Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Köretek
sponsored links
Új krumpli, régi szenvedély: avagy "ebéidõben" is enni kell!Nem könnyû a focibolond blogger élete egy EB alatt. Munkába, majd piacra járni úgy, hogy hatkor már meccs kezdõdik, mindez kihívás. Nincs mese priorizálni kell, vagyis elsõ a meccs, második az esti meccs, és csak ezután jön a konyha. Ilyenkor nincs idõ pizzatésztát gyúrni, vagy nokedlit szaggatni a haluskához, bármilyen jól megy is a sztrapacska a ... |
Tovbb... |
ZÖLDSÉGES-TOJÁSOS SÜLT RIZS |
Tovbb... |
Illatos, füszeres sütöben sült sárgarépaSütöben eddig még nem sütöttem répát, ezután viszont folyamatosan ezt fogom tenni. Nagyon-nagyon fincsi lett, a citromillatú kakukkfüvel kifejezetten, de sima kakukkfüvel vagy rozmaringgal is ki fogom próbálni. Most hal mellett (északi menyhal ismét) volt köret, amit szintén megbolondítottam ezzel az aromás ... |
Tovbb... |
Krumpliremegõs :)
Egy fél lábasnyi vékony hasábokra vágott, sós vízben fõtt újkrumpli maradt a vasárnapi ebédbõl, ami a sertéspörkölt egyik körete volt. Sajnáltam volna kidobni, ezért azon gondolkodtam mit lehetne belõle készíteni, és hogy valami tepsis-sült változat felfrissítené és finomabbá is tenné. Aztán eszembe jutott, hogy milyen finom lehetne, ha olyan ... |
Tovbb... |
Burgonya kocka / Gratinirani krompir |
Tovbb... |
Roppanós sültkrumpliKizárólag csak azok olvassák tovább, akik szeretnek jót enni és nem félnek a kalóriáktól! A krumpli: kívülrõl lágyan roppan, belül finoman krémes. Magában, rántottak, sültek mellé is jó köret - de pl. brassóinak is. Vágható kockára, hasábra, negyedbe, nyolcadba, mindenkinek a maga ízlésére. Ínségesebb napokon feldob egy egyszerû ... |
Tovbb... |
Lila burgonya, kockában :)Ha valakinek van felesleges fél órája... relaxációs gyakorlatnak kiváló :))) Hozzávalók: lila burgonya ... |
Tovbb... |
Petrezselymes újkrumpliAmikor itt a szezonja az újkrumplinak, és ez bizony nem túl hosszú idõszak, akkor én igyekszem hetente az asztalra tenni. Annyira finom így egyszerûen, petrezselymesen, akár magában is tökéletes fogás. A kora nyár ízét érzem benne, emlékek sora borít el, miközben készítem. A régi otthon, a szülõi ház, az édesapám keze nyomán csodásan ... |
Tovbb... |
Sajtos-kakukkfüves burgonyapüréVégre egy picikét több idõm van, így a szabadtûzi sütés-fõzés után volt idõm fényképezni és még bejegyzést írni is. Fóliában párolt csirkeragu készült parázson sütve, a körete pedig sajtos-kakukkfüves burgonyapüré lett. Nagyon jó kiegészítõje a ragunak ez a fajta krumplipüré, a csirkemellnek a bortól és a mazsolától inkább kicsit édeskés az íze, a burgonyapüré pedig ... |
Tovbb... |
Burgonya orly-módraEzt a receptet régebben egy könyvtári könyvbõl írtam ki. Már nem emlékszem, mi a címe a könyvnek, de a receptet az elsõ receptes füzetemben õrzöm. :) Ismét készülök beiratkozni könyvtárba, és sok jó könyv mellett szakácskönyveket is kikölcsönözni. :) Ez a burgonyás étel hasonlít a lepcsánkra. Köretnek, vagy fõételnek salátával is megfelel. Mi vacsorára ettük, most ... |
Tovbb... |
Bundázott sült hagymaEgy remek nassolni való, és persze köretnek is kitûnõ, de önmagában mártogatóssal sem rossz . Bundázott sült hagyma Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Citromos-fokhagymás krumplikarikákIgen jön az újkrumpiszezon, a legeleslegjobb parázskrumplival legelöl, de azért a régit el kell használni... Jó régóta nincs nálunk olajban sütés, így vannak tartva a szegény férfinépek mifelénk, helyette van steakkrumpli sütõben sütve, kevés olajjal, sok fûszerrel. Ennek egyik variánsa ez a köret, ami nagydarab sült húsok mell való, de a ... |
Tovbb... |
Rizses spenótRizses spenót vagy inkább spenótos rizs? Nem is tudom minek nevezzem, de azt tudom, hogy nagyon izletes egy étel. Csak nagyot néztem, hogy még nem jegyeztem be, hisz régi kedvenc. Hozzávalók 4 személyre: ... |
Tovbb... |
Polenta vagy puliszka...mindegy, csajkajaRégen nagyon népszerû volt, az utóbbi években pedig szerencsére nagyon felkapták. Régen puliszkának hívták, ma inkább az olaszos polenta elnevezés a menõ. Régebben kukoricalisztbõl készült, mostanában inkább kukoricadarát használnak hozzá. Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen rég elfeledett finomság lesz a kedvenc snack-vacsora alapanyagom, de az ... |
Tovbb... |
Vajas natúr burgonyaAz egyszerû köretek sorát folytatva, ímhol a vajas natúr burgonya. Természetesen ez is kizárólag csak kedves fiatal barátaimnak, akik még ilyet nem készítettek.
