Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Lekvárok, dzsemek
sponsored links
Fûszeres meggylekvárFantasztikus fûszeres meggylekvár, szeretitek?? Nálam jelenleg a heti kedvenc, fahéjjal és szegfûszeggel ízesítve, félig pürésítve, félig darabosan hagyva...hmmm...diós linzerben és diós gofrival mennyei lesz! Kimaradt egy kis adag (szándékosan) ilyenkor mindig tesztelem még melegében, hogy mi is kerül az üvegekbe! A fûszerezésen ... |
Tovbb... |
Rozmaringos sárgabarack dzsem és még több sárgabarack, Xukorral és tartósítószer nélkül |
Tovbb... |
Sárgabarack tobzódás -dzsemek a terítéken egy kis rafinériávalA legnagyobb nyári kedvencem a sárgabarack.Nem tudom megunni,sokszor sajnálom sütibe tenni,mert jobban szeretem frissen,magában elfogyasztani.Csupa jó hatása van a szervezetre és kánikula idején a dinnye mellett ez a második legjobb frissítõ nekem,sõt édesség helyett is kiváló.Na,jó a diótortát vagy a croissant nem ... |
Tovbb... |
Egy újabb nyári csoda: Málnás dinnyelekvárIdén úgy döntöttem, hogy mindenbõl csak keveset teszek el. Így is lesz rengeteg, mert sokfélét csinálok... Ezt a lekvárt is muszáj volt megkóstolnom. Már nem tudom, a receptet hol találtam, de elsõ olvasásra tudtam, hogy a polcra kerül. Görög dinnye és málna. Ugye, hogy nem hangzik rosszul?:) Majd még lesz fénykép róla, csak elsõ ... |
Tovbb... |
Gyömbéres Sárgabarack LekvárHozzávalók. 3 kg magozott sárgabarack 2 cs 4:1-ben Hass quittin 4:1-ben zselésítõszer 40 dkg cukor ... |
Tovbb... |
BALZSAMOS MEGGYDZSEM |
Tovbb... |
Szilva lekvár házilagEgy szilva lekvárban semmi pláne nincs, mondják egyesek, de hiszem, hogy az igazság a mi oldalunkon áll, akik csodásnak tartunk egy jól elkészítettet. Pláne az ilyen mutatós, és környezetkímélõ csomagolásban! Talán a türelem, amibõl sok kell ehhez a ... |
Tovbb... |
Balzsamos meggylekvárEz a lekvár múlt hétvégén készült, elõször csináltam, de bizonyosan nem utoljára... A meggylekvár egy kevés balzsamecettel van megbolondítva:) ... |
Tovbb... |
Étcsokoládés meggylekvárBefõzés fanatikus lettem, amit a Befõzünk csoportnak köszönhetek, hisz feladatunk, hogy minden hónapban az idénynek megfelelõen eltegyünk valamit a kamrapolcra. Legszívesebben mindent befõznék amit meglátok:) Hasonló "õserõ" érzés ez, mint a kenyér készítés (bár még nem készítettem olyan sokat), hisz friss gyümölcsökbõl ... |
Tovbb... |
ribizlilekvár édesgyökérrelõrizgetem már egy ideje az édesgyökeret hogy majd valamiben felhasználom, de csak most a ribizlinél éreztem hogy most jött el az ideje... Ismét lehetõségünk volt Lobóékhoz kimenni és a roskadozó ribizlibokroknál szabad kezet kaptam. Vittem egy kis ... |
Tovbb... |
Eperlekvár háromféleképpen (mentával, bodzával és rózsaszirommal)Eléggé elkéstem ezzel a bejegyzéssel, már jópár hete vége az eperszezonnak. Igazából ötfélét terveztem, de nem jutott idõ az összes variációra. Csak 5 kiló eperet mertem rendelni egyszerre (közel van Tahitótfalu, így nem volt nehéz finom eperhez jutni), de féltem, hogy nagyobb mennyiséggel nem boldogulok a lányok mellett, aztán mire észbe ... |
Tovbb... |
ÁfonyalekvárA piacon találtam szembe magam egy áfonyát árusító nénikével. Hamar meg is kötöttük az üzletet. Mivel már sok volt a csomagom, csak 1,5 kilót vásároltam, de legalább még egy ennyit fogok. A kisfiam kedvence:) ... |
Tovbb... |
Levendula és pitypang zseléMegmutatom, hogy nem csak sütni-fõzni szoktam én sem. Idén tettem el bodzaszörpöt (ahogy minden évben, jó pár üveggel), akácszörpöt is szerettem volna, csak mire észbe kaptam, az sajnos elnyílott. na majd jövõre...aztán készült még pár üveg eperlekvár, ill a fent látható zselék. Pitypangszirupot már máskor is ... |
