebeli szilvalekvár a sütõbõlA szeptemberi befõzés nálam a szilváról fog szólni, ráhangolódásképpen már a második eresztés sül a sütõben. Sül? A sütõben? Igen, nem ittam szilvapálinkát, csak kipróbáltam egy régi eljárást és a végeredményt pedig imádom. Lassú tûzön, agyag/római/pataki edényben órákig sütögetni, fél óránként átkeverni. Ízletes,sûrû és a lekvár ... |
Tovbb... |
Augusztusi befõzéseim 1.: szilva- és almalekvár-variációkÚgy látszik, sosem jön össze az, hogy a lekvárokról és egyéb, télire eltett finomságokról külön-külön bejegyzéseket írjak (pedig megérdemelnék:)), így ebben a hónapban is összefoglalva írok róluk. Csodás érzés végignézni a teli kamrapolcokon, pár tucatnyi lekvárt már a budapesti konyhámban is elhelyeztem, lekvárt biztosan nem kell ... |
Tovbb... |
Csípõs-fûszeres paradicsomlekvárTavaly is volt, idén is lett. Szerintem sajtokkal a legzseniálisabb. Csípõs-fûszeres paradicsomlekvár Hozzávalók (egy 4dl-es üveghez) ... |
Tovbb... |
FügelekvárKissé félve kóstoltam meg a balatoni nyaraló fügefájának termésébõl készült lekvárt, mert a fügét nem nagyon szeretem (na tessék, én sem vagyok mindenevõ...), de egy-két kanál elfogyasztása után azt néztem, hogy mihez tudnék még enni belõle! Nagyon finom volt! Emese néni azért hozta a fügelekvárt, hogy a konyhában nekünk sütött ... |
Tovbb... |
mirabelle dzsem...ami mint írtam, nem az ami, de nekem ez marad már a neve. Tömegével érik már egy ideje, sikerült is hipp-hopp 7,5 kilót szedni. Iszonyú szapora gyümölcs, szedni is élvezet, olyan nagy csomókban csüng a fán. Hozzávalók: 2kg mirabelle ... |
Tovbb... |
SzederdzsemSzerdán a piacon szedret is árult egy néni, úgy megkívántam, hogy vettem egy kg-ot. Gondoltam egy kis kostolónak ez is elég lesz, mert elég drágán árulták. De megérte, három közepes méretû üveggel lett belõle. Dzsemfixxel készült, mert a tanulás miatt, nem akartam sok idõt ... |
Tovbb... |
SzederlekvárLehet infantilis, de nekem a szederlekvárról mindig a "Szederkert" címû animációs filmecske jut eszembe. Sajnos, ha jól tudom az eredei könyvet nem fordították még le magyarra, így csak angol nyelven lehet hozzájutni. Aki ismeri azt hiszem megérti miért pont ez ugrik be. Tüneményes kis figurák a pici marcipánrózsaszín ... |
Tovbb... |
Bodzalekvár almával, citrommal és bodzakérdések II.Fekete bodza lekvárt fõztem, almával és citromhéjjal-citrommal ízesítve. Macerás nagyon. Le kell szedni a bogyókat, csak a teljesen éretteket. Összenyomkodva, saját levében és pici vízzel kiegészítve feltettem fõni. Amikor összeforrt, átpasszíroztam egy kis lyukú szûrõkanálon. Sajnos túl pici a magja. A levet visszaraktam fõni, majd ... |
Tovbb... |
PaprikalekvárAhogy a blog FB oldalán is írtam, kaptam ajándékba egy kisebb zsák édes, piros paprikát. Sok volt közöttük a kápia is, amiért annyira, de annyira. A gyerekek nyersen is szeretik, de most eljött a befõzés ideje. Készült : csípõs paprika krém (amolyan Erõs Pista adalék nélkül), ajvár és paprika lekvár. Ez utóbbiból dupláznom kellett, annyira ... |
Tovbb... |
