Augusztusi befõzéseim 1.: szilva- és almalekvár-variációk
sponsored links
Úgy látszik, sosem jön össze az, hogy a lekvárokról és egyéb, télire eltett finomságokról külön-külön bejegyzéseket írjak (pedig megérdemelnék:)), így ebben a hónapban is összefoglalva írok róluk. Csodás érzés végignézni a teli kamrapolcokon, pár tucatnyi lekvárt már a budapesti konyhámban is elhelyeztem, lekvárt biztosan nem kell vennünk, ki fognak tartani a következõ gyümölcsszezonig. Az alma és a szilva volt a hónap fõszereplõje, a két szilvafán jó harminc kilónyi gyümölcs termett idén, amit három adagban fõztem be (persze nem mind, kellett hagyni pálinkánakvalót is:)). Almafánk három is van, egy gyönyörû, nagy arany pármen, és egy-egy kisebb golden és batul. Mindhármon gyönyörû termés ígérkezik, de persze sok alma potyog le féléretten, kicsit hibásan. A kicsit még savanykás, félérett almákból kitûnõ lekvárt fõzhetünk, kár lenne kidobni. 3-4 naponta fõzök be egy kisebb (3-5 üvegnyi adagot, és természetesen hetek óta ez az állandó reggelink is.
Cukor nélküli, sütõben készült szilvalekvár:
Mindenképp ki akartam próbálni a sütõben való lekvárkészítést. A kimagozott szilvákat betettem a legnagyobb otthon lévõ fazékba, úgy, hogy elõtte azt átöblítettem úgy fél decinyi ecettel (ezt valahol olvastam, nem tudom pontosan, miért kell bele, talán, hogy ne égjen le, de gondoltam, ennyi almaecet- én azt használtam - az ízének sem árthat), majd betettem a ...