Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Sült szalonnaNem éppen kánikulai étel, de nem is ma készült. Néhány nappal ezelõtt amikor még kicsit hûvösebb volt, párom nyers hasaalja szalonnával a táskájában sétált haza a piacról. Elvégre kell valami a rengeteg zöldhagymához, ami nõ a kertben. Meg különben is reggelire ez való.:) Igaz, ami igaz a párizsi és társai számára a mi hûtönkben bizony nincs hely. Most sütve készítettem el, hozzá a már említett zöldhagyma, nekem pedig némi savanyúság is [...] | ||
Tovbb a blogra ... loncivendegloje.blogspot.com/2011/05/... | ||
Sertéssült petrezselymes újburgonyával, retekpürévelVolt idõszak az életünkben amikor családi házban éltünk és a kis mini zöldségesben, fûszerkertben, gyümölcsösben megtermeltünk mindent picibe ami nekem kellett a konyhára. Mellettük persze volt nagyon sok szép virágom, örökzöldek, díszfák. A kertünkbe idegenek bekéreckedtek, hogy lefényképezzenek növényeket amit az utcáról láttak. Hogy ez most hogyan jön ide? Úgy, hogy amit én készítek recepteket, azok hozzávalóit - az egzotikus gyümölcsökön kívûl - mindet termesztettem és ismerem igényüket, tulajdonságaikat, hogy mire való, milyen... | ||
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... | ||
SzamócaturmixA tavasz elsõ gyümölcse a szamóca és a legegészségesebb is. Mivel imádjuk, így nagy boldogság amikor megjelenik a piacon. Mindig megfogadom, hogy amit csak lehet belõle készíteni azt mind elkészítem. De amikor ott van a konyhámban az egy tál szamóca akkor nem bírok ellenállni neki és natur befalom - na nem egyszerre. De szerintem így a legjobb. Könnyen voltam amig a kertünkben termesztettük, mert frissen szedve csodálatos, és vegyszermentes volt, de vásárolni [...] | ||
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... | ||
Spárgakrémes tésztaHozzávalók:
A spárgát megtisztítom, 2-3 cm-es darabokra vágom, és a sípokat külön rakom. Egy fazékban vizet forralok, és a [...] | ||
Tovbb a blogra ... lillafoz.blogspot.com/2011/05/spargak... | ||
Epres-bodzás pohárkrémA szokásos hétvégi epres piskótatekercsnek indult. Kisült hozzá a kakaós piskóta, feltekerve hûlt. Nyitottam a hûtõt a mascarponéért, de nem volt. Pedig úgy emlékeztem, hogy vettem... de volt két nagy doboz görög joghurt, a helyzet meg volt mentve.Így viszont más krémet kellett hozzá készítenem. Arra gondoltam, hogy a joghurttortáéhoz hasonlót dobok össze. Meg volt a krém, épp tettem volna a hûtõbe dermedni, mikor jött a kisebb, hogy megkóstolhatja-e. Naná. Kész volt tõle, [...] | ||
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/05/ep... | ||
Orgonadzsemes - fehércsokis muffinMár rég nem volt a blogomon muffin, de most itt jön egy.:)
Hozzávalók:
Egy kisebb tálban a lisztet elkevertem a sütõporral, [...] | ||
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... | ||
Sült csirkecomb kókuszos-kurkumás mártással mazsolás rizzselManapság ha körülnézünk a legegyszerûbb piaci zöldségesnél, elámulunk a változatos kínálaton. A polcokon többnyire nem hazai gyümölcsöket találunk, hanem mint valami bõségszaruból öntik elénk az alig, vagy soha nem látott és kóstolt egzotikus furcsaságokat. Ez a bõségszarú változatossá teszi az életünket, ételünket. Kezünkbe vesszük és nem tudjuk, hogy mire való egy-egy furcsaság, harapni kell vagy hámozni, vagy szelni és még sorolhatjuk a kérdéseket. A kókusz is külhoni, de nem annyira ismeretlen furcsaság, talán [...] | ||
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... | ||
