Eper-jam(boree)
sponsored links
... igaz, hogy már rég lement az eperszezon, de elfoglaltságaim okán egyszerûen nem volt idõm feltenni ezt a bejegyzést... nézõpont kérdése, hogy ez jó vagy nem, persze a blog szempontjából problémás, de a másik oldalról viszont zajlanak az események, és nagyon remélem hogy hamarosan "kézzelfogható" eredménnyel büszkélkedhetek! :) egyébként meg gyümölcs egész nyáron van, nemigaz? ribizli, málna, barack, cseresznye....
Nem mondom, hogy minden évben napokat töltök a konyhában befõzés okán, de gyümölcsszezonban egyre nagyobb kedvvel állok neki különbözõ dzsemeket fõzni. Tavaly például decembertõl kezdve azt hallgattam a gyerekeimtõl, hogy "Anya, ugye idén is fogsz eltenni eperdzsemet?" Lehet egy ilyen kérdésre nemmel felelni? ugye, hogy nem... Nekem abszolut kedvencem az eper, már többször készítettem nemcsak sima, hanem ízesített változatot is. Most a cukorral is variáltam, nemcsak nádcukorral, hanem xilittel is tettem el. Ízesítést illetõen bazsalikomos és levendulás eperdzsem készült a sima mellé... Már alig várom, hogy megbonthassam õket!
Maga a dzsemfõzés inkább idõigényes, mint bonyolult dolog. Ha egy-két alapszabályt betartunk, biztos, hogy sikerrel járunk! A legfontosabb dolog a tiszta munkafelület, az üvegek csírátlanítása, nem sérült ...