Szamócaturmix
sponsored links
A tavasz elsõ gyümölcse a szamóca és a legegészségesebb is. Mivel imádjuk, így nagy boldogság amikor megjelenik a piacon. Mindig megfogadom, hogy amit csak lehet belõle készíteni azt mind elkészítem. De amikor ott van a konyhámban az egy tál szamóca akkor nem bírok ellenállni neki és natur befalom - na nem egyszerre. De szerintem így a legjobb. Könnyen voltam amig a kertünkben termesztettük, mert frissen szedve csodálatos, és vegyszermentes volt, de vásárolni igen drága. A sokféle ételbõl ami készíthetõ belõle, végül marad valamilyen szamócás sütemény, szamócakrémleves, szamócaturmix, nem véletlen, mert ezeket nagyon szeretjük.
Sok embert nem érdekel, ezért nem kezdek hosszas botanikai leírásba, de annyit elmondanék, hogy Bálint gazda leírta és elmondta sokszor, hogy a kertészszakma szamócának nevezi de sajnos a botanikai indokoltsága ellenére sem hajlandó elfogadni a közvélemény, és a piacon változatlanul eper néven árulják. Pedig az eper egészen más, van fekete és fehér és ezek fákon teremnek. Nekünk is volt fehér termésû eperfánk.
A mérsékelt klímájú földrészeken mindenhol megterem. Az erdeinkben, tisztásainkon van erdei szamóca is. A nagy gyümölcsû fajták Észak-, illetve Dél-Amerikából származnak.A gyömölcsbõl kiváló dzsem, gyümölcslé, fagylalt, bólé, leves, sütemény stb. készíthetõ.
Hozzávalók: 2 adaghoz...