Mentás citromfûszörpElkészült a második adag citromfûszörp, annyi változtatással, hogy négy - öt szál menta is került bele, és ez a pár szál menta erõsebb ízt adott neki, mint a két nagy csokor citromfû. Cukrot is valamivel kevesebbet tettem bele. A citromfûszörp receptje itt található. | ||
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... | ||
ReteksalátaTokaji muskotályos borecettelEz az elsõ Tokaji borecettel készült receptem, méghozzá a muskotályból készült borecettel. Egy egyszerû, friss saláta különlegessé téve a muskotáyos borecettel, amely tökéletesen harmonizált az összetevõk ízével. Hozzávalók két személyre:
| ||
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... | ||
Nyári tekercsSose gondoltam volna, hogy a vietnámi nyári tekercsrõl egyszer kiderül, hogy megosztó étel. Én annyira elfogult vagyok vele szemben - simán beválasztanám a világ legjobb 5 ételei közé - fel sem merült bennem soha, hogy van, akit kifejezetten hidegen hagy. Azt megértem, hogy nem mindenki szeretne bajlódni a feltekerésével, mert az valóban macera, vagy legalábbis el kell hozzá sajátítani és személyre szabni a technikát, de hogy készen se kelljen... vannak még meglepetések... | ||
Tovbb a blogra ... www.lilafuge.hu/2011/05/nyari-tekercs... | ||
Tengeri hal rántva újburgonyával, tárkonyos joghurtmártással, salátávalIlyentájt májusban és júniusban már a hétvégi ebédek örömét, - az év többi részében már eléggé megunt és kissé fonnyadt régi krumpli helyett - az újkrumpli biztosítja. Az elkészítése sokféleképpen történhet. Van aki kockára vágva sózva, olajban a saját levében párolja és beleforgatja petrezselyembe. Van aki liba- vagy kacsazsírban fedõ alatt puhítja, majd fedõ nélkül átpirítja és fûszerezi. Van aki elõfõzi kb. 4-5 percig, majd a leszûrt krumplit serpenyõben vajon vagy [...] | ||
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... | ||
Szilvaízes muffinÚjabb muffin.:) Tegnap vendégeket vártam, számukra készültek ezek a muffinok, sajnos a vendégek nem értek el hozzám, így csak virtuálisan kóstolgathatják õket. Hozzávalók:
| ||
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... | ||
Avokádókrém (vagy dip) macesz lapokkalA nálunk legkönnyebben beszerezhetõ trópusi zöldségféle az avokádó. Amikor én elõször találkoztam vele itt nálunk, akkor még sokan idegenkedtek tõle, talán mert gyümölcsnek hitték és csalódtak benne, hogy ez bizony nem az. Jóllehet fán terem, s többnyire nyersen fogyasztjuk, mint a gyümölcsöket, mégsem köztük van a helye az étlapon, hanem az elõételek, saláták között. Selymesen krémes, vajszerû, aromás, pikáns termés húsa ízében a dióra emlékeztet zöldessárga színû. Ragyogóan érvényesül például halak mellett. Közép-Amerikából [...] | ||
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... | ||
Akácvirágos cukorEljött végre az akácvirágzás ideje is. Már nagyon vártam. Sajnos nálunk a szárazság miatt már egyrészük el is virágzott, így gyorsan kellett cselekednem. Ma Rigmányban voltunk májusi cseresznyét szedni, útközben a tesóm szedett nekem néhány ág akácot. Ma este fel is kellett dolgoznom, mert holnap ballagás lesz az iskolában, szombaton pedig az unokatesóm ballagási ebédjére vagyunk hivatalosak, így nem lett volna idõm késõbb foglalkozni vele. Elõször is készült... | ||
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... | ||
Akácvirág szörpAnyukám hagyományos bodzavirág szörpjének mintájára készítettem akácvirág szörpöt. Ez a szörpnek az a változata, amelyet nem télire készítek eltenni, hanem csak a nyári meleg napokon elfogyasztani. Ezért kevesebb benne a cukor. Hozzávalók:
