Avokádókrém (vagy dip) macesz lapokkal
sponsored links
A nálunk legkönnyebben beszerezhetõ trópusi zöldségféle az avokádó. Amikor én elõször találkoztam vele itt nálunk, akkor még sokan idegenkedtek tõle, talán mert gyümölcsnek hitték és csalódtak benne, hogy ez bizony nem az. Jóllehet fán terem, s többnyire nyersen fogyasztjuk, mint a gyümölcsöket, mégsem köztük van a helye az étlapon, hanem az elõételek, saláták között. Selymesen krémes, vajszerû, aromás, pikáns termés húsa ízében a dióra emlékeztet zöldessárga színû. Ragyogóan érvényesül például halak mellett. Közép-Amerikából származik, kis termetû örökzöld fa. Körte alakú, és sötétzöld szívós héj borítja, de van fekete héjú is, és óriási csonthéjas a magja. Rendkivül nagy a tápértéke a nagy mennyiségû fehérje tartalma miatt, de van benne A-, B-, E-. és C-vitamin is. Értékes kulturnövény, bár a termõ helyén olyan közönséges zöldségféle, mint nálunk a burgonya.
Finom és különleges vendégváró dipek, fûszeres mártások készíthetõk belõle amibe különbözõ sós süteményeket (ropit, abonettet, burgonyaszirmot stb.) belemártogathatunk.
Hozzávalók:...