Tovbb... |
Levendulás baracklekvár és az õ történeteMindenképp ki akartam próbálni ezt a lekvárt. Elõször csak egy kis adaggal, majd késõbb nagyobb mennyisgében is megcsinálom. A receptet Limaránál láttam, akinek a "Levendula királynõje" címet adományozom!:) Ilyen lett, bár hozzáteszem, kis házi-fotósom nem volt ... |
Tovbb... |
Eper-jam(boree)... igaz, hogy már rég lement az eperszezon, de elfoglaltságaim okán egyszerûen nem volt idõm feltenni ezt a bejegyzést... nézõpont kérdése, hogy ez jó vagy nem, persze a blog szempontjából problémás, de a másik oldalról viszont zajlanak az események, és nagyon remélem hogy hamarosan "kézzelfogható" eredménnyel büszkélkedhetek! :) egyébként ... |
Tovbb... |
Gyömbéres eperlekvárHozzávalók: 2 kg eper, 1 kg cukor, 1 db citrom, diónyi gyömbér Az epret jól megmossuk és kicsumázzuk. Meglocsoljuk a citrom levével, rászórjuk a cukrot és lassú lángon fõni tesszük. A keletkezõ habját szûrõkanállal leszedjük. Körülbelül 20 percig fõzzük, az utolsó 3 percben ... |
Tovbb... |
Pityókás meggydzsemA hét elején megkaptam az utolsó adag 4kg-s meggyszállítmányt és rögtön meg is terveztem,hogy mi lesz a sorsa.12 üveg meggydzsemet készítettem,melybe rumot is tettem,innen az érdekes elnevezés!Nem akarom magam dicsérni,de fenséges lett!Egy szerencsés,nagyon kedves ismerõsöm már kapott is egy feldíszített üveggel,és egy ... |
Tovbb... |
Ribizli zselé citromfûvel
A mai zselé vagy dzsem isteni, kitûnõ vad húsok mellé, süteménybe, vagy csak úgy kenyéren! A citromfû ad neki egy kis pikáns aromát, de arra figyeljünk oda, hogy, ha friss fûszer növényt használunk, az eltarthatóság ideje csökken ... |
Tovbb... |
rumos meggylekvárIdén is sikerült szereznem meggyet abból a finom balatonfelvidékibõl amit tavaly is vettem egy ismerõsömtõl, amikor megtértem és felnõttem: cseresznyeszeretõ emberbõl meggyes ember lettem. Semmi savasság, csak hûsítõ friss íz, sokkal jobban esik már mint a csömör - és nem mellesleg sajnos szinte mindíg ... |
Tovbb... |
Eperlekvár mentával és borssalBiztos voltam benne, hogy kell (!) még idén eperlekvárt készítenem, mert ha már most, a frissen készülteket mind megesszük, akkor mi marad télire? ;) A nagyobbik gyermek finnyás kis szájával, pedig legtöbbször eperlekvárt hajlandó csak enni reggelire. Azonban szerettem volna valamivel ízesíteni. Fellapoztam Christine Ferber ... |
Tovbb... |
Eper dzsem fehér csokoládévalMint egy nagymama, vicces régen azt mondtam Én soha nem fogok lekvárt fõzni, befõttet eltenni..stb, ehhez képest már túl vagyok a Bodza szörpön, zselén, a mentás eper lekváron, a ribizli dzsemen citromfûvel megspékelve, és még csak most jön a többi, lesz sárgabarack naranccsal, almával, ribizli szörp, meggy lekvár, fekete ... |
Tovbb... |
Eperlekvár kétszer
Mielõtt még bárki is azt gondolná, gyorsan rögzíteném, nem vagyok gyakorlott lekvárfõzõ, eddig inkább csak kísérletezésbõl, szórakozásból készült nálam. Imbiszen szerepelt is a Paprika Feinkost részét képezõ sütõtöklekvár, tavaly õsszel pedig az egyik utolsó adagból paradicsomlekvárt fõztem. Itt is a vége, szóval tényleg igazat ... |
Tovbb... |
Banán-cseresznye lekvárEgy nagyon szezonális és nagyon színpompás finomság kerül most terítékre. Még valamikor a télen, amikor Itthon voltunk férjem szüleinél, az egyik vacogós estén cseresznyés-banános gyümölcsteát kortyolgattunk. Általában én a cseresznyét nem nagyon szeretem üdítõitalként, vagy ... |
Tovbb... |
Málnás ribizlidzsem vörösborralSajnos végetért szabádságom elsõ rövid etapja... A következõ majd júliusban esedékes. Ezt a pár napot a tanyán töltöttük és én rögtön áldozni akartam befõzõs szenvedélyemnek ezzel a dzsemmel. Mivel azonban még csak most kezdõdik a málna- és ribizli-szezon, kissé körülményes volt a ribizli beszerzése. De ha én valamit egyszer a fejembe ... |