| ||
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... | ||
Akácvirágos muffinNe mosolyogjatok rajtam, hogy ismét egy muffint hoztam, de muszály volt kipróbálnom akácvirággal is. Hát le a kalappal, nagyon finomak lettek, de beszéljenek helyettem a képek. Ja és az öcsém aki azt mondta, hogy ez nagyon jó. Õ a virágos kreálmányaim fõkóstolója általában. Eddig mindenik tetszett neki.:) Hozzávalók:... | ||
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... | ||
Mediterrán cassoulet baguette-tel (recept)A Két Szerecsen és Chef Maki együttmûködésérõl már írtunk nektek korábban a blogunkon. Most hoztunk nektek egy receptet azok közül, amelyeket a Két Szerecsen is készít és jelenleg megtalálható a menüjükön az étteremben. Mediterrán cassoulet baguette-tel (vegetáriánus) Hozzávalók: - 1 db nagy vöröshagyma, felkockázva - 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva + 2-3 gerezd reszelve a baguette-hez - 1 db padlizsán, közepes kockákra vágva - [...] | ||
Tovbb a blogra ... makifood.blogspot.com/2011/05/mediter... | ||
Epres spiráltortaEgy hét késéssel csak felteszem, hogy mit sütött Levi a születésnapomra :-). És ez az elsõ tortája! Ami egyébként a Stahl gyors édességek egyik receptjén alapul, de több ponton változtattunk rajta (azért a változtatások értelmi szerzõje én voltam, de õ csinálta egyedül az egészet), mert hát az a sok cukor? Amin viszont nem változtattunk, de utólag azt mondom, hogy kellett volna, az a [...] | ||
Tovbb a blogra ... lillafoz.blogspot.com/2011/05/epres-s... | ||
Lepénykenyér serpenyõbenEz amolyan bónuszkenyér nálunk. Van úgy, hogy rosszul számolom ki az idõmet, vagy csak késõn jut eszembe, hogy kenyeret kellene sütni, és már hiába is siettetném (már ha lehetne), akkor sem lenne készen vacsorára. Na, ilyenkor szoktam bevetni ezt a pikk-pakk lepénykenyeret. Persze azon felül, hogy gyors, eszméletlenül finom is. Egyszerû, élesztõs kenyértésztából, vagy nevezhetjük akár pizzatésztának is, készítem. Jó forró serpenyõ, vagy wok kell hozzá. Amint kész az egyik oldala, megfordítom, megkenem [...] | ||
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/05/le... | ||
Spagetti paradicsomos pulykávalIsmét Stahl Judit-i alapokon (én nem tudom mi van mostanság, úgy tûnik most kezdtem el használni a DM-ben begyûjtött rengeteg szakácskönyvet), és ismét némi változtatással. Kicsit kevesebb hozzávalóból készítettem a szószt, de így is 5 nagyon nagy adag lett belõle, a könyv által írt 4 naggyal [...] | ||
Tovbb a blogra ... lillafoz.blogspot.com/2011/05/spagett... | ||
Fagylaltos-mentás eperkrémlevesMár lassan vége van a májusnak, amely a legszebb hónap, de nincs vége, sõt kezdõdik vagy folytatódik a gyümölcsleves-fõzés. Roskadoznak a piaci pultok a szezonális és az egyéb gyümölcsöktõl, ideje, hogy nekilássunk és rendesen tele együk magunkat a gyümölcsökkel - de a zöldségekkel, salátákkal is. Mindenkinek jól jön az extra adag vitamin. Hozzávalók: 2 adag 30 dkg eper, 1-1 gombóc vanília- és citromízû fagylalt, 4 dl tej, 1-2 ek. porcukor [...] | ||
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... | ||
Grillfesztivál MakóTegnap volt a makói hagymás grillfesztivál, amit a helyi Váll- Ker Kft. szervezett idén is, immár kilencedik alkalommal. Tavaly vettünk részt rajta elõször, és mivel nagyon jól éreztük magunkat, hiszen azon felül, hogy ez verseny, egy igazán jó buli is volt, úgy gondoltuk, most is nevezünk. Tûzpadka volt természetesen az ötletgazda, mi kisinasok voltunk mellette. Én azt a [...] | ||
