Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Színes paradicsomsalátaElkészítése: a megtisztított hagymát szeletekre vágjuk, besózzuk. Majd elfelezzük a... |
Tovbb a blogra ... malnakonyha.blogspot.com/2011/05/szin... |
Gorgonzolás gnocchi spárgával és kucsmagombávalTegnap elég tanácstalan voltam, már ami az ebédet illeti és vagy negyed órán át bámultam a hûtõ polcait, míg végre összeállt a kép. Árválkodott néhány zsenge zöldspárga, a sajtos dobozban pedig egy darab gorgonzola bujkált. Arra gondoltam, legyen risotto, igen ám, de kifogytam minden alaplébõl, és ugyan gyorsan fõzhettem volna egy adag csirkét, de igazán nem volt kedvem... |
Tovbb a blogra ... mandulasarok.blogspot.com/2011/05/gor... |
Bodzás-mentás limonádéA nyár elsõ jele szerintem, hogy az ember megkívánja a bodzaszörpös limonádét :) Vagy a bodzás fröccsöt. Fantasztikus mentatermésünk van az erkélyen, úgyhogy ebben a melegben úgy döntöttünk, épp itt az ideje elkezdeni a feldolgozását. Nem másra mint egy kancsó bodzás-mentás limonádéra esett a választásunk. Nehéz receptet írni limonádéhoz, mert mindenkinek más az ízlése, ki savanyúbban, ki édesebben szereti. Leírom, hogy a miénk hogyan készült... |
Tovbb a blogra ... aprochef.blogspot.com/2011/05/bodzas-... |
Rebarbarás mini-galetteBizonyára már mindenkiben tudatosult a tény, hogy a rebarbara zöldség, és nem gyümölcs. Ez persze egyáltalán nem meglepõ, hiszen ha ránézünk, akkor bizonyára sokaknak rögtön a szárzeller jut eszébe, igaz a két zöldség nem áll rokonságban. Tudtátok azt is, hogy Ázsiában õshonos? A különbözõ nomád népek, mint a tatárok is ismerték és még az is valószínû, hogy a hunok közvetítésével jutott el Eurázsiába. |
Tovbb a blogra ... mandulasarok.blogspot.com/2011/05/reb... |
MentaTegnap rámkérdezett egy barátom, hogy mit csináljon az igen nagy kedvvel burjánzó mentájával - már odáig jutott, hogy cserépben ültette be a kertbe, de nem használt, a menta csak nõ. Elsõ ötlet a mentaszörp volt, de miután mondta, hogy eddig koktélokba rakta, jött az igazi jó ötlet: legyen mentaszirup. Azt lehet locsolgatni mindenféle koktélokba, de igazából bármilyen desszertbe vagy teába. És hát annyira megtetszett a saját ötletem, hogy ma reggel átmentem a szomszédunkhoz nagyobb adag mentáért. Ugyan pár napja kaptam már [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Makkakonyha/~... |
Rózsaborsos csokoládé souffléHa csokoládé, akkor nálam bizony csakis az étcsokoládé jöhet számításba, az is akkor, ha 70% kakaót tartalmaz. Talán ötévente egyszer fordul elõ, hogy tejcsokoládét kívánok, akkor viszont csakis egy tonna mogyoróval jöhet, vagy az a bizonyos svájci háromszög alakú, amibõl egy idõben folyton mousse-t gyártottam. Mondhatni alig tudtam elég gyors tempóban csinálni, mert valami hihetetlen módon fogyott... |
Tovbb a blogra ... mandulasarok.blogspot.com/2011/05/roz... |
Kolbászos gulyáslevesElkészítése: a kolbászt a bõr lehúzása után vágjuk félbe és szeleteljük fel. A hagymát és a zöldségeket hámozzuk meg, aprítsuk fel. A burgonyát is tisztítsuk meg, aztán vágjuk kisebb darabokra. Az olajat hevítsük fel egy fazékban, dinszteljük meg rajta [...] |
Tovbb a blogra ... malnakonyha.blogspot.com/2011/05/kolb... |
Akácvirágos crema catalanaNem arról van szó, hogy ezentúl csakis édességen élnénk, sõt ami engem illet én igazából szinte csak epret eszek lassan már két hete. Tegnap viszont megmaradt még néhány tojássárgája és ebben a melegben nem akartam semmi majonézes ételt csinálni, ezért egyetlen megoldás a desszert volt. Már évek óta kutattam akácfa után itt Svájcban, míg végre idén sikerrel jártam a Rajna partján. Ugyan mostanra már elvirágzott, de néhány héttel ezelõtt szorgoskodtam, és eltettem egy adag cukrot, fõztem szirupot és kandíroztam néhány [...] |
