Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Egytálételek
sponsored links
Kölesrizottó paradicsommal és konfitált pulykazúzávalA köles évezredes konyhai alapanyag, s bár az utóbbi pár évben, mintha több köleses recepttel is találkozunk, úgy tûnik, kissé megfeledkeztünk róla. Pedig rendkívül egészséges, tápláló, mégis könnyen emészthetõ, gluténre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. |
Tovbb... |
Brokkilis kéksajtos gnocchi Blogkóstolóra |
Tovbb... |
SzékelykáposztaAnnál több viszont, egy Székely József nevû személyhez, -1895-ben elhunyt író, költõ, ügyvéd, levéltáros- (Aki nem mellesleg, Pest mellett Miskolcon volt jogász gyakornok! :) még inkább az Õ barátjához, Petõfi ... |
Tovbb... |
Céklás bordó risottoFûszermánia Gabi készített a napokban egy ilyen rószaszín risottót, ami zseniális ötlet volt tõle. Köszi Gabi! Minden risottót imádok, a cékla pedig az egyik kedvencem ilyenkor télen, együtt miért ne mûködhetne. Persze ha Õ nem készít ilyet, nekem eszembe sem jutott volna. Micsoda hálát érzek most érte, mert ... |
Tovbb... |
Töltött káposzta kemencében sütveTöltött káposzta kemencében sütve, páratlan finomság. Baráti társaságunk gyakran jön össze egy-egy közös sütögetésre. Most is így történt. 5 féle káposzta fõtt egyszerre a kemencében. Ki-ki a szája íze, a családi hagyomány, titkos összetevõk szerint fûszerezte, készítette, szívét lelkét beletette. Karácsonyra tökéletes megoldás ... |
Tovbb... |
PARADICSOMOS BABOS CSIRKEEgyszerû, laktatós és mindenekelõtt nagyon finom. Ha gyors vacsorára vágytok akkor ez a csirkés babos egytál kiváló választás. Mindössze félóra alatt el is készül. ... |
Tovbb... |
BrassóiA magyar menzák, harmadosztályú éttermek nagy klasszikusa, a brassói, aminek annyi köze van Brassóhoz, minta a székelykáposztának a székelyekhez, de mindkét témát kivesézték már sokan.
Rá is térek inkább a jó brassói lényegére, ami szerintem a következõ: egyrészt jó ... |
Tovbb... |
Csirke brassóiSokat gondolkodtam, hogy mi is kerüljön az asztalra és eszembe jutott, hogy ezer éve nem ettünk brassóit. Csirkemellbõl készült, nem volt vele túl sok munka. Hozzávalók 4 fõre: |
Tovbb... |
Risotto con la zuccaA sütõtökös rizottó egyre gyakrabban fordul elõ hazai konyhákon, tõlünk nyugatabbra is nagyon népszerû, de elsõsorban Észak-Olaszországban, ott is hagyományosan Lombardiában készülõ finomság. Most, hogy javában benne vagyunk zöldség szezonjában, érdemes gyakran készíteni. Hûvösebb ... |
Tovbb... |
Paradicsomos karfiolfészekben sült tojásHúsevõként ritkán ájulok el egy teljesen húsmentes ételtõl. Ettõl viszont teljesen kész voltam! ... |
Tovbb... |
Csicseriborsó curry spenóttal és sütõtökkel Ebben az évben ez a második csicseriborsó curry a blogon: az elsõnél részletesen leírtam a csicseriborsó elõkészítését (ez azoknak érdekes, akik hozzám hasonlóan számûzték a konzerveket a háztartásukból). Míg az elõzõ indiai vöröscurry pasztával készült, ebben hagyományos(nak tekinthetõ, minden esetre szélesebb körben ismert) sárga ... |
Tovbb... |
Gorgonzolás rizottó, szõlõvel és rozmaringos csirkévelNagy kedvencünk a rizottó... bármilyen számításba jöhet ebédre, hiszen nagy sajt imádók vagyunk és szerintem ennél a krémes, ízletes, fûszeres ételnél nem is kell több. Amikor hétvégén ebédre jó nagy adag házi csirkehúslevest készítek, mindig fagyasztok le belõle ... |