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/05/gr... | ||
"Hálós" kenyérA Grillfesztiválra készült kenyér fázisképekben. Receptet nem írok hozzá, hiszen a jól bevált tésztáját használtam most is. Bedagasztottam a tésztát, majd 30 perc pihentetés után elfeleztem. Az egyikbõl kiscipót formáztam, a másikat kb. 3-4 mm vastagra nyújtottam és kb. másfél-két cm széles csíkokra vágtam. Alaposan liszteztem közben, hogy ne tapadjanak össze... | ||
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/05/ha... | ||
Citromos-joghurt jégkrémHugi hozott nekem egy jégkrém-formát az IKEÁ-ból, amit végre kipróbáltunk (azaz sikerült a fagyasztóból kienni annyi dolgot, hogy végre befért). Pont olyan magas, hogy kényelmesen elfér a mini 19 literes fagyasztó rekeszben (mondjuk a hûtõ is a svédektõl van, szóval legyenek is kompatibilisek egymással?) Nagyon jó kis játék ez, szerintem egész nyáron használni fogom, mivel gyakorlatilag végtelen mennyiségû fagylaltot [...] | ||
Tovbb a blogra ... lillafoz.blogspot.com/2011/05/citromo... | ||
Kapros káposztafõzelék borsos tokánnyalEbben a fõzelékben a zöldfélék már az ideiek. Ez nagyon fontos, mert az ésszerû táplálkozás nagy részét a zöldségfélék adják, és ha még frissek is, akkor gazdagabb ásványianyag-tartalmuak. A vitamintartalmuk is nagyobb a tároltakénál, és így élelmezésünk legolcsóbb vitaminforrásai, és könnyen emészthetõek. A szervezetünknek mindegyik fõzelékfélére egyaránt szüksége van, ezért igyekezzünk mindennap az idénynek megfelelõ fõzeléket fogyasztani. Nálunk ez elég gyakori, mert szeretjük és a férjem szerint nagyon finoman készítem. | ||
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... | ||
Budai Gourmet2011. Június 3-5 MILLENÁRIS PARK Itt minden lesz: a legjobb borászok, a legjobb pálinkák, sajtok, sonkák, mézek szinte felsorolhatatlan, hogy az ide látogatóknak mi mindenben lesz részük. Megismerhetjük, hogy melyek a legjobb alapanyagok, a legkiválóbb termelõk, az igazi elhivatott kereskedõk. Lesz halászléfõzés, szörpkészítés. Lesz piactér ahol kistermelõk és piacosok kínálják majd a portékáikat. 2011-tõl a Sziget Kulturális Szervezõiroda a rendezvény szervezõje, de a Sziget Szervezõiroda végzi a Pannon Bormustra szervezését is. Gerendai Károly a rendezvény szervezõ cég vezetõje [...] | ||
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... | ||
Levendula esszenciaRégen esett már szó a levenduláról...Gyönyörûen virágzik végre, lehet készíteni a levendulás édességeket, hamarosan lehet fõzni a vele ízesített lekvárokat. A szirup után kipróbáltam a vanília mintájára készülõ levendula eszenciát is. Fantasztikusan aromás, illatos lett, amit ugyanúgy tudok használni sütemények ízesítésére, mint a vanília kivonatot. A recept is hasonló. Egy 2 deciliteres üveg aljára tettem 2 ek. szárított levendulavirágot, majd felöntöttem alkohollal, ami lehet tiszta szesz vagy valamilyen jó minõségû vodka.Már néhány [...] | ||
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/05/le... | ||
Uzsonnareform és a tökéletes cseresznyekompótTavaly lekvárõrület kapott el, idén azt hiszem a kompótok nyara vár rám. Eddig kettõ készült, rebarbarás és cseresznyés. Annyira ízlenek, hogy csak ezt eszem desszert helyett. Hidegen. Fagyira kanalazva is elviselhetõ, de leginkább csak úgy magában fogy. Rá kellett jönnöm, hogy ez sem nagymamás dolog - vagy én közeledek szélsebesen a nagyi kor felé - na neee! Megint csak attól függ, hogy milyen fûszerekkel és milyen ízkombinációban kerülnek a gyümölcsök az üvegekbe. Télen nagyon fogjuk szeretni gondos kezeimet. Vaníliás [...] | ||