Vajas natúr burgonya ... |
Tovbb... |
Színes rizibiziAz utóbbi idõben, hogy igen sokan keresnek rá köretreceptjeimre, meg egyáltalán olyan egyszerû receptekre, amirõl úgy vélném, mindenki ismeri, tudja. Ilyenkor mindig eszembe jut, amikor a lányom arra biztatott, de igen blogoljam be a tükörtojást is, mert sokan vannak, akik nem tudnak egy tisztességes tojást sütni. De errõl gyõzött meg az is, amikor a ... |
Tovbb... |
Sült polentaNagyon finom és egészséges a polenta, puliszka, kukoricakása, ki hogy hívja, mi általában polentának nevezzük, mert azt Aranyember is meg tudta jegyezni. Nagyon szeretjük sütve húsok köreteként, de magában tejföllel, sajttal, salátával is igazán remek étel. Nekem sokszor gondot okoz, hogy mi legyen a köret, mert nem akarom ... |
Tovbb... |
Bébikaja? Ugyan már!Borsópüré, répapüré, töklé... Valamiért ezeket csak bébiételnek tudjuk elképzelni. Természetesen fûszerek nélkül ezek a pürék a legjobbak arra, hogy a kicsiket a zöldségekhez szoktassuk, (kezdetben talán nincs is más mód) de pikánsan fûszerezve felnõtt ételként is nagyon különlegesen tudnak lenni. Ha a krumplipüré kanonizálva van, a borsópüré miért ne lehetne általánosan elfogadott ... |
Tovbb... |
Egyszerû köretNagyon ritkán jegyzek be, Maris nélkül már fasorba se lenne a blogunk, de most vasárnap a Safariban ebédeltünk báránykebabot (Corvinnál a gyrosos, ahol Ali is "dolgozott" a Csak szex és más semmiben, és ahol a Nyóckerben Oszama bácsi tartja a bombáját. Igazi atom.), és salátával meg pitával kaptuk, meg én kértem hozzá ... |
Tovbb... |
Tojásos nokedliA salátaszezon kihagyhatatlan étele a tojásos nokedli, legalábbis nálunk. Kétféle salátát szoktam készíteni hozzá, egyet forrázottan (recept késõbb) és egyet teljesen hagyományosan. Nálunk elég nagy a család így 1 kg lisztbõl készül a nokedli, de persze arányosan csökkenthetõ az ... |
Tovbb... |
Zöldhagymás krumpliHozzávalók
|
Tovbb... |
Gersli köretkéntA tél végén készítettem ezt az ételt. A gerslit, vagy árpagyöngyöt egyre inkább bevontam a táplálkozásunkba. Készítettem vele és készítek töltött paprikát, töltött káposztát, de most megpróbáltam köretnek is elkészíteni. Az egészségesebb táplálkozásra való áttérésünk jelmondata, ami finom legyen egészséges. Egyetlen egy "hátulütõje" van a ... |
Tovbb... |
Vajon párolt alma köretA vaj mindent megédesít. Ezzel a megállapítással még nem foglalkoztak a brit tudósok. Pedig érdemes lenne, de majd most, hogy megmagyarázom miért is gondolom ezt biztos ráállítanak pár szétcsúszott atomtudóst, hogy alátámasszák a kijelentést számokkal, érvekkel, dokumentumokkal. ... |
Tovbb... |
Vajon sült sárgarépa |
Tovbb... |
Fûszeres édesburgonyaElkészítése a ... |
Tovbb... |
Tavaszi tarhonya (vegán)Végre sikerült tojásmentes tarhonyára lelnem a boltban, így számos új recept kipróbálásának lehetõsége nyílt meg elõttem. Íme az elsõ, melyet a GoodFood márciusi számában találtam, és szokás szerint nem teljesen tartottam be. A végeredménnyel viszont nagyon elégedett voltam, és ez a lényeg! Hozzávalók 2-3 személyre 1 bögre (2,5 dl) (tojásmentes) gépi tarhonya (25 dkg) 1 evõkanál ... |
Tovbb... |