Tovbb... |
Töltött paprikaÉn így búcsúzom a nyártól... Mert gyermekkorom óta ez az egyik legkedvesebb nyári ételem. :) Nem telhet el úgy ez a csodás évszak, hogy ne kerülne asztalra. Most, hogy szinte napi rendszerességgel készül egy-egy ... |
Tovbb... |
Ricottás, paradicsomos húsgombócok pennével sütveAz ötlet a TV paprika tavaly augusztusi számából származik, amit természetesen a saját ízvilágainknak megfelelõen variáltam. Nagyon tetszett, mert nem volt vele különösebb gond, összeállítottam és már ment is a sütõbe. Isteni illat terjengett, ahogy a paradicsomlében és a parmezános ... |
Tovbb... |
Aratók babgulyásaHa van lehetõségünk a szabadban, bográcsban fõzni, aratási idõtõl függetlenül bármikor elkészíthetjük ezt a finom erdélyi ételt. Fehér babbal, füstölt csülökkel és tárkonnyal készül, persze kerül bele egy kis paradicsom, paprika, fokhagyma is, végül pedig burgonya és csipetke. Ízlés szerint lehet hígabbra vagy ... |
Tovbb... |
Sokzöldséges spagettipite pirított uborkasalátávalEhhez az érdekes piteféléhez csupa-csupa zöld zöldséget használtam. Az endíviát kivéve minden a kertben termett ezek közül. Nagyon finom lett, ízlett mindenkinek, bár a nagylányom adagjából meg kellett ennem a brokkolit... :) De gondolom, nem is ez a furcsa a címben, a pirított uborkasaláta ... |
Tovbb... |
GRILLEZETT PARADICSOMOS KUSZKUSZSALÁTAAki valóban egyszerû és gyors ebédre vágyik, az a kuszkusznál keresve sem találhat jobbat. Maga a kuszkusz eléggé semleges, bár Mimi üresen is bekanalazza, ezért a feltét adja meg igazán az ízét. A következõ recept még a Kifõztük magazin augusztusi számába készült, de nem szezon függõ. Mostanában ... |
Tovbb... |
Rakott zöldbab |
Tovbb... |
Zöldséges-rizses rakottas |
Tovbb... |
Színes paprikás, bazsalikomos rizottó, sült paradicsommal, baconnelHétvégén isteni finom házi tyúkhúslevest készítettem, amibõl mindig marad ki és 1 literes adagokban le szoktuk fagyasztani. Tökéletes rizottóhoz, krémlevesekhez vagy mártásokhoz. Nyári, színes és elegáns ebéd, aminek legnagyobb elõnye, hogy gyorsan kész van és általában ... |
Tovbb... |
rakott kelkáposztaRakott kelkáposzta: 1 kelkáposzta, 2 zacskó gyorsrizs, 2 fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 tálca darált hús, só, bors, delikát, paprika, kevés zsemlemorzsa, 10dkg zsír, 1 nagy doboz tejföl (2 nagy poharast vettem) 1 tojás ... |
Tovbb... |
Töltött padlizsáncsónakokVolt egy szép padlizsánom, amit a lecsóba szántam, de a hozzávaló cukkinim eltûnt. Így aztán változott a terv Megtöltöttem és megsütöttem. Nagyon finom lett! ... |
Tovbb... |
Muszaka bárányhússal vagy anélkül?A muszaka lehet görög,török vagy arab, és készítik a balkán és a közel kelet minden országában. Lehet húsos és vegetáriánus, egyetlen közös vonás a külön -külön megsütött vagy megfõzött hozzávalókat rétegezve lerakják és megsütik. Még a fogyasztási szokásai is változatosak. Többnyire hideg elõételként ... |
Tovbb... |
Lecsós-sajtos krumpliMegint a fogalmam-sincs-mit-fõzzek korszakomat élem, hiába van új konyhánk. :D Ennek megfelelõen úgy kezdtem pucolni a krumplit, hogy fogalmam sem volt, mit lesz belõle. Aztán találtam a hûtõben egy kis maradék lecsót és sajtot, a spájzpolcon pedig konzerv kukoricát. Úgy gondoltam, akkor már ... |