Tovbb a blogra ... mandulasarok.blogspot.com/2011/05/aka... |
Csirkés fajitasVégre rászántam magam, hogy emberes adag tortillát süssek -és hiába raktam tele a fagyasztót is, rövidesen süthetem a következõ adagot. Fanni közölte ugyanis, hogy ez a kedvencek listáján beelõzte a palacsintát és a második helyre tört fel, közvetlenül a túrós csusza mögé. Poci pedig elropogtat minden belecsomagolt zöldséget, amikre benemcsavart állapotukban rá nem nézne. Mi többiek csak szimplán imádjuk. :) Csirkés fajitas Tortilla hozzávalói: 1 kg liszt, 1 tk sütõpor, 2 tk só, [...] |
Tovbb a blogra ... mamihami.blogspot.com/2011/05/csirkes... |
Bajor krumplisalátaElkészítése:... |
Tovbb a blogra ... malnakonyha.blogspot.com/2011/05/bajo... |
IkrapástétomElkészítése: tegyük turmixgépbe a kaviárt és adjuk hozzá a fõtt burgonyákat. Öntsük hozzá az olívaolajat, a citromok levét, az apróra vágott hagymát. Óvatosan sózzuk, majd... |
Tovbb a blogra ... malnakonyha.blogspot.com/2011/05/ikra... |
Márványos muffin nutellávalA nagy hallgatás ellenére zajlanak velem az események, régi szenvedélyemnek hódolva ismét saját magam gyártom a kozmetikumaimat, házi "csodaszereimet" errõl majd valószínûleg a Csatnin fogok beszámolni, mert kész sütögetés az egész kakaóvajból, shea vajból, kokuszvajból stb. mikor mi van otthon! Gõzerõvel készülök a holnapi Kejfeljancsira is és belekezdtem a Dukan-diétába. Errõl viszont majd itt a Marmaladon írok...eljutottam egy izgalmas könyvbemutatóra Lénárt Gitta édes nyers ételekbõl összeállított könyve kapcsán...szóval nem [...] |
Tovbb a blogra ... marmaladejegyzete.blogspot.com/2011/0... |
Fûszeres kenyérA család eltávozott Pécsre valami kiállításra, én meg itthon maradtam, hogy hallgassam a szél meg a viharos esõk hangját. Õszintén szólva a széltõl kezdek megzakkanni. Bár állítólag Heathclifféknek rosszabb volt a helyzetük már ami a szelet illeti, ott még süvítés is volt állandóan, de akkor is tökéletesen megértem, mitõl hagyták el az eszüket. Tegnap hazakerült pár darab jókora libacomb, és miután kiderült, hogy mégsincs még egy csirke a mélyhûtõben, ezeket vagyok kénytelen megsütni. Nehéz sors, ja. Viszont ma igencsak ráóhajtkoztam [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Makkakonyha/~... |
Így készült az Ossian tortaNehezen eljutottam idáig, hogy leírjam ezt a bejegyzést. A meleg meg a teendõim miatt nem volt idom írni! Kezdeném azzal, hogy netes barangolásaim során, hogy találtam rá erre a piskótára. Farkas Vilmos iskolai receptként emlegeti két link is jön: You-Tubo-n és Miele fõzõiskola azért kettõt teszek hátha valamelyik link nem mûködik.A videó alapján elkészítettem a piskótát. Nekem gáz sütõben 180 fokon 45 percet sült persze minden tûzhelyen más de nálam ez pontos érték már azóta még egyszer megcsináltuk és mûködött. Piskóta nagyon jól körül [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/MaryKonyhja/~... |
Duplán koncentrált nyúl consommé mángoldos nyúlgerinc tekerccsel és tárkonyhabbalHétvégén gyönyörû friss mángoldot találtam a zöldségeseménél, amit aztán egy nagy zacskó cukorborsóval együtt hazahoztam. A zöldség aztán egy pillanat alatt kiütötte a tervezett nyulas raviolit, mert helyette inkább a zöld levekbe bújtattam a húst. A már hetek óta eltervezett consommé persze megmaradt, amit aztán egy könnyû tárkonyhabbal egészítettem ki. A recept egyébként a Tetrabbit - Dining Guide közös nyulas receptversenyére készült. |
