Eperdzsem, eperszörp
sponsored links
Már vagy két héttel ezelõtt készült, de nem volt alkalom posztolni róla.
A Szedd magad! akcióban szedtünk kb. 6 kg epret. Azért nem többet, mert elég apró szemû volt és nem volt többre idõnk. Egy részét megettük, a többibõl készült lekvár és szörp.
4 kg epret megmostam, adtam hozzá 2 kg kristálycukrot, össze "dzsamidzsgáltam" (ahogy nagymamám mondta mindig), azaz jól összenyomkodtam, hogy összetörjön az eper. Betettem a hûtõbe egy éjszakára. Másnap leszûrtem a levébõl kb. 7-8 dl-t, ez lett a szörp. A többit feltettem a tûzre és fõztem addig, amíg össze nem sûrûsödött. Nem tudom, hány óráig fõtt, olyan 3 körül lehetett. Csak pezsgett, és egyszer ...