Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Halas, herkentyûs ételek
sponsored links
Harcsa, édeskömény és spenótgombóc
Az utóbbi idõben újra elkezdtem tudatosítani magamban a halfogyasztás fontosságát, és megpróbálom visszaállítani a pénteki halnap hagyományát is, amit egy ideje elhanyagoltam. Érdekes módon, a hét folyamán több impulzus is ért ezzel kapcsolatban: például a Facebookon vitába keveredtem más gasztrobloggerekkel arról, drága-e a hal ... |
Tovbb... |
Fogas polentával, fekete trombitagomba pürével, rukolás vajmártással és fehér spárga sabayon-nalEmlítettem már, hogy szeretek olykor új esélyt adni olyan zöldségeknek, melyeket egyébként nem kedvelek. Tegnap olyan szép volt a rukola egy termelõ boltocskájában, hogy nem tudtam otthagyni. Látszott rajta, hogy pár órája szedték csak. Igaz, hogy nem vagyunk jóba, se salátaként, sem más ételben, de úgy gondoltam egy próbát megér, hátha! Majdnem bejött, ugyanis a vajmártásban ... |
Tovbb... |
Fenyõmagos-kapros lazac párolt zöldségekkel.Második fordulóhoz érkezett a Krinsz-nél meghirdetett "Egészséghónap" játék. Ebben a fordulóban Fõétel(egytálétel), Fõétel-körettel, receptekkel lehetett nevezni. Mivel az egészséges, vagy egészségesebb ételeket szeretné Krinsz ezzel a játékkal népszerûsíteni, így én mindenképpen csirkemellbõl, vagy halból készült ételt szerettem volna ... |
Tovbb... |
Csigaragu és az éti csiga elõkészítéseAz éti csiga fogyasztásán már egy jó ideje gondolkodtam, de valahogy sehogy sem álltam neki. Addig, amíg némi csapadék után, a férjem be nem állított egy vödörnyivel. (Saját telken szedettekkel.) Hát mit ne mondjak, elsõre egy kicsit bizarr látvány volt, pedig szoktam én is szedni - a tyúkoknak. Ugyanis õk is nagyon szeretik, mivelhogy húst is ... |
Tovbb... |
Rántott süllõ
Legnagyobbikom tegnapelõtt este megint hallal örvendeztetett meg, mégpedig egy szép süllõvel. Ma ezt készítettem el ebédre. Nem filéztem ki, inkább vastagabb - kb. 4 cm-es - patkóra vágtam, de a patkók mindkét oldalán még 3-3 helyen be is irdaltam, hogy a só jól át tudja járni. A panírozáshoz kevés fûszerpaprikával elkevert lisztet, sóval és ... |
Tovbb... |
Spaghetti allo scoglio-Tengergyümölcsei spagettiSzeretnék hinni abban, hogy a tészta nem hízlal, ezért is része a mediterrán diétának és ezért is olyan szépek és csinosak az olasz emberek... de lehet, hogy ez csak náluk mûködik, nem tudom... ha nem is minden nap, azért hetente 1-2-szer mi is eszünk tésztát. Én leginkább a könnyû feltéteket szeretem, mint például a ... |
Tovbb... |
Roston sült lazacfilé citromos-lime besamel mártással27 és fél évvel ezelõtt nem gondoltam volna, hogy én lazacot vagy bármilyen tengeri vagy akár folyami vagy tavi dolgot fogok készíteni, az elfogyasztásáról pedig ne is beszéljünk:) Tehát, nem vagyok/voltam nagy halpusztító. De ugye itt van NY (aki imádja), na meg az omega 3 zsírsavak és úgy néz ki, hogy az egészség és NY unszolása ("kóstold meg!") gyõzedelmeskedik ... |
Tovbb... |