Tovbb... |
Füstös lecsóNormál üzemben márciustól októberig rendszeresen, különben alkalmanként - havonta legalább egyszer - használjuk a nyári konyhát : a party grillt. Alufóliával minden alkalommal kibéleljük, erre kerül a faszén vagy a fa. Így másnap könnyû kitisztítani, az alufóliával együtt kidobható a maradék hamu. ... |
Tovbb... |
DödölleMár többször említettem, hogy apai ágon zalai lány vagyok. Ezt a dödöllét Juli nagynéném elmondása alapján készítettem. A megtisztított burgonyát kockákra vágtam és annyi sózott vízzel öntöttem fel, hogy ellepje. Amint a burgonya megfõtt (nekem egyszer pótolni kellett a vizet), még forrón áttörtem, majd hûlni ... |
Tovbb... |
Sárgarépás tarhonya sonkávalHozzávalók 4 személyre: 30 dkg tarhonya, 25 dkg sonka, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 2 evõkanál olaj, só, bors, petrezselyemzöld Elkészítése: A hagymát meg a sárgarépát megpucoljuk, a hagymát apróra vágjuk a sárgarépát ... |
Tovbb... |
Zöldborsós-mentás csirkeraguBelezúgtam egy szép mentacsokorba a Sparban, és kitaláltam, hogy márpedig én húshoz fogom használni ezt a zöld szépséget. Eszembe jutott, hogy nemrég hozta meg a postás a Vidék íze c. újságot, és amikor átlapoztam, mintha láttam volna benne egy, a célnak megfelelõ receptet. Amint hazaértem, azonnal ... |
Tovbb... |
KasnockenNászúton Ausztriában voltunk, és több alkalommal ettünk különbözõ helyi ételt. Ilyen volt ez a Kasnocken névre hallgató tésztaétel is, ami nekem nagyon-nagyon ízlett, és mondtam is férjemnek (még gyakorlom leírni (o; ), hogy ilyet kellene otthon is csinálni. Az egyik boltban, ahova betévedtünk, volt több ... |
Tovbb... |
Semmi extra 2.Ebben a ételben valóban nincs semmi extra; valószínûleg sokan ismerik, hallottak róla és talán már készítettek is néhányszor a kis családjuk nagy örömére. Pompás kiegészítõje lehet sülteknek, és a napnál világosabb, hogy önállóan is megállja ... |
Tovbb... |
LecsóHa itt a nyár, itt a lecsószezon! Igazi nyaralós étel, gyakorlatilag csak egy edény kell hozzá, alig kell mosogatni utána és a nyári hõségben sem terheli meg a gyomrunkat.A recept és az étel is Anyukámé, és csak fotóztam és jegyzeteltem. Ja, és ettem. Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Mangoldos paradicsomos rizs
|
Tovbb... |
BORSÓPÖRKÖLT GALUSKÁVALNálunk ismeretlen volt a borsópörkölt eddig, de valamelyik nap teljesen kifogytam a fõzési ötletekbõl, így mivel elég sok helyen szembeköszönt velem ez a recept, így kipróbáltam. Gyors, húsmentes, finom fogás. Én vöröshagyma nélkül készítettem, mint szinte mindent, és finom galuskát tettem ... |
Tovbb... |
Spenótos tótgaluska juhtúró ágyonHozzávalók: 6 db közepes nagyságú burgonya 25 dkg liszt ... |
Tovbb... |
Sült tojás pirított burgonyávalFinom, laktató egytálétel. Etalon Magazin ... |
Tovbb... |
Csicseriborsós-brokkolis egytál és food stylingÚjra food styling, végre! Néhány napja ennek a két szónak a bûvöletében élek és egész múlt héten ezzel kapcsolatos impulzusok értek. Korábban készült már beszámoló a blogra arról az ételfotós workshopról, amin részt vehettem, több alkalommal. Zitával (Pasztellbarokk) most kitûztük a következõ ... |
Tovbb... |