Tovbb a blogra ... mandulasarok.blogspot.com/2011/05/dup... |
Spenótos-krémsajtos gnocchiCsütörtökön délelõtt megtámadtak minket a seregélyek. Hatalmas vijjogásra mentem ki a kertbe, és a cseresznyefánkon vagy tizenöt madár garázdálkodott, percek alatt kilókat vertek le a fáról a gyönyörû cseresznyébõl, aminek kellett volna még néhány nap, hogy feketére érjen. Így viszont rohantam a létráért és a napot lényegében a fán töltöttem, hogy mentsem, ami menthetõ. Ebédelni csak úgy volt esélyem, ha kiötlök valami percek alatt elkészülõt. Sikerült és csodás lett. Spenótos-krémsajtos gnocchi Hozzávalók 1 személyre: [...] |
Tovbb a blogra ... mamihami.blogspot.com/2011/05/spenoto... |
Fehér paradicsomos risottoKét napja esik az esõ és olyan hideg lett hirtelen, hogy muszáj volt valami igazi lélekmelegítõ ételt fõznöm. Bár ezek a gyönyörû és aromás paradicsomok nem szabadföldiek, hanem melegháziak, de a zöldségesem saját termése, és mivel a paradicsommániám nem ismer határokat, kénytelen voltam jól bevásárolni. Persze az igazi paradicsomok majd csak késõbb érkeznek, de ezek pusztán egy hajszállal maradnak le. Fenségesek! Elég régóta nem fõztem már risotto-t, úgyhogy pont elérkezett az ideje! A konyhám kis ablaka télen-nyáron nyitva, akár esik, [...] |
Tovbb a blogra ... mandulasarok.blogspot.com/2011/06/feh... |
ZseléSajnos vannak olyan dolgok, amelyek még csak katasztrofálisnak sem nevezhetõk, simán csak langyosan bénán sikerülnek. Mondjuk, szerintem ennél nagyon rosszabb nincs is, amikor valami olyan közepesen rossz, elmegy stb. Az alábbi zselével egyébként ízben semmi probléma. Sõt. Na, de ahogy kinéz! Botrányosan amatõr. Elõször is kiderült, hogy rendkívül hiányos a háztartás, nincs zselékhez megfelelõ méretû poharam. Amiben jól mutatna, az vagy kicsi vagy nagy. A klasszik Y koktélosba kevés fér ? érdekes, ez eddig nem tûnt fel, valószínûleg az [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Makkakonyha/~... |
Ribizlis-mandulás süteményMa elkezdtem az idei adag bodzapezsgõt, de csak 1,2 kg cukrot tettem vele. A múlt hét végén ittuk meg a tavalyiból az utolsó üveggel, nagyon jót tesz neki a hosszú érlelés a hûtõben. Hugh szerint ugyan 10 nap múlva a palackozás után lehet inni. Ez kétségtelen, akkor is jó, bár az én ízlésemnek túlontúl édes. De egy olyan jó fél év múlva a cukor már átalakul alkohollá ? tehát lesz ereje is ? és az édesség átvált muskotályos [...] |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/Makkakonyha/~... |
Eper-rebarbara szufléNéhány nappal ezelõtt kiállítás megnyitóra mentünk a húgomékkal itt Makón. A könyvtárban még most is megtekinthetõek a csodás fafaragások és karikás ostorok, aki teheti tekintse meg, megéri! Arra gondoltam, hogy egy könnyû szufléval várom a tesómékat. Elõzõ nap fõztem egy kis eper-rebarbara lekvárt, remekül lehet a szufléhoz is használni, egyszerûen csak át kell egy szitán paszírozni. Persze ahogy... |
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/05/ep... |
Pizzatorta 2Az elsõ pizzatortámnak olyan sikere volt, hogy a kóstólóim visszatapsolták, így ismét elkészítettem, a recept ugyanaz maradt mint a réginél, amelyet megtaláltok itt, csupán a tölteléket változtattam meg, így most csak azt írom ide. Tehát a hozzávalók a töltelékhez a következõk:
|
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... |
Tejfölben - johgurtban sült halfiléPéntek este egy egyszerû, könnyû vacsorát készítettem, tejfölben - joghurtban sült halfilét. Hát a szépségversenyen nem nyerne elsõ díjat, de ennek ellenére nagyon finom volt. Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... |