SÜLT MAKRÉLA FILÉ PUY-I LENCSÉVEL ÉS CÉKLA CHIPSSZELSoha eddig nem ettem még makrélát. Viszont itt szerencsére a tenger közelsége miatt, elég széles a halkínálat, így próbálok minél többet megkóstolni. Szerencsére nem volt kifilézve, viszont megnéztem ezt, és pikk-pakk kifiléztem. Így mostmár bármilyen filézhetõ hallal úgy érzem azonnal elbánok. Persze, gyakorlat teszi a mestert, de valójában tényleg nem ... |
Tovbb... |
Lazac steakA férjem kapott két gyönyörû szelet lazacot. Sokat töprengtem azon, hogyan készítsem el, de végül úgy döntöttem, hogy hagyom érvényesülni ennek a csodálatos halnak az ízét, és csak minimális fûszerezést kap. A lazacot (ahogyan más halat sem) nem szabad túlsütni, mert kiszárad. Ha megfelelõ ideig sütjük, puha és ... |
Tovbb... |
Csilis-fokhagymás garnéla grillezve, korianderes krumplisalátávalRemek "fogás" volt ez a garnéla a halasnál. Csak nézelõdni álltam meg, nem akartam éppen semmi halat venni, mikor a srác azt mondja, akciós a nagyméretû garnéla, mert véletlenül dupla mennyiséget rendeltek belõle és félnek hogy nem fogy el. Szép óriási "bogarak" feküdtek egymás mellett a fadobozban, jó arasznyi példányok, nem ... |
Tovbb... |
csõben sült sáfrányos-zöldséges csacsihal…a sáfrány miatt elsõsorban az ízek világában haladóbb gyerekek számára, de ha valaki idegenkedne ettõl a csodálatos fûszertõl, akár el is hagyhatja, az eredmény persze teljesen más, de ettõl még ugyanolyan finom lesz. A hekk a kisgyerekes anyukák számára különösen … |
Tovbb... |
ÉdesköményesMostanában ad hoc jelleggel fõzök és vásárolok. Pedig akár meg is tervezhetném, mikor mit fõzök, csak annyifelé szaladgálok, hogy erre már nem jut energia. Enni viszont kell. :) A héten ráadásul lerobbantam. Talán az esti hidegebb levegõn ücsörgés, vagy a 30 fokos lakás, vagy a ... |
Tovbb... |
Csirkés nyulas paella tenger gyümölcseivel Andalúz módra A paella jellegzetes aranyszínû rizzsel sok-sok variációban elkészíthetõ rendkívül népszerû spanyol egytálétel. A rizs aranysárga színét egy becses fûszer, a sáfrány adja. Andalúziában a paella boldogságot sugárzó étel. Fõként ünnepekkor, vasárnapi ebédre, vagy vidéki pikniken ... |
Tovbb... |
Lazacpisztráng édesköménygumóval és áfonyaecettelTavalyelõtt tettem egy elsõ kísérletet az áfonya, édesköménygumó és hal párosításra. Az akkori hal az elkészítési módját tekintve nem volt túl sikeres, de a hibáimból sokat tanultam, s pl. idén már megoldottam a filézés ill. a fej problémáját is (ld. szaibling karfiol-kuszkusszal). Másrészt viszont megtapasztaltam, hogy egy kicsit savanykásabb áfonyával ez az egyszerû párosítás igazán ... |
Tovbb... |
Fish curry, azaz halas curryEldöntöttünk, hogy gyakrabban fogunk halat enni. Könnyü nekünk, itt Portugáliában-gondolhatjátok. Az igaz, hogy elég böséges a friss és fagyasztott hal kínálat, de azért többségük elég drága. Mindenesetre megfogadtuk, hogy gyakrabban fog az asztalra kerülni kopoltyús barátunk, az egészséges életmód jegyében. Hogy ne legyen ... |
Tovbb... |
PISTRÁNGSÜLTMindig is nagyon szerettem a halat... enni:-) Ezért minden szombaton ebédre sült halat eszünk, de sokszor az éttermekben is ezt a fogást választom. A pisztráng az egyik kedvenc, nemcsak az íze miatt, hanem a gyönyörû rózsaszíne ... |
Tovbb... |