Sütõben sütött hasábburgonya.Sokáig a rántott hús mellett, a másik nagy kedvencünk a sült krumpli volt. Aztán szép lassan mindkettõt egyre ritkábban készítettem, és bevallom valahogy nem is hiányoztak az étrendünkbõl, sõt nagyon jól megvoltunk nélkülük. Fõleg a bõ olajban sütött hasábburgonyáról mondtunk le szívesen. Igaz sült krumplit azért ettünk, csak éppen a ... |
Tovbb... |
Petrezselymes újburgonyaMég gyerekkorom egyik nagymamás nyaralásán, az akkor még otthon lakó nagynénémmel kitaláltuk, hogy petrezselymes krumplit fogunk fõzni. Voltunk a feladatra vagy hárman, de persze senki nem tudta, hogyan készül. Összedugtuk hát kis fejünket...és a vége az lett, hogy sikerült elszenesíteni a petrezselymet...zsírban pirítás közben. :D Az ötlet ugyanis az volt, hogy ... |
Tovbb... |
Próbálj ki egy új köretet: polenta!Többször kísérleteztem vele, míg végre igazán jó lett. Írtam már, hogy a polentát nehéz fûszerezni. Szoktam fokhagymát is belezúzni. Most pirított magkeverék (fehér és fekete szezámmag, ) került bele. ... |
Tovbb... |
Mai ebédünk: Zöldborsóleves vajas galuskával, csirkemellfilé és brokkoli sörtésztában, duplán petrezselymes rizzsel
Zöldborsó leves készült "vajas" galuskával (- vaj helyett margarinnal készült a galuska)
Második fogásnak sörtésztában sült csirkemellfilé és brokkoli duplán petrezselymes rizzsel, a fiúknak a hús mellé ... |
Tovbb... |
Isteni primõrköret bármihezLehet hogy már szerepelt a blogon nagyon hasonló, de egyszerûen nem tudok betelni ezzel a körettel évrõl évre. Zseniális! Az újkrumpli variációi felülmúlhatatlanok számomra. És további remek tulajdonsága, hogy nagyon egyszerû elkészíteni. Hozzávalók 2-3 fõre: ... |
Tovbb... |
Újhagymás rizs (vegán)A zöldborsós rizsen túl is van élet - itt van például ez az igazán tavaszi, kicsit talán merész, de harmonikus fûszerezésû változat újhagymával. Hozzávalók (2 adag vegetáriánus fõételhez vagy 3-4 adag körethez) 1 bögre (2,5 dl, 25 dkg) barna rizs 2 evõkanál olaj 2 bögre víz 1 teáskanál VegaNatura ételízesítõ 1/2 fahéjrúd 1/2 teáskanál koriandermag 1 csomó újhagyma ... |
Tovbb... |
Epres burgonyapüréHozzávalók: 25 dkg eper, 40 dkg burgonya, só, 3 dl tej, 10 dkg vaj Elkészítése: a burgonyapüréhez meghámozzuk és kockára vágjuk a krumplit, sós vízben puhára fõzzük. Még forrón áttörjük a tejjel, belekeverjük a vajat. Egy-két szem kivételével ... |
Tovbb... |
Pityókafasírt :)Az interneten nagyon sokféle változata kering ennek az ételnek, sok különbözõ névvel. Nekünk nagymama készítette sokszor, mi "kerektojás"-nak neveztük :) Laci pityókafasírtnak ismeri és õ készítette, ezért a neve is az maradt a blogon is. Nagyon egyszerû az elkészítése is (ennek ellenére én sosem vagyok megelégedve azzal, amilyent én készítek) és a ... |
Tovbb... |
Citromos-petrezselymes rizottóNagyon egyszerû, de annál finomabb étel, önmagában vagy halak, fehér húsok mellé köretként is kiváló. A recept a Kifõztük magazin áprilisi számában jelent meg. Hozzávalók 4 személyre ... |
Tovbb... |
Zöldborsós tarhonyaEz most egy valóban nagyon gyors és olcsó étel, a sietõs hétköznapokra ajánlom, gondolom mindenkinek van ilyen, amikor csak az "éhség biztos" és az, hogy valami meleg ételre vágyunk a szendvics helyett. Bármilyen savanyúsággal (cékla, uborka, csalamádé) vagy fejes salátával fogyaszthatjuk. Nem sietõs hétköznapokon ... |
Tovbb... |