Narancsos-sáfrányos sárgabarackdzsemNem hazudtolhatom meg magamat, még egy egyszerû baracklekvár esetén is bonyolítottam. Ilyen vagyok, a konyhában is az izgalmakat, az újdonságokat keresem... Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Szilvalekvár- sûtõben készítve |
Tovbb... |
Cukkinis- banános- ananászos dzsemMint már írtam szabin vagyok! :) Így befõzök, savanyítok, fagyasztóba pakolok. Hozom a recepteket, mert finomak, és jól sikerültek. Érdemes kipróbálni õket. Ezt a lekvár receptet nem mostanában találtam, de roppant kíváncsivá tett, hogy milyen ... |
Tovbb... |
Sárgadinnyelekvár agar-agarral Xukorral tartósítószer nélkül |
Tovbb... |
Sárgabarack lekvárÉvek óta nem jutok el idáig, mert a családi hagyományok után 30-40 kiló gyümölcs alatt feleslegesnek éreztem neki állni. De megkívántam a császármorzsát, megálltam a hipermarket lekváros polca elõtt és fél perc múlva, némileg magasabb vérnyomással, már telefonos kapcsolatban voltam anyámmal, vagyis a lekvárfõzõ ... |
Tovbb... |
Paradicsomdzsem |
Tovbb... |
Fahéjas szederlekvárAugusztusi befõzésem elsõ példánya ez a lekvár. Igazi intenzív gyümölcs íz kerített hatalmába, ahogy megkóstoltam, a kevés fajéj pedig igazán sejtelmessé teszi. Természetesen készült sima szederlekvár is, de ahhoz, csak annyi a teendõ, hogy kihagyjátok a fahéjat a receptbõl. Ahogy végig néztem a kamrapolcon, szinte minden ... |
Tovbb... |
Chili zseléIsten bizony mindjárt felteszem, hogy kinek köszönhetem ezt a pompás receptet, de muszáj megosztanom, mert annyira szééép!:) És persze eszméletlen finom! Camembert-rel kóstoltam. Nem lehet abbahagyni! Még nem sikerült megtalálnom a recept "szülõanyját", de hadd osszam meg addig is, hogy ... |
Tovbb... |
Levendulás-fahajas cukkinilekvár.Lehet kissé bizarr ötletnek tûnik cukkinibõl lekvárt fõzni, de állítom hogy aki egyszer elkészíti, és megkóstolja, az ezután biztosan minden évben cukkinilekvárt is fog fõzni. A receptet elõször Hani "Ízemlékek" blogjában, majd Andrea " Sherpa konyája"-ban láttam meg. Akkor rögtön el is határoztam, hogy idén én is cukkini ... |
Tovbb... |
Tésai lekvárprojektVolt pont két és fél szabadnapom Tésán, az egész napos alvás, hempergés és folyamatos Kossuthos olimpiahallgatás (tv nincs) mellett próbáltam valami hasznosat is csinálni. Egyrészt ugye elkezdett érni a szeder, mármint a vadszeder, van néhány tuti bejáratott bokrom a környéken, azokat le kellett szüretelni. Még segítségem is volt, azt ... |
Tovbb... |
Ringló lekvárHozzávalók: 1,2 kg kimagozott ringló 35 dkg cukor 1 csomag Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1 ... |
Tovbb... |
szeder-ringló lekvár nyírfacukorral
Hozzávalók: 1,5kg feketeszeder 1,5kg ringló ... |
Tovbb... |
SÁRGABARACKLEKVÁRMár gyerekkoromban is segítettem Anyukámnak mindig a befõzéseknél (gyümölcs- és üvegmosás stb.), és azóta is minden nyáron együtt végezzük a befõzéseket, lekvárfõzéseket. Szinte minden gyümölcsbõl készítünk lekvárt - valamelyikbõl kevesebbet, valamelyikbõl többet, de a sok lekvár közül a sárgabaracklekvár ... |
Tovbb... |