Fekete vagy fehér lencse? Daal vagy saláta?
sponsored links
Néhány hete Anna hideg chili con carnét készített, salátának neveztük, csodás volt, azóta is nagyon sokat gondolok rá. Ezzel a babfélék visszalendültek az életembe (OFF: már amikor van idõm azt fõzni, amit csak úgy szeretnék, mostanában ez ritkábban adatik meg, pedig többet fõzök mint valaha, de majd a Blogkóstolón meglátjátok. Panasz vége). Rég óta kallódik a kamraszekrényben egy zacskó Urid dal, amit én magamban csak fehér lencsének hívtam, mert ha ránézek ezt látom. Utánaolvasva valójában fekete, amikor még rajta van a héja és nem felezett, becses neve pedig Vigna mungo. Inkább a mungo babbal van rokoni kapcsolata mint a lencsével.
Urid dal garnélával
A lényeg az, hogy egészen elképesztõ állaga van (tilos túlfõzni, mert péppé esik szét), aprócska és krémes, viszonylag semleges, mégis emlékezetes ízzel. Elsõsorban India déli részén népszerû, speciális összetevõje a liszteknek, amibõl kenyeret, dosat (sós palacsinatát) és édességet is készítenek. A papadam készítéséhez is használják, és a currykbe is belefõzik. Magától értetõdõ volt, hogy én is indiai fûszerekkel készítem el. A tetejére egy serpenyõben hirtelen kisütött garnéla került és a világ ismét vidám hellyé változott.
Recept (6-8 személyre)...