Narancs puding ananásszalEzt a puding receptet lilahangyánál olvastam, még valamikor a múlt nyáron ha jól emlékszem, akkor még eszembe se jutott, hogy valaha én is nyitok egy blogot. És persze szuflé formáim se voltak. De a receptet kinyomtattam, mert nagyon megtetszett a puding elkészítési módja, és a hozzávalók is:a grapefruit és a szeder. Sokat nézegettem azóta is ezt a receptet. Sajnos szedret azóta se sikerült szereznem, de a hétvégén gondoltam kipróbálom más ízesítésben, így esett a választásom a narancsra és az... |
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... |
Tökfõzelék sertésszelettelA fõzelékek közül a tökfõzelék az egyik kedvencem, persze csak abból a tökbõl amit én gyalulok és elteszem a mélyhûtõbe vagy amikor már lehet kapni primõrként vagy a szabadföldit. Ez most az elõbbi és friss. Sokat nem lehet róla beszélni, vagy szereti valaki vagy nem, a fõzelékeket többnyire nem. A kapor pedig a zöldfûszerek között nálam versenyben van a bazsalikommal, és az eredmény döntetlen. Mindkettõt nagyon szeretem. Hozzávalók:... |
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... |
Mentás turmixA menta igazán régóta kísérõje az embernek. Az ókori egyiptomiak és a perzsák nemcsak ismerték, hanem valósznû, hogy termesztették is. A görögök a "kedves szagú" nevet adták a mentának, illatosítottak vele. Ovidius Metamorphosisében azt olvashatjuk, hogy a menta a vendégszeretet jelképe. Súroltak vele tálalóasztalokat az illata miatt, de ma már tudjuk, hogy ezzel együtt fertõtlenítettek is. Nevét egy nimfától kapta (Menthe, Mynthe). A szépséges nimfába beleszeretett az alvilág istene Hades. A... |
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... |
Karalábé fõzelékHatalmasra nõtt karalábékat vásároltam.:) Egy részét nyersen elrágcsáltam, megállapítva, hogy a nagy méret ellenére igencsak zsengék. Másik részébõl most fõzelék készült, szinte percek alatt:) 1 db karalábé / 40 dkg / 2 dl húsalaplé 1 tk vaj 1 tk lestyán csipet só 2 dl zsíros házi tej... |
Tovbb a blogra ... loncivendegloje.blogspot.com/2011/05/... |
Uzsonnareform: tutira megyünkMindig is tudtam, hogy a zöldborsó mellett a biztosan nyerõ próbálkozás az édes dolgokkal lesz. Közben persze pont az a cél, hogy minél egészségesebb legyen az uzsonna, de aki ismer tudja, hogy nem vagyok a híve a tiltásnak és a megvonásnak. Sokkal fontosabb az egyensúly. Épp ezért hiszem, hogy a házi, igényes alapanyagokból készült vaníliás krémtúró mézzel ízesítve és eperrel körítve tökéletes uzsonna a bölcsiseknek, de igazából bárkinek. Mazsolát nem tettem bele. Viszont volt mellé kalács annak, aki kért... |
Tovbb a blogra ... www.lilafuge.hu/2011/05/uzsonnareform... |
Lecsó galuskávalA paprika és a paradicsom mindig nyerõ páros. Kevés olyan zöldség van, amely olyan sokféleképpen használható fel, mint a paprika és a paradicsom. A magyar konyhában, így az én konyhámban is a legkedveltebbek közé tartozik. A paradicsom Amerika felfedezése után jelent meg nálunk Európában. Az új földrészen járt tengerészek elõször hazájukba Spanyolországba hozták el, majd innen Portugálián és Itálián át indult Európa többi... |
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... |
Kagylótészta paradicsomszósszalA ma esti vacsorám volt ez az egyszerû kagylótészta, amiben végül is maradék ételeket használtam fel. Hozzávalók:
|
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... |