Tovbb a blogra ... www.lilafuge.hu/2011/05/uzsonnareform... | ||
A legjobb eper & spárga párosítás!Hozzávalók: 1 csokornyi zöld spárga, 15-20 szem eper, só, bors, méz, fehér balzsamecet, olívaolaj, citromlé
| ||
Tovbb a blogra ... mahl-zeit.blogspot.com/2011/05/legjob... | ||
Zöldséges pirítósA szendvicsek és a pirítósok nagyon változatosak és mindegyik a gyors ennivalók közé tartoznak. Angol eredetûek, maga a szendvics és a toast (toszt, azaz a pirítós is. Története is van, az angol John Montagu a negyedik aerl of Sandwich szenvedélyesen szeretett kártyázni, amit még az étkezés miatt sem akart abbahagyni. Inasa találta ki, hogy félbehajtott kenyér közé tett húst vagy egyéb finomságot, hogy még evõeszközt se kelljen használnia a gazdájának. Ezután [...] | ||
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... | ||
Rakott karalábéA hûtõmben árválkodott 1 db nagyra nõtt zsenge karalábé. Mélyhûtõ ürítés is szükséges.:) Megtaláltam az utolsó zacskó zsenge állapotában lereszelt, és lesózás után elrakott cukkinit. Van még némi szárított paradicsomom, szintén a kertbõl elrakott zöldpaprika csíkok. Jöhet még egy kis csirkemell, hogy azért hús is kerüljön a tányérba. Így aztán egy kis hely is felszabadul a mélyhûtõmben, az érkezõ eprek és cseresznyék számára, s közben összeáll egy jó kis zöldséges [...] | ||
Tovbb a blogra ... loncivendegloje.blogspot.com/2011/05/... | ||
Ballagási ebéd RigmánybanA múlt héten egy elsõ unokatestvérem ballagott, az ebédet pénteken a rigmányi Kultúrotthonban tartották, tartottuk. Timi, gratulálok, sok kitartást az érettségihez! Az ünnepelt tiszteletére szeretném bemutatni nektek a menüsort, amelyet egy fogadott szakácsnõ vezetésével a rigmányi fiatalasszonyok készítettek el.
| ||
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... | ||
BodzaitalAz akác után most eljött a bodzavirág szezonja is. Bodzaitalt minden évben készítettünk eddig is, azt a változatát amit néhány napon belül el is kell fogyasztani. Jöjjön tehát a recept: Hozzávalók:
A cukrot, a citromsót egy háromlitres üvegbe öntöttem, rátöltöttem a vizet, és addig kavargattam amíg a cukor elolvadt. Ekkor beletettem a bodzarózsákat [...] | ||
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... | ||
Bodzavirágos cukorMegérkezett az illatoscukor gyûjteményem következõ darabja:a bodzavirágos cukor. Ugyanúgy készítettem mint a többi illatos cukrot, egy tiszta üvegben egymásra rétegeztem a cukrot, és a száráról lecsipkedett virágokat. Felhasználásig, sötét, hûvös helyen tárolom. | ||
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/06... | ||
Gyömbéres epres morzsaA korábbi morzsa receptemet használtam most is, annyi módosítással, hogy növeltem a tönkölyliszt arányát, fahéj helyett pedig egy darabka gyömbért reszeltem az eperhez. Illetve ebben az esetben csak a fele morzsát használtam el, a maradékot bezacskóztam, lefagyasztottam. Jó jön majd még:-) | ||
Tovbb a blogra ... mahl-zeit.blogspot.com/2011/06/gyombe... | ||
Édes-sós földimogyorós kekszNigella süteményes könyvébõl van ez a recept is, lassan de biztosan haladok a megjelölt receptek kipróbálásával. Ennek most abszolút szezonja van, mert a szerzõ ajánlása szerint (és szerintem is, mert kipróbáltam) nagyon jól megy a fagylalthoz. Vaníliával próbáltam, de szerintem a csokoládé is jó lenne hozzá. Többször kéne kekszet sütnöm, és tejjel elmajszolni párat uzsonnára. Hmmm jó terv? Hozzávalók: [...] | ||
Tovbb a blogra ... lillafoz.blogspot.com/2011/06/edes-so... | ||