Pisztráng filé narancsos kuszkusszal uborkasalátával és zöldfûszeres krémmelÉdesvízi halaink, ez volt a 48. VKF! kiírás címe. De mivel ember tervez... szokták mondani, nem készültem el idõre. Vagyis az elsõ étel, amit készítettem, nem felet meg a saját magam állította mércének, így kigondoltam egy másikat. Csak azt nem kalkuláltam bele, hogy borzasztó strapás lesz a hétvége a szombati ... |
Tovbb... |
füstölt lazacos burgonyasaláta vajban sült spárgávalEredetileg egy új és igazán ígéretes debreceni étterem, az Ikon étlapján szereplõ füstölt lazacos elõétel házilag kivitelezett reprodukciójával készültem volna mára, ott a házilag füstölt lazacot magos mustáros burgonyával és radicchioval társították, ami egy igen letisztult ízû, nagyon finom elõételt … |
Tovbb... |
Spárgás sült hering cheddaros-füstölt trappistás mornay köntösbenA fástalanított, megtört spárgasípok helyett legközelebb csak a zsenge rügyeket használnám (a maradék meg menjen levesbe), egyébként elõrebocsátom, egész ütõs kompozíció lett, csak a hal miatt, kicsit szálkás:) Amit mûveltem: fél köteg zöld spárgát, ahol engedte, keresztbe törtem, zöldséggyaluval karcsúsítottam, majd ... |
Tovbb... |
babérágyon sült tengeri pérhalAlíz csodás Caldeiradája után egy végtelenül egyszerûen elkészíthetõ és egyben nagyon ízletes ételt hoztam mára. Ha az emlékeim nem csalnak, velencei specialitásról van szó, az eredetileg paradicsom nélküli recept egyik olasz barátunktól származik. Makrélával, pisztránggal, de akár harcsával is kipróbálnám … |
Tovbb... |
Gombás tõkehal tésztávalNagyon szeretjük a halat, de sajnos ritkán készítem. Pedig amellett, hogy egészséges, igazán finom ételeket lehet kihozni belõle. Mint például ezt! Az eredeti recept tonhallal készül, de szerintem a könnyebben beszerezhetõ tõkehallal is tökéletes, de el tudom képzelni egyéb tengeri halakkal ... |
Tovbb... |
Sült hal tejszínes zöldbabbal + Játék1. Megbeszéltük, hogy ezen a héten eszünk halat. 2. A Paripa Csárdába most nem nyertem meghívást ... |
Tovbb... |
Barramundi egyben sütve zöldsalátával és majonézes petrezselyempesztóvalTavaly óta "halogatom" ezt a találkozást ezzel a halfajtával. A barramundi egy sügérféle, ami a tengervízben születik és az édes/félsós vízben éli le életének nagy részét, az ausztrál folyók torkolataiban nagyon elterjedt halfajta. Íze emlékeztet a süllõére, a húsa fehér, nem túl tömör és nincs benne szálka. A Metro vevõakadémiáján tartott halas ... |
Tovbb... |
Törpemaréna spárgával, pisztáciával és turbolyás vajmártássalHétvégén nem csak az elsõ helyi eperre, de még zöld spárgára is sikerült szert tennem. Bár az eper szabadföldi, bizony csak nem rég takarták ki. Ennek ellenére nem voltam képes nemet mondani rá, még szerencse, mert isteni íze volt! Amikor ennyire vékony zöldspárgát kapok, bizony gyakran az egészet elnassolom csak úgy, nyersen. A fehéret is érdemes egyébként nyersen is megkóstolni! Eredetileg ... |
Tovbb... |
a világ hallevesei I. – PortugáliaAhogy azt már biztos tudjátok, a magyarországi halfogyasztás fellendítésének elõsegítése mellett a világ sokszínû halgasztronómiájának a megismertetése is a Tarka Bárka blog legfontosabb céljai között szerepel. Nem kellett sokáig gondolkodnunk azon, hogy melyik az az étel, amely minden országban létezik, … |