Tovbb... |
Kardamomos-fahéjas meggydzsemA héten kaptam kétszer 4 kg nagyon szép,egészséges jól érett meggyet.Nagyjából 2kg-t megettem csak úgy :), 4 zacskóval a fagyasztóba került télire, a többibõl pedig dzsem készült. Kipróbáltam a Dr.Oetker sütésálló dzsemfixet,nekem eddig bevált.14 db 3dl-s üveggel lett,az íze kicsit pikáns ... |
Tovbb... |
Eper dzsem és eper szörp egyszerreHa éppen tv közelben vagyok akkor egy mûsort szívesen megnézek benne. Ez pedig nem más, mint a Gasztroangyal. A múltkor pl. akkor mentem haza a munkából, amikor Szekszárdon forgattak :) Jól meg is néztem magamnak õket, mert egy pillanatra nem akartam hinni a szememnek. Aztán persze azóta már mutatták is a felvételt :) Szóval tényleg õket ... |
Tovbb... |
Eperdzsem, eperszörpMár vagy két héttel ezelõtt készült, de nem volt alkalom posztolni róla. A Szedd magad! akcióban szedtünk kb. 6 kg epret. Azért nem többet, mert elég apró szemû volt és nem volt többre idõnk. Egy részét megettük, a többibõl készült lekvár és ... |
Tovbb... |
Eperlekvár
4 kg eper
1,5 kg cukor
néhány csipetnyi õrölt
fahéj
Az epret alaposan,
többször is átmossuk, hogy az esetlegesen ráragadt földtõl megtisztítsuk. Utána
a kis zöld csutkáját ... |
Tovbb... |
BALZSAMOS CSERESZNYELEKVÁREnnél a receptnél nincs mit magyarázzak, ezt pontosan úgy készítettem el, mint ahogy a Gelfix 2:1 zacskó útmutatásai irányítottak, azzal a különbséggel, hogy mielõtt levettem volna a tûzrõl a fazakat, hozzákevertem kilónként egy kanál balzsamecetet. Ez a trükk hihetetlen aromát ad a lekvárnak, megéri ... |
Tovbb... |
Diabetikus sült eper "lekvár"Péntek délután, egy kifejezetten nehéz hét után, vettem nagyon olcsón hat kiló epret. Ahhoz képest, hogy én inkább amolyan modern háziasszony vagyok, aki ahelyett, hogy maga kínlódna a gyümölcspucolással, fõzéssel, üvegmosással, dunsztolással - inkább elmegy az Aldiba és megveszi 500 Ft/üveg áron a finom megy, eper és barack lekvárt, ez elég ... |
Tovbb... |
Fekete cseresznye lekvár vaníliávalOtt kezdem, hogy a fényképen (ami szerintem gyönyörû), egy kis csalás van... Ugyanis a kiegészítõ cseresznye nem fekete cseresznya, hanem hatalmas Germesdorfi... Tegnap voltam a piacon és vettem fekete cseresznyét. Mivel elég apró szemû volt, jó ideig ... |
Tovbb... |
Meggylekvár, nyersen eltett meggybefõtt, meggyes sütikMeggyes gyûjtemény, legyenek meg együtt is ezek a receptek, ha már itt a nyakunkon a szezon! A meggylekvár intenzív meggyízû, kellõképpen édes, rusztikusan darabos, olyan igazi :-)) A magvalás viszi el az idõt, utána az elkészítés max. fél óra! Többek tesztelték már, mûködik! ... |
Tovbb... |
Hagyományos eperdzsemMég tart az eperszezon, gondoltam közzéteszem, hátha szüksége van valakinek egy hagyományos elkészítési módra, dzsemfix nélkül. Tavaly dzsemfixszel tettem el a málnadzsemet, finom, finom, de azért amikor megbontom és áll a hûtõben, levet ereszt, nem olyan jó az állaga, mint a hagyományos dzsemeknek. ... |
Tovbb... |
Rózsaszirmos eperlekvár Xukorral (tartósítószer nélkül) |
Tovbb... |
Gyömbéres rebarbara-lekvárEz a gyorsan elkészíthetõ lekvár igazán finom, ajánlom kipróbálásra. Mivel zöld színû rebarbarából készült, a lekvár színe nem annyira szép, de az íze tökéletes volt. Nagyobb része ebbe a piskótatortába került - recept szintén Rachel Allentõl... |
Tovbb... |
Eperlekvár, glutén és cukormentesen is!!HOZZÁVALÓK : 4,5 kg eper tisztítva 3 csomag Hass quittin 4:1-ben zselésítõszer 60 dkg cukor ... |
Tovbb... |