Eperlekvár

2012-06-15

sponsored links



        4 kg eper
        1,5 kg cukor
        néhány csipetnyi õrölt fahéj

Az epret alaposan, többször is átmossuk, hogy az esetlegesen ráragadt földtõl megtisztítsuk. Utána a kis zöld csutkáját eltávolítjuk, majd a nagy szemeket félbevágjuk. Szeretem, ha egész eperdarabok is vannak a lekvárban, ezért miután az összes eper benne van a lábosban, nem pépesítem, csak kézzel összenyomkodom. Közepes lángon 2 órát fõzzük, gyakran megkevergetjük. A fõzési idõ függ az epertõl is, most nagyon sok levet eresztett, szerettem volna, hogy a lekvár sûrû legyen magától....dzsemfixek és egyéb vegyszerek nélkül.  Ezután hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és takarékon tovább fõzzük még legalább egy órán át. Ekkor már ne hagyjuk magára, szinte folyamatosan kevergetni kell, mert nagyon könnyen leég. Az esetlegesen keletkezett habot egy kanállal vegyük le a tetejérõl.

Még forrón töltsük kis üvegekbe, amiket elõzõleg alaposan tisztítottunk, csírátlanítottunk, majd dupla réteg celofánnal fedjük le, és gumival rögzítsük. Egyszer fordítsuk meg, a celofán egy kicsit felpúposodik, majd ráncosodni kezd..és ekkor óvatosan ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/VerusKonyhja/...

sponsored links

Keres?s