Eperlekvár
sponsored links
4 kg eper
1,5 kg cukor
néhány csipetnyi õrölt
fahéj
Az epret alaposan,
többször is átmossuk, hogy az esetlegesen ráragadt földtõl megtisztítsuk. Utána
a kis zöld csutkáját eltávolítjuk, majd a nagy szemeket félbevágjuk. Szeretem,
ha egész eperdarabok is vannak a lekvárban, ezért miután az összes eper benne
van a lábosban, nem pépesítem, csak kézzel összenyomkodom. Közepes lángon 2
órát fõzzük, gyakran megkevergetjük. A fõzési idõ függ az epertõl is, most
nagyon sok levet eresztett, szerettem volna, hogy a lekvár sûrû legyen
magától....dzsemfixek és egyéb vegyszerek nélkül. Ezután hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és
takarékon tovább fõzzük még legalább egy órán át. Ekkor már ne hagyjuk magára,
szinte folyamatosan kevergetni kell, mert nagyon könnyen leég. Az esetlegesen
keletkezett habot egy kanállal vegyük le a tetejérõl.
Még forrón töltsük kis
üvegekbe, amiket elõzõleg alaposan tisztítottunk, csírátlanítottunk, majd dupla
réteg celofánnal fedjük le, és gumival rögzítsük. Egyszer fordítsuk meg, a
celofán egy kicsit felpúposodik, majd ráncosodni kezd..és ekkor óvatosan ...