Sertéssült petrezselymes újburgonyával, retekpürével
sponsored links
Volt idõszak az életünkben amikor családi házban éltünk és a kis mini zöldségesben, fûszerkertben, gyümölcsösben megtermeltünk mindent picibe ami nekem kellett a konyhára. Mellettük persze volt nagyon sok szép virágom, örökzöldek, díszfák. A kertünkbe idegenek bekéreckedtek, hogy lefényképezzenek növényeket amit az utcáról láttak. Hogy ez most hogyan jön ide? Úgy, hogy amit én készítek recepteket, azok hozzávalóit - az egzotikus gyümölcsökön kívûl - mindet termesztettem és ismerem igényüket, tulajdonságaikat, hogy mire való, milyen egészségügyi hatásuk van. Így pl. a retekrõl is sokat tudok. Sokan vannak úgy, hogy van, szeretik, várják így tavasszal, de semmi más... Én minden évben alig vártam és szinte csodának tartottam, hogy a fagyok elmúltával vetett retekmag néhány nap múlva kikeljen, kilombosodjon és gyönyörû piros golyóvá válva kínálja magát.
A hónapos retket szinte az egész Földön ismerik, termesztik. Európába Marco Polo hozta be Kínából. Sokféle fajtája van. Azon kevés zöldségfélék közé tartozik amelyet kizárólag nyersen fogyasztunk. A régi mondás azt tartja, hogy: a retek reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság. De ez csak a nehezebben emészthetõ, több rostot, tatalmazó téli retekre érvényes. Kiválóan alkalmas hidegtálak díszítésére, hideg ételek kísérõjeként, salátákba és salátának, és mint ebben a receptben, pürének is...