Fûszeres túrókrém héjában fött krumplival, salátaágyonA tejtermékek közül a túró az egyik kedvencem, nagyon sokféle étel készíthetõ belõle. Szoktam készíteni túrót házilag is, ami nagyon egyszerû. Erre akkor kerül sor ha hagyom a tejet megsavanyodni vagy ha olyat "sikerül" venni, aminek a felhasználhatósága még nem járt le, de ennek ellenére megsavanyodik, - nálam ez sem vész kárba. A túró rendkivül könnyen emészthetõ, ezért felbecsülhetetlen szerepe van a gyógyításban, külünösen a májproblémákkal küzdõ emberek esetén. Kitûnõ alapanyag... |
Tovbb a blogra ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05... |
Bébispenót-eper salátaÚjabb darab a születésnapi-eper-hétbõl. Ez is az eper-mániás (és spenót ügyben rettentõen hanyagolt) férjnek készült. Aki még holnapig 2 évvel idõsebb nálam :-) És ez a saláta, hát huhhhh OMG? Úgy mondom, hogy huhhhh, és tetszett nekem is nagyon, hogy én alapból utálom... |
Tovbb a blogra ... lillafoz.blogspot.com/2011/05/bebispe... |
Fekete vagy fehér lencse? Daal vagy saláta?Néhány hete Anna hideg chili con carnét készített, salátának neveztük, csodás volt, azóta is nagyon sokat gondolok rá. Ezzel a babfélék visszalendültek az életembe (OFF: már amikor van idõm azt fõzni, amit csak úgy szeretnék, mostanában ez ritkábban adatik meg, pedig többet fõzök mint valaha, de majd a Blogkóstolón meglátjátok. Panasz vége). Rég óta kallódik a kamraszekrényben egy zacskó Urid dal, amit én magamban csak fehér lencsének hívtam, mert ha ránézek ezt látom. Utánaolvasva valójában fekete, amikor még... |
Tovbb a blogra ... www.lilafuge.hu/2011/05/fekete-vagy-f... |
Epres limonádé + töltött túrós fánkAz epres limonádé a májusi nõk lapja konyhából van, elvileg a gyerekek elkápráztatására szolgál, hát nálunk így harminc felé (áááh rémes, rémes, réééééémes) is nagy sikere volt. Annyit változtattam, hogy lime hiányában csak citromot használtam (és a héját nem, mert nem bio volt és nem is szeretem a citrushéjakat). A fánk pedig, mondjuk azt, hogy ötletadóként álljon itt. Egy-két hete Levi... |
Tovbb a blogra ... lillafoz.blogspot.com/2011/05/epres-l... |
Áfonyás-csokis kenyérEmlítettem már, hogy nem olyan régen Apátfalván voltam egy kóstolóval egybekötött beszélgetésen. Miközben egymás után sütöttem a régebbi receptekbõl arra gondoltam, hogy valami újat is kellene vinnem. Valami jó kis desszertkenyeret, valamit, ami nálunk nem szokványos. Szétnéztem a kamrában és a csokilencsére és az aszalt áfonyára esett a választásom. Úgy voltam vele, max. nem viszem el, ha... |
Tovbb a blogra ... limarapeksege.blogspot.com/2011/05/af... |
Erdélyi salátalevesA salátalevesnek ezt az elkészítési módját a párom édesanyjától tanultam, az én édesanyám másképpen készíti. Nemsokára majd azt a receptet is felteszem. Bármelyik módon elkészítve szeretjük. Én sokáig hadilábon álltam a salátaleves készítésével, mert vagy túl bõ lére eresztettem és ízetlen lett, vagy összefutott benne az ereszték. De édesanyám tanácsai, és a gyakorlat végül meghozta gyümölcsét, és most már egyik sem fordul elõ. Hozzávalók:... |
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... |
Vaníliás rebarbaradzsemKét éve a testvérem Svájcban volt dolgozni egy családnál, amikor hazajött a gazdasszonya megajándékozta többek között egy üveg vaníliás rebarbaradzsemmel. Én addig nem ettem ilyesmit, de akkor nagyon megtetszett. Régebb nekünk is volt egy tõ rebarbaránk a kertben, de kifagyott. Idõvel kezdtem keresni a rebarbaratövet, hogy ültessek, de ismerõseim közül senkinek sem volt. Most a tavaszon a tesóm a barátnõjét vitte ki Svájcba dolgozni, meglátogatta a volt gazdáját, és kapott ajándékba egy rebarbaratövet is. El is ültettük a kertben... |
Tovbb a blogra ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05... |