Tovbb... |
Caldeirada a Tarka bárkán!A tarkabarkás lányok a fejükbe vették, hogy távoli vizekre hajózva elhozzák nekünk különféle országok különféle halleveseit. Nagy örömmel tölt el, hogy az utazás kiindulópontjaként Portugáliára esett a választásuk, és hogy elsõként bemutathatom a portugál Caldeiradát. Rendkívül sokoldalú leves ez, ami gyorsan és könnyen megfõzhetõ és nem ... |
Tovbb... |
tõkehalas spenótos zöldborsós frittataAnyák napján nem ér nagy fõzést rendezni, reggel be kell gyûjteni az orgonát és a puszikat, aztán egy ráérõs és bõséges reggeli, utána pedig egy piknikkosárral ki a szabadba! Ez a frittata elõzõ nap elkészül, és akár a reggeli, akár … |
Tovbb... |
Viceházmester és a zsíros deszkaGyerekkoromban nem szerettem a zsíroskenyeret. Ennek igazából két oka volt: 1. nem szerettem a zsírt 2. nem szerettem a hagymát. Nos, ma már egyikkel sincs problémám, sõt. Egy jó kis zsíroskenyér néha a legjobb ínyencfalat. Emlékszem, mikor egyszer a Balatonon paprikás krumplit fõztünk, ott sercegett egy ... |
Tovbb... |
Filézett tengeri hal zellermártássalHozzávalók: 4 szelet filézett tengeri hal (bármilyen, semleges ízû halfajta jó) ... |
Tovbb... |
Medvehagymás vajhalMég sosem ettem vajhalat, gondoltam most kipróbálom! :D A recept: (2 adag)
|
Tovbb... |
Mai ebédünk: Harcsa "erõleves", baconös-tejfölös harcsapaprikás galuskával
Legnagyobbikom még vasárnap vagy hétfõn fogott egy harcsát, de mert nemrégen volt hal, így azt tisztítva, felpucolva eltettük a 0 fokos rekeszbe. Az este, - mert elfogyott minden fõznivaló - kigondoltam, hogy ma az lesz ebédre. Reggel Legkisebbikem persze rákezdett, hogy ez kész kitolás, mert Õ utálja a halat is, még a szagát se bírja, és én meg ... |
Tovbb... |
Lazac karalábévalSóban vagy sókéregben sütött alapanyagok között gyakran egész hallal, húsokkal, burgonyával, céklával vagy esetleg zellerrel találkozunk. Valójában sok más zöldséget is süthetünk sóban, mely során a sókéreg nem csak ízesíti a zöldséget, hanem teljes mértékben be is zárja a zöldségbe az ízeket valamint többnyire a nedvességet is. Ezúttal karalábéval tettem kísérletet a sóban sütésre, aminek ... |
Tovbb... |
Lazacos-brokkolis rakott krumpliTovábbra is tartom magam, hogy a rakott krumpli a kedvenc ételem. A héten már egyet összedobtam kedves barátomnak, B-nek. Hát nem voltam rá épp a legbüszkébb-tejföl híján joghurttal készült :)) De azt hiszem nem dobták a kukába:) Habár most van itthon rendes otthoni, Anyuék-féle házikolbi, most mégis másmilyen rakott krumplit ... |
Tovbb... |
citromos hal joghurtos grillezett zöldségekkelHozzávalók: 20 dkg saláta cukkini, 20 dkg padlizsán, 1 doboz Danon Aktivia joghurt, fél cs. petrezselyemzöld, 10 dkg light mini mozzarella golyó, só, bors, fokhagymapor. ... |
Tovbb... |
sütõben sült hagymás-rozmaringos süllõcsigák “törtpaszullyal”…mert ennek a receptnek a Bárkán a helye. Pár nappal ezelõtt ezzel készültem az általunk szervezett 48. Vigyázz, Kész, Fõzz! fordulóra, amelynek a témája “Édes Vizeink”, célja pedig a közös játékon túl a hazai halak népszerûsítése volt. (A kiírást itt, … |
Tovbb... |
Paleolit napi menü 193. nap |
Tovbb... |